Beste probiotica? De top 7 probiotica supplementen & Ervaringen

Laatst bijgewerkt door Boris Westerveld op maart 6, 2024

Probiotica supplementen
Probiotica supplementen

Ben je op zoek naar een goed supplement om de balans van de darmflora te herstellen? Dan kom je al snel uit bij probiotica.

Dit zijn levende micro-organismen die een goede werking van de darmen ondersteunen.

Tegenwoordig hebben heel veel merken probiotica supplementen op de markt gebracht. Het is dus niet meer zo makkelijk kiezen.

Om jou een handje te helpen, zetten wij de top 7 beste probiotica supplementen op een rij.

Deze 7 probiotica pillen hebben we onder andere getest en geselecteerd op:

 • Werking
 • Certificatie
 • Prijs-kwaliteitsverhouding
 • Eventuele aanwezige labtesten
 • Ervaringen van gebruikers

Wat is het beste Probiotica supplement om te kopen?

Probiotica komen voor in voedingsmiddelen, zoals yoghurt en kaas. Maar ook zijn er diverse probiotica drankjes verkrijgbaar.

Zoek je een beter of goedkoop alternatief voor Yakult? Als je je darmflora extra wilt ondersteunen, kun je hier een supplement voor gebruiken. 

Hieronder zetten wij de top 7 beste probiotica supplementen van nu op een rij. Zo wordt het maken van een keuze iets makkelijker:

 1. Flinndal Probiotica Capsules – Beste algemene Probiotica
 2. Bio-Kult Probiotica caspules – Beste Probiotica merk
 3. Vitals Microbiol Intiem – Beste Probiotica voor vrouwen
 4. Golden Naturals Probiotica – Beste Probiotica bij prikkelbare darm syndroom
 5. GoodBiome Premium Probiotica & Prebiotica – Beste premium Probiotica
 6. Orthica Orthiflor Start – Voor moeder en kind
 7. Bactiol druppels – Voor kinderen tot 12 jaar

1. Flinndal Probiotica Capsules – Beste algemene Probiotica

Flinndal probiotica capsules

De Flinndal Probiotica capsules zijn het best getest op algemeen gebruik.

Dit product bestaat uit een mix van maar liefst 8 verschillende bacteriestammen. Deze stammen dragen bij aan een optimale werking van de spijsvertering.

Maar ook zijn er andere stoffen aan deze probioticum capsules toegevoegd, zoals maltodextrine en mais. Deze stoffen zorgen ervoor dat de vrijgekomen bacteriën stabiel en in leven blijven. 

Bovendien zijn de Flinndal capsules ook geschikt voor veganisten. Zodra de capsule oplost, komt er een plantaardig en lactosevrij eiwit vrij.

En nog een pluspunt: dit probiotica supplement is erg betaalbaar!2. Bio-Kult Probiotica caspules – Beste Probiotica merk

Bio-Kult Probiotica Capsules

Het beste probiotica merk is Bio-Kult. De Bio-Kult probioticamix bevat 14 verschillende bacteriestammen.

Met deze unieke samenstelling biedt het een totale hoeveelheid van zo’n 2 miljard levende bacteriën per dosering. 

Dit probiotica supplement is speciaal ontwikkeld voor mensen met een gevoelige spijsvertering. Dit komt omdat Bio-Kult geen maltodextrine of andere stoffen bevat die problemen kunnen veroorzaken. 

De capsules zijn makkelijk in te nemen en hebben geen gekke nasmaak. Bovendien is deze probiotica voor volwassen gemaakt, maar ook kinderen en zwangere vrouwen kunnen er gebruik van maken. 3. Vitals Microbiol Intiem – Beste Probiotica voor vrouwen

Vitals microbiol intiem probiotica

Zoek je de beste probiotica voor vrouwen? Dan kies je voor de Vitals Microbiel Intiem.

Het is aangetoond dat vrouwen vaker last hebben van darmklachten, zoals het prikkelbare darm syndroom. Om deze reden zijn er probiotica ontwikkeld die speciaal zijn afgestemd op de vrouwelijke darmflora.

De Vitals Micrioboil Intiem combineert twee belangrijke bacteriestammen: de GR-1 en RC-14. Hiermee is er naar eigen zeggen een superieur duo ontstaan.

Deze twee stammen zijn het meest onderzocht; er zijn meer dan 160 publicaties over de werking van deze twee stammen. Hiermee is het de best onderzochte combinatie ter wereld.

Bovendien bevordert deze probiotica voor vrouwen niet alleen de darmflora, maar ook de vaginale flora. De bacteriestammen zijn namelijk gelinkt aan een verlaagd risico voor urineweg- en schimmelinfecties.4. Golden Naturals Probiotica – Beste Probiotica bij prikkelbare darm syndroom

Golden Naturals Probiotica 30 miljard

De beste probiotica bij prikkelbare darm syndroom is de Golden Natural Probiotica. Het is nog niet volledig bewezen dat probiotica helpen bij PDS, maar er zijn wel sterke aanwijzingen.

Welke bacteriën PDS-klachten precies verminderen, is nog niet helemaal duidelijk. Dit kan ook per persoon verschillen. Maar het lijkt dat probiotica met de bacterie Bifidobacteria het beste werken.

De Golden Naturals probiotica is samengesteld uit meerdere stammen van belangrijke micro-organismen. Maar er zijn ook nog een aantal extra stoffen toegevoegd, waaronder prebiotica, vitamine A en vitamine C.

Vitamine A is speciaal toegevoegd voor de slijmvliezen in de darmen en vitamine C ondersteunt het immuunsysteem. Het is dus een multifunctioneel product.

Ook hoef je niet bang te zijn dat de probiotica wordt aangetast door maagzuur. De bacteriën worden verpakt in sterke capsules, zodat ze onbeschadigd bij de darmen aankomen. 5. GoodBiome Premium Probiotica & Prebiotica – Beste premium Probiotica

GoodBiome Plus Probiotica prebiotica

De GoodBiome probioticum wordt ook wel een Premium product genoemd. Dit komt door de vele bacteriën die het supplement bevat (maar liefst 20 miljard), maar ook door de unieke samenstelling.

De mix van bacteriestammen voorkomt en helpt bij darmproblemen, maar geeft je immuunsysteem ook een boost. 

Dit probiotica supplement komt niet in pilvorm, maar in poedervorm. Hierdoor komen er een hoger aantal levende bacteriën aan bij de darmen. Maar ook biedt het je gebruiksgemak.

Je neemt het supplement eenvoudig en snel tijdens het eten. Je mengt een zakje probiotica met water en drinkt dit vervolgens op. 

Wees trouwens niet bang voor de smaak, die is namelijk helemaal niet vies. 6. Orthica Orthiflor Start – Voor moeder en kind

Orthica orthiflor start

Wil je de beste probiotica kopen voor tijdens je zwangerschap?

De Orthica Orthiflor Start is speciaal gemaakt voor vrouwen die aan het einde van hun zwangerschap zijn (laatste 6 weken) en baby’s tot 1 jaar.

Wanneer je kind ouder dan 1 jaar is, kun je overstappen op een andere soort probiotica. 

Deze probiotica bevat 3 verschillende bacteriestammen. Dit zijn enkel de meest veilige soorten bacteriën voor jou en je kind.

De Orthica Orthiflor Start wordt ook wel een van de beste middelen tegen krampjes bij baby’s genoemd. Het helpt zowel bij het voorkomen als verhelpen van krampjes.

Dit probiotica supplement komt in poedervorm, zodat je het eenvoudig kunt mengen met melk. Het advies luidt echter wel om bij baby’s jonger dan 6 weken te overleggen met een deskundige voordat je deze probiotica gebruikt.7. Bactiol druppels – Voor kinderen tot 12 jaar

Metagenics bactiol druppels

Wil je probioticum kopen voor je kinderen? Voor kinderen tot 12 jaar adviseren we de Bactiol druppels. Dit supplement bevat een uniek mengsel van twee bacteriestammen: Lactobacillus en Bfifidobacterium. 

Dit product is volledig aangepast op de darmflora van kinderen. Deze kunnen namelijk maar een gelimiteerde hoeveelheid bacteriën bevatten.

Probiotica voor volwassenen bevat soms wel tot 30 miljard goede bacteriën, voor kinderen is dit veel te veel. Deze probioticum bevat maar 1 miljard bacteriën per portie.

Omdat het supplement in druppelvorm komt, is het gemakkelijk in te nemen. Ook is het product helemaal vegan en is er geen gluten, soja of lactose toegevoegd.Waar hebben we de beste probiotica op getest?

In onze zoektocht naar de top 7 beste probiotica van dit moment, hebben wij gelet op meerdere belangrijke aspecten, waaronder probiotica ervaringen en de aanwezige bacteriestammen. 

Hieronder vind je de belangrijkste criteria waarop we de beste probiotica hebben getest. Er zijn natuurlijk nog veel meer probiotica supplementen te koop, bijvoorbeeld bij de Kruidvat of Holland & Barrett.

Wil je toch een ander probioticum kopen? Houd dan deze criteria in gedachten bij het kiezen van het juiste supplement.

De juiste bacteriestammen

De bacteriestammen bepalen voor een groot deel hoe effectief een probiotica supplement is. Niet alleen het aantal bacteriestammen is van belang, maar ook de variatie. 

Uit onderzoek is gebleken dat hoe meer stammen een probioticum bevat, hoe effectiever het supplement is. Wanneer een product meerdere stammen bevat, leidt tot meerdere gezondheidseffecten. 

Zo heeft een studie bijvoorbeeld aangetoond dat een probiotica supplement met meerdere stammen van Lactobascillus en Bifidobacterium leidt tot een vermindering van diarree. 

Ook is het belangrijk dat probioticum uitsluitend bacteriële stammen bevat die wetenschappelijk zijn onderzocht. Zo weet je zeker dat het supplement veilig is om te gebruiken. 

Werking

werking probiotica

Natuurlijk hebben we ook naar de werking van de beste probiotica gekeken. Het is echter belangrijk dat je onthoudt dat niet ieder supplement hetzelfde werkt voor ieder persoon.

Dus als de ene probiotica helpt bij bijvoorbeeld je partner, hoeft deze niet per se voor jou te werken. 

De meeste goede probiotica supplementen bevatten een combinatie van 5 wetenschappelijk bewezen bacteriestammen.

Het is onderzocht dat deze stammen veilig in gebruik zijn en ook daadwerkelijk helpen bij het herstellen van de darmflora.  

Prijs-kwaliteitverhouding

Wij vinden de prijs ook een belangrijke factor bij het kopen van goede probiotica supplementen. De prijzen kunnen echter sterk variëren.

Je denkt misschien: hoe duurder, hoe beter de werking. Maar dit is niet altijd het geval. 

Soms bevatten twee producten vrijwel identieke bacteriële stammen en hebben dezelfde werking, maar lopen de prijzen sterk uiteen.

In ons rijtje staan alleen probiotica met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. 

Inhoud

Etiket lezen

We snappen heel goed dat je naar de prijs kijkt, bij probiotica kopen. Maar kijk ook altijd goed naar de inhoud.

Hoeveel capsules of pillen bevat de verpakking? Sommige supplementen lijken namelijk goedkoper, maar zijn dit eigenlijk niet.

Extra stoffen

In sommige gevallen bevatten probiotica pillen extra stoffen. Denk bijvoorbeeld aan prebiotica. Zo staan er ook een paar supplementen in ons lijstje die naast probiotica ook prebiotica bevatten.

Dit is een verzamelnaam voor stoffen die de groei van nuttige bacteriën in de darmen bevorderen. 

Makkelijk in te nemen

Pillen of poeder

Ook is het belangrijk dat probiotica makkelijk in te nemen is. Probiotica koop je in verschillende vormen, zoals capsules, poeders, druppels en drankjes.

Weet jij van jezelf dat je het lastig vindt om een pil door te slikken? Dan kun je het beste voor een andere vorm probiotica kiezen.

De beste probiotica uit onze lijst zijn makkelijk in te nemen, maar ook eenvoudig te doseren. 

Probiotica ervaringen

We hebben natuurlijk ook de probiotica ervaringen van gebruikers meegenomen bij het creëren van onze top 7 beste probiotica. Door middel van reviews is ons toplijstje tot stand gekomen. 

Waarom probiotica gebruiken?

Probiotica supplementen bevatten diverse bacteriestammen. Deze kunnen helpen bij het herstellen van een verstoorde darmflora.

Er wordt tegenwoordig veel onderzoek gedaan naar de effecten van probioticum op je lichaam.

Er zijn tot nu toe aanwijzingen dat het een aantal gezondheidsvoordelen biedt, waaronder:

 • Verbetering van de spijsvertering: probiotica kunnen helpen bij het voorkomen of verminderen van diarree. Ze helpen namelijk bij het herstellen van de darmflora.
 • Immuunsysteem versterken: de supplementen helpen mogelijk bij het versterken van het immuunsysteem.
 • Risico op bepaalde infecties verminderen: probiotica kunnen helpen bij het verminderen van het risico op bepaalde infecties, zoals blaasontsteking en luchtweginfecties. Maar dit is nog niet volledig bewezen.
 • Ze kunnen helpen bij gewichtsverlies: het slikken van probiotica kan helpen met afvallen. Zo voorkomen sommige supplementen dat het vet volledig wordt opgenomen in de darmen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat het vet wordt uitgescheiden in plaats van opgeslagen. 
 • Het risico op eczeem en allergieën: er zijn aanwijzingen dat probiotica helpen om allergieën, zoals eczeem, te verminderen. Dit is vooral aangetoond bij kinderen en baby’s. 

Heeft probiotica nadelen of bijwerkingen?

Regelmatig een probiotica supplement nemen, biedt verschillende gezondheidsvoordelen. Maar er zijn ook een aantal nadelen en bijwerkingen verbonden aan het nemen van probioticum. 

Nadelen probiotica

Steeds meer mensen gebruiken probiotica tijdens een antibioticakuur. Dit doen ze om bijwerkingen van antibiotica te verminderen, maar dit is eigenlijk niet de bedoeling.

Antibiotica doodt namelijk niet alleen slechte bacteriën in je lichaam, maar ook de goede darmbacteriën. Je kunt het beste probiotica na antibiotica weer oppakken. Of wacht in ieder geval een aantal uur voordat je probioticum neemt. 

Daarnaast is er nog een klein nadeel: er komen namelijk steeds meer probiotica drankjes en pillen op de markt die veel suikers bevatten. En soms zitten er ook helemaal geen levende bacteriestammen in verwerkt.

Deze supplementen helpen dus niet bij het verbeteren van de darmflora en kun je dus beter laten staan. Laat je dus niet altijd verleiden door het etiket, maar kijk altijd op de ingrediëntenlijst!

Bijwerkingen probiotica

last-van-buik

En hoe zit het dan met de bijwerkingen? Probiotica zorgen over het algemeen niet voor ongewenste bijwerkingen. 

Sommige mensen kunnen echter wel een aantal milde bijwerkingen ervaren wanneer ze net beginnen met het innemen van probiotica. Denk hierbij aan klachten als een opgeblazen gevoel of winderigheid.

Dit komt omdat er levende micro-organismen aan de slag gaan in je darmen. En dit ben je niet gewend. De symptomen verdwijnen meestal vanzelf binnen enkele dagen tot een paar weken.

Beste probiotica volgens Consumentenbond?

Consumentenbond test regelmatig producten en claimt daarbij onafhankelijk te zijn. Opvallend genoeg richt deze instantie zich nauwelijks op supplementen.

Dat zelfde geldt voor de Vlaamse variant van Consumentenbond, genaamd Test Aankoop.

Wij raden je daarom aan om onze test raad te plegen voor het vinden van de beste probiotica voor jouw situatie.

Dit zegt de wetenschap over probiotica supplementen

Wetenschappelijk onderzoek

Probiotica zijn al heel vaak onderzocht en het is wetenschappelijk bewezen dat de aanwezige bacteriestammen voor positieve effecten kunnen zorgen.

Ben je benieuwd naar wat de wetenschap over probiotica supplementen zegt? Hieronder leggen we je het in het kort uit. 

Er wordt al jarenlang onderzoek gedaan naar probiotica. Er is echter nog veel onduidelijk over de precieze werking van probiotica.

Er zijn wel aanwijzingen dat bacteriële stammen kunnen helpen bij verstopping en voorkomen en verminderen van diarree. Maar het is nog niet bewezen dat het gebruik van probioticum supplementen helpt bij mensen die darmklachten hebben.

Wat er wel volledig bewezen is, is dat de bacterie Lactobacillus rhamnosus diarree kan voorkomen bij kleine kinderen die antibiotica krijgen. [1]

Aangezien iedereen een unieke darmflora heeft, werkt ook niet ieder probiotica supplement bij iedereen. Heb je last van verstoppingen of diarree? Dan kun je altijd probiotica overwegen.

Conclusie

In dit artikel hebben we de top 7 beste probiotica van dit moment op een rijtje gezet.

Deze hebben we onder andere geselecteerd op de aanwezige bacteriestammen en ervaringen van gebruikers. Ook hebben we je meer verteld over de eigenschappen en bijwerkingen van probiotica. 

Staat het juiste product er niet voor je bij? Er zijn natuurlijk nog veel meer probioticum supplementen die je kunt gebruiken.


Meer supplementen:


Categorieën: Supplementen

Boris Westerveld

Boris is onze wandelende gezondheidsencyclopedie en gespecialiseerd in supplementen en voeding. Mede dankzij zijn studie Health Sciences en jarenlange praktijkervaring heeft hij een grote schat aan kennis vergaard. Naast schrijver is Boris personal trainer van beroep.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *