Kwark of yoghurt voor afvallen: welke is het beste?
Yoghurt of kwark eten tijdens het afvallen? Yoghurt en kwark zijn beide producten die veel gebruikt worden in een dieet waarmee je wilt afvallen.
Er zijn zelfs diëten die voor het merendeel uit kwark of yoghurt bestaan. Dit noemen we ook wel crashdiëten en deze zijn verre van bevorderlijk voor de gezondheid.
Een portie kwark of yoghurt in de ochtend als ontbijt, als tussendoortje, of bij de bereiding van een (dip)saus of maaltijd is een veel betere manier om een dieet voor gewichtsverlies te ondersteunen.
Wil je snel resultaat zien? Dan is de vraag welk product je dan het beste kiest misschien wel bij je opgekomen. Waarmee val je nu het beste af: met kwark of met yoghurt?
Afvallen met yoghurt en kwark
Yoghurt en kwark zijn beide zuivelproducten. Yoghurt en kwark bevatten veel probiotica en zijn een natuurlijke bron van eiwitten, calcium, vitamine B2 en B12.
Calcium is goed voor de botopbouw en het eiwit ondersteunt de groei en herstel van je spieren.
Vitamine B2 en B12 dragen op een positieve manier bij aan de spijsvertering en het zenuwstelsel.
Probiotica zorgt voor balans in de darmflora en stimuleert de stoelgang. Daarnaast zijn beide zuivelproducten licht verteerbaar.
De eiwitten zorgen voor een lang verzadigd gevoel, wat erg welkom is als je minder wilt snacken.
Nu zijn er meerdere soorten kwark en yoghurt verkrijgbaar. Het is goed om de verschillende soorten eens nader te bekijken om uit te vinden welke keuze de beste is.
Hoe wordt yoghurt gemaakt?
Yoghurt wordt gemaakt door het met melkzuurbacteriën fermenteren van melk.
Per land verschilt het type bacteriën wat ervoor gebruikt wordt, maar voor de Nederlandse yoghurt worden vooral twee verschillende bacteriën gebruikt: de Lactobacillus Bulgaricus en de Streptococcus thermophilus.
Deze bacteriën worden ook wel (yoghurt)culturen genoemd. Ze eten de van nature aanwezige melksuikers (lactose) uit de melk op en geven de yoghurt een prettige zure smaak en dikke textuur.
In principe zijn er slechts 2 soorten yoghurt: ‘roeryoghurt’ en ‘standyoghurt’.
Roeryoghurt wordt tijdens het bereidingsproces enkele keren geroerd, waarmee het een vloeibaar zuivelproduct wordt.
Standyoghurt wordt met een hogere temperatuur bereid en rijpt nog na in de verpakking. Het is een yoghurt met een dikkere structuur die je eerst nog even moet omroeren voordat je hem gebruikt.
Hieronder vind je de verschillende varianten die je in de supermarkt kunt tegenkomen:
Hollandse yoghurt
Hollandse yoghurt is meestal de vloeibare roeryoghurt. Deze kun je onderverdelen in volle, halfvolle en magere yoghurt.
Dit hangt af van het vetpercentage. Volle yoghurt bevat meer dan 3% vet, halfvolle zit tussen de 1 en 3% vet en de magere yoghurt heeft minder dan 1% vet.
Griekse yoghurt
Griekse yoghurt is een van de bekendste soorten yoghurt, die (zogenaamd) afkomstig is uit het buitenland.
Officieel mag het geen Griekse yoghurt heten als het niet uit Griekenland en Griekse koeien komt.
In de Nederlandse supermarktschappen zul je de echte Griekse yoghurt niet snel vinden.
Het wordt bij ons vooral verkocht onder de noemer: yoghurt Griekse stijl. Het is een goed voorbeeld van een standyoghurt.
Bij deze yoghurt wordt het vocht eruit gehaald, waardoor de textuur van deze yoghurt dikker wordt.
Vervolgens wordt er room aan toegevoegd, waarmee de yoghurt smaakvoller wordt, maar het vetpercentage ook toeneemt.
Turkse yoghurt
Turkse yoghurt wordt net als de Griekse yoghurt ook uitgelekt om een dikkere substantie te verkrijgen.
Bulgaarse yoghurt
Bulgaarse yoghurt wordt gemaakt van ingedikte (verdampte) melk, waar melkpoeder aan wordt toegevoegd.
IJslandse yoghurt
IJslandse yoghurt (Skyr) lijkt qua structuur veel op kwark vanwege de romige, dikkere structuur.
De bereiding van de IJslandse yoghurt is precies hetzelfde als bij de gewone yoghurt, behalve dat er stremsel (Skyr) aan wordt toegevoegd.
IJslandse yoghurt bevat extra veel eiwitten en is daarmee bijzonder populair onder de sporters.
Eigenlijk is door de toevoeging van stremsel, het qua bereiding dan ook in feite geen yoghurt, maar hoort het bij de kwarkafdeling.
Yoghurt met smaakjes
Yoghurt met smaakjes bevat veel suiker, smaak- en kleurstoffen. Het is niet de beste keuze als je wilt afvallen.
Direct goed beginnen met afvallen? Download dan gratis de Vetverlies Kickstart
Welke yoghurt is de beste keuze om af te vallen?
Volgens het Voedingscentrum kun je voor je gezondheid het beste kiezen voor magere of halfvolle yoghurt als je wilt afvallen. Uiteraard bedoelen ze daarmee de ‘naturel’ variant, zonder toegevoegde suikers.
Hoe wordt kwark gemaakt?
Kwark is oorspronkelijk door de toevoeging van stremsel een soort hele verse, zachte kaas.
In België noemen ze het ‘plattekaas’ en in het Frans heet het ‘fromage frais’ (verse kaas) of ‘fromage blanc’ (witte kaas).
Traditioneel wordt kwark net als yoghurt gemaakt van melk waar melkzuurbacteriën aan worden toegevoegd.
Na een aantal uur wordt daar stremsel aan toegevoegd, waarmee de kwark een dikkere textuur krijgt.
De kwark wordt vervolgens gedurende meerdere dagen uitgelekt. Tegenwoordig wordt de kwark in de supermarkt op een andere, veel snellere manier gemaakt.
Het aanzuren van de melk wordt tegelijk met andere processen uitgevoerd. Er wordt geen stremsel aan de kwark toegevoegd.
In plaats daarvan worden andere toevoegingen gebruikt, bijvoorbeeld magere melkpoeder, yoghurt en/of room.
De kwark wordt ook niet uitgelekt, maar gaat door een centrifuge, waarna het eindproduct direct in bekers wordt afgevuld.
Hieronder vind je de verschillende soorten kwark:
Magere kwark
Magere kwark wordt bereid van magere melk.
Volle kwark
Volle kwark wordt gemaakt van magere melk, waaraan room wordt toegevoegd om de romige smaak te verkrijgen. De volle variant heeft een hoger vetpercentage.
Biologische kwark
Biologische kwark in de supermarkt is kwark, bereid met biologische melk. Verder wordt deze kwark op dezelfde fabrieksmatige wijze geproduceerd als de overige soorten kwark.
Biologisch-dynamische kwark
Biologisch-dynamische kwark is kwark die op ambachtelijke wijze is gemaakt en komt rechtstreeks van de boerderij. Deze kwark is voornamelijk verkrijgbaar bij de boer of in de biowinkel.
Kwark met smaakjes
In de kwark met smaakjes zitten de meeste calorieën. Per 100 gram zijn het er tussen de 60 en 120 calorieën voor ‘magere kwark’-soorten.
Er zit veel suiker in deze kwark, maar ook veel smaak- en kleurstoffen. Deze kwark past niet in een dieet waarmee je af wilt vallen.
Welke kwark is de beste keuze om af te vallen?
Kwark helpt bij het afvallen omdat er relatief veel eiwitten in zitten en het goed vult en daarnaast bevat kwark ook nog eens weinig calorieën. Mits je de juiste kwark kiest.
Magere kwark is de beste keuze als je wilt afvallen door simpelweg minder calorieën te eten.
Volg je een koolhydraatbeperkt dieet, dan is volle kwark de beste keuze. Hecht jij echter waarde aan de gezondere biodynamische biologische producten, dan is de keuze voor de biologisch-dynamische kwark voor de hand liggend.
Conclusie: waarmee val je het beste af, met kwark of yoghurt?
Zowel kwark als yoghurt zijn goede keuzes als je aan de lijn doet. Doordat er meer eiwitten zitten in kwark dan in yoghurt, zorgt kwark voor een langer vol en verzagd gevoel.
Neem liever geen volle, maar kies voor magere kwark. Aan volle kwark wordt namelijk room of melkvet toegevoegd.
Yoghurt is ook een prima product als je wilt afvallen. De probiotica, eiwitten, vitaminen en mineralen zullen je helpen als onderdeel in een dieet waarmee je af wilt vallen.
Bedenk wel dat magere yoghurt veel minder calorieën bevat dan volle yoghurt. Volle yoghurt bevat echter linolzuur, waarvan bekend is dat het ervoor zorgt dat het lichaamsvet sneller verbrandt en het de kans op hart- en vaatziekten verlaagt.
Magere of halfvolle yoghurt bevat geen linolzuur. Kies ook bij yoghurt voor de naturel soorten, zonder toegevoegde suiker. Raadpleeg hiervoor de informatie op de verpakking.
Er zijn ook plantaardige yoghurtproducten waar eiwit, calcium en vitamine B in zit.
Zo is soja-yoghurt gemaakt van sojabonen. Het is caloriearm en bevat weinig vet. Deze yoghurt is bijvoorbeeld erg geschikt voor mensen die lactose-intolerant zijn.
Andere plantaardige yoghurtsoorten van bijvoorbeeld amandel of kokos hebben over het algemeen een hoger vetpercentage en zijn daarmee calorierijker. Check ook hier de informatie op het etiket voor de exacte hoeveelheden.
Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Laat dan even een reactie achter onderaan deze pagina!
Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start
Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:
0 reacties