Koolhydraatarm drinken? De lekkerste koolhydraatarme drankjes

Laatst bijgewerkt door Boris Westerveld op november 6, 2022

De beste koolhydraatarme drankjes
De beste koolhydraatarme drankjes

Koolhydraatarme drankjes bevatten weinig of geen suikers, waardoor je minder calorieën binnenkrijgt.

Als je wilt afvallen is het belangrijk dat je let op de verhouding van je macronutriënten. Oftewel de verhouding tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. Drinken kan snel roet in het eten gooien. Zeker bij een koolhydraatarm dieet.

In dit artikel ontdek je 6 lekkere koolhydraatarme drankjes. Lees dus snel verder!

Beste koolhydraatarme en keto drankjes

Er zijn verschillende koolhydraatarme drankjes die je kunt nuttigen. Daarnaast kun je ook keto drankjes drinken.

Het grootste verschil tussen keto dranken en koolhydraatarme dranken is de werking ervan.

Koolhydraatarm drinken verlaagt alleen de inname van suikers en dus koolhydraten. Keto drankjes bevatten helemaal geen koolhydraten, omdat je bij een keto dieet je koolhydraatinname minimaliseert.

Hieronder heb ik een lijstje gemaakt van 6 soorten dranken. Alle drankjes zijn in principe koolhydraatarm. De laatste drie uit de lijst zijn ook goed voor een keto dieet.

1. ‘Zero’ drankjes (Cola Zero, Fanta Zero etc.)

Zero frisdrank koolhydraatarm

Een prettige ontwikkeling in de afgelopen jaren is de komst van ‘zero’ drankjes. In deze frisdrank zit, blijkt al uit de naam, geen suiker!

Er zijn wel zoetstoffen toegevoegd natuurlijk, alleen bevatten deze nagenoeg geen calorieën. Een fles cola zero bevat namelijk slechts 5 calorieën. Ideaal dus om deze drankjes gematigd te nuttigen.

Ik zeg het er expres bij, gematigd. De stoffen in deze drankjes zijn natuurlijk niet meteen goed voor je. Je kunt het beste gewoon water drinken, daar zitten geen calorieën en bijzondere stofjes in.

Door experts wordt maximaal één glas zero per dag aangeraden, het liefst minder.

2. Koffie zonder melk en suiker

Zwarte koffie

Koffie is, mits het zonder melk en suiker wordt gedronken, een koolhydraatarm drankje. Daarnaast heeft de cafeïne in koffie een stimulerend effect op je vetverbranding.

Koffie bevat van zichzelf dus nagenoeg geen koolhydraten. Het stilt ook nog eens je hongergevoel, dus heb je minder zin in suikers. Al met al een koolhydraatarm drankje met meerdere voordelen!

Let op dat je dagelijks niet meer dan 400mg cafeïne neemt. Dit wordt door artsen gezien als de maximale hoeveelheid. Een overschot kan voor buikklachten en slaaptekort zorgen.

Drink je cafeïnevrije koffie? Dan heeft het geen extra effecten naast het bevatten van weinig koolhydraten.

3. Water (met een smaakje)

Glas water

Je kunt het beste water drinken, of je nu koolhydraatarm eet of een keto dieet volgt. Water is namelijk de basis van je lichaam.

Vind je gewoon water niet lekker of mis je toch een wat zoeter smaakje? Dan kun je ervoor kiezen om water met een smaakje te kopen.

Spa heeft bijvoorbeeld verschillende smaken als mint, citroen of granaatappel.

Voor de variatie kun je ook bruisend water kopen. De bubbels komen voort uit koolzuur. Deze hebben gelukkig niks met suikers of iets dergelijks te maken.

Kortom, koolhydraatarm drinken is het beste met water, maar er zijn genoeg andere mogelijkheden.

4. Keto frisdrank voor je energie

Keto energiedrank

Dit product bevat vaak vrij grote hoeveelheden cafeïne, maar geen suikers.

Het tekort aan energie uit suikers kan deels worden opgevangen met cafeïne. Natuurlijk is het een risico om dit te vaak te drinken. Als je ze drinkt, hou het dan op eens per week.

Een voorbeeld van een populair keto frisdrankje is Nocco. Een blikje bevat amper calorieën en géén koolhydraten.

5. (Groene) thee

groene thee drinken

Groene thee wordt sinds het begin van keto diëten al gebruikt en geprezen.

De ingrediënten van dit drankje kunnen je hongergevoel stillen. Daarom gebruiken mensen de groene thee vooral aan het begin van hun keto dieet.

Gewone thee is ook geen probleem tijdens het diëten op een keto dieet. Warme koolhydraatarme dranken zijn altijd fijn om te kunnen drinken.

Het kan je helpen bij het slapen en het is ook nog eens erg lekker.

Thee bevat lage hoeveelheden cafeïne, zeker groene thee. Hoe donkerder de thee, hoe hoger het cafeïnegehalte. Cafeïne kan ook zorgen voor een verminderd hongergevoel tijdens je dieet.

6. Bouillon

Drinkbouillon koolhydraatarm drankje

Bouillon is een bron van zout die voor mensen op keto dieet onmisbaar is.

Door het tekort aan koolhydraatrijk voedsel krijgen mensen vaak heel weinig zout binnen. Dat terwijl zout belangrijk is voor je lichaam.

Bouillon is daarom een goede manier om dit tekort op te vangen. Gebruik drinkbouillon en geen standaard bouillonblokjes. In drinkbouillon zitten namelijk minder koolhydraten en calorieën.

Aan het begin van je dieet kun je bouillon dagelijks nemen. Let daarbij wel op je bloeddruk. Na een tijdje kun je het gebruik van de bouillon verminderen.

Zout kun je dan bijvoorbeeld iets meer in je eten stoppen.

Welke alcoholische drankjes zijn koolhydraatarm?

Wijn en bier kun je in ieder geval alvast vergeten. Vooral in rode wijn en speciaal bier zitten veel koolhydraten.

Er zijn erg weinig soorten licht alcoholische dranken die koolhydraatarm zijn. Sterke drank is over het algemeen koolhydraatarm.

Er bestaat sowieso geen bier zonder koolhydraten. Er zijn wel een aantal wijnen waar (bijna) geen koolhydraten in zitten.

Hieronder heb ik een lijstje opgesteld met drie koolhydraatarme dranken.

Absinth (0g per 100ml)

Absinth drankje

Ideaal als je een alcoholisch drankje zoekt waar je je cola zero mee kunt mengen. Dit type alcohol heeft wel maar liefst 70% alcohol. Het nadeel is dat er wel flink wat calorieën in kunnen zitten.

Dit drankje komt van origine uit Zwitserland, gebaseerd op een Frans recept. Al sinds 1797 is dit product op de markt. Nog altijd is het (vooral in Oost Europa) erg populair.

Absint is in principe in te passen in een keto dieet. Mits je het drinkt met zero producten of andere producten zonder suikers.

Wodka (0g per 100ml)

Wodka soda

Wodka wordt veel gedronken door sporters tijdens het uitgaan. Wodka met spa rood wordt gezien als ‘fitnessdrankje’ onder jonge mensen.

Dat heeft alles te maken met het lage aantal calorieën in een shot wodka.

Natuurlijk is alcohol niet per se goed voor je. Zeker niet als je op dieet bent. Maar als je dan drinkt, kun je het beste iets drinken zonder al te veel calorieën. Wodka is daar dus een goed voorbeeld van.

Whisky (0,1g per 100ml)

Whisky drankje

Whisky is de enige uit dit lijstje waar per 100ml een indicatie van koolhydraten in zit. Al is 0,1g per 100ml natuurlijk ook verwaarloosbaar.

Mensen drinken dit drankje graag puur, daardoor is het makkelijk in een keto dieet te verwerken. Er komen namelijk geen extra calorieën bij uit mixdrankjes.

Ideaal voor de sporter die houdt van een klasse drankje tijdens zijn keto dieet!

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant
💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Voeding

Boris Westerveld

Boris is onze wandelende gezondheidsencyclopedie en gespecialiseerd in supplementen en voeding. Mede dankzij zijn studie Health Sciences en jarenlange praktijkervaring heeft hij een grote schat aan kennis vergaard. Naast schrijver is Boris personal trainer van beroep.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *