Schaatsoefeningen voor thuis

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op december 7, 2023

schaatsen-fitness

Schaatsoefeningen voor thuis zijn ideaal om de zomer door te kunnen komen, maar ook in de winter kunnen deze goed van pas komen. De tijden dat er elk jaar op natuurijs geschaatst kan worden zijn immers allang voorbij.

In dit artikel ontdek je de meest effectieve oefeningen die jij als schaatser thuis uit kunt voeren.

Schaatsoefeningen thuis; hoe effectief is dat?

schaatsoefeningen-thuis

Je vraagt je wellicht af of schaatsoefeningen thuis echt effectief kunnen zijn. Je zou immers denken dat schaatsers zeer specifiek op de techniek moeten trainen.

Hoe kun je dit dan ooit thuis doen zónder over een ijsbaan te beschikken? Er zijn meerdere goede oefeningen voor thuis te bedenken waarbij alle belangrijke fysieke aspecten voor schaatsen aan te pas komen.

De belangrijkste aspecten om op te trainen zijn:

  • Kracht en explositiveit
  • Uithoudingsvermogen
  • Techniek
  • Coördinatie

Wat veel mensen niet weten is dat krachttraining erg belangrijk is voor schaatsers. Hoe sterker je benen namelijk zijn, hoe explosiever je kunt wegkomen. Daarentegen is ook het uithoudingsvermogen erg van belang.

Afhankelijk of je een sprinter of lange afstands schaatser bent zal je meer de focus op één van deze aspecten kunnen leggen.

Wat zijn de beste schaatsoefeningen om thuis te doen?

Schaatsoefeningen thuis doen? Begin direct goed met de 5 onderstaande oefeningen.

1. Droogtraining (schaats techniek)

Droogtraining, waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord. Dit wordt ook wel eens ‘droog schaatsen’ genoemd en is de basis van alle schaatsoefeningen. Deze oefening kun je in principe overal uitvoeren.

Er zijn erg veel verschillende manieren om droog te oefenen. Je kunt de focus leggen op de techniek, maar je kunt ook zo ver mogelijk opzij proberen te springen waarbij je specifiek op kracht traint.

Voor extra weerstand kun je eventueel gebruik maken van weerstandskabels.

In het filmpje hieronder vind je een aantal goede varianten voor droogtraining:



2. Jump squats (explosiviteit & kracht)

jump-squat-explosiviteit

De jump squats mogen eigenlijk niet ontbreken in het schema van een fanatieke schaatser. Dit is dé beste oefening om je explosiviteit te verbeteren en dus sneller van start te gaan.

Ook voor recreatieve schaatsers is het nooit verkeerd om wat extra explosiviteit én kracht te ontwikkelen in de beenspieren.

3. Planken (rompstabiliteit)

plank-voor-schaatsen

De plank, wie kent ‘m niet. Dit is een statische oefening waarmee je jouw gehele romp traint. Rompstabiliteit is erg belangrijk tijdens het schaatsen, omdat je hele lichaam in balans moet zijn tijdens het bewegen.

Een sterke romp bevorderd je prestaties en voorkomt bovendien blessures.

Er zijn erg veel oefeningen om de romp te trainen, van sit-ups tot aan v-ups. Maar geen enkele oefening kan op tegen de plank: de basis van alle rompoefeningen.

Wat je doet is in een liggende houding komen waarbij je steunt op je armen en je tenen. Je buik en billen span je vervolgens aan waarbij je erop let dat je in een rechte houding (als een plank dus) blijft liggen.

4. Lunges (kracht)

De lunges zijn wederom een goede oefening voor de benen, maar ook de core komt hier aan te pas. Je stapt hierbij naar voren en zakt door je voorste been heen. Je bovenlichaam blijft recht en je buikspieren span je aan.

Lunges kun je doen met sprong, met gewicht, of zelfs achterwaarts, allemaal prima mogelijkheden om het jezelf wat zwaarder te maken.

Wil je lunges als schaatsoefening thuis doen? Begin dan met de basis:


5. Droog schaatsen met slide board

Een slide board is een perfect toestel voor schaatsoefeningen thuis. Eigenlijk mag dit board dan ook niet ontbreken wanneer je écht specifiek thuis schaatsoefeningen wilt gaan doen.

Je maakt hierbij de droogtrain beweging zoals je net hebt kunnen zien, alleen op dit board is het allemaal nét wat realistischer, aangezien je daadwerkelijk glijdt over het bord heen.

Later in dit artikel lees je hier meer over.



6. Wall sit (uithoudingsvermogen)

wall-sit-schaatsoefening

De wall sit is een oefening voor de been en buikspieren. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een muur.

De bedoeling is dat je er tegenaan gaat zitten met je rug en deze positie vervolgens voor een bepaalde tijd vasthoudt.

Dit is een heerlijke oefening waarbij je het gevoel zult hebben dat je benen in brand komen te staan.

Je zult de wall sit misschien niet direct beschouwen als een goede schaatsoefening, maar het is erg effectief voor het uithoudingsvermogen van de benen en dus een waardevolle toevoeging aan jouw schaatsoefeningen voor thuis!


Wat is jouw doel?

Maak een keus hieronder en ontvang direct een Gratis Kick-start!



Wat zijn de voordelen van schaatsoefeningen thuis uitvoeren?

Waarom zou je eigenlijk thuis schaatsoefeningen doen? Hieronder vind je de grootste voordelen van thuis trainen:

1. Geen koude handen en voeten

Hoewel wij fanatiek schaatsers het heerlijk vinden om op het ijs te staan, zullen de meesten het er toch mee eens zijn dat de kou die erbij komt kijken niet bepaald fijn is.

Natuurlijk zal je het op een goed moment lekker warm krijgen door het schaatsen, maar de handen die blijven vaak toch wel koud.

Wanneer je schaatsoefeningen thuis doet zul je hier geen last meer van hebben en blijven je handen heerlijk warm tijdens het trainen.

2. Bespaar enorm veel tijd

Tenzij je vlakbij een schaatsbaan (of natuurijs) woont kost het vaak enorm veel tijd om naar de schaatsbaan te reizen om daar vervolgens je ding te kunnen doen.

Om tijd te besparen zijn schaatsoefeningen thuis daarom zeker een goed idee en het overwegen waard.

3. Train wanneer je maar wilt

Ook niet geheel onbelangrijk is dat je in principe kunt trainen wanneer je maar wilt als je schaatsoefeningen thuis doet. Train je het liefst ‘s ochtends of juist ‘s avonds?

Beide is geen probleem en je bent niet afhankelijk van openingstijden van een schaatsbaan of sportschool.

4. Kom de zomer fit door

In de zomer zijn er vrij weinig mogelijkheden om te schaatsen. Wat vaak gedaan wordt is fit blijven door te skeeleren. Dit is natuurlijk een goede mogelijkheid om de techniek te blijven oefenen en deze niet te verleren.

Maar om écht fit te blijven is het nooit verkeerd om extra schaatsoefeningen thuis te doen.

Als je alles goed bijhoudt kun je in de winter weer goed aan de start verschijnen en meteen goed beginnen!

5. Sterker worden

Het is algemeen bekend dat kracht een belangrijk aspect is bij schaatsen.

Met name kracht in de benen komt echt goed van pas. Toch zul je niet veel kracht opbouwen door het daadwerkelijke schaatsen zelf.

Het is daarom ook sterk aangeraden voor schaatsers om krachtoefeningen ernaast te doen.

Het geluk heb je dat je voor veel van deze oefeningen niet veel nodig hebt en deze dus prima thuis uit kunt voeren.

6. Afwisselen met het ‘echte werk’ voor beste resultaat

Natuurlijk zul je jezelf ook nog regelmatig op het ijs moeten bevinden om daadwerkelijk progressie te boeken.

Schaatsen op het ijs is waar je het uiteindelijk allemaal voor doet.

Schaatsoefeningen thuis doen is handig en effectief, maar wanneer het weer winter wordt en het weer mogelijk is om te schaatsen, is het aangeraden om het ijs zo snel mogelijk weer op te gaan. Zo kun je weer specifiek werken aan je techniek.

Tip: train met een schaatsplank

Dan nog één laatste tip die ik je mee wil geven. Zoals je bij de schaatsoefeningen voor thuis al hebt kunnen zien is het mogelijk om een schaatsplank aan te schaffen.

Dit wordt ook wel een ‘slide board’ genoemd en is eigenlijk een must-have voor schaatsers die effectief thuis willen trainen.

Met deze tool kun jij namelijk op een leuke, realistische, gemakkelijke én verantwoorde manier aan je techniek, uithoudingsvermogen en kracht werken.

Deze boards zijn al voor een zeer schappelijke prijs te verkrijgen. Heb je interesse in een schaatsplank?

Bekijk dan even ons artikel zodat je hier meer over kunt lezen en de beste mogelijkheden kunt bekijken:




Meer trainingsmateriaal voor schaatsers:

Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *