Hoeveel eieren per dag voor spiermassa & hoeveel om af te vallen?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op mei 11, 2023

hoeveel-eieren-dag-spiermassa-afvallen
hoeveel-eieren-dag-spiermassa-afvallen

Hoeveel eieren per dag voor spiermassa & hoeveel eieren per dag om af te vallen? Dit zijn vragen waarvan het antwoord niet altijd even duidelijk is.

Die onduidelijkheid is niet geheel verrassend en jij bent dan ook zeker niet de enige als jij jezelf één van bovenstaande vragen, of zelf beide stelt.

Ik kan je alvast verklappen dat het antwoord niet zo eenduidig is als je wellicht zou denken. Hoe het precies zit? Daar gaan we het in dit artikel over hebben!

Zijn eieren geschikt voor spieropbouw en vetverlies?

Voordat we je antwoord geven op de vraag hoeveel eieren je per dag moet eten om in spiermassa aan te komen, of juist in vetmassa af te vallen, gaan we het eerst hebben over een andere vraag.

Want zijn eieren eigenlijk überhaupt wel een geschikt voedingsmiddel om mee af te vallen, of kun je deze beter links laten liggen?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: Eieren zijn een zeer goed voedingsmiddel, zowel voor spieropbouw als voor vetverlies!

Echter doen er een hoop verhalen de ronde over ”het perfecte aantal” eieren per dag om jouw fysieke doel kracht bij te zetten.

Zo wordt er bijvoorbeeld vaak beweerd dat je beter niet té veel eieren kunt eten, in verband met het cholesterol.

Er zijn tevens diverse wetenschappelijke onderzoeken die elkaar hierin tegenspreken. Wat dat betreft is het dus een lastige kwestie.

Laten we vooral snel beginnen om de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden!

Waarom eieren eten voor spieropbouw?

We gaan het eerst hebben over de invloed van eieren op spieropbouw, en vervolgens zullen we het hebben over afvallen met eieren.

Voordat we de vraag ”hoeveel eieren per dag voor spiermassa?” beantwoorden, is het wenselijk om te vermelden waarom eieren nou eigenlijk zo goed zijn voor meer spiermassa.

Eigenlijk zijn eieren om meerdere redenen een goed voedingsmiddel voor als jij meer spiermassa wilt.

Allereerst heeft het gunstige voedingswaarden, aangezien het een gezonde bron van eiwitten én goede vetten is. Daarnaast bevat het ook nog eens veel vitamines en mineralen, zoals bijvoorbeeld vitamine B12 en vitamine D.

Qua mineralen bevat het ijzer en zink. Dit zal jouw spieropbouw allemaal ten goede komen.

Als we kijken naar het cholesterolgehalte in de eieren, kan dit ook een positief effect hebben op spiermassa. Dankzij de verzadigde vetten krijgt het testosterongehalte namelijk een flink boost.

Testosteron speelt een belangrijke rol tijdens spieropbouw en dit is dan ook mooi meegenomen. Het is niet voor niets dat eieren enorm populair zijn onder bodybuilders en andere atleten die trainen voor spieropbouw.

Hoeveel eieren per dag voor spieropbouw?

spiermassa

Het mag dus duidelijk zijn dat eieren goed zijn voor meer spiermassa, aangezien ze een duidelijke bijdrage leveren aan spiergroei.

Máár dan komen we weer bij dé grote vraag uit: hoeveel eieren moet je nou per dag eten voor spieropbouw?

Eigenlijk valt hier niet echt een zwart-wit antwoord op te geven. Gezien het feit dat er meerdere wetenschappelijke onderzoeken hiernaar zijn gedaan, die elkaar op bepaalde punten tegenspreken, kunnen we hier helaas geen eenduidig antwoord op geven.

Zo zijn er bijvoorbeeld een hoop bodybuilders die maar liefst 5 eieren, of zelfs meer eieren per dag eten voor meer spiermassa.

Wat een veilig aantal eieren per dag is om te eten? Daarover lees je meer later in dit artikel.

Zijn eieren een goed voedingsmiddel om af te vallen?

afvallen

Zoals we al aangaven zijn eieren niet alleen goed voor meer spiermassa, maar ook om af te vallen.

Als jij graag van je overtollige kilo’s af wilt komen, doe je er goed aan om eieren te eten.

Waarom dit zo’n geschikt voedingsmiddel is, is dankzij de voortreffelijke voedingswaarden.

Zoals we zojuist al aangaven zit een ei boordevol met gunstige vitamines en mineralen die het metabolisme kunnen versnellen.

Nu is het wel zo dat een ei zo’n 70 calorieën bevat en zo’n 4,5 gram vet. Hoewel dit geen grote schokwekkende hoeveelheden zijn, moet je er uiteraard niet té veel van eten, aangezien het anders best wel kan gaan oplopen.

Tevens moet je er rekening mee houden dat als je een ei bakt, dat de calorieën van de bakolie of boter er ook bij moeten worden gerekend, iets wat veel mensen vergeten tijdens het afvallen.

Hoeveel eieren per dag om af te vallen?

Hoeveel eieren moet je nou per dag eten om af te vallen? We hebben je wellicht lang in spanning gelaten voor het antwoord.

Helaas kunnen we op deze vraag óók geen eenduidig antwoord geven. Ook hiervoor moeten we namelijk helaas concluderen dat een bepaald aantal onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd kan worden.

In feite kun je dan ook zoveel eieren per dag eten als gezond is. Wat dan het maximale aantal per dag is om veilig te kunnen consumeren? Daarover zullen we het later in dit artikel hebben.

Hoeveel eieren per dag bij koolhydraatarm dieet?

Een vraag die we tevens vaak terug zien komen is hoeveel eieren per dag gewenst is bij een koolhydraatarm, of een ketogeen dieet.

Als jij een keto dieet, of een koolhydraatarm voedingspatroon volgt én erg van eieren houdt, dan hebben we goed nieuws voor je.

Een ei bevat namelijk slechts 1 gram koolhydraten, waardoor je hier dus best een aantal van kunt eten als je koolhydraatarm eet.

Hoeveel eieren ”mag” je per dag?

eieren

Dan komen we bij de volgende vraag, namelijk: wat is een verantwoord aantal eieren om per dag te eten?

Als je dit artikel tot nu toe hebt gelezen dan zul je ondertussen wel begrijpen dat deze vraag vrij gecompliceerd is.

Jarenlang werd het advies gegeven om zo’n 5 eieren per week als maximale grens aan te houden.

Echter luidt het advies tegenwoordig over het algemeen al anders, en niet zo’n beetje ook.

Op basis van conclusies die uit recentere onderzoeken zijn getrokken, kan er geconcludeerd worden dat je 3 eieren per dag ”veilig kunt eten”.

Volgens een hoop voedingsdeskundigen ligt dit aantal zelfs nog veel hoger en kun je zelfs tot wel 5 eieren per dag eten.

Hoeveel eieren je nou precies per dag mag voor spiermassa of om te vallen, dat blijft dus nog altijd onduidelijk.

Het feit is in ieder geval wel, dat je niet zo snel een overschot aan eieren zult hebben als voor lange tijd werd gedacht.

Ons advies zal dan ook luiden om het binnen de perken te houden. Té veel is namelijk nooit goed, dit geldt eigenlijk voor elk voedingsmiddel.

Wat gebeurt er als je 2 eieren per dag eet?

Zoals je hebt kunnen lezen is 2 eieren per dag een prima aantal en kun je met een gerust hart 2 eieren op een dag eten, zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor je gezondheid.

Wat er dan precies gebeurt? Eigenlijk niets wonderbaarlijks. Het zal je in ieder geval wel meerdere gezondheidsvoordelen bieden.

5 eieren per dag

schaal-met-eieren

5 eieren per dag wordt door veel bodybuilders als hét ultieme aantal gezien voor meer spiermassa. Ook in diverse diëten om af te vallen wordt vijf per dag geadviseerd.

Hoewel dit aantal hoger ligt dan de offciële gezondheidsrichtlijnen, zijn er tot op heden nog geen gevallen bekend qua gezondheidsklachten als gevolg van 5 eieren per dag.

Het beste tijdstip om eieren eten?

Er bestaat eigenlijk niet zoiets als dé perfecte tijd om eieren te eten voor spiermassa of om af te vallen.

Wel is het zo dat voornamelijk bodybuilders hun eieren vóór het slapen consumeren. Dit wordt veelal gedaan vanwege het feit dat de combinatie van eiwitten en vetten zorgen voor een langzamere eiwitopname.

Overigens wordt dit vaak combineerd met kwark eten voor het slapen gaan.

Conclusie

Ik hoop dat we je in dit artikel een zo duidelijk mogelijk antwoord hebben kunnen geven op de volgende vragen:

  • Hoeveel eieren per dag voor spiermassa?
  • Hoeveel eieren per dag om af te vallen?

Heb je nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Laat dan even een reactie onder deze pagina! Vergeet niet hieronder je doel te kiezen voor je gratis Kick-start:


Wat is jouw doel?

Maak een keus hieronder en ontvang direct een Gratis Kick-start!

💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Voeding

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *