Hoe werken ketonen bij het verlies van buikvet?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op november 16, 2023

slanke buik met keto dieet
slanke buik met keto dieet

Hoewel het helaas niet mogelijk is om plaatselijk vet te verliezen, is het verliezen van buikvet voor velen de grootste motivatie om af te vallen.

Een populair dieet daarvoor is het keto dieet, waarbij je een laag aantal koolhydraten eet.

Maar hoe werkt dit ketogene dieet? En wat zijn ketonen precies?

In dit artikel lees je hoe het keto dieet werkt en hoe het helpt om buikvet te verliezen.

Hoe het keto dieet kan helpen bij buikvet verliezen

Ketonen, geproduceerd tijdens het ketogeen dieet (of vasten), zorgen voor een overschakeling naar vetverbranding. In dit proces gebruikt jouw lichaam ketonen als alternatieve energiebron in plaats van glucose.

Buikvetverlies ontstaat doordat ketonen de vetopslag aanspreken als energiebron. En ook de productie van verzadigingshormonen stimuleren.

Dit leidt dus tot verminderde eetlust en een verhoogde vetverbranding, wat gunstig is voor het verminderen van vet, dus ook van buikvet.

Wat is het keto dieet?

Het keto dieet (of ketogene dieet) is een koolhydraat- en suikerarm dieet. Koolhydraten en suikers zijn normaliter een primaire bron van energie voor het lichaam.

Wanneer we meer koolhydraten binnenkrijgen dan we daadwerkelijk verbranden, slaan we dit op als vet.

Door weinig koolhydraten en suikers te eten, dwing je je lichaam om je vetreserves als energiebron te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je buikvet zult verliezen. Het is hierbij overigens wel belangrijk dat je een calorietekort hebt.

Hoe werkt ketose?

ketonen-buikvet

Tijdens het keto dieet probeer je in staat van ketose te komen. Je hebt deze staat bereikt wanneer je lichaam is omgeschakeld naar het gebruik van vetten als energiebron in plaats van koolhydraten.

Door het keto dieet heeft je lichaam amper koolhydraten om te verbranden. Je lichaam zoekt naar een oplossing en schakelt over naar vet als nieuwe vorm van energie.

Het gebruikt dan de vetten die je binnenkrijgt via voeding, maar ook je eigen reserves die opgeslagen zijn in de vorm van lichaamsvet.

Doordat je lichaamsvet wordt gebruikt als energiebron, zul je afvallen en dus buikvet verliezen.

Hoelang duurt het om in ketose te komen?

Het duurt gemiddeld 3 tot 5 dagen om in staat van ketose te komen. Er zijn verschillende manieren om voor jezelf te kunnen bepalen of je deze nieuwe metabolische staat hebt bereikt.

Bij ketose zul je meer ketonen in het bloed hebben én uitademen. Een teken van ketose is dan ook het hebben van een slechte adem (dit probleem is overigens prima op te lossen met suikervrije kauwgum).

Wil je resultaten die betrouwbaarder zijn? Er zijn verschillende ketose strips te koop die de waarde van ketonen meten in je urine.

Je kunt ook met een speciale ketonenmeter het ketonengehalte in het bloed meten door bloed te prikken in de vinger.

Wat zijn ketonen?

Om vetten te kunnen gebruiken als energiebron, moeten ze omgezet worden in zogeheten ketonen.

Wanneer je lichaam deze ketonen aanmaakt, betekent het dat het vet gebruikt als energiebron. Zoals eerder beschreven is dan de status van ketose bereikt.

De reden dat je lichaam deze ketonen moet aanmaken, heeft te maken met de hersenen. Vet kan namelijk niet via het bloed naar de hersenen vervoerd worden.

Wanneer vet wordt omgezet in ketonen is dit wel mogelijk.

Vanaf het moment dat je lichaam deze ketonen door het bloed vervoert, betekent het dat je lichaam is aangepast op deze nieuwe vorm van energie.

Vanaf dat moment zul je makkelijker lichaamsvet verliezen.

Wat mag ik wel en niet eten tijdens het keto dieet?

Het keto dieet bestaat uit ongeveer 25-50 gram koolhydraten per dag. Dit is ongeveer 5% van je totale voeding.

Om in staat van ketose te komen, is het belangrijk om niet over die grens te komen.

Dat betekent dat je producten zoals pasta, rijst, aardappels, fruit en andere producten met suiker achterwege laat. Ook frisdranken en alcohol moet je helaas laten staan.

Gelukkig zijn er genoeg andere dingen die je wel mag eten.

De rest van het dieet bestaat namelijk voor ongeveer 25% eiwitten en verder uit heel veel vetten, ruim 70%.

Zo kun je veel groene groenten eten, voldoende vis en vlees, noten en zuivel.

Voordelen van het keto dieet

Gezond voor de organen

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat het keto dieet ervoor zorgt dat je sneller buikvet verliest.

Naast dat een platte buik natuurlijk een stuk aantrekkelijker oogt, is het daarnaast ook een stuk gezonder.

Buikvet gaat namelijk vaak rond de organen zitten, wat in verband staat met verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, kanker en hart-en vaatziekten.

Meer gewichtsverlies

Vroeger werd de focus vooral gelegd op diëten met weinig vet. Onderzoek heeft echter aangetoond dat een dieet met weinig koolhydraten juist voor meer gewichtsverlies zorgt.

Met het keto dieet verlies je dus meer gewicht in vergelijking met een vetarm dieet, terwijl beide diëten even lang duren en het aantal calorieën voor beide diëten hetzelfde zijn.

Geen hongergevoel

Vanwege de hoge hoeveelheid vetten die je eet, zul je over het algemeen een verzadigd gevoel hebben.

Dit betekent dat je niet vaak een hongergevoel zult hebben, wat bij andere diëten wel vaak voorkomt. Dit maakt het keto dieet makkelijker om vol te houden.

Minder eetbuien

Koolhydraten hebben een grote invloed op de bloedsuikerspiegel. Je bloedsuikerspiegel stijgt wanneer je suikers eet, maar daalt ook als gevolg daarvan.

Dit zorgt ervoor dat je nog meer wilt eten om de waarde weer te laten stijgen. Doordat je minder koolhydraten eet, blijft je bloedsuikerspiegel stabieler, waardoor je minder eetbuien zult hebben.

Uitdagingen van het keto dieet

Minder variatie in voeding

Omdat je weinig koolhydraten eet, zijn veel producten uitgesloten. Daardoor heb je minder variatie dan bij een normaal eetpatroon.

Als je normaal gewend bent veel suikers en koolhydraten te eten, dan het keto dieet in het begin een grote aanpassing zijn. Wel zijn de gerechten vanwege de vele vetten over het algemeen erg smakelijk.

Aanvulling supplementen

Tijdens het ketodieet sluit je een aantal producten uit. Daarnaast scheiden je nieren meer vocht af vanwege ketose, waardoor je ook meer mineralen zoals kalium, natrium en magnesium verliest.

Daarom is het belangrijk om je voeding aan te vullen met supplementen. Ook kun je een tekort aan vezels krijgen. Om het keto dieet veilig te kunnen volgen, is het belangrijk de juiste supplementen te slikken.

In het begin minder goed voelen

In de eerste maand dat je start met het keto dieet, kun je een grieperig gevoel hebben.

Het lichaam moet namelijk wennen aan vetten als primaire vorm van energie. Daarom zul je in het begin ook minder energie hebben.

Kan ik het keto dieet zelf starten?

De verdeling van koolhydraten, vetten en eiwitten zijn afhankelijk van je leeftijd, geslacht, lengte en hoe actief je bent.

Daarnaast is het belangrijk dat je het dieet aanvult met de juiste supplementen.

Begeleiding tijdens een keto dieet is daarom ook aan te raden, zodat je zeker weet dat je de juiste hoeveelheden binnenkrijgt voor een succesvol dieet.

Wil je meer informatie over de ideale verhoudingen voor het verliezen van buikvet? Download dan even de Vetverlies Kick-start:

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant





💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Afvallen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *