Ashwagandha slikken tijdens de overgang: Zin of onzin?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op oktober 26, 2023

ashwagandha overgang
ashwagandha overgang

Ashwagandha is een populair kruidensupplement dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele Ayurvedische geneeskunde.

Veel vrouwen vragen zich af of Ashwagandha gunstige effecten heeft tijdens de overgang en of ze er baat bij kunnen hebben.

In dit artikel onderzoeken we deze vragen en kijken we naar de mogelijke voordelen van Ashwagandha tijdens de overgang voor vrouwen.

Benieuwd of dit supplement jou kan helpen? Lees snel verder.

Wat je moet weten over ashwagandha en de overgang

ashwagandha tijdens overgang
  • De overgangsfase gaat gepaard met fysieke en emotionele veranderingen als gevolg van hormonale schommelingen.
  • Ashwagandha is een kruidensupplement dat adaptogene eigenschappen heeft en kan helpen het lichaam in balans te brengen en stress te verminderen.
  • Mogelijke voordelen van Ashwagandha tijdens de overgang zijn onder andere het verminderen van opvliegers, het verbeteren van de slaap en het ondersteunen van de stemming.

Ashwagandha tijdens de overgang

Tijdens de overgang ervaren vrouwen fysieke en emotionele veranderingen als gevolg van hormonale schommelingen. Opvliegers, stemmingswisselingen, slaapproblemen en vermoeidheid zijn veelvoorkomende symptomen.

Ashwagandha wordt vaak geprezen om zijn adaptogene eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen het lichaam in balans te brengen en stress te verminderen.

Deze eigenschappen kunnen mogelijk gunstig zijn tijdens de overgang.

Ashwagandha kan dus nuttig zijn voor vrouwen tijdens de overgang en kan helpen bij het verminderen van milde tot matige symptomen.

Het is echter geen vervanging voor medisch advies of behandeling. Het is ook aan te raden om eerst een (huis)arts te raadplegen wanneer je veel last ervaart van overgangssymptomen.

Bespreek met hem of haar je overweging om ashwagandha te gebruiken. 

Kritische blik op ashwagandha tijdens de overgang

overgang vrouw ashwagandha

Niet iedereen is overtuigd van de werking en gezondheidsvoordelen van Ashwagandha en sommige mensen beschouwen ashwagandha dan ook als “onzin”.

Het is belangrijk om kritisch te blijven en wetenschappelijk onderzoek en betrouwbare bronnen te raadplegen voordat je besluit om ashwagandha tijdens de overgang te gebruiken.

Er zijn klinische studies die het effect van ashwagandha hebben onderzocht en waaruit blijkt dat het gebruik een positief effect heeft op menopauze en PMS-klachten.

Dus helemaal onzin is het niet, maar of het jouw klachten kan verlichten kun je het beste zelf onderzoeken door het te proberen.

Kwaad kan het in ieder geval niet, want ashwaganda in supplementvorm is veilig te gebruiken. Hoewel er geschiktere supplementen op de markt zijn om overgangsklachten te verminderen.

Ashwagandha en gewichtsbeheersing tijdens de overgang

Naast de mogelijke voordelen tijdens de overgang wordt ashwagandha ook geprezen om zijn algemene gezondheidsvoordelen voor vrouwen.

Het kan helpen bij het verminderen van stress, het ondersteunen van het immuunsysteem, het bevorderen van een gezonde hormoonbalans en ashwagandha kan ook helpen bij het afvallen.

Conclusie

ashwagandha ervaringen overgang

Ashwagandha kan mogelijk voordelen bieden voor vrouwen tijdens de overgang, zoals het verminderen van opvliegers en het verbeteren van de slaap.

Het is echter belangrijk om altijd advies in te winnen bij een zorgverlener voordat je supplementen zoals ashwagandha gebruikt.

Iedere vrouw is uniek en wat voor de een werkt, werkt mogelijk niet voor de ander. Luister naar je lichaam en neem weloverwogen beslissingen met betrekking tot je gezondheid.



💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Supplementen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *