30 dagen Keto Challenge

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op september 26, 2023

30-dagen-keto-challenge
30-dagen-keto-challenge

De 30 dagen keto challenge is een uitdaging die jij met jezelf aan kunt gaan. Het kan dienen als een kick-start voor een keto dieet. Of je kunt de challenge aangaan om er achter te komen of ketogeen eten wat voor jou is.

Ben je benieuwd naar de 30 dagen keto challenge? Of heb je interesse om eraan mee te gaan doen? Dan is dit artikel zeker interessant om eens door te nemen.

Wat is de 30 dagen keto challenge?

Zogenaamde ”30 days challenges” zijn de afgelopen tijd erg populair geworden. Dit soort uitdagingen komen in meerdere vormen voor, maar hebben vaak betrekking op goede gewoontes of gezondheid.

Zo zijn er diverse fitness challenges, zoals bijvoorbeeld de 30 days squat challenge. Maar ook qua diëten kun je de uitdaging met jezelf aan gaan.

Één van de populairste en effectiefste manieren om dat te doen is door deel te nemen aan de 30 days keto challenge.

Hiermee is het ‘t ultieme doel om 30 dagen achter elkaar ketogeen te eten. Het doel hiervan is om in zogenoemde ketose te komen, waardoor je jouw lichaamsvet als brandstof gaat gebruiken.

Als gevolg hiervan raak je jouw overtollige lichaamsvet kwijt. Je moet echter geen wonderen verwachten in ”slechts” 30 dagen. Maar toch is het goed mogelijk om mooie resultaten te behalen tijdens de keto challenge.

Later in dit artikel zullen we het nog hebben over de resultaten die jij kunt gaan verwachten.

Wat is een keto dieet?

Iedereen die enigszins met voeding en diëten bezig is, zal de ware ”keto hype” niet zijn ontgaan.

Het keto dieet is momenteel een van de populairdere diëten en dat is overigens niet voor niets.

Er zijn namelijk enorm veel mensen die goede resultaten hebben weten te behalen en het dieet lijkt bij veel mensen de vruchten af te werpen.

keto-challenge

In tegenstelling tot een koolhydraatarm dieet mag je bij een ketogeen dieet niet tot nauwelijks koolhydraten eten.

Het is vrijwel onmogelijk om helemáál geen koolhydraten te eten, aangezien er in vrijwel elk voedingsmiddel wel wát koolhydraten zitten.

Het is echter de kunst om dit zo laag mogelijk te houden. Hoeveel koolhydraten je dan moet eten? Dat zal persoonsafhankelijk zijn.

Een goede richtlijn om te beginnen is om zo’n 40-50 gram koolhydraten per dag als maximum aan te houden.

In ketose komen

Het doel van het keto dieet is om uiteindelijk in zogenoemde ”ketose” of ”ketogene toestand” te komen.

Dit is een toestand waarin jouw lichaam verkeert op het moment dat je jouw koolhydraat inname dusdanig verlaagt dat de koolhydraten niet meer als voornaamste brandstof dienen.

Je lichaam gaat vervolgens op zoek naar andere energiebronnen om uit te putten en komt vervolgens terecht bij jouw reservevoorraad (vetmassa).

Tips om een succes te maken van de 30 dagen keto challenge

Lijkt het jou wel wat om de keto challenge aan te gaan? Hieronder geven we jou een aantal goede tips om direct goed van start te gaan!

Alles goed bijhouden

Bij een ketogeen dieet is het essentieel om alles wat je eet goed bij te houden. Zeker als jij voor de eerste keer ketogeen gaat eten en nog niet zo goed weet wat voor voedingswaarden elk product heeft, zul je alles moeten bijhouden.

Hierbij raden we overigens aan om niet alleen het aantal koolhydraten bij te houden, maar ook het aantal calorieën dat je eet.

Als je namelijk ketogeen eet, maar alsnog te veel calorieën binnenkrijgt, dan zul je uiteindelijk nog steeds niet afvallen

Food prepping

Het kan een hoop schelen om je eten alvast voor te bereiden voor de volgende dag(en). In een ideale situatie ”prep” je dan ook alvast al je eten voor de gehele week, zodat je niet meer na hoeft te denken wat je elke dag moet gaan eten.

Je weet in dat geval al exact hoeveel calorieën en hoeveel koolhydraten je binnenkrijgt en zal het gemakkelijker zijn om je aan je voedingsplan te houden.

Geen koolhydraatrijke producten in huis halen

Een fout die enorm veel mensen maken tijdens de 30 dagen keto challenge, is om wél koolhydraatrijke producten in huis te halen.

Dit kan roet in het eten gooien, aangezien je in een ”zwak momentje” hier toch van kunt gaan eten.

Als je simpelweg niets in huis hebt, kun je ook minder snel in de verleiding komen.

Natuurlijk is dit wel lastig als jouw huisgenoten niet meedoen aan de keto challenge, in dat geval zul je des te sterker in je schoenen moeten staan.

Genoeg vetten eten bij iedere maaltijd

De koolhydraten die je schrapt uit je voedingspatroon, worden grotendeels vervangen door vetten.

We raden je aan om gedurende de 30 dagen tijdens de keto challenge bij iedere maaltijd voldoende vetten te nuttigen.

Waarom? Omdat vetten er voor zorgen dat je een verzadigd gevoel krijgt, waardoor het uiteindelijk makkelijker wordt om het vol te houden.

Niet cheaten gedurende de 30 dagen

Een vraag over de 30 dagen keto challenge die vaak wordt gesteld, is of er ruimte is voor een cheat day tijdens de challenge.

Helaas is dit niet het geval. Het is echt de bedoeling dat je tijdens de 30 dagen je strikt aan je voedingsplan houdt en uitsluitend ketogeen eet.

Als je besluit om toch een, of zelfs meerdere cheat days te gaan doen, kun je voor jezelf roet in het eten gooien en zal je waarschijnlijk minder goede resultaten behalen.

En als je dan tóch besluit om te cheaten, overdrijf het dan vooral niet en houdt het binnen de perken.

Gevarieerd blijven eten

Het kan enorm helpen om genoeg variatie in je voedingspatroon te houden gedurende de 30 dagen keto challenge. Als je iedere dag hetzelfde eet, zal je het jezelf namelijk onnodig lastig maken.

Als je inspiratie nodig hebt qua recepten en voedingsmiddelen, dan kun je die hier vinden.

Wat voor resultaten kun je verwachten?

Wat voor resultaten je na 30 dagen uiteindelijk kunt verwachten van de keto challenge is lastig te zeggen en verschilt per persoon.

Er zijn ervaringen van mensen bekend die 5-6 kilo wisten af te vallen tijdens de keto challenge, maar bij andere mensen zal dit weer stukken lager liggen.

Elk lichaam is uiteindelijk anders en daarom is het ook lastig om te voorspellen wat voor resultaten je kunt verwachten.

Direct goed van start gaan?

Ben je enthousiast geworden over de 30 dagen challenge en wil je het liefst vandaag nog starten?

In dat geval is het goed om over de juiste kennis en tools te beschikken, zodat je goed op de hoogte bent van wat je wel en niet kunt eten en geen onnodige fouten kunt maken.

keto-revolutie-programma

Ik raad je daarom aan om te starten met de de Afslank Receptenbijbel of de 50 Dagen Keto Challenge.

Hierbij krijg je boodschappenlijstjes, complete dagmenu’s en een uitgebreide videotraining, waarbij je werkelijk alles leert over het keto dieet en koolhydraatarm eten.

Ben jij er klaar voor en ga je de uitdaging aan? Klik dan snel op de knop hieronder:

Misschien ook interessant:

Categorieën: Afvallen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *