Heavy Cream: wat is het & is het gezond?

Laatst bijgewerkt door Casper op december 7, 2020

heavy-cream
heavy-cream

Heavy cream is het dikke deel van de melk dat door het hoge vetgehalte naar boven stijgt.

In Nederlandse termen heet het “volle room”. Met ongeveer 36-40% vet heeft het een van de hoogste vetgehaltes in vergelijking met andere zuivelproducten.

“Gewone” slagroom komt daarentegen op de 2e plek, met ongeveer 30% melkvet. Ter vergelijking: halfvolle koffiemelk bevat ongeveer 10,5 tot 18% melkvet.

Heavy cream wordt veel gebruikt!

Van ijsjes tot pastasauzen; er zijn een hoop recepten die vragen om een scheutje tot een paar kopjes heavy cream.

Het klopt beter en behoudt zijn vorm langer dan zijn tegenhanger, slagroom.

heavy-cream-nederlands

Dat is ook een van de redenen dat het voor bijna alles gebruikt kan worden. Het is lang houdbaar in de koelkast en kan zelfs worden ingevroren en later in recepten worden verwerkt.

Als je nieuwsgierig bent naar veelvoorkomend en creatief gebruik van heavy cream, lees dan vooral verder!

We staan op het punt om diep in deze geliefde en veelgebruikte roomsoort te duiken. Laten we eerst eens kijken naar de voedingswaarde van heavy cream:

Voedingswaarde van heavy cream

• Energie: 319 calorieën
• Vet: 33 gram
• Verzadigd vet: 23,4 gram
• Koolhydraten: 3,2 gram
• Suiker: 3,2 gram
• Vezels: 0 gram
• Eiwitten: 2,3 gram
• Zout: 0,0 gram

Meest voorkomende manieren van gebruik

Van banketbakkers tot meesters in het maken van pasta, de redenen om heavy cream in je gerechten te gebruiken zijn enorm en gevarieerd (en kunnen van een gewoon gerecht een buitengewoon gerecht maken).

Zure room

Om zure room te maken, heb je alleen karnemelk en heavy cream nodig. Heavy cream levert een dikkere zure room op, perfect voor het vullen van diverse gerechten. Wanneer je het niet zo dik wilt, kun je altijd halfvolle room gebruiken.

Slagroom

zware-room

Een van de meest voorkomende toepassingen voor heavy cream, is natuurlijk slagroom.

Combineer je koude slagroom met een beetje suiker, honing of ahornsiroop en een scheutje vanille, en klop op tot stijve pieken vormen. Gebruik het als extra laagje boven op verse bessen (of je ochtendkoffie).

IJsje

Heavy cream wordt ook gebruikt om grote schalen ijs te maken. Als je eenmaal je ijs hebt gemaakt, plaats het dan bijvoorbeeld op appeltaart met havermoutkoekjes voor een heerlijke traktatie na het eten!

Crème fraîche

Alles wat je nodig hebt om crème fraîche te maken (één van de beroemde en decadente crèmes van Frankrijk), is heavy cream en karnemelk.

Leg een klodder op gerookte zalm, of voeg het toe aan je pastasaus en je weet niet wat je meemaakt!

Soep & Bouillon

Als je op zoek bent naar een smakelijke variant van mosselen, voeg dan heavy cream toe aan je bouillon.

Gebruik het ook voor soepen op basis van room, zoals broccoli, aardappel en champignonroom.

Karamelsaus

Een ietwat verrassende toevoeging. Heavy cream wordt vaak gebruikt in karamelsaus als hét geheime ingrediënt.

Voeg een scheutje toe aan dit recept voor zelfgemaakte karamelsaus, voordat je het over appels of ijs besprenkelt.

Pastasaus

Gebruik heavy cream als toevoeging om pastasauzen te verdikken en aan te vullen met wat extra smaak.

Probeer je saus bovenop wat glutenvrije pasta voor een eenvoudig, maar heerlijk doordeweeks diner.

Salade dressing

Voor een romige salade die niet te dik is, kun je heavy cream als basis gebruiken.

Meng wat citroensap, olie, kruiden en verse kruiden erdoorheen en het komt perfect tot z’n recht.

Aardappelen

Van geschulpte aardappelen, tot aardappelpuree, tot aardappelpannenkoekjes – het toevoegen van heavy cream aan je gerecht, zorgt voor een rijke en heerlijke smaak.

Haver

Geef je gezonde ontbijt een decadente upgrade door een scheutje heavy cream toe te voegen, perfect te combineren met verse bessen en haver.

Roomsaus

Een van de gemakkelijkste manieren om de smaak van een ietwat neutraal kipgerecht te versterken, is door er een saus voor te maken.

Als je op zoek bent naar een rijke saus, is het maken van een saus met heavy cream de juiste keuze!

Eieren

Als je op zoek bent naar een perfect zachte, romige en vla-achtige roerei, voeg dan wat heavy cream toe aan je roerei naast je zout en peper.

Door het “langzaam en laag” te koken, worden ze ook luchtig en romig.

Panna Cotta

Panna Cotta, het gekoelde dessert dat in heel Italië wordt geserveerd, vraagt ​​om heavy cream en smaakt heerlijk wanneer het wordt gemengd met vanille en wordt overgoten met verse aardbeien.

Ierse room

Zelfgemaakte Ierse room is geweldig, feestelijk en simpel! Van de weinige ingrediënten waar het om vraagt, is één van de essentiële ingrediënten heavy cream.

Of je het nu warm drinkt op een koude avond of het gebruikt voor wentelteefjes, het is een feestelijke manier om je verlangen naar room te bevredigen!

Hoe kun je heavy cream zelf maken?

Heavy cream is niet een product dat de meesten van ons regelmatig in de koelkast hebben.

Dit kan frustrerend zijn als je een recept tegenkomt dat erom vraagt en beseft dat je het niet bij de hand hebt.

Gelukkig hebben we goed nieuws: je kunt je eigen heavy cream maken van slechts twee eenvoudige ingrediënten die je waarschijnlijk wél in je koelkast hebt staan.

Het is echt een makkie om te maken. Het enige wat je nodig hebt is volle melk en boter.

Om 1 kopje heavy cream te maken, meng je 2/3 kopje volle melk met 1/3 kopje gesmolten boter. Zo simpel is het!

Is heavy cream gezond?

Het bevat extreem veel calorieën en vet. Maar, om verwarring te voorkomen, is er niets mis met voedsel dat veel calorieën of vet bevat.

Vetrijke voedingsmiddelen kunnen zelfs heel gezond zijn. Echter, het dingetje met heavy cream (en vetten zoals boter en kokosolie die geïsoleerd zijn), is dat ze rijk aan energie zijn, maar niet zo voedzaam.

heavy-cream-koffie

Wat slagroom in je ochtendkoffie? Of misschien een bakje bessen met daarop een beetje heavy cream?

Beide smaken heerlijk en vormen geen enkel probleem. Maar hoe zit het als je dit dagelijks consumeert? Dit kan twee dingen betekenen:

  1. Je vervangt compleet voedzame maaltijden die rijk zijn aan voedingsstoffen door room, waardoor je minder voedingsstoffen uit je dieet haalt dan vereist.
  2. Je gebruikt grote hoeveelheden heavy cream naast normale maaltijden, wat in dergelijke hoeveelheden zal leiden tot gewichtstoename.

Heavy cream is een volkomen gezond zuivelproduct, maar het heeft geen voedingswaarde in vergelijking met complete voedselbronnen van vet zoals eieren, vlees of vis.

Met andere woorden; geniet ervan, maar let op de porties!

Heb je nog vragen, opmerkingen of aanvullingen? Laat dan gerust even een reactie achter onder dit artikel!

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant




💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Voeding

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *