Is ashwagandha gevaarlijk? Alles wat je moet weten!

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op september 30, 2023

is ashwagandha gevaarlijk
is ashwagandha gevaarlijk

Ashwagandha, ook bekend als Withania somnifera, is een populair kruid dat veel wordt gebruikt in de traditionele Ayurvedische geneeskunde vanwege de gezondheidsvoordelen.

Hoewel veel mensen beweren dat het wonderen kan verrichten, zijn er ook een aantal mogelijke gevaren en bijwerkingen van het gebruik ervan.

In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: is ashwagandha gevaarlijk? We bespreken de de potentiële risico’s en bijwerkingen en onderzoeken in welke situaties en voor wie het mogelijk problematisch kan zijn.

Benieuwd of jij ashwagandha veilig kunt gebruiken? Lees dan snel verder.

Wat je moet weten over de mogelijke gevaren van ashwagandha

  • Niet iedereen kan ashwagandha zomaar gebruiken. Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, mensen met auto-immuunziekten en schildklierproblemen moeten voorzichtig zijn.
  • Sommige mensen kunnen last krijgen van milde maagklachten, zoals misselijkheid of diarree, bij het gebruik van ashwagandha.
  • Ashwagandha kan de schildklierhormonen beïnvloeden, dus als je schildklierproblemen hebt, praat dan eerst met je arts voordat je het gaat gebruiken.
  • Ashwagandha kan de bloedsuikerspiegel verlagen, wat goed kan zijn voor mensen met diabetes. Maar als je al medicijnen neemt om je bloedsuikerspiegel te reguleren, wees dan voorzichtig en vraag je arts om advies.
  • Hoewel dit zeldzaam is, kunnen sommige mensen allergische reacties krijgen bij het gebruik van ashwagandha. Als je symptomen van een allergische reactie opmerkt, stop dan direct en zoek medische hulp.

Is ashwagandha gevaarlijk of niet? De mogelijke gevaren toegelicht

ashwagandha gevaarlijk

Goed nieuws, het gebruik van ashwagandha wordt als veilig beschouwd voor de meeste mensen. Het is echter zo dat niet iedereen positief reageert op het gebruik van dit supplement.

Er zijn bepaalde risico’s en bijwerkingen waarvan je op de hoogte moet zijn voordat je besluit het te gebruiken.

Dit zijn de potentiële gevaren van ashwagandha:

Interactie met medicijnen

Ashwagandha kan de werking van sommige medicijnen beïnvloeden, waaronder slaapmiddelen, immuunonderdrukkers en schildkliermedicatie. Dit kan de effectiviteit van deze medicijnen beïnvloeden of ongewenste bijwerkingen veroorzaken.

Als je momenteel medicijnen gebruikt, is het belangrijk om eerst met je zorgverlener te praten voordat je ashwagandha als supplement wilt gaan gebruiken.

Maagklachten en spijsverteringsproblemen

Sommige mensen kunnen milde maagklachten ervaren, zoals misselijkheid, braken of diarree, wanneer ze ashwagandha gebruiken.

Als je last krijgt van spijsverteringsproblemen na inname van het kruid, stop dan het gebruik en raadpleeg je arts.

Verlaging van de bloedsuikerspiegel

Ashwagandha staat erom bekend dat het de bloedsuikerspiegel kan verlagen, wat gunstig kan zijn voor mensen met diabetes.

Echter, als je al medicijnen gebruikt om je bloedsuikerspiegel te reguleren, moet je voorzichtig zijn bij het gebruik van ashwagandha, omdat dit mogelijk tot een te lage bloedsuikerspiegel kan leiden.

Het is cruciaal om je bloedsuikerspiegel regelmatig te controleren en met je arts te overleggen over het gebruik van ashwagandha als aanvulling op je diabetesmedicatie.

Effecten op de schildklier

Ashwagandha kan de schildklierhormonen en de functie van je schildklier beïnvloeden.

Heb je schildklierproblemen dan moet je dan ook extra voorzichtig zijn en je arts raadplegen voordat je ashwagandha gaat gebruiken. 

Allergische reacties

Hoewel zeldzaam, kunnen sommige mensen allergische reacties ervaren bij het gebruik van ashwagandha.

Als je symptomen van een allergische reactie opmerkt, zoals huiduitslag, jeuk of ademhalingsproblemen, stop dan onmiddellijk met het innemen en zoek medische hulp.

Voor wie kan ashwagandha gevaarlijk zijn?

ashwagandha gevaarlijk voor wie

Bij het gebruik van ashwagandha zijn er ook een aantal doelgroepen die wat voorzichtiger moeten zijn, omdat er nog niet genoeg onderzoek naar gedaan is óf omdat het bepaalde problemen/ziekten kan beïnvloeden.

Dit gaat om:

Zwangere vrouwen

Er is onvoldoende onderzoek gedaan naar de veiligheid van ashwagandha tijdens de zwangerschap, dus het is het beste voor zwangere vrouwen om het niet te gebruiken om potentiële risico’s voor de foetus te voorkomen.

Hoewel er weinig ashwagandha ervaringen van zwangere vrouwen beschikbaar zijn, raden we aan het risico niet te nemen.

Vrouwen die borstvoeding geven

Er is beperkte informatie beschikbaar over het gebruik van ashwagandha voor vrouwen tijdens het geven van borstvoeding.

Om risico’s voor de baby te voorkomen, is het verstandig om eerst met een zorgverlener te overleggen voordat je het gebruikt.

Mensen met auto-immuunziekten

Ashwagandha kan het immuunsysteem beïnvloeden, wat problematisch kan zijn voor mensen met auto-immuunziekten.

Overleg met je arts voordat je ashwagandha gaat gebruiken als je een auto-immuunziekte hebt.

Mensen met schildklierproblemen

Ashwagandha kan de schildklierfunctie beïnvloeden, dus mensen met schildklierproblemen moeten voorzichtig zijn en hun arts raadplegen voordat ze het gebruiken.

Als jij tot één of meerdere van deze groepen behoort let dan op met het gebruik van ashwagandha en vraag voor de zekerheid na of je het kunt gebruiken bij je (huis)arts.

Juiste dosering en gebruik

ashwagandha gebruik

Het is cruciaal om de aanbevolen dosering van ashwagandha te volgen. Overmatig gebruik kan leiden tot bijwerkingen en ongewenste reacties.

Er gaan bijvoorbeeld verhalen rond dat ashwagandha hartkloppingen zou kunnen veroorzaken. Bij de juiste dosis is dit niet bewezen. 

De optimale dosering varieert afhankelijk van het doel van het gebruik en het supplementtype (ashwagandha poeder, capsules, tinctuur, etc.).

Het is belangrijk om het etiket van het product zorgvuldig te lezen en de instructies van de fabrikant op te volgen.

Als je niet zeker bent over de juiste dosering, is het verstandig om advies te vragen bij een gekwalificeerde zorgverlener of een kruidenspecialist.

Er gaat overigens ook een hoop ashwagandha onzin rond op het internet. Doe altijd zelf goed je onderzoek naar de werking en zoek altijd onafhankelijke bronnen op.

Conclusie

Ashwagandha is een krachtig kruid met vele potentiële gezondheidsvoordelen. Hoewel het voor veel mensen veilig is om te gebruiken zijn er risico’s en bijwerkingen waarvan je op de hoogte moet zijn.

Interacties met medicijnen, mogelijke spijsverteringsproblemen, verlaging van de bloedsuikerspiegel, effecten op de schildklier en allergische reacties behoren tot de mogelijke gevaren van ashwagandha.

Voor specifieke groepen, zoals zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, mensen met auto-immuunziekten en schildklierproblemen, is voorzichtigheid aanbevolen en is het raadzaam om vooraf met een zorgverlener te overleggen.

Als je overweegt om ashwagandha te gebruiken is het verstandig om eerst een zorgverlener te raadplegen, vooral als je al medicijnen gebruikt of medische aandoeningen hebt.

De juiste dosering en gebruik zijn essentieel om mogelijke risico’s te minimaliseren. Onthoud dat elk lichaam anders reageert op supplementen en wat voor de ene persoon veilig is, kan voor de andere persoon ongewenste bijwerkingen hebben.


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Supplementen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *