Afvallen met een trage schildklier? Dit zijn de ervaringen

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op oktober 28, 2023

Trage schildklier ervaringen met afvallen
Trage schildklier ervaringen met afvallen

De schildklier is een belangrijke klier in jouw lichaam die de stofwisseling moet regelen. Meer specifiek, om niet te veel in detail te treden, zorgt een schildklier voor de aanmaak van bepaalde hormonen in jouw lichaam.

Het is een algemeen geweten dat een te trage werking van de schildklier, erg vaak ertoe leidt dat mensen snel aankomen.

Het fenomeen zou zich daarenboven ook vaker voordoen bij vrouwen dan bij mannen. Sommigen zeggen dat ze snel aan het sporten zijn geslagen, om zo extra gewicht te verliezen. Jammer genoeg werkt dat niet altijd en zeker niet bij iedereen.

Tegenwoordig beschikken we gelukkig ook al over enkele medicijnen die de werking van de schildklier kunnen ondersteunen.

Het enige probleem met dit soort medicijnen, is dat er eigenlijk geen vaststaande dosis bestaat. Om de stofwisseling terug in evenwicht te brengen, is het erg belangrijk om de juiste hoeveelheid medicijnen in te nemen.

Zodra dat is gelukt, zullen je hormonen weer op een correcte manier worden aangemaakt, en zal jouw gewicht normaal gesproken ook niet meer verder toenemen.

Het is dus vooral een kwestie van de juiste dosering te vinden. Omdat ik weet dat heel wat mensen het er moeilijk mee hebben, deel ik hieronder de ervaringen van twee mensen met een te langzaam werkende schildklier.

Beide personen hebben ondertussen een geschikte behandeling gevonden, zodat ze niet meer verder aankomen ten gevolge van hun traag werkende schildklier.

Om de identiteit van de personen te beschermen, geef ik ze hier de namen: Katrien en Silvie.

Katrien, 46 jaar

dokter-voelt-aan-schildklier

Katrien is 46 en mama van twee kinderen. Zelf was ze al niet van de magerste, maar je kon het zeker geen dikke vrouw noemen.

Hobby’s heeft ze niet echt, maar sinds jaar en dag traint ze 2 keer per week een uurtje op de hometrainer.

Een tweetal jaar geleden merkte ze dat ze begon te verdikken. Een eerste reactie was natuurlijk om minder te gaan eten, zeker toen er al vijf kilogram bij was.

Het bleek echter al snel dat dit geen effect had. Daarenboven merkte ze ook op dat ze vaak vermoeid was.

Ze besloot naar de dokter te gaan en al snel werd het verdikt vastgesteld: een te traag werkende schildklier.

De dokter had haar verteld dat ze nog wel wat zou aankomen, maar dat ze op termijn wel een passende behandeling zouden vinden.

Katrien staat over het algemeen nogal positief in het leven, dus ze wist dat ze ook deze hindernis wel weer zou overwinnen.

Ze heeft haar leven niet drastisch aangepast. Ze lette natuurlijk wel een beetje op wat ze at, bijvoorbeeld door minder vaak koolhydraten en suikers tot zich te nemen. Je kon echter niet zeggen dat ze echt op dieet was.

Bij haar werd de juiste dosering van haar medicijnen ook vrij snel gevonden. Toen de dokter haar had verteld dat ze van dan af aan niet meer extra zou aankomen, besloot ze om ook de kilo’s die er eerder waren bijgekomen er weer af te sporten.

In plaats van twee keer per week te sporten, sportte ze toen driemaal per week. Vrij snel waren haar overtollige kilo’s dan ook weer verdwenen en was ze terug dezelfde fitte vrouw als ze altijd is geweest.

Silvie, 52 jaar

Silvie is 52 jaar oud en is getrouwd, daarnaast heeft ze nooit kinderen gehad. Silvie was voordat haar trage schildklier werd vastgesteld, altijd een erg fijne vrouw.

Ik heb haar zelfs een aantal keer gevraagd of ze voldoende at, maar dat deed ze zeker. Telkens ze bij mij op bezoek kwam at ze zelfs meer dan mij, maar het gewicht bleef er niet aanplakken bij haar.

Op een gegeven moment kreeg zij te kampen met hevige vermoeidheid. Op dat moment was haar gewicht nog niet echt toegenomen.

Ze ging naar de dokter, die in eerste instantie zei dat ze gewoon wat overwerkt was. Ze kreeg meteen een week voorgeschreven waarop ze thuis goed kon uitrusten.

Toen haar toestand een week later nog dezelfde was, ging ze weer naar de dokter. Op dat moment bleek ook bij haar dat ze al wat was aangekomen.

De dokter had een behandeling opgestart met medicijnen, om zo snel mogelijk de werking van de hormonen weer in balans te krijgen.

Bij Silvie was het echter veel moeilijker om de juiste dosis te vinden. Het duurde weken voor ze een effectieve behandeling hadden gevonden, en op die paar weken was haar gewicht dan ook enorm toegenomen.

De dokter had haar aangeraden om te blijven sporten, zodat ze op zijn minst niet te veel meer zou aankomen.

Door haar traag werkende schildklier had ze echter niet zo veel energie. Wat ze wel nog kon doen, was een lichte krachttraining. Ze oefende dagelijks met enkele halters, om zo te zorgen dat ze niet meer zo snel bijkwam.

Dat lukte uiteindelijk wel goed, maar zelfs nadat er voor haar medicatie een juiste dosis was gevonden, is ze de extra kilo’s nog niet kwijt geraakt.

Wel is haar gewicht nu opnieuw stabiel. Hoe het verder zal lopen, zal de toekomst moeten uitwijzen.

Gewichtstoename na het verwijderen van de schildklier

Na het verwijderen van de schildklier krijgen veel vrouwen te maken met gewichtstoename. Dat komt omdat het metabolisme een stuk langzamer werkt dan voor de verwijdering.

Naast dat je sneller aankomt dan voorheen, kun je ook sneller last krijgen van vermoeidheid en verstopping.

Verantwoord & effectief afvallen?

Dat afvallen met een trage schildklier een hele opgave is, dat mag wel duidelijk zijn. Toch is het zeker mogelijk om effectief gewicht te verliezen, middels de juiste voeding.

In de Vetverlies Kick-Start ontdek je de basisprincipes voor effectief en blijvend vetverlies. Ook kom je erachter wat de meeste gemaakte fouten zijn en hoe jij die kunt voorkomen! Download hem dus nu hieronder.

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant


💡 Misschien vind je dit ook interessant:


Heb jij zelf ervaringen met afvallen met een trage schildklier? Laat het even weten in een reactie hieronder! Daar help je namelijk andere mensen weer mee.

Categorieën: Afvallen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *