Kun je afvallen met Skyr & hoe gezond is het?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op januari 8, 2024

bakje met skyr voor afvallen
bakje met skyr voor afvallen

Ben jij bezig met afvallen? Of wil jij beginnen met afvallen? En vraag jij je af of Skyr een goede toevoeging aan jouw persoonlijke dieet zou kunnen zijn? Lees dan snel verder.

Hieronder kun je namelijk alle informatie vinden over wat Skyr is, de voedingstoffen, of je kan afvallen met Skyr, hoe gezond Skyr is en hoe en wanneer je Skyr het beste kan toevoegen aan je dieet plan.

In het kort:

 • Skyr is een zuivelproduct oorspronkelijk afkomstig uit IJsland. Het is gemaakt van koemelk en wordt beschouwd als een soort kruising tussen yoghurt en kwark.
 • De gemiddelde voedingswaarde per 100 gram zijn: 11g eiwitten, 4g koolhydraten, 1g vet.
 • Skyr is rijk aan vitamines, mineralen en probiotica. Dit maakt het een gezonde voedingsbron.
 • Skyr wordt beschouwd als een goede toevoeging aan een dieet vanwege het lage koolhydraatgehalte en het hoge eiwitgehalte. Dit bevordert een stabiele bloedsuikerspiegel en een langdurig verzadigd gevoel.
 • In een dieet kan skyr bijvoorbeeld gegeten worden als ontbijt, als gezond tussendoortje, dessert, of vervanger voor room en crème fraîche in gerechten.

Wat is Skyr?

skyr afvallen

Skyr is een zuivelproduct met als basis koemelk en is eigenlijk geen yoghurt of kwart, maar een zachte kaas. Het staat ook wel bekend als een Ijslandse superfood, omdat het product oorspronkelijk uit Ijsland komt.

Skyr bestaat al zo een 900 jaar en de Nederlandse variant schijnt toch wel iets te verschillen van de oorspronkelijke Ijslandse variant. Skyr wordt het meeste vergeleken met Griekse yoghurt of kwark door de stevige structuur en vergelijkbare smaak.

Het product is iets minder zuur dan yoghurt en heeft een frisse smaak. Door de iets minder zure smaak valt Skyr erg in de smaak bij veel mensen.

Hoe kan het dat Skyr eigenlijk een zachte kaas is?

Skyr is een zachte kaas door het productieproces. Bij Skyr worden levende melkzuur bacteriën toegevoegd.

Daarna wordt er stremsel toegevoegd die wordt gefilterd net als bij kaas. Hierdoor ontstaat er een stevige structuur en een zure smaak. Daarnaast zorgt dit proces ook voor langere houdbaarheid.

Voedingstoffen

 • Skyr bevat het volgende aan voedingstoffen per 100 gram:
 • 11 gram eiwitten
 • 4 gram koolhydraten
 • 1 gram vet
 • 133 miligram calcium
 • Rijk aan vitamines en mineralen
 • Arme aan lactose (maar niet lactose vrij)
 • Probitioca: melkzuurbacteriën die goed zijn voor de darmflora

Vergeleken andere zuivelproducten is Skyr vergelijkbaar met het aantal koolhydraten en vetten, maar bevat Skyr meer eiwitten.

Is Skyr een goede toevoeging tijdens het afvallen?

skyr met aardbei

Skyr is een goede toevoeging aan een dieet. Maar waarom is dat zo? Dat komt vooral omdat Skyr een product is met weinig koolhydraten; slechts 4 gram per 100 gram product.

Daarentegen is het een product hoog in eiwitten; 11 gram eiwitten per 100 gram. Zoals bij vele al bekend is, zijn producten hoog in eiwitten en laag in koolhydraten een goede toevoeging aan een dieet.

Deze producten zorgen er namelijk voor dat de bloedsuikerspiegel constant wordt gehouden. Daarnaast zorgt Skyr door de samenstelling van de voedingswaarde van het product voor een langdurig verzadigd gevoel.

Maar let op

Skyr heb je tegenwoordig niet alleen in naturel smaak, maar ook vele andere smaken zijn te vinden in de supermarkt. Check daarom altijd goed de verpakking op toegevoegde suikers en/of zoetstoffen.

Waar en waarom kun je het beste Skyr in je dieetplan opnemen?

skyr gezond

Skyr is aan te raden om je dag mee te beginnen. De hoofdreden hiervan is dat het zorgt voor langer verzadigd gevoel, waardoor je niet snel neigt naar tussendoortjes voor de lunch.

Ook is het makkelijk en kost het niet veel tijd in de ochtend. Je kunt het puur eten maar je kan er ook voor kiezen om er noten, pure chocolade, fruit, havermout of zaden aan toe te voegen.

Daarnaast kan Skyr ook goed dienen als vullend, gezond en eiwitrijk tussendoortje en is het ook erg geschikt als voedzaam en gezond dessert.

Als laatste kan je Skyr ook gebruiken om producten als room en crème fraîche te vervangen. Zo kun je het toevoegen aan een soep of toevoegen aan een smoothie.

Conclusie

Skyr zou dus altijd kunnen passen in een plan om af te vallen. De hoofdredenen hiervoor zijn dat Skyr voedzaam is, laag in koolhydraten en vet en hoog in eiwitten. Hierdoor geeft Skyr een langdurig vol gevoel.

Maar vergeet niet dat ondanks dit een gezond product is en goed in een dieet past, je het niet onbeperkt kan eten. Eigenlijk alles wat je eet, hoort gegeten te worden met mate.

Daarnaast is het ook belangrijk dat de rest van je sport en voedingspatroon op de juiste manier is afgesteld.

Direct goed beginnen met afvallen? Download dan de Vetverlies Kickstart:

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Afvallen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *