Dikke kuiten: de mogelijke oorzaken & oplossingen

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op april 27, 2023

dikke-kuiten

Dikke kuiten is iets waar met name veel vrouwen onzeker over zijn. De kuiten worden vaak al snel te dik bevonden.

Maar wat zijn hier nu de oorzaken van? En nog belangrijker: hoe kom je van je dikke kuiten af?

In dit artikel bespreken we de meest voor de hand liggende oorzaken van dikke kuiten en vervolgens gaan we het hebben over de beste oplossingen hiervoor.

Dikke kuiten: een veel voorkomend probleem

dikke-kuiten

Wanneer we het hebben over afvallen en gewichtsverlies komen al gauw de onderwerpen buikvet, bil vet, love handles en slankere bovenbenen ter sprake.

Je zou dan ook bijna vergeten dat er nog een aantal plekken van ons lichaam zijn waar zich overtollig vet kan ophopen of wat al snel als te dik bevonden kan worden.

Dikke kuiten is dan ook over het algemeen een wat minder bekend probleem.

Toch zijn er zoals gezegd meer dan genoeg vrouwen (en mannen) die alles behalve tevreden zijn over de omvang van hun kuiten en deze te dik vinden.

Er zijn genoeg artikelen, documentaires en zelfs boeken gewijd aan het verliezen van buikvet. Maar waarom word er niet gesproken over dikke kuiten?

Niet getreurd, in dit artikel vind je namelijk alles wat je hierover moet weten!

Wat zijn de mogelijke oorzaken van dikke kuiten?

Voordat we naar de oplossingen gaan, gaan we het eerst hebben over de mogelijke oorzaken van dikke kuiten.

Besef hebben van een oorzaak is vaak namelijk nog waardevoller dan een mogelijke oplossing.

Wanneer je de oorzaak weet kun je namelijk doelgerichter handelen. Wellicht herken jij jezelf in één van de onderstaande oorzaken.

Let wel: het hoeft niet per se specifiek één oorzaak te zijn, het kan een combinatie van meerdere van onderstaande oorzaken zijn.

Dikke kuiten door overtollig lichaamsvet

De eerste en tevens meest voorkomende én voor de hand liggende oorzaak van dikke kuiten is overtollig lichaamsvet.

Overtollig lichaamsvet ontstaat zoals je misschien wel weet door onvoldoende beweging en/of te veel eten.

Ook een verkeerd of ongezond eetpatroon kan er tot toe leiden dat er zich overtollig vet ophoopt rondom meerdere lichaamsdelen.

Het vervelende hier aan is dat het niet mogelijk is om plaatselijk vet te verliezen.

Als je dus ergens leest dat je kuitspieroefeningen zou moeten doen om op die plek vet te verliezen, is dat de grootste onzin die er maar bestaat.

Wat de oplossing hier dan wel voor is, lees je later in dit artikel.

Dikke kuiten door vasthouden van vocht

De bovenbenen en de kuiten zijn bij uitstek een lichaamsdeel waar zich veel vocht op kan gaan hopen.

Als jij in een relatief korte tijd aanzienlijk dikkere kuiten dan voorheen hebt gekregen, dan is de kans sterk aanwezig dat dit het gevolg is van het vasthouden van vocht.

Het vasthouden van vocht komt in de meeste gevallen door verkeerde keuzes qua voeding. Er wordt in dit geval simpelweg té veel zout geconsumeerd vanuit voedingsmiddelen.

Ook kan het door medische oorzaken/aandoeningen komen.

Dikke kuiten door spiermassa

Ben jij een sportief persoon? En heb je ook relatief weinig overtollig lichaamsvet, maar tóch dikke kuiten?

Dan is de kans ook aanwezig dat je dikke kuiten hebt ontwikkeld doordat deze in spiermassa zijn toegenomen.

Wanneer dit het geval is, zien de kuitspieren er meestal wat strakker uit dan wanneer je te dikke kuiten hebt als gevolg van overtollig vet.

Dat neemt echter niet weg dat de omvang van je kuiten groter is dan jij zou wensen. Wat je hier aan kan doen? Het logische antwoord zou zijn: minder sporten.

Zeker als jij veel fietst of veel loopt, dan is de kans aanzienlijk dat je daardoor gespierdere en dus dikke kuiten hebt gekregen.

Toch moet je er goed over nadenken of je het wel echt waard vindt om te gaan minderen met sporten voor slankere kuiten.

Sporten is namelijk wel gezond, zowel geestelijk en mentaal. In dit geval kun je de dikke kuiten dan ook het beste accepteren.

In sommige gevallen kan het ook helpen om net wat minder te gaan eten, waardoor je minder snel in spiermassa aan zal komen en wellicht wat spiermassa kwijt zult raken.

Genetisch bepaald

Wat ook een oorzaak van dikke kuiten zou kunnen zijn, is dat de omvang genetisch bepaald is.

Als jij niet meer dan gemiddeld aan sporten doet waarbij de kuitspieren aangesproken worden en je hebt ook niet veel overtollig vet, dan is de kans groot dat je dikke kuiten genetisch bepaald zijn.

Van alle mogelijke oorzaken kun je aan deze oorzaak eigenlijk het minste doen.

Wat zijn de beste oplossingen?

Nu je de oorzaken weet, is het tijd om te kijken naar de oplossingen hiervoor. Hoe kun jij jouw dikke kuiten versmallen?

Allereerst is het dus zaak om te weten wat de oorzaak is, pas dan kun je eigenlijk doelgericht handelen om van je dikke kuiten af te komen.

Komt het door overtollig vet? Dan is het zaak om simpelweg af te gaan vallen door minder/gezonder te gaan eten en meer te bewegen. Het beste advies hiervoor kun je vinden in een van onze gratis downloads.

Komt het door een ophoping van vocht? Ook dan ligt het probleem vaak voornamelijk bij de voeding en beweging.

Door te veel en/of te langdurig stil te zitten gedurende de dag, kunnen je kuiten vocht vast gaan houden. Dit komt bijvoorbeeld veel voor bij mensen met een zittend beroep.

Maar ook voeding speelt hier een cruciale rol in. Het beste advies is om op je zoutinname te gaan letten en niet meer dan 6 gram zout per dag te consumeren.

Over de oorzaken van te veel spiermassa hebben we het zojuist al gehad en daar is dan ook eigenlijk weinig aan toe te voegen.

Als je dikke kuiten genetisch bepaald zijn, zijn hier eigenlijk geen natuurlijke oplossingen voor te bedenken. Hooguit zou je een van de oplossingen die hieronder beschreven staan kunnen proberen.

Overige oplossingen

Als alternatieve oplossing zou je eventueel je dikke kuiten wat kunnen camoufleren, bijvoorbeeld door minder strakke broeken te dragen.

Het is steeds gebruikelijker om botox tegen dikke kuiten te gebruiken, alhoewel wij deze oplossing niet aan zouden raden.

Slotwoord: nog vragen?

Ik hoop dat je wat aan dit artikel hebt gehad! Heb je nog vragen over dikke kuiten of eventueel aanvullingen uit eigen ervaringen? Laat dit dan even weten door een reactie achter te laten onder dit artikel!

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Afvallen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *