Natuurlijk afvallen met Sint-Janskruid

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op november 16, 2023

met sint-janskruid afvallen
met sint-janskruid afvallen

De lente is weer op gang gekomen. De zomer in aantocht. Traditiegetrouw een periode waarin veel mensen zich wat beter gaan voelen. Willen voelen vooral.

Voor velen hoort een paar kilootjes afvallen daarbij. Al is het maar om dat leuke zomerjurkje weer te kunnen dragen. Of die ouwe, trouwe spijkerbroek weer te kunnen aantrekken.

In dit artikel gaan we het hebben over afvallen met Sint Janskruid. Heeft het eigenlijk een positief effect op gewichtsverlies?

In het kort

Sint Janskruid, bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen, wordt soms ook gezien als potentieel middel voor gewichtsverlies.

Het kruid beïnvloedt namelijk de neurotransmitters, verlicht stress, en bevordert een positieve gemoedstoestand.

Hierdoor heeft het een indirect effect op je eetdrag en voedselopname. En juist dit zijn belangrijke punten bij gewichtsverlies.

Ook kan het kruid zorgen voor een betere nachtrust, wat tevens een rol speelt bij afvallen.

Afslanken, maar hoe?

Voor eenieder die regelmatig met het bijltje heeft moeten hakken, niets nieuws. Er zijn op de afslank markt duizenden manieren voorradig om te lijnen. Zoveel, dat je er soms horendol van wordt.

Veel afvalmethodes zijn kort, maar krachtig en geven spoedig resultaat. Anderen zijn meer structureel. Dit zijn methodes die op langere termijn werken en natuurlijker van aard zijn.

Tot die laatste categorie behoort het afvallen met Sint Janskruid.

Een effectief, maar tevens controversieel afslankmiddel. Een kruid dat voor de meeste mensen – maar niet iedereen – een gunstige werking heeft op geest en lichaam.

Dermate effectief dat je het bij iedere speciaalzaak kunt kopen. Onder andere bij de Kruidvat in de buurt.

Wat is Sint Janskruid?

sint-janskruid-afvallen

Het Sint Janskruid heet officieel Hypericum perforatum. Een plant uit de zogenaamde “hertshooifamilie”.

Mogelijk heb je er nooit eerder van gehoord. Of juist wel, maar dan onder de Engelse naam, St John’s-wort.

De oorsprong van de plant ligt in Europa. Van waaruit deze zich heeft verspreid over grote delen van de wereld.

De naam is te herleiden naar het feit dat het kruid elk jaar rond het Sint-Jansfeest (24 juni) tot bloei komt. Het moment waarop de zon op zijn hoogst staat.

De bloeitijd duurt de ganse zomer. De plant is dan vooral herkenbaar door de fris-gele bloemetjes.

Uit het kruid wordt een olie-extract gewonnen, waarvan onze voorouders al duizenden jaren geleden ontdekten dat het een essentiële rol kan spelen bij onze gezondheid.

Een historisch geneeskrachtig kruid

Al in de oudheid werd ontdekt dat het Sint Janskruid over geneeskracht beschikt. Zo gebruikten de Grieken de bladeren om wonden mee te genezen. Voornamelijk brandwonden.

Ook in de Middeleeuwen werd het kruid gebruikt ten behoeve van allerlei gezondheidsproblemen. Soms echter ook misbruikt door kwakzalvers. Of om hekserij te bestrijden.

Typisch van die tijd uiteraard, maar desalniettemin bleef menigeen overtuigd van de geneeskracht van het kruid.

Anti-depressiva

Naarmate de geneeskunde vorderde, ontdekten artsen in toenemende mate de gunstige werking van het Sint Janskruid.

Specifieke bestanddelen hadden bewijsbaar een gunstig effect op de geestelijke gesteldheid van mensen. Om depressies te bestrijden.

Het gevolg was uiteraard dat het razend populair werd. Aan de ene kant omdat veel mensen aan periodieke of structurele depressies leden.

Aan de andere kant ook omdat het kruid “in het wilde weg” groeide. Veelal op droge, grazige, voedselrijke plaatsen, langs paden en wegen.

Een natuurlijk middel om af te vallen?

Later kwam daar de kennis bij dat het Sint Janskruid ook helpt om af te vallen. Op een indirecte manier weliswaar.

Met andere woorden, het kruidenextract zet in het lichaam processen in gang die een gunstig effect hebben op je gemoedstoestand.

Niet alleen ter bestrijding van een onrustig of depressief gevoel, maar ook van daaraan gekoppelde eetstoornissen en corpulentie.

De werking van het kruid

sint-janskruid-supplement

Wetenschappers hebben ondertussen nauwkeurig weten te bepalen welke bestanddelen uit Sint Janskruid verantwoordelijk zijn voor de geneeskrachtige werking.

In het kruid zitten zogenaamde psycho-actieve stoffen (hypercine, pseudo-hypercine en hyperforine) die de werking van neurotransmitters gunstig beïnvloedt.

Neurotransmitters zijn overdrachtsstoffen in de hersenen, die verantwoordelijk zijn voor het doorgeven van de nodige signalen. Doe dit. Voel dat.

Bij veel mensen komt een chronisch tekort voor van bepaalde overdrachtsstoffen. Stoffen die je gemoedstoestand beïnvloeden.

Bij mannen gaat het daarbij vooral om Dopamine. Bij vrouwen om Serotonine. Met name een Serotonine-tekort kan lijden tot onrust, stress en indirect tot eetstoornissen en overgewicht.

En juist op dat punt komt het Sint Janskruid om de hoek kijken. Het kruid remt namelijk de heropname van de genoemde neurotransmitters.

Met als gevolg, de verbetering van de gemoedstoestand en indirect je eetgedrag en voedselopname.

Dat effect vindt overigens niet plaats van het ene op het andere moment. Het kruidenextract doet er gemiddeld drie tot vier weken over voordat het als medicijn gaat werken.

Een natuurlijk, plantaardig antidepressivum

Het gebruik van Sint Janskruid maakt je rustiger. Het controleert het gevoel van stress en bevordert de nachtrust.

Kortom, het bezorgt je een beter, lekkerder gevoel, dat automatisch een positief effect heeft op je eetgedrag.

Een eetstoornis begint veelal juist met overmatige spanningen. Op die indirecte manier helpt het kruidenextract je met afvallen.

In dat opzicht is het niet vreemd dat het kruid eeuwenlang als een wondermiddel werd gezien.

Niet alleen ten behoeve van de geestestoestand, maar ook ter bestrijding van spier- en gewrichtspijnen.

Of bijvoorbeeld ook om de negatieve bijverschijnselen van de menstruatie, zo ook de menopauze, te verlichten. Denk aan: irritatie, vermoeidheid en overmatig transpireren.

Kortom, Sint Janskruid is uiterst effectief middel tegen meerdere lichamelijke en geestelijke gezondheidsklachten.

Eventuele bijwerkingen van het Sint Janskruid

Zoals bij de meeste geneeskrachtige middelen of medicijnen, kent ook het Sint janskruid mogelijke bijwerkingen, waaronder:

  • Maag- of darmklachten
  • Huidaandoeningen
  • Jeuk
  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Moeheid
  • Rusteloosheid
  • Irritatie aan de ogen
  • Een droge mond
  • Slapeloosheid

Daarnaast wordt het kruid afgeraden voor zwangere vrouwen. Zo ook wordt het afgeraden in combinatie met andere anti-depressiva.

En zeker voor patiënten met ernstige geestesziekten, zoals schizofrenie en bipolaire stoornis. Voornamelijk omdat in sommige gevallen is gebleken dat het kruidenextract kan leiden tot psychose of een manie.

Kun je dikker worden door Sint-Janskruid?

Gek genoeg wordt Sint-Janskruid ook wel eens gelinkt aan gewichtstoename. Er is echter geen direct bewijs hiervoor.

Waarschijnlijk leggen sommige mensen deze link, aangezien het kruid gebruikt wordt als natuurlijke antidepressiva. En synthetische antidepressiva kan volgens onderzoek wel leiden tot gewichtstoename.

Waar te koop?

Het Sint Janskruid wordt over het algemeen gepresenteerd in twee vormen. Als thee of in pil- of tabletvorm. Het is in meerdere speciaalzaken verkrijgbaar, waaronder Kruidvat.

In het laatste geval gaat het om een handzame verpakking met daarin 90 tabletten. Tabletten die maximaal 3x daags kunnen worden ingenomen bij elke maaltijd. De medewerkers van ieder Kruidvat kunnen je helpen bij eventuele vragen of advies.

Je kunt kruid het ook eenvoudig online bestellen. Bekijk hier het huidige aanbod >>

Effectief & duurzaam vetverlies

Hoewel een supplement zeker een bijdrage kan leveren aan gewichtsverlies, vormt het niet de basis voor snel én blijvend vetverlies.

Wil jij weten hoe je snel die overtollige kilo’s kwijtraakt, zónder te jojoën? Download dan even de Vetverlies Kickstart:

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant

💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Afvallen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *