Gezichtsvet Verliezen? Zó val jij af in je gezicht (5 Tips)

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op december 9, 2023

afvallen_in_je_gezicht
afvallen_in_je_gezicht

Veel mensen vragen zich af hoe ze nou zo effectief mogelijk gezichtsvet kunnen verliezen.

En ik snap het. Wie wilt er nou geen slank gezicht?

Een dikker gezicht wordt vaak beschouwd als minder aantrekkelijk en kan zelfs duiden op een mindere gezondheid.

Maar hoe raak je dan effectief en snel gezichtsvet kwijt? In dit artikel kom je erachter.

In het kort

  • Plaatselijk afvallen in het gezicht is niet mogelijk. Een calorietekort is nodig voor vetverlies, waarbij je niet zelf in de hand hebt waar je als eerst afvalt.
  • Genetica bepaalt deels de vetverdeling, gezichtsvet kan dus mogelijk pas als laatste verdwijnen.
  • Gezichtsoefeningen hebben beperkt effect, maar kunnen wel de kaaklijn meer definiëren. Hierdoor oogt je gezicht mogelijk slanker.
  • Oorzaken van een dikker hoofd zijn een ongezonde levensstijl, slechte voeding en gebrek aan beweging.
  • Tips voor afvallen in het gezicht zijn het volgen van een geschikt dieet, meer beweging, minder alcohol, minder zout en het versnellen van je metabolisme.
  • Operatieve verwijdering van gezichtsvet wordt niet aangeraden; natuurlijke methoden zijn namelijk gezonder en duurzamer.

Kan ik plaatselijk afvallen in mijn gezicht?

Laten we direct beginnen met een belangrijke vraag; is het mogelijk om plaatselijk gezichtsvet te verminderen?

Je hebt vast wel eens gehoord van oefeningen die je gezicht smaller en slanker zouden moeten maken.

Het blijft een hardnekkig fabeltje.. Dat plaatselijk vetverlies mogelijk is.

Om dezelfde reden zijn er nog altijd mensen die honderden sit-ups per dag doen, met als doel buikvet verliezen.

Helaas is plaatselijk afvallen niet mogelijk en dus ook niet in je gezicht. Je zult dus ”gewoon” je vetpercentage moeten verlagen om resultaat te gaan zien en merken.

Dat betekent dus dat je over je gehele lichaam afvalt. Of je gezichtsvet als eerste of als laatste weggaat, heb je niet zelf in de hand.

Wel is er goed nieuws, aangezien gezichtsvet bij veel mensen als eerste verdwijnt tijdens het afvallen. Helaas is het hoofd dan tevens de plek waar ‘t vet er weer als eerste weer aankomt.

Welke oefeningen kan ik doen tegen gezichtsvet?

Ik heb zojuist al verklapt dat zogenoemde gezichtsoefeningen dus niet veel effect hebben als je gezichtsvet wilt verbranden.

Zijn dit soort oefeningen dan geheel nutteloos?

Dat niet helemaal. Het is namelijk wel mogelijk om je gezicht wat strakker te trainen met dergelijke oefeningen.

Zo hebben diverse studies bijvoorbeeld aangetoond dat de kaakspieren op dezelfde manier te versterken zijn als andere spiergroepen in je lichaam; door training met weerstand.

Als we deze studies moeten geloven kun je dus wel degelijk meer definitie in je kaaklijn creëren, waardoor je gezicht wat slanker kan ogen.

Helpt kauwgom kauwen?

Je hebt er vast wel eens van gehoord. Als je gezichtsvet wilt verbranden, dan moet je kauwgom kauwen.

Hoe zinnig is dit advies? Als je bedenkt dat plaatselijk vetverlies niet mogelijk, is dit zoals je kunt verwachten dus niet heel zinnig.

Maar is het dan helemaal nutteloos? Ook dat niet. Om 2 redenen kan kauwgom kauwen een gering positief effect hebben op het verkrijgen van een smaller gezicht:

  • je verbrandt calorieën
  • je traint je kaaklijn

Hoewel je niet veel calorieën verbrandt, en je wel héél veel kauwgom moet kauwen wil je jouw kaken daadwerkelijk versterken, is dit advies dus niet compleet onzinnig.

Wat wel duidelijk is, is dat je je beter kunt richten op belangrijkere dingen. Namelijk het daadwerkelijk verlagen van je lichaamsvetpercentage door goede voeding en gerichte training.

Hoe ontstaat een dikker hoofd?

Een dik hoofd heeft als voornaamste oorzaak een ongezonde levensstijl. Vooral voeding speelt hierin een allesbepalende rol.

Eet je minder gezond en meer dan je lichaam daadwerkelijk nodig heeft? Dan zal het overtollige lichaamsvet zich al snel gaan ophopen.

Als je hierbij ook nog eens te weinig beweegt gaat dit proces alleen maar sneller.

Een dikker hoofd ontstaat overigens niet van de ene op de andere dag. Hoewel je hoofd wel snel wat dikker kan lijken wanneer je veel vocht vasthoudt.

Gezichtsvet ontstaat echter geleidelijk. Toch is het soms even schrikken als je een oude foto en een recentere foto met elkaar vergelijkt. Zoals je dan kunt zien kunnen de verschillen na verloop van tijd enorm zijn.

Daarom is het zaak om het niet zover te laten komen en tijdig actie te ondernemen. Later in dit artikel geef ik je hier concrete tips voor.

In hoeverre in gezichtsvet genetisch bepaald?

gezichtsvet-verliezen

Maar laten we eerst eens kijken naar een andere belangrijke vraag.. Is gezichtsvet genetisch bepaald of niet?

Met andere woorden, kun je van nature al een wat dikker gezicht hebben, terwijl je wél gezond leeft en niet te veel eet?

Het antwoord is ja. Gezichtsvet is voor een groot deel genetisch bepaald.

Bovendien oogt het gezicht bij sommigen wat boller dan bij anderen. Terwijl je daarvoor niet per se bovengemiddeld veel gezichtsvet hoeft te hebben.

Daar komt ook nog eens bij dat het per persoon verschilt waar je het vet als eerste kwijtraakt en waar je het als eerste opslaat.

Voor veel mensen zijn de buik en het gezicht de probleemzones. Op deze plekken komt het vet er vaak als eerste bij. Voor je het weet heb je dan een dikke buik of een dubbele kin.

Toch verschilt dit sterk per persoon. Het zou daarom zomaar kunnen dat je flink wat geduld nodig hebt om gezichtsvet te verbranden.

Misschien raak jij namelijk eerst het vet op je rug, benen en buik kwijt. En daarna pas in je gezicht. Dit is simpelweg niet te voorspellen.

Hoe val je af in je gezicht?

Goed, we weten nu hoe gezichtsvet ontstaat. Dit is natuurlijk belangrijk om te weten, zodat je het zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Maar een andere belangrijke vraag is natuurlijk; hoe val ik nou af in mijn gezicht? En hoe doe je dit het liefst zo snel mogelijk?

Geen zorgen, hieronder deel ik concrete en praktische tips, die jij vandaag nog toe kunt passen.

1. Kies een gepast dieet

ervaringen-ketogeen-dieet

Een eerste tip die ik je mee wil geven is om voor een gepast dieet te kiezen. Dit wilt zeggen dat je moet ontdekken welk dieet het beste bij jou past.

Waarom dit belangrijk is? Omdat dit in grote mate jouw succes bepaald. Kies je namelijk voor een dieet wat je eigenlijk helemaal niks vindt, dan houd je het logischerwijs minder lang vol.

Denk hierbij altijd aan de lange termijn. Waar voel ik me prettig bij? Kan je bijvoorbeeld niet zonder koolhydraten? Dan kies je uiteraard liever niet voor een ketogeen dieet.

Moet ik dan per se een dieet volgen? Nee hoor, je kunt ook simpelweg een gezond eetpatroon volgen. In dit geval is het wel essentieel dat je minder calorieën eet dan je totale calorieverbruik.

2. Op de juiste manier trainen

Daarnaast is het heel zinvol om op de juiste manier te gaan sporten. Dat betekent dus dat je niet alleen maar gezichtsoefeningen gaat doen.

Nee, focus je op sporten waarmee je jouw hele lichaam traint. Je kunt bijvoorbeeld gaan hardlopen om je vetverbranding omhoog te helpen. Ook roeien is een hele effectieve bewegingsvorm om af te vallen.

Idealiter kies je natuurlijk voor een sport waarbij de verbranding hoog ligt. Maar nog belangrijker is dat je de sport ook echt leuk vindt om te doen. Dan houd je het namelijk makkelijker vol.

3. Stoppen met alcohol

Stoppen met alcohol is om meerdere redenen een verstandig idee.

Om te beginnen bevat alcohol uiteraard de nodige calorieën en krijg je meer trek in vettig eten, waardoor je logischerwijs sneller aankomt.

Maar dat is niet de enige reden waarom ik adviseer om te stoppen – of in elk geval te minderen – met alcohol voor minder gezichtsvet.

Het is namelijk ook bewezen dat je huid elastischer wordt door alcoholgebruik. Kortom; de huid in je gezicht gaat meer hangen, waardoor het lijkt alsof je meer gezichtsvet hebt dan werkelijk het geval is.

4. Minder zout voor een dunner gezicht

Zoals ik eerder al aangaf heeft de dikte van je hoofd invloed op de hoeveelheid vocht dat je vasthoudt.

Houdt je meer vocht vast dan gemiddeld? Vaak slaat een groot gedeelte van het overmatige vocht zich dan op in het hoofd, waardoor je gezicht uiteraard dikker lijkt.

Hoe je dit voorkomt? Meestal is de beste oplossing door minder zout te eten. Houd je idealiter aan de maximale aanbevolen hoeveelheid van 3 gram per dag voor een volwassen persoon.

5. Versnel je metabolisme

Hoe sneller je metabolisme is, hoe sneller je afvalt. Dat is één ding dat duidelijk is.

Natuurlijk is je metabolisme grotendeels genetisch bepaald. Maar je gelukkig kun je dit ook wel degelijk beïnvloeden.

Hoe je dat doet? Een goed advies is bijvoorbeeld om meer spiermassa te kweken, omdat spieren een hoge energiebehoefte hebben.

Ook zijn er bepaalde supplementen en ingrediënten die jouw metabolisme een (flinke) boost kunnen geven. Bekijk hier 13 tips voor het versnellen van je stofwisseling.

Gezichtsvet laten verwijderen

Tegenwoordig gebeurd het steeds vaker en lijkt het haast aan de orde van de dag.. Gezichtsvet wegkrijgen door het operatief te laten weghalen.

De populariteit van plastische chirurgie is in een rap tempo toegenomen. Echter raden wij deze manier van gezichtsvet verwijderen zeker niet aan.

Tenzij je dusdanig veel overgewicht hebt dat het een direct gevaar oplevert, is het veel gezonder, verstandiger en duurzamer om je gezichtsvet op natuurlijk wijze te verbranden.

De bovenstaande tips helpen jou hier goed mee op weg.

Conclusie: hoe kom ik van een dik hoofd af?

Een dikker gezicht van soms frustrerend zijn. Gelukkig het helemaal niet zo lastig om je gezicht slanker te krijgen, zolang je dit maar op de juiste manier aanpakt.

Wanneer je de tips uit dit artikel goed en consistent toepast, gaat het jou lukken om af te vallen in je gezicht. Het is dan slechts een kwestie van tijd voordat het vet in je gezicht begint weg te trekken.

Wil je direct goed beginnen met gezichtsvet verbranden en onnodige fouten voorkomen? Download dan de Vetverlies Kickstart:

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant
💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Afvallen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

1 reactie

evy · augustus 19, 2021 op 4:50 am

Bedankt voor dit leuke artikel!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *