Illegale vetverbranders: Gevaarlijk of niet?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op september 20, 2023

illegale-vetverbranders
illegale-vetverbranders

Denk je eraan om illegale fatburners te gaan gebruiken? Of ben je gewoon nieuwsgierig wat voor soorten illegale vetverbranders er allemaal zijn? In dit artikel gaan we het hebben over dit soort pillen.

We vertellen je waarom deze illegale afslankpillen verboden zijn, of we je aanraden om hier gebruik van te maken en of er eventueel goede legale alternatieven zijn.

Wat zijn illegale fatburners precies?

Fat burners, afslank pillen, vetverbranders, of hoe je ze ook moet noemen worden alsmaar populairder in de ”gezondheidsbranche”.

Stuk voor stuk zijn dit pillen die jouw stofwisseling versnellen, met als uiteindelijke doel om meer en bovenal sneller af te vallen.

Dit soort illegale pillen wordt ook wel een paardenmiddel om af te vallen genoemd, wat niets meer betekent dan een supplement met een zeer sterke werking waarvan het doel is om de vetverbranding omhoog te helpen.

Voor velen zullen dit soort pillen al snel de interesse wekken. Men is immers altijd op zoek naar de snelste én makkelijkste manieren om af te vallen.

Wanneer je het hebt over snel en makkelijk afvallen, dan kun je bijna niet om illegale vetverbranders heen.

Maar is dit wel echt de meest effectieve en verstandigste manier om af te slanken? En welke illegale fatburners zijn er eigenlijk allemaal? In dit artikel richten wij ons op deze vragen.

Welke illegale vetverbranders zijn er?

illegale-afslankpillen

Verboden middelen om af te vallen zijn er in allerlei soorten. Veelal komen dit soort middelen voor in de vorm van pillen of capsules.

Hoewel er de laatste jaren streng op de handel in dit soort middelen wordt toegezien, zijn de illegale afslank pillen nog altijd in veelvoud te verkrijgen op de zwarte markt.

Om je een idee te geven van wat voor soort middelen er zoal zijn, vind je hieronder een overzicht van de meest voorkomende en meest ”effectieve” illegale paardenmiddelen om af te vallen.

Efedrine

Efedrine is misschien wel de bekendste illegale fatburner, waarvan jij wellicht al eens hebt gehoord.

Het supplement zorgt voor een hogere alertheid en kan de stofwisseling versnellen, de hartslag gaat omhoog en de lichaamstemperatuur neemt toe.

Het heeft de bekendheid mede te danken aan het feit dat efedrine afslankpillen jarenlang legaal verkocht mochten worden in Nederland.

In feite staat efedrine nog niet eens zo heel lang op de lijst van verboden middelen. Het was in 2004 toen efedrine in ons land uit de handel werd genomen.

De benaming heeft het te danken aan de plant ephedra, waarvan de werkzame stof is gemaakt.

De plant komt voornamelijk voor in China en in sommige delen van Amerika.

In Nederland is efedrine in de jaren 90 populair geworden als vetverbrander, maar het werd ook regelmatig gebruikt als een partydrug, op bijvoorbeeld hardcorefeesten.

Hedendaags wordt efedrine nog altijd als illegale fatburner gebruikt. Het is nog altijd een van de populairdere illegale vetverbranders onder bodybuilders en mensen die zoeken naar manieren om snel gewicht te verliezen.

Veelal komt het voor in zogenoemde ”ECA stackers”. ECA staat voor: Ephedrine, Cafeïne en Aspirine.

Deze werkzame stoffen zouden elkaar aanvullen en tezamen zorgen voor een ultra snelle vetverbranding en daarnaast onderdrukking van de eetlust.

De risico’s die deze illegale vetverbrander met zich meebrengt zijn overigens niet mals.

Het is heel slecht voor je hart en er worden zelfs meerdere sterfgevallen gelinkt aan het gebruik van efedrine.

Ons advies is dan ook om zo ver mogelijk van deze illegale fatburner uit de buurt te blijven. Het staat namelijk niet voor niets op de lijst met verboden middelen.

Clenbuterol

Clenbuterol is nog zo’n bekende naam in de wereld van illegale vetverbranders.

Het wordt vaak beschouwd als een type anabole steroïden, maar heeft in feite een hele andere werking.

Deze illegale fatburner heeft namelijk geen directe invloed op je hormonen, maar wel op jouw stofwisseling en vetverbranding.

Toch wordt er nog altijd vaak verondersteld dat clenbuterol, vaak afgekort als ”clen” de spieropbouw zou bevorderen.

Deze veronderstelling is gebaseerd op een aantal proeven die in een ver verleden op dieren zijn uitgevoerd.

Echter is er tot op heden nog geen enkel bewijs dat de fatburner een anabole werking zou hebben en lijkt het er dus meer op dat het enkel een katabolisch effect heeft.

Deze illegale fatburner is overigens niet alleen populair onder bodybuilders die willen droog trainen en mensen die snel willen afvallen zonder dieet.

Dankzij de prestatiebevorderende werking is het namelijk ook populair onder (duur)sporters.

Het gevaar van deze vetverbranders schuilt ‘m met name in de schadelijkheid voor het hart, een vermindering van je vruchtbaarheid en de levertoxische werking.

Wederom luidt ons advies dus om ook deze illegale vetverbranders links te laten liggen en nooit aan te beginnen.

DNP fatburners

DNP fatburners zijn ook geen onbekende naam in het illegale circuit. Deze pillen staan bekend als één van de meest schadelijke hulpmiddelen die vetverlies stimuleren.

Niet voor niets staat het ook wel bekend als de ”killer drug”. Hoewel dit angstaanjagend klinkt, zijn er toch mensen die niet schuwen voor het gebruik van DNP, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Ook van deze illegale vetverbrander zijn er al meerdere sterfgevallen bekend.

De mogelijke bijwerkingen zijn onder andere een drastisch verhoogde bloeddruk, stuiptrekkingen, een slechter zicht of zelfs blindheid.

Net zoals vele andere illegale vetverbranders, werd het supplement voor het eerst geïntroduceerd in Amerika.

Begin jaren 30 van de vorige eeuw verscheen het daar voor ‘t eerst op de markt, waarna het in 1938 alweer uit de handel werd genomen (bron). Dit feit zegt eigenlijk al genoeg over de gevaren ervan.

De werkzame stof in DNP is overigens 2,4-dinitrofenol, maar aangezien dit een hele mond vol is wordt het simpelweg afgekort tot DNP.

Ons advies over deze illegale vetverbander mag hopelijk wel duidelijk zijn na het lezen van dit verhaal. Dit is wederom een fatburner om ver van uit de buurt te blijven.

De mogelijke gevaren en sterfgevallen

illegale-fatburner

We hebben zojuist al een aantal grote gevaren genoemd van illegale paardenmiddelen om mee af te vallen.

Welk soort gevaren het daadwerkelijk met zich meebrengt verschilt per fatburner, maar vrijwel allen hebben ze gemeen dat het schadelijk is voor je hartspier en lever.

Je moet je goed beseffen dat dit soort pillen niet voor niets op de verboden lijst terecht zijn gekomen en al voor heel wat nare bijwerkingen hebben gezorgd bij mensen.

Ook het gevaar op verslaving is heel groot. Je hoort vaak verhalen van mensen die zichzelf voornamen slechts 1 potje van een illegale fatburner te gebruiken, waarna ze verslaafd werden aan de werking en de snelle resultaten die het opleverde, met alle nadelige gezondheidsgevolgen van dien.

Paardenmiddel om af te vallen

We gaven eerder al aan wat er met een paardenmiddel om af te vallen bedoeld wordt.

Hiermee bedoeld men namelijk een supplement met een zeer sterke werking. Het verhoogt je metabolisme dusdanig dat het afvallen sterk wordt gestimuleerd.

Hoewel een paardenmiddel niet per definitie illegaal hoeft te zijn, wordt hier wel vaak een illegaal supplement mee bedoeld.

Zo wordt er naast paardenmiddelen om mee af te vallen ook wel eens gezocht naar paardenmiddelen om juist aan te komen (in spiermassa), of paardenmiddelen tegen vermoeidheid.

Wat zijn de beste alternatieven voor illegale vetverbranders?

Nu je weet wat de mogelijke gevaren zijn van illegale fatburners, is natuurlijk de grote vraag wat hier dan het beste alternatief voor is.

Allereerst willen we graag benadrukken dat fatburners niet per se nodig zijn in een dieet.

Sterker nog: je voedingspatroon is veel belangrijker en zal uiteindelijk allesbepalend zijn of je zult afvallen of niet.

Echter, als jij je voeding in orde hebt en je zoekt een extra steuntje in de rug, dan kan een fatburner je net die paar procent extra helpen om vetverlies te stimuleren.

Hieronder vind je de beste legale vetverbranders:

Animal cuts (voor droog trainen)

animal-cuts

Animal cuts is een berucht supplement om te gebruiken tijdens je ”cut”, oftewel tijdens het droog trainen. Het is dan ook voornamelijk bedoeld voor bodybuilders en fitnessers die een droog lichaam willen creëren.

Het heeft enorm veel ingrediënten, die vrijwel allemaal een wetenschappelijke bewezen werking hebben en volkomen veilig te gebruiken zijn.

Naast dat het je metabolisme versnelt en het hongergevoel stilt, drijft het ook vocht af, waardoor je een ”drogere look” krijgt.
Stacker 4 Ephedra Free

legale-stacker

Naar mijn mening is deze ephedrine vrije stacker het beste legale alternatief voor illegale vetverbranders.

Deze fatburner staat zeer hoog aangeschreven en staat al jarenlang bekend als een van de beste afslankpillen, zowel in Amerika als in Europa.

Het mooie is dat deze fatburner een zeer effectieve werking heeft, terwijl het toch bestaat uit enkel natuurlijke en veilige ingrediënten, zodat je het met een gerust hart kunt supplementeren in jouw dieet.

Heb je interesse in dit supplement? Klik dan op de knop hieronder om het huidige aanbod te bekijken:
Cafeïne pillen

Cafeïne is eigenlijk het bekendste ingrediënt dat vetverlies stimuleert en is ook een van de werkzame stoffen in bovenstaande fatburners.

Dat cafeïne de vetverbranding bevordert is een ding dat zeker is, aangezien hier al tal van wetenschappelijke studies zijn naar gedaan.

Zelfs veel illegale vetverbranders bevatten cafeïne vanwege de effectieve werking en onder de legale afslankpillen is het veruit ‘t meest gebruikte ingrediënt.

Je kunt simpelweg koffie drinken om af te vallen, aangezien een kopje koffie ook een flinke dosis cafeïne bevat, maar je kunt er ook voor kiezen om cafeïne pillen te supplementeren.Start direct goed met vetverlies

Zoals ik al aangaf is voeding het allerbelangrijkst tijdens het afvallen. Door op de juiste manier te gaan eten zul je effectief én blijvend vet verliezen.

Dit noemen we ook wel duurzaam vetverlies. Hoewel dit in theorie best gemakkelijk lijkt, valt het in de praktijk vaak nog vies tegen.

De overvloed aan informatie die hierover beschikbaar is zal het overigens niet bepaald makkelijker maken.

Wij besloten daarom om eBooks te schrijven om jou zo goed mogelijk op weg te helpen. Deze kun je gratis downloaden.

Als je wilt droog trainen (vet verliezen met zoveel mogelijk spierbehoud) download dan gratis onze ”Droog trainen Kick-start”.

Als je puur gewicht kwijt wilt raken op een duurzame manier, dan kun je onze Vetverlies Kickstart downloaden.

Download een van onze Gratis Kick-starts voor effectief vetverlies!Misschien ook interessant:


Categorieën: Supplementen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *