Werkt afvallen met acupunctuur en zo ja hoe?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op oktober 12, 2023

accupunctuur afvallen
accupunctuur afvallen

Afvallen met acupunctuur is een veelbesproken onderwerp. Werkt het nou wel of niet? In dit artikel kom je er alles over te weten! We bespreken onder andere de werking, fabels en feiten.

Gewichtsverlies met acupunctuur

Afvallen; het houdt heel wat mensen relmatig bezig. En ook heel wat mensen zelfs continu.

Ze proberen van alles om maar kilo’s kwijt te raken. Ze eten anders, ze eten minder, ze volgen een bepaald dieet.

Zo heeft iedereen zijn eigen aanpak en dus zijn eigen ervaringen. Maar terwijl de ponden er bij de buurvrouw of collega af vliegen, gaat het bij nogal wat mensen slechts mondjesmaat.

En met een beetje pech (of even niet opletten) zitten ze weer op dat vervelende overgewicht.

Ze proberen dit, ze proberen dat, maar niets helpt echt. Afvallen met acupunctuur is ook een methode die regelmatig wordt genoemd om succesvol mee af te vallen.

Hoe werkt afvallen met acupunctuur precies? En werkt het eigenlijk wel? Is afvallen met acupunctuur een goed alternatief voor afvallen met een dieet?

Wat zijn de ervaringen? En is er wetenschappelijk bewijs? Wij zochten het voor je uit.

Wat is acupunctuur ook alweer?

Acupunctuur is een behandelmethode uit de Chinese geneeskunde. Deze methode schijnt al langer dan 2500 jaar te bestaan.

Het is geen op zichzelf staand iets, er is namelijk ook een link met Chinese filosofie. Bij acupunctuur worden er roestvrijstalen naalden op bepaalde punten in het lichaam gestoken.

Meestal gaat het om een combinatie van punten, bijvoorbeeld in de buurt van een ziektehaard.

afvallen-met-accupunctuur

De Chinese geneeskunde gaat, in zijn traditionele vorm, namelijk uit van levensenergie. Die via bepaalde meridianen door het lichaam stroomt. Ook naar alle organen en alle lichaamsfuncties.

Volgens de Chinese geneeskunde word je ziek als er geen evenwicht meer in het lichaam is. In de tegengestelde kwaliteiten die zich aan weerszijden van ons lijf bevinden.

Yin (onze vrouwelijke kant) en Yang (de mannelijke tegenhanger) zijn namelijk weliswaar tegengesteld, maar kunnen ook niet zonder elkaar.

Door middel van acupunctuur op specifieke plekken van het lichaam (de acupunctuurpunten) wordt het lichaam gestimuleerd om deze onbalans te herstellen.

De ene behandelaar plaatst hierbij de acupunctuurnaalden vlakbij de plaats van de ziektehaard. De andere kiest juist voor de plek waar de symptomen zich openbaren.

accupunctuur-vetverlies

Hier moet bij worden vermeld dat ondanks zijn lange staat van dienst acupunctuur nog steeds is omgeven door wat mist.

Acupunctuur wordt veel toegepast en veel mensen hebben er goeie ervaringen mee, maar er is ook veel twijfel. Bijvoorbeeld over het verband tussen de genoemde meridianen en de gebruikte acupunctuurpunten.

De medische wetenschap heeft acupunctuur dus nog zeker niet volledig geaccepteerd als medisch verantwoorde behandelmethode. Positieve ervaringen zeggen zeker niet alles.

Hoe werkt afvallen met acupunctuur precies?

afvallen-acupuntuur-ervaringen

Er wordt gezegd dat afvallen met acupunctuur werkt omdat door het inbrengen van de naalden het hongergevoel afneemt en tevens de stofwisseling wordt versneld.

Er gaan verhalen rond dat je met afvallen met acupunctuur in korte tijd veel gewicht zou kunnen verliezen.

Hierbij maken we graag de kanttekening dat teveel kilo’s in korte tijd niet echt goed is voor je lichaam. Afvallen doe je het beste geleidelijk.

Wel blijkt uit een speurtocht op internet dat afvallen met acupunctuur in de meeste gevallen werkt in combinatie met een gedegen dieet. Een streng dieet zelfs.

Wat is dan precies de rol van acupunctuur in dit proces?

Behalve dat je hongergevoel minder is en je stofwisseling versneld werkt, wordt beweerd dat tijdens afvallen met acupunctuur ook je bloedsuikerspiegel laag blijft.

En ook zou het zorgen dat de schildklier zijn goede werking behoudt.

Volgens acupuncturisten zorgt die lage bloedsuikerspiegel ervoor dat je minder trek hebt in zoet.

Dat zou inderdaad een schot in de roos zijn. Want veel mensen vinden het juist lastig om zoetigheid (en snacks) te laten staan.

Daarnaast wordt gezegd dat acupunctuur ook zorgt voor rust en wilskracht. Waardoor je die vertrouwde gang naar de keuken net iets minder snel maakt.

Er zijn genoeg mensen die beweren dat afvallen met acupunctuur bij hen de juiste aanpak bleek. In hun ervaringen beschrijven ze dat ze een aantal kilo afgevallen zijn en nog steeds op dat nieuwe gewicht zitten.

Succesvol afvallen met acupunctuur, of zonder?

De vraag is: was dat ook niet gewoon gelukt zonder acupunctuur? Kan je niet ook gewoon netjes afvallen en op gewicht blijven zonder naalden in je lichaam te laten prikken?

Waren de ervaringen met afvallen niet hetzelfde geweest zónder acupunctuur?

Is het niet gewoon een kwestie van eindelijk dat juiste dieet gevonden te hebben? Of beter volgehouden te hebben? Zorgt afvallen met acupunctuur niet gewoon voor een placebo-effect?

We moeten ook niet vergeten dat teveel eten bij veel mensen ook tussen de oren zit. Niet alleen in het geval van een mentale eetverslaving.

En dat mentale deel: kan acupunctuur daar iets aan doen? Veel berichtgeving omtrent afvallen met acupunctuur gelezen hebbende, is onze conclusie: nee.

Wat nog belangrijker is: er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat afvallen met acupunctuur werkt.

Na vele onderzoeken in de afgelopen tientallen jaren lijkt de conclusie gerechtvaardigd. En dat de vele beschreven ervaringen en resultaten voor een groot deel onbetrouwbaar zijn.

Onbetrouwbaar in die zin dat afvallen met acupunctuur niet specifiek aan acupunctuur toegeschreven kan worden.

Voorlopige conclusie: zorgt acupunctuur zorgt voor een placebo-effect?

Het lijkt er dus inderdaad op dat gebruik maken van acupunctuur tijdens een poging om af te vallen zorgt voor een placebo-effect.

Iemand heeft al van alles geprobeerd. Hoort goede en betrouwbare berichten en ervaringen over acupunctuur en gelooft dus heilig in de positieve werking daarvan.

Het is dan uiteraard niet zo vreemd als diegene inderdaad afvalt en wordt bevestigd in wat hij al had gehoord en hoopte.

Vervolgens roept en schrijft de succesvolle gewichtverminderaar dat hij is afgevallen door acupunctuur.

Zijn verhaal wordt toegevoegd aan alle andere succesverhalen en geweldige ervaringen.. en zo versterken ze elkaar.

Ons advies: als jij graag naalden in je lichaam laat prikken om van een kwaal of overgewicht af te komen, vooral doen.

Lees je wel van tevoren in over de werking van acupunctuur en de eventuele bijwerkingen en risico’s.

Wil je op een verantwoorde manier afvallen, kies dan voor een wetenschappelijk bewezen methode.

Meer bewegen, gezonder en vooral minder eten is ons inziens nog altijd de beste manier.

Voor sommige mensen betekent dat bewust kiezen voor een andere levensstijl. Die even wennen zal zijn, maar je enorm veel zal opleveren.

Dat streefgewicht dat je al zolang als onmogelijk had gehouden, blijkt met veel doorzettingsvermogen toch bereikbaar.

Je zal ook merken dat je je daardoor waarschijnlijk niet alleen fysiek, maar ook geestelijk beter gaat voelen.

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant
💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Afvallen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *