Ketogeen dieet tegen depressie

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op mei 16, 2023

ketogeen-dieet-depressie
ketogeen-dieet-depressie

Heb je op dit moment last van overgewicht? Merk je ook nog dat je ondertussen depressief aan het worden bent?

In dat geval kun je twee vliegen in één klap gaan vangen: met een ketogeen dieet kun je afvallen én kun je jouw depressie naar de achtergrond dringen.

Hoe dat precies werkt? Dat lees je in dit artikel!

Koolhydraatarm eten tegen depressie

Meer en meer mensen krijgen met een depressie te maken. Dit komt enerzijds door de gigantische druk in de huidige maatschappij en anderzijds door het verwachtingspatroon.

Van iedereen wordt maar klakkeloos verwacht dat hij/zij ambitieus is en elke dag het onderste uit de kan halen.

Hoe je uiteindelijk van deze depressie af kunt komen? Dat verschilt eigenlijk van persoon tot persoon.

Feit is dat je sneller een depressie krijgt dan dat je van een depressie af kunt komen. Dit is vaak een langdurig en ietwat slopend proces, waarbij je dus wel gebruik kunt maken van een ketogeen dieet.

Wat de invloed van een ketogeen dieet op een depressie is? Dat lees je in dit artikel.

We bespreken uitgebreid waarom het aan te raden is om een ketogeen dieet te volgen, wat de gevolgen van een ketogeen dieet zijn en waar je goed rekening mee moet houden.

Een ketogeen dieet volgen; wat is dit dieet precies?

In de afgelopen jaren is het ketogeen dieet vrij populair geworden. Dat komt puur doordat veel mensen de gewenste resultaten hebben weten te behalen met het ketogeen dieet.

Wil jij ook graag van de overtollige kilo’s afkomen? Dan is dit wellicht ook een geschikt dieet voor jou.

ketogeen-voeding

Bij een ketogeen dieet draait het erom dat je zo min mogelijk koolhydraten binnenkrijgt.

Dat is ook het geval bij een koolhydraatarm dieet, maar een ketogeen dieet is eigenlijk de overtreffende trap. Bij dit dieet mag je bijvoorbeeld maar 50 gram aan koolhydraten per dag binnenkrijgen.

Wil je het helemaal goed doen? Dan probeer je nóg minder koolhydraten per dag te nuttigen.

Als je dat voor elkaar krijgt, gaat de vetverbranding van jouw lichaam gestimuleerd worden. Vanaf dat moment worden de overtollige kilo’s dus verbrandt, waardoor je al snel op jouw streefgewicht kunt komen.

Dat is echter niet het enige gevolg van een ketogeen dieet. Nee, een ander gevolg is dat je mentaal een stuk ‘rustiger’ gaat worden. Hoe dat precies zit? Dat lees je hieronder!

De invloed van een ketogeen dieet

Heel wat jaren geleden werd aangetoond dat het ketogeen dieet aan te raden is voor mensen met epileptische aanvallen.

Deze aanvallen konden – dankzij dit dieet – tot maar liefst 90% gereduceerd worden. Dat bewees ook direct dat het ketogeen dieet een flinke invloed uit kan oefenen op de mentale staat van mensen.

Dat is ook uit recente onderzoeken gebleken. In die onderzoeken bleek namelijk dat een ketogeen dieet ook helpt bij bipolaire stoornissen en bij depressies.

Mocht je last van een depressie hebben, kun je er dus voor kiezen om met een ketogeen dieet aan de slag te gaan. In dat geval kun je mogelijk snel(ler) van jouw depressie af komen.

Let wel op: het is geen gegeven dat het ketogeen dieet ook daadwerkelijk tegen jouw depressie gaat helpen. Volgens het onderzoek werkt het bij de meeste mensen, maar dus niet bij een ieder. Echter kan het geen kwaad om het ketogeen dieet eens een kans te geven!

Wetenschappelijke onderbouwing

Meerdere onderzoeken, van verschillende instanties, onderstrepen hetzelfde effect. Uit deze onderzoeken is overduidelijk gebleken dat het ketogeen dieet echt een invloed heeft op de mentale gesteldheid van mensen.

Hoe deze invloed exact tot stand komt, is een vrij complex onderwerp. Desalniettemin geven meer en meer mensen aan dat zij daadwerkelijk de positieve gevolgen van het ketogeen dieet ervaren.

Om toch iets dieper op de materie in te duiken. Meerdere onderzoeken laten zien dat een te grote inname van koolhydraten schadelijk is voor de hersenen.

Zodra je zo min mogelijk koolhydraten binnenkrijgt, is de invloed hiervan op de hersenen ook duidelijk voelbaar.

koolhydraat-arm-eten-depressie

Zo hebben de onderzoeken Dr. Pelmutter uitgevonden dat een koolhydraatarm én vetrijk dieet het beste is voor de hersenen. Juist dát is waarom een ketogeen dieet zo succesvol is, getuige ook de vele succesverhalen.

Zo valt op het internet een verhaal te vinden over een 47 jarige vrouw. Zij worstelde al jarenlang met een depressie én had ook last van haar overgewicht. Op een gegeven moment kreeg zij van haar arts de tip om met een ketogeen dieet aan de slag te gaan. 

In eerste instantie zag zij dit niet zo zitten, maar zij besloot toch om het dieet een kans te gaan geven.

Al snel merkte ze dat ze richting haar streefgewicht op bewoog, terwijl ze mentaal ook een stuk ‘rustiger’ werd.

Zij omschreef dit zelf als volgt: “Het was net of er een sluier opgetild werd. Ik kon het leven weer duidelijker zien en daardoor veranderde alles.”.

Dit is slechts één van de vele succesverhalen. Mocht je zelf last van een depressie hebben, kan het dus zeker geen kwaad om een ketogeen dieet te gaan volgen.

Middels dit dieet kun je dus relatief snel van de mentale problemen afkomen. Of beter gezegd: je kunt de gehele situatie voor jezelf gaan verlichten.

Hoe kun je met een ketogeen dieet starten?

Wil jij het ketogeen dieet een kans gaan geven? Wil je kijken of je met dit dieet zowel van de overtollige kilo’s als van de depressie af kunt komen?

Dan is het zaak om dit dieet vanaf het allereerste moment serieus aan te gaan pakken. Het advies is dan ook om nooit zomaar zelf te gaan beginnen.

Doe echt goed onderzoek, laat je informeren door specialisten en geef het dieet vervolgens een kans.

Ben je toch niet helemaal zeker van dit dieet? Dan is het wellicht verstandiger om uit te kijken naar een ander dieet.

Als je met dit dieet aan de slag gaat, doe je (met name in de eerste dagen) namelijk een behoorlijke aanslag op jouw lichaam en geest.

Je kunt last van de nodige bijwerkingen krijgen, waarbij het eigenlijk een kwestie is van doorzetten, doorzetten en nog eens doorzetten.

Wil je direct op de juiste manier starten met een ketogeen dieet? Dan is de Afslank Receptenbijbel aan te raden.

Dit is een volledig programma waarmee je op perfecte wijze het ketogeen dieet kunt volgen. Dankzij de Afslank Receptenbijbel begin je op de juiste wijze met het ketogeen dieet, waarna je deze goede start perfect kunt vervolgen.

Met de Afslank Receptenbijbel zou je echt in staat moeten zijn om van de positieve gevolgen van een ketogeen dieet te profiteren.

Geef het dieet zeker eens een kans, lees je goed in en geniet vervolgens van de positieve gevolgen van het ketogeen dieet.

Die gevolgen merk je dus op zowel het gebied van jouw mentale gesteldheid als op het gebied van jouw gewicht!

Wil je direct goed beginnen met het keto dieet? Klik dan op de knop hieronder:Misschien ook interessant:

Categorieën: Voeding

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *