Havermout: bevat het genoeg eiwit?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op oktober 26, 2023

eiwitten toevoegen aan havermout
eiwitten toevoegen aan havermout

Havermout is trendy. Je treft het steeds meer aan op de hippe ontbijttafel.

Havermout is goedkoop en het lekkere is, dat je er ook zoveel mee kunt: van voedzaam warm ontbijt tot snelle hap voor onderweg naar het werk of school.

Havermout is ook gezond. Het zit vol vitamine B, zink en voedingsvezels. Daar krijg je ongelooflijk veel energie van.

En de vezels die het bevat zorgen voor een lekker ‘voldaan’ gevoel. Als je langer vol zit, heb je minder behoeft aan extra tussendoortjes. En dat is weer goed voor de lijn.

Bovendien zorgen de vezels ook voor verlaging van je cholesterol. Supergezond dus, zo’n ontbijtje met havermout.

Máár, bevat havermout wel genoeg eiwitten? En zo ja, hoeveel? Zijn er wellicht manieren om je maaltijd met havermout nog wat eiwitrijker te maken? In dit artikel ontdek je het antwoord.

Hoeveel eiwit bevat havermout?

Havermout bevat een kleine 6 gram eiwit per 40 gram (het gemiddelde wat je voor een portie gebruikt).

Het zou daarom wel wat meer eiwit kunnen gebruiken. Extra eiwit geeft je nog meer energie, verhoogt je concentratievermogen en helpt je de ochtend door te komen zonder hongergevoel.

Aangezien eiwitten zowel de stofwisseling als de vetverbranding stimuleren, helpen ze je ook nog eens gemakkelijker af te vallen en/of je gewicht op peil te houden.

Redenen genoeg om je bordje havermout met extra eiwitten én smaak te verrijken. Superlekker en supergezond!

Bestaat er havermout met extra eiwitten?

havermout-eiwit

In principe bestaat er geen pure vorm van havermout die meer eiwitten bevat dan gemiddeld.

Toch heb je, zoals je hebt kunnen lezen, méér dan genoeg mogelijkheden om je maaltijd met havermout een stuk eiwitrijker te maken.

Ook is het een goede mogelijkheid om ultra fine oats toe te voegen aan je eiwitshake.

Dit is zeer fijn gemalen havermout, waardoor je met een paar slokken een flinke portie havermout én eiwitten binnen hebt!

Havermout bereidingswijzen met extra eiwit

Hieronder vind je een aantal populaire bereidingswijzen van havermout, waarmee je ook nog eens méér eiwitten binnenkrijgt.

Koude havermout

Voeg aan je portie havermout 150 tot 200 ml zuivel toe.

Kies bijvoorbeeld voor (magere, halfvolle, volle) melk, havermelk, rijstmelk, sojamelk, (magere, halvolle, volle) yoghurt of kwark.

Vul dit naar smaak aan met een keuze uit:

  • Fruit: (blauwe) bessen, aardbei, banaan, appel, peer
  • Gedroogd fruit: rozijnen, abrikozen
  • Kruiden: kaneel, koekkruiden, honing, cacao nibs
  • Noten: walnoot, amandel, pecannoten, natuurlijke pindakaas (voor extra veel eiwit!)
  • Extra’s: chiazaad, hennepzaad, lijnzaad, geraspte kokos

Roer de haver met de zuivel en toevoegingen goed om en zet het een nacht in de koelkast.

De volgende ochtend is je ontbijt kant-en-klaar en kan het meteen gegeten worden.

Als je de overige ingrediënten pas in de ochtend bij doet, krijg je een ontbijt met een krokante bite.

Warme havermout

havermoutpap

Warme havermout maak je door de haver op te warmen met melk in een pannetje.

Door de toegevoegde melk krijg je meer eiwitten binnen. Melk bevat gemiddeld namelijk zo’n 3,4 gram eiwitten per 100 ml.

De bereiding gaat als volgt:

Breng 200 ml melk aan de kook. Voeg 50 gram havermout toe en laat het 1 tot 2 minuten koken.

Dit basisrecept kun je met alles, wat je maar lekker lijkt, uitbreiden. Bijvoorbeeld:

  • Opgewarmde appeltjes met rozijnen en kaneel
  • Opgewarmde stoofpeertjes met kaneel
  • Gebakken banaan met rietsuiker (en eventueel cacaopoeder) en walnoot
  • Spinazie of boerenkool, Parmezaanse kaas en daarbovenop en gebakken ei

Havermout in je smoothie

Gebruik als basis voor een smoothie per 100 ml melk ongeveer 2 eetlepels fijngemalen haver.

In plaats van gewone melk kun je hier ook weer voor plantaardige melk kiezen.

Vul deze basis aan met alles wat je lekker vindt, bijvoorbeeld een combinatie van:

  • Handje spinazie, stukjes mango
  • Aardbei, banaan en honing
  • Banaan, dadels en koekkruiden
  • In plaats van melk kies je voor yoghurt, banaan en frambozen
  • Eiwitpoeder, voor meer eiwitten

Havermoutpannenkoekjes

De basis voor havermoutpannenkoeken bestaat uit 100 ml melk, 1 ei en 75 gram havermout.

Als je daar een banaan doorheen prakt, maak je er een zoete pannenkoek van.

Meng het in een blender of met een staafmixer tot een smeuïg beslag. Bak de pannenkoekjes met een klein beetje boter (of kokosvet) in een pan.

Je maakt er ongeveer 3 kleine, dikke pannenkoekjes van. Bak ze aan beide kanten ongeveer 2 tot 3 minuten.

Deze pannenkoeken smaken heerlijk met wat kwark, plakjes banaan en kokosrasp. Ook blauwe bessen smaken er prima bij.

Door het toegevoegde ei bevatten deze pannenkoekjes al wat meer eiwitten. Eventueel kun je eiwitpoeder toevoegen om het gerecht nog eiwitrijker te maken..

Wat is havermout?

havermout-gewichtsverlies

Havermout wordt gemaakt van haver. Haver is een graansoort waarvan de hele haverkorrels worden gewassen, gepeld en verhit en vervolgens in stukken geknipt, geplet of gestoomd.

Haver kun je in verschillende varianten kopen. Grove of fijne havervlokken. Of als fijngemalen soort.

Havermout is precies hetzelfde als havervlokken, maar het is gemalen om de kooktijd te verkorten.

Maak je warme havermoutpap van grove vlokken dan heb je ongeveer 15 minuten kooktijd nodig, terwijl je voor de gemalen haver nog geen 5 minuten bereidingstijd nodig hebt.

Lees ook: Kun je afvallen met havermout?

Hoeveel havermout per portie?

Havermout kun je koud en warm eten. 30 gram is voldoende voor een kleine eter en 50 gram is genoeg voor een gewone tot grote eter.

Is havermout voor iedereen gezond?

havermout-proteine

Gezien de koolhydraten (ongeveer 25 per 40 gram) is een havermoutontbijt misschien niet het meest ideale als je bezig bent met een koolhydraatarm- of beperkt dieet.

Maar vanwege de gezondheidsvoordelen is het toch goed om het een plek in je weekmenu te geven, waarbij je dan wel rekening moet houden met de grootte van de portie en hoe je de dag verder invult qua voedingsmiddelen.

Vul je havermoutpap dus maar lekker met veel eiwitten aan en houd rekening met het totaal aantal koolhydraten in je menu per dag.

Havermout is in principe glutenvrij. Maar dit is niet altijd het geval.

Bijvoorbeeld als de haver in aanmerking is gekomen met tarwemeel. Dan is er sprake van kruisbesmetting.

Is het belangrijk dat je geen gluten binnenkrijgt? Check dan de verpakking of het havermoutproduct volledig vrij is van gluten.

Eiwitrijke alternatieven voor havermout

Het is goed om je dagelijkse havermout af en toe eens af te wisselen. Dat is zeker het geval als je een eiwitrijk dieet volgt.

Misschien vind je havermout gewoon niet lekker en zoek je een alternatief.

Dan kun je bijvoorbeeld denken aan een ontbijt met quinoa, boekweit, spelt of amarant.

Deze voedingsmiddelen bevatten namelijk meer eiwitten.

Gekookte quinoa bevat gemiddeld 8 gram eiwit per portie, boekweit 0,9 gram per eetlepel (10 gram), spelt bevat 11 gram eiwit, en amarant is goed voor 9 gram eiwit.

Je kookt deze graansoorten volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verder maak je een ontbijt ermee zoals je dat ook met havermout zou doen.

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant






💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Heb je tips of suggesties voor het toevoegen van eiwitten aan havermout? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Categorieën: Voeding

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *