Citroensapkuur: ontdek de werking, resultaten & ervaringen

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op januari 20, 2024

gesneden citroen met glas water
gesneden citroen met glas water

Is een citroensapkuur het middel om in te zetten om af te vallen en je lichaam te ontgiften? En is dat gezond of juist gevaarlijk?

Wil jij een citroensapkuur volgen, maar ben je nog wat sceptisch? In dit artikel lees je wat je erover moet weten en we delen nuttige ervaringen met je.

Zo weet je precies wat je kunt verwachten én ontdek je of een citroensapkuur volgen ook iets voor jou is. Daar gaan we!

In het kort:

  • Tijdens een citroensapkuur drink je meerdere (normaliter 5-10) dagen alleen citroensap met water. Het doel van de kuur is lichaamsontgifting en/of gewichtsverlies.
  • Citroensap helpt bij het ontgiften van het lichaam, vermindert ontstekingen door antioxidanten, is goed voor de spijsvertering, en kan het risico op nierstenen verlagen.
  • Tijdens de kuur kunnen bijwerkingen zoals hoofdpijn of duizeligheid voorkomen. Het is mogelijk om de kuur te combineren met fruit en groenten voor een mildere aanpak en minder kans op bijwerkingen.
  • Er is geen duidelijk bewijs dat citroensap op zichzelf vet verbrandt of de stofwisseling beïnvloedt.

Wat is een citroensapkuur?

citroensapkuur

Een citroensapkuur is een kuur die mensen inzetten om bijvoorbeeld hun darmen te reinigen met citroensap.

Zo’n kuur helpt het lichaam ontgiften en afvalstoffen af te voeren. Daardoor is het resultaat dat je afvalt. Al in een korte tijd kun je verschil opmerken.

De bedoeling is dat je een paar dagen lang alleen water met citroensap drinkt. Je eet dus geen vast voedsel. Het wordt ook wel een citroen detoxkuur genoemd.

Hoelang duurt de kuur?

Hoelang zo’n citroensapkuur duurt, dat bepaal je natuurlijk zelf. Doe vooral wat voor jou goed voelt. Gemiddeld wordt zo’n kuur 5 dagen tot 10 dagen lang gevolgd.

Houd in het begin rekening met enkele opbouwdagen waarin je lichaam moet wennen. Als je ineens geen vast voedsel meer nuttigt, is je lichaam daar waarschijnlijk even door van slag.

Citroenen bevatten nauwelijks calorieën, dus de processen in je lichaam moeten echt even omschakelen tijdens een citroensapkuur.

Wat is de werking van een citroensapkuur?

citroen detoxkuur

Een citroensapkuur draagt bij aan het ontgiftingsproces van je lichaam. Daardoor kun je erdoor afvallen en gaat (een deel van) je buikvet weg met citroen.

Omdat citroenen veel antioxidanten bevatten (vitamine C, bijvoorbeeld), is de kans op ontstekingen in het lichaam ook kleiner.

Daarbij heeft citroensap een gunstige invloed op het reinigen van je lever en is het goed voor de spijsvertering.

Ondanks dat mensen beweren dat citroen slecht is voor de nieren, kan het drinken van het sap het regelmatig terugkeren van nierstenen voorkomen. Ook een mooi bijkomend voordeel van afvallen met citroenwater!

Ervaringen & resultaten: wat mag je verwachten?

Dus wat mag je verwachten aan resultaten, wanneer je je darmen gaat reinigen met citroensap?

Mensen vragen zich vaak af ‘is citroen slecht voor de nieren?’ en ‘is citroen slecht voor de botten?’, maar uit ervaringen blijkt dat je je daarover geen zorgen hoeft te maken.

Wel kun je door een citroensapkuur bijvoorbeeld tijdelijk hoofdpijn krijgen of je een beetje licht in je hoofd voelen.

Dat hoort erbij, omdat het ontgiften van start gaat en je lichaam dan omschakelt.

Citroensapkuur beginnen? Zo werkt het!

Wil jij aan een citroensapkuur beginnen? Haal dan (uiteraard) voldoende citroenen in huis. Aangezien je voornamelijk citroensap met water drinkt, is dit wat je nodig hebt.

Wil je de kuur combineren met eten, dan kun je fruit en rauwe of gestoomde groenten eten.

Zo kun je alsnog afvallen en je lichaam helpen ontgiften, maar krijg je niet te veel calorieën, koolhydraten en vetten binnen.

Citroensapkuur kopen? Aandachtspunten en winkels

Wil je een citroensapkuur kopen? Bepaal dan zelf hoe ver je wilt gaan. Ga je de kuur combineren met eten of eet je een paar dagen echt geen vast voedsel?

Let er in elk geval op dat je je goed blijft voelen. Gaat de situatie gevaarlijk voelen, stop er dan mee.

Een paar dagen een citroensapkuur volgen is overigens niet gevaarlijk voor volwassenen. Dat is dus prima mogelijk.

Let op: heb je een aandoening aan je schildklier, dan mag je geen citroensapkuur volgen.

Mocht je een kant-en-klare kuur willen kopen, dan kun je dat hier doen.

Zijn er goede alternatieven?

Lijkt een citroensapkuur (ook wel ahornsiroop dieet) jou toch niets? Er zijn ook alternatieven, zoals bijvoorbeeldf een sapkuur volgen. En ben je al bekend met het slikken van Garcinia Cambogia supplementen?

Dit zijn ook methodes om af te vallen waarin je je wellicht wilt verdiepen. Succes!

Veelgestelde vragen

Is water met citroen goed om mee af te vallen?

Ondanks dat water met citroensap als gezond wordt gezien, is er geen duidelijk bewijs voor dat het vet verbrandt of je lichaam helpt ontgiften. Het zou ook invloed hebben op de stofwisseling, maar daar is ook geen bewijs voor.

Het is helaas te gemakkelijk om enkel water met citroen te drinken en vervolgens van zoveel voordelen te profiteren. Daarvoor moet je echt je voeding en leefstijl aanpassen (eventueel in combinatie met een citroensapkuur).

Hoeveel kilo kun je afvallen met een citroensapkuur?

Volg je een citroensapkuur en eet je daarbij gezond, beweeg je regelmatig en krijg je minder calorieën en suikers binnen dan gewoonlijk?

Dan kun je gemiddeld 1 tot 4 kilo afvallen tijdens een citroensapkuur van 5 dagen. In het begin val je namelijk ook af in vocht, waardoor het vrij snel kan gaan.

Wil jij beginnen met een detoxkuur? Klik op de knop hieronder en vergelijk direct de beste sapkuren:💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Gezondheid

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *