Verhelpt magnesium spierpijn of spierkramp? Zo zit het!

Laatst bijgewerkt door Boris Westerveld op december 18, 2022

Magnesium spierpijn spierkramp
Magnesium spierpijn spierkramp

Als je veel last hebt van spierpijn en kramp in je spieren, dan weet je hoe vervelend dit voelt. Het is niet vreemd dat mensen massaal naar een oplossing zoeken.

Nu wordt beweerd dat magnesium spierpijn kan verhelpen. Maar hoe effectief is magnesium voor je spieren? En werkt het wel echt tegen spierpijn en kramp?

Dat is wat we vandaag gaan uitzoeken! Na het lezen van dit artikel ben jij helemaal op de hoogte en weet je precies wat je moet doen om die vervelende pijnklachten te verhelpen.

Helpt magnesium tegen spierpijn en kramp?

Ja, het helpt echt. Dat zit zo:

Magnesium reguleert de balans tussen allerlei elektrolyten. Denk hierbij aan natrium, kalium, enzovoort.

Is er te weinig magnesium in je lichaam aanwezig? Dan zijn er ook te weinig van die elektrolyten/mineralen. En dat kan tot spierpijn leiden.

Het is dus nuttig om magnesium tegen spierpijn in te nemen. Hiermee voorkom je ernstige pijnklachten en verhelpt magnesium spierpijn die al aanwezig is.

Net als dat magnesium de slaap bevordert door je spieren te ontspannen, doet het dat ook wanneer je hebt gesport (spierpijn) of bepaalde tekorten hebt (kramp).

Wanneer moet je magnesium tegen spierpijn of kramp nemen?

Magnesium spierpijn benen

Als je magnesium tegen spierpijn wilt innemen, dan is het handig om te weten welk moment daarvoor het beste is.

Heb je bijvoorbeeld vaak spierpijn na het sporten? Magnesium kan dan helpen, mits je het regelmatig en voor een lange periode inneemt. 

Op die manier houd je het magnesiumgehalte in je lichaam namelijk op peil. Dat geldt vooral bij magnesium voor sporters. Zij hebben vaak extra behoefte aan magnesium, omdat je door veel te zweten ook magnesium verliest. 

Daarom kun je als sporter bijvoorbeeld magnesium na het sporten innemen om je lichaam een handje te helpen en ernstige spierpijn in je benen te voorkomen.

Hoe snel werkt magnesium tegen kramp?

Heb je vaak verzuring in je spieren zonder magnesium? Of heb je trillende spieren door een magnesium tekort? Dat is een rotgevoel, maar gelukkig kun je dit ook verhelpen door magnesium te nuttigen.

Alleen is dan de vraag: hoe snel werkt magnesium tegen kramp? Dat ligt aan de manier van toedienen. Neem je een supplement of magnesium poeder? Dan duurt het langer voordat dit haar werk kan doen in je lichaam. 

Ga je echter voor magnesium dat via de huid wordt opgenomen? Dan bereikt het de cellen veel dieper en veel sneller. Al na een paar minuten! Daardoor ontspan je veel sneller dan gewoonlijk. 

Dat geldt ook voor wanneer je via de huid magnesium tegen spierpijn in je benen inneemt.

Welke magnesium nemen tegen spierpijn of kramp?

Beste magnesium tegen spierpijn

vitakruid_magnesium_malaat

Nu is niet elke vorm van magnesium de beste oplossing tegen spierpijn. Van de betere opneembare magnesiumvormen is vooral magnesium malaat hierbij interessant. 

Dit is de best opneembare vorm voor je spierweefsel. En het voorziet je spiercellen van voldoende energie. 

Wist je dat daardoor voedingsstoffen en afvalstoffen beter kunnen worden opgenomen en afgescheiden? En dat je spieren daardoor kunnen ontspannen?

Precies daarom is magnesium malaat het beste magnesium tegen spierpijn.
Beste magnesium tegen kramp

Magnesium tauraat

Het beste magnesium tegen spierpijn is niet per se het beste magnesium tegen kramp. Daar kwamen we in ons onderzoek ook achter!

Daarom kan je in verschillende situaties een ander magnesium supplement nodig hebben.

Sporters, maar ook mensen die niet sporten, hebben bijvoorbeeld ook weleens spierkramp. De oorzaak daarvan heeft vaak ook met een magnesium tekort te maken.

Voor spierkramp wordt magnesium tauraat als beste magnesiumvorm geadviseerd. Dit is een magnesiumvorm die gebonden is aan het aminozuur l-taurine. 

Dat is een aminozuur dat belangrijk is bij de contractie van spieren, bij de bloeddruk en bijvoorbeeld bij het reguleren van elektrolyten in ons bloed. Ook heeft het invloed op het zenuwstelsel.
Wat te doen bij trillende spieren?

Je kunt met magnesium spierpijn, kramp, maar ook trillende spieren verhelpen. Die trillingen kunnen willekeurig zijn of voortkomen uit het verschijnsel dat we rusteloze benen (restless legs) noemen.

Soms zijn de trillende spieren zelfs zichtbaar door de huid heen. Vaak verdwijnt het vanzelf weer, maar als je er vaak en heftig last van hebt is magnesium een uitkomst. 

Ook in dit geval wordt magnesium malaat als beste vorm geadviseerd. Het zal het ongemak van trillende spieren snel verhelpen.

Is magnesium het beste supplement tegen spierpijn?

Magnesium pil

Je weet nu welke magnesiumvorm het beste werkt tegen spierpijn. Maar is magnesium eigenlijk wel het beste supplement tegen spierpijn? Of is er nog een betere oplossing?

Laten we in elk geval het belang aanduiden van verschillende methoden. Bovendien vind je de ene methode misschien fijner dan de andere. 

Experimenteer daarom gerust om te zien wat werkt voor jou. Naast magnesium tegen kramp en spierpijn, kun je ook gerust een ander supplement tegen spierpijn nemen. 

Je kunt het ook anders aanpakken. Bijvoorbeeld door massage apparatuur te gebruiken en de spierpijn of kramp er uit te masseren.

En hydrateer je je lichaam goed? Het is belangrijk om genoeg water te drinken en dagelijks de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen binnen te krijgen. 

Suikers en alcohol zijn daarentegen boosdoeners als het aankomt op spierpijn en kramp. Ze roven bovendien gezonde voedingsstoffen, net zoals overmatige stress dat doet.

Lijken deze methoden niet voor jou te werken? En blijf je veel last houden van spierpijn, spierkramp en/of trillende spieren?

Het kan heel interessant zijn om een orthomoleculair therapeut in te schakelen en samen naar de oorzaak op zoek te gaan.

Veelgestelde vragen

Is spierpijn na het sporten normaal?

Spierpijn is een vervelend gevoel, maar het is wel normaal na het sporten. Tijdens het sporten (vooral bij krachttraining) ontstaan er namelijk kleine scheurtjes in je spieren. Je lichaam moet deze herstellen om sterker te worden en spiermassa op te bouwen. Spierpijn is dus het gevoel wat je krijgt wanneer je spieren aan het groeien zijn.

Hoeveel magnesium moet je per dag hebben?

Als volwassen man heb je 350 milligram magnesium per dag nodig en als volwassen vrouw is dat 300 milligram per dag. Zo kun je gezond blijven.💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Gezondheid

Boris Westerveld

Boris is onze wandelende gezondheidsencyclopedie en gespecialiseerd in supplementen en voeding. Mede dankzij zijn studie Health Sciences en jarenlange praktijkervaring heeft hij een grote schat aan kennis vergaard. Naast schrijver is Boris personal trainer van beroep.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *