Minder vette vervanging van crème fraîche

Laatst bijgewerkt door Casper op mei 16, 2021

creme-fraiche-vervanger
creme-fraiche-vervanger

Crème fraîche – verse room – smaakt heerlijk in koude en warme gerechten.

Maar helaas, voedingsmiddelen die lekker zijn, zijn niet altijd even goed voor je gezondheid. Zeker niet als je ze vaak gebruikt.

Ben je op zoek naar een goede vervanging van crème fraîche, dan zijn er diverse alternatieven.

Met deze tips voor vervanging van de roomsoort crème fraîche zet je smakelijke gerechten op tafel.

Nét iets gezonder, maar vaak even lekker. Dat wordt smullen!

De beste crème fraîche vervangers

Een vervanging voor crème fraîche zoeken is heel verstandig. Crème fraîche bevat namelijk 30% of meer vet.

Hoe vetter een room is, hoe romiger de smaak.

Zure roomsour cream – bevat slechts 10% vet en is hiermee een lichtere variant en een goede vervanger van crème fraîche. Zure room is vooral geschikt in koude gerechten.

Als vervanging voor crème fraîche kan je ook kookroom nemen. De naam zegt het al, deze roomvariant is geschikt om mee te koken en ideaal voor warme soepen en sauzen.

Kookroom bevat minimaal 10% vet. Op de verpakking vind je het exacte percentage terug, bijvoorbeeld 20% vet.

Er zijn nog diverse andere producten die je in de plaats van crème fraîche kan gebruiken.

Denk bijvoorbeeld aan Griekse of Turkse yoghurt, sojaroom en hüttenkäse. Hieronder vind je per product informatie over hoe je het kan gebruiken.

1. Zure room: een populaire crème fraîche vervanger

Zure room heeft een dikke structuur en de smaak is wat zurig. Dit komt door de melkzuurbacteriën die in de room zitten.

Er zijn mensen die zure room zowel in koude als warme gerechten gebruiken als vervanger van crème fraîche.

Anderen doen dit liever niet. Zure room gaat namelijk sneller schiften als je het in warme gerechten gebruikt.

Schiften kan je eventueel voorkomen door de zure room met twee eetlepels warme vloeistof te mengen.

Daarna kan je het mengsel toevoegen aan je saus of warme gerecht. Zure room kan je wel zonder problemen gebruiken als vervanging in koude gerechten.

Denk bijvoorbeeld aan een dipsaus, een pastasalade of een wrap met groenten en zure room.

2. Kookroom

Op zoek naar een crème fraîche vervanger die én minder vet is én niet kan schiften?

Dan is kookroom de ideale vervanger. Deze variant is in de winkel ook te vinden onder de namen ‘koksroom’ en ‘room culinair’ en bevat bindmiddel.

Hierdoor is dit roomproduct heel geschikt voor gebruik in warme gerechten.

3. Halfvolle crème fraîche: minder vette vervanger

Crème fraîche bevat vaak 35 gram vet per 100 gram. Er is echter ook een halfvolle variant van crème fraîche, namelijk halfvolle crème fraîche.

Deze lightversie heet ook wel demi crème fraîche. Dit product bevat 15 gram vet per 100 gram en is dus een minder vet alternatief.

Aan het eind van de kooktijd roer je de demi crème fraîche door je gerecht en verwarm je het halfvolle product kort mee.

Zo kan je romige gerechten bereiden waar iedereen blij mee is!

4. Voor veganisten: sojaroom als vervanging in warme en koude gerechten

Ben je veganistisch of heb je een koemelkallergie? Plantaardige vervangers, zoals sojaroom en kokosroom, zijn dan een goede optie.

Deze producten bevatten geen koemelk en zijn dus eigenlijk geen echte room.

Sojaroom heeft een laag vetpercentage (ongeveer 20%) en kan je ter vervanging van crème fraîche toevoegen aan soep, saus of een dessert.

Er is ook een light sojaroom verkrijgbaar, die nog minder vet bevat.

Kokosroom is eveneens plantaardig, maar wel vet. Deze room op basis van kokos past goed bij Aziatische of pittige gerechten.

5. Volle yoghurt in koude en warme bereidingen

yoghurt-griekse-stijl

Heb je een warm of koud gerecht waaraan je crème fraîche of zure room zou moeten toevoegen?

Je kan ter vervanging van deze roomsoorten dan ook volle yoghurt nemen.

Yoghurt die meekookt met een warm gerecht kan echter gaan schiften. Dit voorkom je door eerst een beetje maizena door de yoghurt te roeren, voordat je deze toevoegt aan het gerecht.

Met Griekse yoghurt, melk en knoflookpuree kan je een minder vette saus maken.

Doe dit over voorgekookte aardappelschijfjes om een aardappelgratin uit de oven te maken.

Ook in koude gerechten smaakt volvette Griekse of Turkse yoghurt heel goed als vervanger voor crème fraîche.

Griekse en Turkse yoghurt is er in twee versies. Je kan kiezen uit een 3% vet en een 10% vet-versie. Voor warme gerechten kan je het beste de 10% vet-variant gebruiken.

6. Hüttenkäse voor je salade, sandwich of stamppot

hüttenkäse-noten

Eiwitrijke hüttenkäse bevat maar 3,9% vet. Deze kaas heeft een frisse, neutrale smaak, doet denken aan kwark en is een beetje korrelig.

Hüttenkäse smaakt goed in maaltijdsalades met veel groenten of fruit. Ook op een gezonde sandwich of in een wrap geeft dit product een romig accent zonder dat je te veel vet gebruikt.

Ook voor het smeuïg maken van een stamppot of quiche is hüttenkäse ideaal.


Vette vervangers voor crème fraîche

Uiteraard zijn er ook alternatieven voor crème fraîche die wél een hoog vetpercentage hebben.

Deze producten kan je uiteraard beter vermijden als je wil afvallen. Denk bijvoorbeeld aan slagroom en roomkaas, producten met een vetpercentage van minimaal 35%.

Wil je zelf een keer volle crème fraîche maken? Dit doe je door een halve liter verse slagroom met twee eetlepels karnemelk of volle yoghurt te mengen.

Dit mengsel laat je 24 uur op kamertemperatuur staan.

Een handige vervanging als je crème fraîche wil gebruiken, maar gewoon vergeten bent het in huis te halen.

Deze zelfgemaakte crème fraîche kan je wel twee weken in de koelkast bewaren.

Minder vette vervangers van crème fraîche

Er zijn dus flink wat vervangers voor crème fraîche te vinden met een lager vetpercentage.

Deze slanke varianten zijn ideaal als je graag gewicht wil verliezen of om gezondheidsredenen minder vet wil gebruiken. Dit zijn ze op een rij:

  1. Zure room, halfvolle crème fraîche, volle yoghurt en hüttenkäse (ter vervanging in koude gerechten)
  2. Halfvolle crème fraîche, kookroom, volle yoghurt en hüttenkäse (in warme gerechten)
  3. Sojaroom (in koude en warme gerechten, voor veganisten)

Zo zie je, er zijn talloze minder vette en light varianten voor crème fraîche.

Door bewuste keuzes te maken kan je dus altijd genieten van een romige maaltijd die toch minder vet is. Dat smaakt naar meer!

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant





💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Voeding

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *