Illegale pre workout: Informatie, Gevaren & Alternatieven

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op september 19, 2023

illegale pre workout
illegale pre workout

Om jezelf van extra energie te voorzien tijdens je training kun je gebruik maken van pre-workouts. Maar niet alle pre workouts zijn even goed voor je gezondheid.

Sommige bevatten namelijk gevaarlijke stoffen of synthetische drugs, wat het voedingssupplement direct illegaal maakt.

We zijn dieper gedoken in de materie van illegale pre-workouts en wat de gevaren ervan (kunnen) zijn.

In dit artikel vertellen we je onder andere wat een pre workout nu eigenlijk illegaal maakt. Maar ook waar je op moet letten bij de aanschaf ervan nemen we met je door.

Illegale pre workouts (in het kort)

illegale pre workouts

Extra hard gaan in de gym na een scoop pre workout: iets waar veel sporters een enorme boost van krijgen. Legale ingrediënten als cafeïne, beta-alanine of citruline zijn niet altijd de reden van dit effect.

Sommige pre-workouts bevatten een heel ander goedje, die het voedingssupplement in één klap illegaal maakt.

Illegale pre workouts bevatten namelijk synthetische drugs, ook wel designerdrugs genoemd. Vaak betreft dit een aftakking van harddrugs zoals amfetamine wat meerdere effecten heeft:

 • Het voelt alsof je extra hard kunt knallen in de sportschool en alsof je oneindig lang door kan gaan;
 • Ze claimen beter te helpen bij gewichtsverlies;
 • Het enorm stimulerende effect werkt prestatieverhogend.

De gevaren die schuilen achter het gebruik ervan zijn echter groter dan je denkt. Zeker omdat je als gebruiker niet altijd weet dat je een illegale pre workout in handen hebt. Dit kan serieuze gevolgen hebben voor je gezondheid.

Wat maakt een pre-workout illegaal?

Voordat we dieper ingaan op de gevaren ervan bespreken we eerst wat een pre workout nu eigenlijk illegaal maakt. Het antwoord hierop is simpel: dit komt door de toevoeging van designerdrugs.

Vaak gaat het hier om de toevoeging van dimethylamylamine (DMAA) of Nor-DMAA, een afgeleide stof van DMAA.

Dimethylamylamine is vergelijkbaar met amfetamine en staat sinds 2021 op de verboden stoffenlijst van de Nederlandse Dopingautoriteit.

Een DMAA pre workout bestaat dus naast legale bestandsdelen zoals cafeïne uit dit illegale ingrediënt.

Dit bestandsdeel kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten waaronder hartkloppingen. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot ernstige hartproblemen zoals een hartstilstand.

Waarom bestaan er dan nog steeds illegale pre-workouts?

illegale pre workout risico

De producenten van designerdrugs brengen continu nieuwe versies op de markt. Vaak gaat het hier om lichte variaties op voorgangers, waarmee ze de wetgeving proberen voor te zijn.

Deze variaties vallen namelijk vaak nog buiten de wetgeving, waardoor ze niet illegaal lijken.

Een voorbeeld hiervan is N-alpha-DEPEA. De werking van deze designerdrugs kun je het beste vergelijken met methamfetamine, ook wel bekend als crystal meth.

Dit bestandsdeel was de veroorzaker van veel positieve dopingtests onder topsporters. Reden hiervoor is omdat deze stof niet op het etiket vermeldt stond. Hierdoor wisten zij niet dat ze onbewust slachtoffer werden van illegaal dopinggebruik.

Hoe kom ik erachter of een pre workout illegaal is?

Hoe je erachter komt of een pre-workout illegaal is kan soms best lastig zijn. Dit is ook naar voren gekomen uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Hierbij werden voedingssupplementen zoals fatburners, afslankpreparaten en pre-workouts en hun werkzame stoffen onderzocht.

 • Resultaat: ruim 60% van de 118 geteste supplementen bevatte farmacologisch actieve stoffen. Het ging hier dan voornamelijk om stoffen zoals DMAA in pre-workouts of sibutramine in illegale fatburners.

Uit dit onderzoek kwam ook naar voren dat veel illegale stoffen niet of niet duidelijk op de verpakking vermeld stonden.

Als consument kun je dus niet altijd controleren uit welke ingrediënten en hoeveelheden een pre-workout bestaat. Hiermee riskeer je onbewust gebruik van pre workouts waar illegale stoffen in verwerkt zitten.

Hier kun je op letten

illegale pre workout nadelen

Zoals je net hebt kunnen lezen kan het dus best lastig zijn om te controleren of een pre workout illegaal is. Desondanks zijn er toch een aantal manieren om dit te checken.

We zetten ze hieronder voor je op een rij.

Dopinglijst

Laten we beginnen met het controleren of de ingrediënten op het label op de dopinglijst staan. Dit kun je doen met de WADA-dopinglijst de die jaarlijks door de Dopingautoriteit wordt gepubliceerd.

Naast deze lijst kun je hier ook de verboden stoffenlijst en lijst van toegestane geneesmiddelen vinden.

Check op de verpakking of de pre workout illegale bestanddelen bevat. De meest gebruikte kun je hieronder vinden.

Let op: sommige designerdrugs worden onder een net iets andere naam op verpakkingen vermeld, houd hier rekening mee. Veelvoorkomende andere namen die gebruikt worden staan hieronder schuingedrukt. 

Dimethylamylamine
· DMAA
· Nor-DMAA
· 1,3-dimethylamylamine
· 4-methyl-hexaan-2-amine
· 2-amine-4-methyl-hexaan
· Dimethylpentylamine
· Forthaan
· Geranamine
· Geranium
· Geranium-olie
· Methylhexanamine
· Dexaprine
Methamfetamine
· N,alfa-diethylfenylethylamine
· N-alpha-DEPEA
· N,a-DEPEA

Methylhexanamine
· DMHA
· Dimethylhexylamine
· Octodrine
· Octodrinum
· 2-aminoisoheptane   Higenamine
· Norcoclaurine
· Nor
· Demethylcoclaurine
Fenylethylamine
· Phenethylamine
· PEA

Efedrine
· Efedra
· Zeedruif

Sibutramine
· Reductil

2,4-dinitrofenol
· 2,4-dinitrophenol
· DNP
Synefrine
· p-synephrine

SildenafilAristolochiazuur  Hordenine  
Yohimbe 

NZVT-keurmerk

illegale pre workout gevaren

Om er zeker van te zijn dat jouw pre-workout geen illegale stoffen bevat kies je voor supplementen met het NZVT-keurmerk. Dit keurmerk wordt afgegeven door het Nederlandse Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport.

Zij testen supplementen op meer dan 20 verschillende dopinggeduide stoffen die vaak in pre-workouts verwerkt worden. Heeft een pre-workout een NZVT-keurmerk, dan weet je zeker dat het geen doping bevat.

Merk, prijs en etiket

Ook kun je onderzoek doen naar het merk en het etiket op het product goed nalezen.

Check of je online informatie of gebruikerservaringen kan vinden. Maar ook hoe transparant het bedrijf is over de ingrediënten is een belangrijk aandachtspunt.

Verder is het vaak zo dat je voor illegale pre workouts aardig diep in de buidel moet tasten. Een goedkope pre workout is dan automatisch ook minder vaak voorzien van illegale stoffen.

Proprietary blends

Hiernaast is het verstandig om zogeheten proprietary blends links te laten liggen. Een proprietary blend is eigenlijk een soort cocktail van allerlei verschillende soorten ingrediënten.

Vaak is het ook nog eens onduidelijk hoeveel van welk ingrediënt er in het product verwerkt is.

Land van productie

Ook is het slim om te controleren in welk land de pre-workout geproduceerd is.

Voedingssupplementen die in Nederland gemaakt zijn, worden namelijk streng gecontroleerd. Dit maakt de kans dat er illegale stoffen in je pre workout zitten al een stuk kleiner.

In andere landen wordt er vaak helaas vaak minder streng gecontroleerd. Denk hierbij aan landen zoals Amerika, Canada of Oost-Europa.

Omdat er meer toegelaten wordt, is de kans dat er illegale stoffen zitten in het product wat daar geproduceerd is een stuk groter.

Wat zijn de gevaren van een illegale pre-workout?

illegale pre workout ervaringen

Het innemen van illegale pre workouts kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken.

Er zijn wereldwijd meerdere gevallen bekend waarbij gebruikers last kregen van onder andere acute hartproblemen of hersenbloedingen.

Sommige gebruikers hebben het zelfs met de dood moeten bekopen.

Dit betekent niet automatisch dat jij hier meteen last van zult krijgen. Wel is het zo dat door de toevoeging van illegale bestandsdelen je meer kans hebt op hevige bijwerkingen.

In de meeste gevallen is het ook maar de vraag wat je nu eigenlijk precies binnenkrijgt. Hierdoor kun je als gebruiker onbewust harddrugs binnenkrijgen wat serieuze gezondheidsklachten kan geven.

We sommen de meest voorkomende illegale pre-workout bijwerkingen hieronder voor je op:

 • Hartkloppingen
 • Hartritmestoornissen
 • Hartstilstand
 • Verhoogde hartslag
 • Slapeloosheid
 • Rusteloosheid
 • Angstaanvallen
 • Trillen
 • Misselijkheid
 • Vermoeidheid
 • Concentratieproblemen
 • Hersenbloedingen
 • Vernauwde bloedvaten
 • Tintelingen
 • Maagklachten
 • Darmklachten
 • Hoofdpijn
 • Hoge bloeddruk

Zoals je ziet zitten er een hoop negatieve bijwerkingen en risico’s aan het gebruik van illegale pre-workouts. Het gebruik ervan raden we dan ook ten zeerste af.

Illegale pre-workout genomen?

illegale-pre-workout-drinken

Heb je onbewust een pre workout gebruikt die gemaakt is met een illegale stof en krijg je symptomen die je niet vertrouwt?

Ga dan altijd direct naar een arts en geef meteen aan dat je voedingssupplementen gebruikt hebt.

Je arts kan namelijk 24/7 overleg plegen met het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum over de symptomen en behandeling ervan.

Conclusie

Is het veilig of verstandig om een illegale pre workout te gebruiken? Als het aan ons ligt raden we het gebruik ervan sterk af.

De voordelen van een illegale pre-workout wegen gewoonweg niet op tegen de gevaren en bijwerkingen.

Ons advies is dan ook om altijd te kiezen voor een goede pre workout, maar wel zonder de illegale ingrediënten!

Wil je toch profiteren van de ‘positieve’ effecten die een illegale pre workout geeft? Ga dan voor een sterkere maar veilige pre workout als alternatief. Deze bekijk je via de knop hieronder.

Als vrouw kun je in dit geval beter kiezen voor een pre-workout voor vrouwen, om de kans op bijwerkingen te minimaliseren.


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Supplementen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *