Soft Plyo Box kopen? Top 3 & koopgids

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op april 30, 2024

soft plyo boxen
soft plyo boxen

Een soft plyobox is een erg functioneel trainingsmiddel wat voornamelijk gebruikt wordt bij crossfit.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over dit trainingsmateriaal en kom je erachter wat de beste soft plyoboxen zijn.

De beste soft plyoboxen

Het kan lastig zijn om een soft plyo box uit te zoeken. Zeker wanneer je deze online besteld en het materiaal dus niet van te voren kunt testen.

Om je goed op weg te helpen bij het maken van de juiste keuze vind je hieronder de beste soft plyo boxen:

1. Core Power soft box

core-power-box

Deze multifunctionele soft plyo box is een erg goede keuze als je op zoek bent naar een box die niet alleen zacht genoeg is om eventuele pijntjes te voorkomen, maar ook als je veel waarde hecht aan de stevigheid van de box.

Ondanks de stabiliteit die het je biedt is het niet al te zwaar, waardoor je het makkelijk om kunt draaien. Na het omdraaien kun je gebruik maken van een andere hoogte.

De hoogte kun jij dus helemaal zelf bepalen. Wanneer de vermoeidheid toeslaat draai je de soft plyo box om, om vervolgens tóch nog even die laatste paar box jumps te maken.

De vulling van de box is zacht en voelt comfortabel aan, toch zal het hard aanvoelen wanneer je erop landt na een sprong.

Je kunt deze soft boxen kopen in verschillende afmetingen. Ook kun je kiezen voor de 3-in-1 variant. Met deze uitvoering kun je erg veel ruimte besparen.

Klik hieronder voor meer informatie, specificaties en de huidige prijs:2. PT essentials soft plyobox

pt-essentials-box

Deze soft plyo box is voorzien van een goede schuimlaag met daarover een buitenlaag van duurzame kwaliteit. Op deze manier zal de box niet gaan slijten, maar ben je wél voorzien van de nodige bescherming tijdens het trainen.

Wanneer je perongelijk je scheen stoot tijdens een box jump zul je er niks van voelen en gewoon verder kunnen gaan alsof er niks aan de hand is.

Ook wanneer je landt op de box na een sprong merk je meteen dat het je genoeg stabiliteit en demping biedt om optimaal te kunnen trainen. Ook bij andere oefeningen met de plyo boxen maken ze hun goede naam waar door de goede grip die ze je geven.

Wanneer je kijkt naar prijs/kwaliteit zijn de soft plyo boxes van PT essentials erg voordelig. Wanneer je 2 boxes wilt kopen kun je kiezen voor een voordeel set waarmee je nóg meer geld bespaard:3. Tunturi soft box

tunturi-bovenkant

Ook de soft plyo box van het grote fitnessmerk Tunturi mag er wezen. Het is voorzien van een erg stevige buitenlaag van EVA schuim. De buitenlaag is tevens vuilafstotend en van duurzame kwaliteit.

De box zelf is stevig genoeg en mits geplaatst op een goede ondergrond garandeert het je de veiligheid die je nodig hebt tijdens heftige en intensieve trainingen.

Deze functionele box is te belasten tot maximaal 150 kg en is te verkrijgen in de maten:

  • 40 x 50 x 75
  • 40 x 50 x 60

Klik hieronder voor meer informatieve, de prijs en het huidige aanbod:Wat is een soft plyobox?

boxjump

De naam plyobox is een combinatie van box en plyometrics.

De naam box is makkelijk te verklaren, een rechthoekig voorwerp gemaakt van een bepaald materiaal.

Plyometrics of plyometrische training is een vorm van training die zorgt voor een combinatie van kracht en explosiviteit.

Alle vormen van sprongen in een training zorgen voor deze combinatie; touwspringen, zijsprongen, hinkelen, en dus ook box-jumps.

Plyometrische training is van groot belang voor sporters, bijna alle professionele atleten doen aan deze vorm van training.

Om het risico op blessures te verkleinen wordt er vaak gebruikt gemaakt van soft plyo boxen in plaats van houten of stalen varianten.

Waar wordt het voor gebruikt?

Een soft plyobox wordt onder andere gebruikt om box-jumps op uit te voeren.

De sporter staat hierbij op de grond, vlak voor de plyo box. Met kracht springt hij/zij vervolgens op de box.

Deze actie wordt een bepaald aantal keer achter elkaar uitgevoerd.

soft-plyo-box

Deze training wordt veel bij Crossfit toegepast. Ook gewichtheffers gebruiken de box regelmatig, vanwege de bevordering van de explosieve spieren.

Inmiddels zie je de plyobox ook steeds vaker verschijnen in de reguliere fitnesscentra. Terecht, want box-jumps zijn een enorme aanvulling op je training!

De verschillende soorten plyoboxen

Plyometrische trainingen worden al tientallen jaren gedaan. Door sporters werd er in het verleden op een tractorband gesprongen, van traptrede naar traptrede, of op stapel gewichtschijven.

Sinds de intrede van Crossfit zijn er gelukkig echte plyoboxen ontwikkeld. In het prille begin van Crossfit werden deze vaak zelf gemaakt van hout. Tegenwoordig is de plyobox makkelijk verkrijgbaar in meerdere soorten materiaal zoals:

Soft plyoboxen

De ontwikkeling van fitness benodigdheden gaat razendsnel, ook in de Crossfit wereld. Er zijn nu plyoboxen ontwikkeld gemaakt van recycled plastic.

Ze zijn een stap voorwaarts in duurzaamheid en ruimtebesparing. Deze plyoboxen zijn verkrijgbaar in vier verschillende hoogtes. De onderkant is versterkt en op het oppervlak zit een rasterpatroon voor goede grip.

tunturi-box

Als je wel eens box-jumps gedaan hebt dan is de kans groot dat je wel eens een hand of scheenbeen hebt gestoten en opengehaald. De rand van een hard plastic, houten of metalen box is gewoon hard, dat komt aan.

Om deze reden zijn er ook zachte plyoboxen ontwikkeld. De binnenkant van deze boxen zijn gemaakt van schuim, de buitenkant van stevig kunststof.

Houten plyobox

jump-squat-op-plyoboxen

De houten boxen worden nog steeds het vaakst gebruikt in de Crossfit boxes. Ze zijn gemaakt van 18- 20 mm dik multiplex hout. Goede houten boxes zijn aan de binnenkant voorzien van een verstevigde kruisconstructie.

De houten box is zo gevormd dat je door het op verschillende kanten neer te zetten, op 3 verschillende hoogtes kan gebruiken. Aan de zijkanten van de box zitten uitsparingen om de box makkelijker te verplaatsen.

Metalen plyobox

Metalen plyoxen worden vaker gebruikt in reguliere fitnesscentra. Ze zijn in meerdere hoogtes verkrijgbaar en vaak op te stapelen waardoor ze handiger zijn in opslag. Ze nemen minder ruimte in beslag.

Waar moet ik op letten bij het kopen?

plyo-box-soft

Wil je een plyobox aanschaffen? Elke soort heeft zijn voor- en nadelen. Stel je daarom vooraf een aantal vragen.

Hoeveel wil je besteden? Hoeveel hoogtes wil je? Welk materiaal heeft je voorkeur?

De houten plyoboxen zijn relatief goedkoop. Ze geven je de mogelijkheid om op drie verschillende hoogtes te springen. Het nadeel is dat ze vrij zwaar zijn en veel ruimte in beslag nemen.

De metalen plyoboxen zijn verkrijgbaar in veel verschillende hoogtes. Ze zijn makkelijk te verplaatsen en op te stapelen wat voor ruimtebesparing zorgt. De metalen versie is over het algemeen duurder dan de houten versie.

De hard plastic (soft) plyoboxen zijn in 4 verschillende hoogtes verkrijgbaar. Ze zijn zeer duurzaam en makkelijk op te stapelen. Een complete set kost je rond de €350,-. Het nadeel van deze boxes is dat ze kunnen schuiven op een gladde vloer.

De zachte plyobox heeft ook drie zijdes van verschillende lengtes. Hierdoor kun je ook op deze box op verschillende hoogtes springen. De voordelen van deze box zijn duidelijk, het materiaal is zacht, dus minder kans op blessures. Het materiaal is ook eenvoudig schoon te houden. Een zachte box is echter vrij prijzig.

Soft plyo box workout

De oefeningen die je kunt doen met soft plyo boxes zijn erg divers. Natuurlijk kennen we allemaal de box jumps. Maar naast deze oefeningen is er nog véél meer mogelijk. Denk bijvoorbeeld maar incline push ups of mountain climbers.

Ook kun je lunges maken met 1 been op de box. Van been- en buikspieroefeningen tot het bovenlichaam, je kunt het allemaal trainen met behulp van de soft plyo box.

Het is dan ook het ideale trainingsmiddel voor een functionele workout:Meer crossfit materiaal:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *