Plyo box kopen? Top 8 & aandachtspunten

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op december 30, 2023

Plyo box kopen
Plyo box kopen

Een plyo box kopen is de ideale investering om je kracht en explosiviteit te trainen.

De naam is niet voor niets afgeleid van het woord plyometrie, wat staat voor een specifieke vorm van explosieve trainingen.

Deze simpele boxconstructie is echter verrassend veelzijdig en wordt niet alleen gebruikt voor boxjumps, maar ook voor conditie-oefeningen en de bekende WOD.

Hoewel de houten versie het vaakst gebruikt wordt, zijn er nog 2 andere soorten op de markt. En als je handig bent en wat geld wil besparen kan je zelfs je eigen plyobox maken.

Ontdek in deze koopgids welk type plyobox het best bij jou past.

De beste plyoboxen van het moment

1. Crossmax, soft plyo box 3-in-1

crossmax-soft_plyo_box_3-in-1
 • Soft plyo box beschermt je bij een misstap
 • Stevig (20 mm dik hout)
 • 3 hoogtes mogelijk: 50,8 cm, 61 cm en 76,2 cm
 • € 279,95

Deze soft plyobox van crossmax heeft een stoer uiterlijk en is ook super stevig. De dikte van het hout is zelfs meer dan de standaard 18 mm.

Deze plyobox is zo duurzaam dat hij uitermate geschikt is voor professioneel gebruik in fitnesscentra.

Je kan de box kantelen en gebruik maken van 3 verschillende hoogtes, die overigens ook visueel worden weergegeven in inches en cm.2. ATX houten plyobox 3-in-1

atx plyobox
 • 50 cm, 60 cm en 70 cm
 • 19 mm dik hout
 • € 139

ATX levert altijd topkwaliteit en dat is voor deze houten plyobox niet anders. De box is ontworpen met een getande constructie en extra steunplaten aan de binnenzijde.

Met een gewicht van 25 kg ben je zeker van een stabiel platform voor al je fitnessoefeningen. Het kantelbare ontwerp laat 3 hoogtes toe die zijn afgerond op 50, 60 en 70 cm.

Deze spronghoogtes zijn net als het logo op in de box gebrand en geven de box een stoer houten uiterlijk.3. PT essentials plyopower crossfit houten plyobox

ptessentials_plyopower
 • Duurzame houten plyobox
 • Kantelbaar voor 3 verschillende hoogtes
 • Officiële crossfit afmetingen
 • € 119,95

Deze houten crossfit box voldoet aan de officiële afmetingen binnen de crossfitwereld (20, 24 en 30 inch). Het is dan ook de ideale box om je voor te bereiden op je crossfitles of een crossfit event.

PT essentials levert je een stevige duurzame houten plyobox voor een erg scherpe prijs.4. Gymstick metalen plyobox

gymstick_plyobox
 • Metalen plyobox
 • 5 afmetingen beschikbaar
 • Brede stabiele ondergrond
 • Anti-slip oppervlak
 • € 129 – € 169,99

Wie van plan is om zware krachtoefeningen te doen met de plyobox kiest het best voor een jumpbox met een stevig metalen frame. Deze solide lasconstructie met brede stabiele ondergrond is bestand tegen de meest brutale work-outs.

De metalen plyoboxen zijn afzonderlijk verkrijgbaar in 5 verschillende hoogtes (15 cm, 30 cm, 45 cm, 60 cm en 75 cm), met elk een eigen prijskaartje.

De totaalprijs van dergelijk pakket is dan ook hoger dan bij een houten plyobox, maar je krijgt er wel kwaliteit voor, en je hebt meer trainingsmogelijkheden.5. Lifemaxx crossmax soft plyobox

crossmaxx-soft-plyo-boxes
 • Softbox
 • Hoge kwaliteit foam en coating
 • 4 stapelbare elementen
 • € 219,99 – € 599,99

De Crossmaxx Soft plyo boxen bestaan uit een stevige houten constructie die bedekt wordt met een zachte foam en een coating van hoogwaardige kwaliteit.

Het unieke aan deze set is dat je 4 aparte stapelbare elementen kan aanschaffen. Door deze te combineren heb je veel meer keuze in hoogtes dan bij andere plyoboxen.

Aan deze keuzevrijheid hangt echter wel een hoger prijskaartje vast.6. VirtuFit Houten Crossfit Plyo Box 3-in-1

virtufit-houten-crossfit-box

Ook deze springbox mag niet ontbreken in dit rijtje. VirtuFit heeft deze box ontworpen voor de fanatieke thuissporter.

Het is volledig kantelbaar, waardoor je het op 3 verschillende hoogtes kunt gebruiken.

De box is gemaakt van kwaliteitsmateriaal en daardoor enorm stevig en duurzaam. Mocht je liever een kleiner formaat willen, dan is er ook nog een kleinere versie verkrijgbaar.7. Domyos Plyobox

domyos-spring-box

Zoek je een goeie houten plyobox, maar heb je een wat minder groot budget? Deze box van Domyos is de beste goedkope optie.

Domyos is het huismerk van Decathlon en staat bekend om het betrouwbare trainingsmateriaal. En dat voor een zeer scherpe prijs.

Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat het de prijs niet waarmaakt. Enorm veel gebruikers geven aan erg tevreden te zijn over deze tool.8. Muscle Power Soft Plyo Box

muscle-power-soft-box

Ben je op zoek naar een zachte spring box? Deze box van Muscle Power is voorzien van een zachte schuimlaag, waardoor je jouw benen optimaal beschermd.

Vanaf nu hoef je niet meer bang te zijn voor schaafwonden en andere pijntjes. De schuimlaag vangt de klappen namelijk voor jou op.

Ook deze box is kantelbaar, waardoor je het op 3 verschillende hoogtes kunt gebruiken. Erg handig!Waar moet je op letten bij de aanschaf van een plyo box?

Als je een plyobox wil aanschaffen is het belangrijk dat je weet wat je ermee wil bereiken.

Afhankelijk van het type training dat je doet en het aantal mogelijkheden dat je tot je beschikking wil hebben, kan je een selectie maken aan de hand van deze criteria: materiaal, hoogte, gewicht en eventuele extra’s.

Materiaal

Bijna alle soorten plyoboxen op de markt worden ingedeeld in 3 grote categorieën op basis van het gebruikte materiaal: soft, hout of metaal.

Het materiaal bepaalt namelijk veel van de eigenschappen en mogelijkheden van jouw plyobox.

Hoogte(s)

crossfit-plyo-box

De ideale hoogte van een plyobox is natuurlijk erg persoonlijk. Het hangt af van jouw doelstelling, jouw lengte en je huidige niveau.

Wat wel fijn is, is dat je verschillende opties ter beschikking hebt. Zo zal je voor verschillende oefeningen andere hoogtes willen gebruiken, en hoe explosiever je wordt, hoe hoger je na verloop van tijd zal springen.

De soft plyobox en de houten plyobox hebben meestal 3 opties omdat je ze op 3 manieren kan kantelen. Er zijn ook stapelbare versies op de markt die meerdere hoogtes mogelijk maken.

Indien je zoveel mogelijk opties wil hebben kies je best voor een setje metalen plyoboxen. Een hele set van 7 plyoboxen kost je wel wat extra, maar de trainingsmogelijkheden zijn eindeloos.

Als je het belangrijk vindt om te trainen volgens de officiële hoogtes, dan kan je een houten crossfitbox nemen met officiële afmetingen: 20 x 24 x 30 inch, wat gelijk staat aan 50.8 x 61 x 76.2 cm.

Gewicht

Afhankelijk van wat je doelstelling is kan het belangrijk zijn om een zwaardere, en dus ook stevigere box te nemen.

Controleer altijd de maximale belastbaarheid voordat je een plyobox aanschaft.

Een soft plyobox ziet er dan wel zacht uit, het is niet per se de meest lichte versie. De meeste soft plyoboxen bestaan immers uit een houten constructie met een extra zachte cover eromheen.

Het nadeel van deze plyo box is overigens dat er meestal geen handvat aan zit. Het is daarom vaak vrij lastig om deze snel naar de andere kant van de gym te verplaatsen.

Het gewicht van de houten plyo box kan variëren tussen 15 en 25 kg. De zwaardere versies hebben meestal een extra interne dwarsbalk ter versteviging van de box. Bijna elke houten plyo box heeft 2 handvaten om deze makkelijk te kunnen vastpakken.

De metalen plyoboxen kunnen erg zwaar zijn, maar ze kunnen wel de hoogste belasting aan. Bovendien is een metalen plyobox vaak handiger te verplaatsen omdat je de box makkelijk kan vastpakken aan de metalen poten.

Extra’s

Naast het materiaal, het aantal beschikbare hoogtes en het gewicht zijn er nog een aantal andere zaken die je kan bekijken.

 • De aanwezigheid van handgrepen
 • Stapelbaarheid
 • De prijs
 • De aanduiding van de hoogtes op de box

Plyo box: welke soorten zijn er?

Grofweg delen we de plyoboxen op in 3 categorieën, welke we hieronder nader toelichten.

Soft plyo box

crossmax-soft_plyo_box_3-in-1
 • Zacht en veiliger bij een misstap
 • Instabieler: kan een voor- of nadeel zijn
 • Meestal 3 vaste hoogtes
 • Minder duurzaam

De soft plyo box heeft als grootste voordeel dat je minder risico hebt op onaangename blessures. Mocht je je sprong missen en uitglijden, dan ben je blij dat je met je schenen op een zachte box landt.

Het nadeel van een zachte constructie is natuurlijk dat het minder stabiel is. Hierdoor is de box niet geschikt voor zware krachtoefeningen, tenzij je de instabiliteit net gebruikt als trainingselement.

Een kwalitatieve soft plyo box gaat best lang mee, maar is minder duurzaam dan een houten of metalen versie.

De meeste plyoboxen kan je kantelen zodat je gebruik kan maken van 3 verschillende hoogtes. Sommige versies beschikken over meerdere elementen, die je op elkaar kan stapelen en bevestigen met een klittenband.

Houten plyo box

virtufit-houten-plyobox
 • Stabieler
 • Pijnlijker bij misstap
 • Duurzaam
 • 3 hoogtes mogelijk

De houten plyo box is de meest gebruikte versie. Het is het standaard materiaal dat gebruikt wordt in crossfit settings.

Het grote voordeel van hout is dat het erg stabiel is. Hierdoor kan je de jumpbox zelfs gebruiken voor zware step-ups met een barbell in je nek.

Een groot nadeel is echter, dat wanneer je je sprong mist en met je schenen op de rand van de box terecht komt, je uit goed hout gesneden moet zijn om niet te janken.

Het enige wat je hieraan kan doen is je eigen limieten kennen en eventueel scheenbescherming dragen.

Meestal heeft de houten box eenzelfde vorm als de soft plyo box en kan je door de box te kantelen gebruik maken van 3 verschillende hoogtes.

Deze 3-in-1 setting is best handig, maar voor meerdere hoogte opties zul je creatief te werk moeten gaan. Een veel gebruikte oplossing is het plaatsen van gewichtsschijven op de box.

De vorm en het materiaal van deze schijven komt echter niet altijd ten goede van de veiligheid.

Een kwalitatieve houten box is niet goedkoop, maar je betaalt wel minder dan voor een metalen plyobox met dezelfde opties. 

Metalen plyo box

gymstick_plyobox
 • Steviger
 • Slechts 1 hoogte per box
 • Meer hoogte-opties beschikbaar
 • Beter geschikt voor buiten
 • Een hele set is duur

De metalen plyobox is de stevigste optie. Als het je doel is om pure kracht te trainen met zware gewichten, kan je maar beter geen risico nemen.

Een metalen constructie is uiteraard ook erg duurzaam, en de beste optie voor buiten. Al laat je deze plyobox het best ook niet in de regen staan.

Het grote nadeel van de metalen plyobox is dat je per plyobox slechts 1 hoogte hebt. Indien je meerdere hoogtes wil, dan zal je meerdere plyoboxen moeten kopen.

Uiteraard kom je hierdoor op een hogere prijs uit, maar als je wacht op een goede aanbieding valt dit nog best mee.

Soms worden er namelijk hele sets aangeboden met 7 verschillende hoogtes. Zoveel mogelijkheden zijn bij een houten plyobox niet haalbaar.

Welke oefeningen kan je doen met een plyo box?

Voor een ogenschijnlijk simpel fitnesstoestel heeft een plyobox verrassend veel mogelijkheden. In hoofdzaak wordt de box gebruikt voor explosieve oefeningen zoals de box jump, maar met een beetje creativiteit zijn de mogelijkheden eindeloos.

Hieronder lichten we de bekendste oefeningen met de jumpbox toe.

Box Jumps

jump-squat-op-box

De box jump is veruit de bekendste plyometrische oefening. Iedere crossfitter zal de box jump wel kennen. De uitvoering is eigenlijk vrij simpel:

Ga iets voor de box staan en spring vervolgens krachtig op de box.

Op het moment dat je op de box belandt, strek je jouw benen en stap of spring je weer van de box af, om dezelfde beweging vervolgens weer te herhalen.

Step-ups

step-up-hoge-opstap

De step-up is nog zo’n bekende oefening. De oefening is ietwat minder explosief dan de box jumps, maar dat maakt ‘m niet minder effectief voor de bovenbenen.

Ga voor de box staan, zet 1 voet op de bovenkant van de box en duw jezelf vervolgens met je voorste been omhoog.

Zodra je op de box staat, stap je weer af en herhaal je dezelfde beweging, maar dan met je andere been.

Bulgarian Split squat

split-squat-box

Een van de populairste oefeningen onder thuissporters is de Bulgarian split squat. Deze oefening houdt het midden tussen een lunge en een squat.

Plaats je achterste voet op de crossfit box en zak vervolgens met je voorste been naar beneden, tot je knie zich in een hoek van zo’n 90 graden bevindt.

Vervolgens duw je jezelf weer omhoog door je voorste been te strekken. Maak eerst het gewenste aantal herhalingen met je ene been en wissel daarna van kant.

Incline en Decline Push-ups

decline-opdrukken

Als je dacht dat je enkel het onderlichaam kon trainen met de jump box, dan heb je het goed mis. Deze crossfit box is namelijk ook te gebruiken voor het bovenlichaam.

In het bijzonder de incline en decline push-ups kun je er goed mee doen.

Bij het incline opdrukken plaats je jouw voeten op de grond en je handen op de box. Hiermee spreek je in het bijzonder de borstspieren aan. De verhoogde push-up is gemakkelijker dan een normale push-up.

Bij het decline opdrukken plaats je jouw handen op de grond en je voeten op de box. Hiermee leg je meer focus op het trainen van je schouderspieren. Deze oefening is zwaarder dan de standaard variant.

Lateral Step Overs

Wil je wat variatie brengen in je trainingen? De lateral step overs zijn een leuke én effectieve oefening voor je beenspieren.

Ga naast de box staan zet vervolgens een stap opzij, waarbij je op de box gaat staan. Stap op met het been waarmee je het dichtste bij de box staat.

Vervolgens stap je er weer vanaf en herhaal je deze beweging. Deze oefening kun je vergelijken met de step-ups, alleen dan zijwaarts uitgevoerd.

En nog veel meer..

Hieronder nog een aantal effectieve oefeningen waar de crossfit box tot zijn recht komt.

 • Pike push-up
 • Dips
 • (Elevated) pistol squats
 • Shoulder stand
 • (Plyo) split squat
 • Verhoogde glute bridge
 • Reverse hyper

Waarom trainen op een plyo box?

jumpbox-kopen

Trainen op een plyobox noemen we ook wel plyometrisch trainen. Dit is een ”moeilijk woord” voor het beheersen van de impact van je sprong.

Normaliter heeft een sprong een behoorlijke impact in op je gewichten. Vooral de knie- en enkelgewrichten krijgen het te verduren.

Wanneer je deze impact weet te neutraliseren voorkom je onnodige blessures. Hierdoor maak je veiliger krachtige sprongen.

Ook vergroot je zoals eerder gezegd de explosieve kracht in je benen, wat bij veel sporten van pas komt. Of je nu een keeper bent van een voetbal elftal, een basketbal speler of een fanatiek crossfitter.

Ook conditioneel vraagt plyometrisch trainen wat van je. Box jumps, de populairste oefening op deze boxen is conditioneel bijvoorbeeld een stuk zwaarder dan ”gewoon squatten”.

Trainen met een plyo box is een vorm van functioneel trainen en daarom mag deze tool in geen enkele serieuze sportruimte ontbreken.

Je eigen plyobox maken? Waar moet je op letten?

Wil je geld besparen, of vind je het leuk om je handen uit de mouwen te steken?

Ga dan zelf aan de slag en maak je eigen houten plyobox.

Hoewel het natuurlijk erg leuk en uitdagend is om te doen, is het wel belangrijk dat je weet wat je doet. De veiligheid van je plyobox is namelijk prioriteit. Als je denkt dat je niet zo handig bent, kan je best gewoon een box kopen.

Wat je nodig hebt, is een 18 mm multiplex plaat van 244 x 122 cm. Gebruik geen MDF of OSB platen, deze zijn niet sterk genoeg. Een dergelijke plaat kost je ongeveer € 25 tot € 30 euro.

Voor de rest heb je natuurlijk nog een zaagtafel en/of cirkelzaag nodig, goede schroeven en een pot houtlijm. Een schroefmachine is natuurlijk handig, net als een figuurzaag om handvaten te maken.

En voor de finishing touch zal een beetje schuurpapier van pas komen.

Voor een gedetailleerde uitleg raadpleeg je het best dit filmpje.

Waar te koop?

Een nieuwe plyobox bestel je eenvoudig en betrouwbaar bij de onderstaande winkels.

Bol.comBekijk aanbod >>
FitwinkelBekijk aanbod >>
Gorilla SportsBekijk aanbod >>
DecathlonBekijk aanbod >>
Fitness SellerBekijk aanbod >>
Fitnesskoerier Bekijk aanbod >>Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *