Hoe kan ik mijn hangbuik wegwerken?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op december 12, 2023

hangende buik wegwerken
hangende buik wegwerken

Iedere keer als je in de spiegel kijkt, zie je het. Loshangend, slap vel op je buik waardoor je buik is gaan hangen, ook wel een hangbuik genoemd.

Je bent echt niet de enige die hier last van heeft, net zoals dat je ook niet de enige bent die er wat aan wilt laten doen. Het ontstaan van een slappe, neerhangende buik kan verschillende oorzaken hebben.

Het maakt veel vrouwen en mannen onzeker, omdat het er nou eenmaal niet zo mooi uitziet.

Maar hoe kom je ervan af? In dit artikel bespreken we zowel de oorzaken als de oplossingen.

Hoe ontstaat een hangbuik?

Hieronder bespreken we de 3 meest voorkomende oorzaken van een hangende buik.

Hangbuik na zwangerschap en bevalling

Veel vrouwen krijgen een hangbuik nadat ze een kind hebben gekregen. De huid is tijdens de zwangerschap zo opgerekt, dat deze na de bevalling slap blijft en gaat hangen. Ook een keizersnede kan zorgen voor een hangbuik.

Hangbuik na afvallen

Hetzelfde gebeurt ook wanneer iemand zwaar overgewicht heeft gehad en daarna flink is afgevallen. Als dit afvalproces ook nog eens heel snel is gegaan, heeft de huid niet te tijd gehad om zich aan te passen en met een hangbuik tot gevolg. 

Daarnaast kan een hangbuik ook gewoon ontstaan doordat je ouder wordt. Naarmate we ouder worden, wordt onze huid nou eenmaal ook slapper.

Afvallen, kinderen krijgen, ouder mogen worden: allemaal hele mooi eigenlijk! En daarmee super frustrerend dat je er een hangbuik voor terug krijgt.

Overtollig buikvet

Uiteraard kan er ook een hangbuik ontstaan door overtollig vet op de buik. Dit is de ongezondste vorm van een hangbuik, maar is gelukkig ook het gemakkelijkst op te lossen.

7 tips om een hangbuik strakker te maken

blubberbuik

Om helemaal van een hangbuik af te komen, is lastig. Een verslapte huid kan wel wat strakker worden, maar het zal nooit helemaal zo worden zoals het was.

Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kan doen om de huid weer wat te verstevigen. Deze bespreken we hieronder.

1. Manuele bindweefselmassage

Tijdens een bindweefselmassage wordt het bindweefsel stevig gemasseerd. De massage bestaat uit lichte strijkingen en het rollen van de huid.

Het stimuleert de aanmaak van elastine- en collageenvezels waardoor de huid soepeler, steviger, gladder en gezonder wordt (1).

Zo’n behandeling kan in het begin best gevoelig zijn, maar naarmate je huid met iedere behandeling verbetert, wordt deze gevoeligheid ook minder.

Echt volledig je hangbuik laten verdwijnen zal het niet, maar het zal het zeker wat verminderen. Om resultaat te zien met een bindweefselmassage zul je meerdere behandelingen moeten ondergaan.

2. Endermologie

Dit is ook een massage van het bindweefsel, maar dan een stuk intensiever met behulp van een apparaat en daardoor ook een stukje duurder.

Zo’n apparaat zuigt de huid als een soort stofzuiger op en rolt de huid vervolgens op en af (2). Hierdoor wordt de huid en het onderliggend bindweefsel intensief gemasseerd.

Dit zorgt voor de stimulatie van de bloed- en lymfecirculatie. Ook verbetert het de toevoer van zuurstof en andersom voor de afvoer van afvalstoffen. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van collageen.

Endermologie heeft een iets beter effect dan een manuele lymfe massage, maar ook voor endermologie zijn meerdere behandelingen nodig (denk aan zo’n 6 tot 12).

3. Voeding tegen sterke huid

In plaats van behandelingen van buitenaf kunnen we de huid ook van binnenuit een beetje helpen met de juiste voeding en supplementen.

Zo werkt vitamine A goed tegen de verslapping van de huid. Vitamine A vind je in veel dierlijke producten zoals vlees, zuivelproducten, vis en eieren, maar ook in wortelen.

4. Gebruik collageen

Er zijn verschillende afslankcrèmes te koop die beweren dat ze de huid verstevigen. Vaak wordt hiermee beweerd dat collageen de huid doordringt en daarmee de huid verstevigt.

Echter is collageen veel te groot om door de huidbarrière heen te dringen. Een crème smeren is natuurlijk altijd goed, maar zal niet de belofte waar kunnen maken om je hangbuikje ook daadwerkelijk weg te werken.

Collageen wordt echter ook verkocht om in te nemen. Deze vorm heeft meer effect. Je vindt collageen in de vorm van collageen pillen of in de vorm van collageen poeder.

Ook hiervoor geldt dat je dit voor een paar maanden moet slikken om een klein verschil te zien.

5. Hangbuik wegwerken door te trainen

Door de spieren te trainen, wordt de huid die eroverheen ligt strakker. Je buikspieren trainen zal dus ook bijdragen aan een strakkere huid. In dit artikel schreven we al over de beste buikspieroefeningen die jou daarbij helpen.

Ben je trouwens net bevallen van een keizersnede of heb je een operatie gehad? Dan is het beter om nog even te wachten met deze oefeningen.

Het is in zo’n geval beter om te focussen op het herstel. Raadpleeg hiervoor altijd je (huis)arts.

6. Buikwandcorrectie

De tips hierboven zullen een verschil maken, maar als je echt van je hangbuik af wilt, zul je een stap verder moeten gaan.

Een buikwandcorrectie is een chirurgische ingreep waarbij overtollige huid en onderhuids vet verwijderd.

Door deze ingreep wordt de huid strakker. Het herstel hiervoor is zes weken waarbij je geen zwaar werk kan doen of zwaar mag tillen. Hierna ben je wel van je hangbuikje verholpen!

Deze oplossing is dan logischerwijs vele malen prijziger dan bovenstaande tips. De kosten voor een buikwandcorrectie liggen al snel tussen de 3500 en 7000 euro, afhankelijk van wat je precies wilt en nodig hebt.

7. Effectief afvallen

Mocht je een hangbuik als gevolg van overtollig buikvet hebben, dan is de beste manier om hier vanaf te komen natuurlijk afvallen.

Plaatselijk vetverlies is helaas niet mogelijk, maar wanneer je de juiste principes toepast is je hangbuik binnen een mum van tijd weg.

Direct een goed begin maken? Download dan de Gratis Vetverlies Kickstart:

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant
💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Afvallen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *