Magnesium Citraat Ervaringen: Werking, Voordelen & Bijwerkingen

Laatst bijgewerkt door Boris Westerveld op maart 1, 2023

Ervaringen met Magnesium Citraat
Ervaringen met Magnesium Citraat

Benieuwd naar magnesium citraat ervaringen? Je hebt vast wel eens gehoord of gelezen dat magnesium een belangrijk mineraal is.

Maar wist je ook dat steeds meer mensen niet genoeg magnesium binnenkrijgen?

Omdat je lichaam geen magnesium aanmaakt, moet je het op een andere manier binnenkrijgen. Door je voeding bijvoorbeeld.

Lukt het jou niet om voldoende magnesium via je voeding binnen te krijgen? Dan kan een supplement zoals magnesium citraat een goede aanvulling zijn.

In dit artikel leggen we uit wat magnesium citraat precies is, delen we ervaringen van gebruikers en vertellen we precies voor wie het geschikt is.

Wat is magnesium citraat?

magnesium potje met pillen

Magnesium is een mineraal in je lichaam. Dit mineraal speelt een belangrijke rol bij verschillende processen, waaronder de optimale werking van de spieren en botten.

Er zijn meer dan 10 soorten magnesium. Deze hebben allemaal een andere werking.

Magnesium citraat is een van deze soorten en is een combinatie van magnesium en citroenzuur. Deze twee stoffen zorgen ervoor dat je lichaam de magnesium goed kan opnemen.

Uit diverse studies is gebleken dat magnesium citraat de meeste voordelen heeft voor je spieren. Zo helpt het onder andere bij het verminderen van spierspanning.

Om deze reden wordt magnesium in citraat veel gebruikt door sporters.

De opname van magnesium citraat

Magnesium opname voeding

Aangezien je lichaam zelf geen magnesium aanmaakt, krijg je dit binnen door je voeding. Onze voeding bevat anorganisch gebonden magnesium.

Deze magnesium heeft een lage biologische beschikbaarheid. Dit betekent dat het lichaam het mineraal slecht opneemt.

Een magnesium citraat supplement bevat echter een andere soort magnesium: deze vorm wordt een stuk beter opgenomen door je lichaam [1].

De werking van magnesium

Magnesium ondersteunt verschillende processen in het lichaam. Wanneer je gezond en gevarieerd eet, krijg je al voldoende magnesium binnen en is het niet persé nodig om een supplement te nemen.

Lukt het je niet om genoeg binnen te krijgen? Dan kan een magnesium citraat supplement een goede aanvulling zijn op je dagelijkse voedingspatroon.

Dit doet magnesium:

 • Het draagt bij aan behoud van sterke botten en tanden
 • Magnesium helpt bij het opbouwen van lichaamseiwit
 • Het draagt bij aan het behouden van sterke en soepele spieren
 • Het kan zorgen voor extra energie en vermoeidheid verminderen
 • Magnesium ondersteunt de aanmaak van cellen en weefsels

Kortom, magnesium speelt een grote en belangrijke rol bij het goed functioneren van je lichaam!

Magnesium citraat ervaringen van gebruikers

Magnesium spierpijn benen

De magnesium citraat ervaringen zijn over het algemeen heel goed. Je slikt de magnesium pillen makkelijk door en zo krijg je eenvoudig de juiste dosering per dag binnen.

Veel mensen gebruiken magnesium tegen spierpijn. In reviews laten gebruikers weten dat ze niet direct weten of het nu werkt of niet. Maar na een tijdje is de spierpijn wel degelijk verminderd.

Zo zegt iemand bijvoorbeeld: “De krampen in mijn benen zijn verleden tijd.”

Ook gebruiken sommige mensen magnesium voor slaap. Gebruikers lijken sneller in te slapen wanneer zij het supplement voor het slapengaan nemen. Dit komt doordat het mineraal de aanmaak van melatonine stimuleert.

Ook over de prijs-kwaliteitverhouding zijn veel mensen te spreken. Magnesium citraat pillen zijn namelijk goedkoper dan andere supplementen.

Over het algemeen zijn de magnesium citraat ervaringen dus zeer positief!

We hebben ook gekeken naar ervaringen van gebruikers met magnesium supplementen van diverse winkels.

De magnesium Kruidvat ervaringen zijn bijvoorbeeld erg goed. Dit hebben ze voornamelijk te danken aan de betaalbare prijs.

Ben je benieuwd naar het best geteste magnesium citraat supplement? De tabletten van Body & Fit hebben goede reviews.

Wat merken gebruikers voor verschil?

De magnesium ervaringen zijn positief, maar wat merken gebuikers nu echt voor verschil? Het grootste verschil bij sporters is dat zij een stuk minder spierpijn ervaren.

Ze hebben minder last van kramp in de benen of armen na een workout.

Maar ook zorgt de magnesium voor extra energie. Gebruikers zijn na inname van het supplement minder vermoeid dan normaal.

Zijn er ook bijwerkingen?

Magnesium citraat ervaringen

De aanbevolen hoeveelheid magnesium is voor de gemiddelde man 350 milligram. Voor de gemiddelde vrouw is dit 300 milligram [3]. Het is belangrijk dat je deze hoeveelheid niet overschrijdt.

Te grote hoeveelheden magnesium kunnen namelijk voor bijwerkingen zorgen.

Inname van te veel magnesium kan leiden tot:

 • Misselijkheid
 • Buikpijn
 • Diarree
 • Een lage bloeddruk
 • Dorst

Een te grote hoeveelheid van magnesium citraat in je bloed komt zelden voor. Je lichaam kan een overschot namelijk eenvoudig uitscheiden door zweet, ontlasting en urine.

De bijwerkingen die wij hierboven hebben benoemd, komen alleen voor bij langdurig overmatig gebruik

Voordelen van magnesium citraat

Er zijn meerdere soorten magnesium. Misschien heb je wel eens gehoord van magnesium malaat of tauraat? Deze soorten hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen.

Magnesium citraat biedt 3 grote voordelen ten opzichte van andere varianten.

Het wordt goed opgenomen door je lichaam

Magnesium citraat wordt goed opgenomen door je lichaam. Dit komt omdat het een organische vorm van magnesium is.

Als we magnesium uit citraat vergelijken met andere soorten, is dit een van de best opneembare supplementen.

Magnesium citraat is goed voor je spieren

Ben jij een fanatieke sporter? Of verricht je fysiek werk? Dan gaat er veel magnesium verloren omdat je spieren een groot deel van dit mineraal opnemen.

Uit onderzoek is gebleken dat onze spieren magnesium uit citraat beter opnemen dan uit andere magnesiumverbindingen [2].

Dus sport jij regelmatig? Dan is magnesium citraat een goede aanvulling op je levensstijl.

Het is goedkoper dan andere varianten

Ook nog een leuk voordeel: magnesium citraat is goedkoper dan andere soorten. Dit komt omdat het geen gecheleerde vorm is. Dit betekent dat het magnesium niet is gebonden aan bepaalde aminozuren.

Voor wie is magnesium citraat geschikt?

Sporters magnesium supplement

Magnesium biedt meerdere gezondheidsvoordelen. Zo is het niet alleen goed voor je botten, maar ook helpt het bij het opbouwen van lichaamseiwit. Maar welke mensen gebruiken magnesium citraat?

Iedereen heeft magnesium nodig. En ook vrijwel iedereen kan een magnesium supplement nemen. Maar er zijn groepen waarbij de behoefte aan dit mineraal hoger is dan normaal.

Onder andere zwangere vrouwen, fanatieke sporters en mensen met stress hebben baat bij magnesium citraat.

Zwangere vrouwen

Om de groei van je baby te ondersteunen, is het belangrijk om tijdens de zwangerschap voldoende magnesium binnen te krijgen.

Wanneer je te weinig magnesium binnenkrijgt, kan dit leiden tot een verhoogd risico’s op complicaties.

Maar ook tijdens borstvoeding wil je genoeg magnesium binnenkrijgen, zodat je dit weer door kunt geven aan je kind.

Sporters

Magnesium is een populair supplement onder sporters. Wanneer je regelmatig sport, nemen je spieren een groot deel van het mineraal op.

Magnesium citraat draagt bij aan het behoud van sterke spieren. Het zorgt bovendien ook voor extra ontspanning na het sporten door spierpijn en stijfheid te voorkomen.

Een andere vorm van magnesium die bijdraagt aan een goede werking van de spieren is magnesium malaat. De magnesium malaat ervaringen van sporters zijn daarom ook erg goed.

Dus als jij vaak traint, zou je ook voor de malaat versie kunnen kiezen.

Mensen met stress

Magnesium wordt ook aangeraden voor mensen die veel last hebben van stress. Stress is namelijk niet alleen iets mentaals, je voelt het ook vaak aan je lichaam.

Denk bijvoorbeeld aan zere schouders of een stijve nek. Je spieren in deze gebieden zijn continu aangespannen en dit kan onprettig aanvoelen.

Magnesium citraat kan bijdragen aan ontspanning door je spieren rust te geven.

Magnesiumtekort ervaringen

moe en lusteloos

Door iedere dag voldoende magnesium binnen te krijgen, voorkom je een tekort. Je haalt magnesium uit voeding, maar wist je dat jouw lichaam dit niet helemaal opneemt?

De opname varieert van 20 tot 60%. Dus ook al eet jij genoeg voedingsmiddelen met magnesium, dan neemt jouw lichaam dit niet volledig op. En zo kan er een magnesium tekort ontstaan.

Een magnesiumtekort komt niet vaak voor, maar toch zijn er wel degelijk mensen met magnesium tekort ervaringen.

Dit zijn mogelijke symptomen van een magnesiumtekort:

 • Vermoeidheid
 • Spierkrampen
 • Lusteloosheid
 • In extreme gevallen hartritmestoornissen

Om een magnesiumtekort te voorkomen, is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Dan krijg je volgens Het Voedingscentrum voldoende magnesium binnen.

Maar voor sommige groepen is het belangrijk om extra van het mineraal binnen te krijgen. Dit kan je doen via magnesium pillen of supplementen.

Conclusie & waar te koop

In dit artikel staan de magnesium citraat ervaringen van gebruikers centraal. Over het algemeen zijn de magnesium ervaringen goed. Gebruikers zijn tevreden en het product doet wat het moet doen.

Zo helpt het vaak bij het verminderen van spierpijn, maar ook heeft het een positief effect op de spierwerking.

Ben jij ook op zoek naar de beste magnesium citraat? Bekijk dan eens het aanbod bij onderstaande aanbieders om zo het beste aanbod met elkaar te vergelijken.
Bronnen:

 1. Dominik Kappeler, et al. (2017). Higher bioavailability of magnesium citrate as compared to magnesium oxide shown by evaluation of urinary excretion and serum levels after single-dose administration in a randomized cross-over study. BMC Nutrition, volume 3(7).
 2. Nielsen, F. H. (2006). Update on the relationship between magnesium and exercise. Editors’ Bulletin, 2(1), 1–5.  
 3. Zorgwijzer. (2023, januari 9). Magnesium (tekort) + citraat; wat is het?Misschien ook interessant:

Categorieën: Supplementen

Boris Westerveld

Boris is onze wandelende gezondheidsencyclopedie en gespecialiseerd in supplementen en voeding. Mede dankzij zijn studie Health Sciences en jarenlange praktijkervaring heeft hij een grote schat aan kennis vergaard. Naast schrijver is Boris personal trainer van beroep.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *