Ik kan geen push ups, wat nu?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op september 20, 2023

opdrukken-man

Ik kan geen push ups maken, wat moet ik nu doen? Als je deze pagina leest dan betekend het dat jij moeite hebt met push-ups maken. Of dat het zelfs helemaal niet lukt.

Het goede nieuws is dat jij niet de enige bent én dat je op deze pagina de meest voorkomende oorzaken en oplossingen ontdekt.

Help! Ik kan geen push-ups

Allereerst is het belangrijk om niet direct in paniek te raken als jij momenteel geen push-ups kan.

Zeker als je pas net begonnen bent met trainen of nog nooit eerder push-ups hebt gedaan, dan is het absoluut geen ramp dat je geen push-ups kunt maken.

Iedereen moet ergens beginnen, zie het dus als een extra uitdaging om over een tijdje wél push-ups te kunnen doen.

In dit artikel lees je hoe je dit kunt gaan waarmaken.

Hoe komt het dat ik geen push-ups kan?

Zoals gezegd kan de reden dat jij niet kan opdrukken zijn dat je het nog nooit eerder hebt gedaan, dat je de juiste techniek niet weet óf omdat je simpelweg te weinig kracht hebt.

Al deze 3 mogelijke oorzaken hebben gelukkig een oplossing, dus je hoeft jezelf hier nogmaals niet voor te schamen.

Hoe zorg ik er voor dat ik wél push-ups kan gaan maken?

push-up

Nu je weet wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn van het feit dat jij niet kunt opdrukken is het tijd om ons te focussen op iets veel belangrijkers, namelijk: hoe kan ik er voor gaan zorgen dat ik wél kan gaan opdrukken?

Het lijkt nu misschien nog onmogelijk voor jou, maar dit kun je sneller voor elkaar krijgen dan je wellicht denkt.

Hieronder vind je goede alternatieve oefeningen om kracht op te bouwen:

Begin met opdrukken op je knieën

De beste manier om ervoor te gaan zorgen dat jij binnenkort push-ups kunt gaan maken is door te beginnen met opdrukken op je knieën.

Aan de uitvoering zelf veranderd niks, het enige wat er veranderd is dat jij op beide knieën gaat zitten in plaats van dat je op je tenen leunt.

Hierdoor draag je minder gewicht op je armen en hoef je minder gewicht omhoog te drukken, wat erin resulteert dat het stukken makkelijker gaat en de kans groot is dat je wel kunt opdrukken.

Probeer 3 sets te maken van zo’n 12 herhalingen en doe dit 3 keer per week.

Als je dit enkele weken hebt volgehouden is de kans groot dat je al enkele herhalingen kunt maken van de ‘normale push-ups’ op je tenen.

Incline opdrukken

incline-pushup

Incline opdrukken is ook een prima alternatieve oefening voor de klassieke push-up. Wat je hierbij doet is je handen plaatsen op een verhoging. De oefening zal hierdoor een stuk minder zwaar worden.

Dit is echter geen vervanger van de klassieke push-up, omdat de schouderspieren wat meer worden aangesproken als normaal het geval zou zijn.

Maar het is wel een goede oefening voor iedereen die moeite heeft met de klassieke push-up.

Werk met een schema

opdrukken

Als je eenmaal push-ups kunt gaan maken dan is het zaak om door te pakken, zodat je steeds vaker kunt opdrukken en ook je techniek steeds beter wordt.

Het beste om deze oefening effectief te verbeteren en kracht op te bouwen is door te werken met een goed schema.

Meer informatie over hoe zo’n schema precies in elkaar steekt en wat de voordelen hiervan zijn vind je in het artikel: Push-ups schema.


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *