Mag je eiwitshakes tijdens de zwangerschap?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op oktober 26, 2023

Zwangere vrouw met shakebeker in hand
Zwangere vrouw met shakebeker in hand

Wanneer je in verwachting bent van een prachtig kindje is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en gezond te eten. Als je voorheen regelmatig of misschien wel dagelijks een eiwitshake nam, wil je uiteraard weten of je deze kunt blijven drinken tijdens je zwangerschap.

Of een eiwitshake drinken tijdens je zwangerschap een goed idee is lees je in dit artikel.

Eiwitshake drinken tijdens de zwangerschap

Het goede nieuws is dat je een eiwitshake gewoon kunt drinken tijdens de zwangerschap. Wel is het belangrijk om te letten op de ingrediënten in je shake en het doel wat je wilt bereiken. Dit lichten we hieronder nader toe.

  • Een eiwitshake die enkel eiwitten bevat en geen toevoegingen zoals zoetstoffen en oppeppende middelen kun je veilig gebruiken tijdens de zwangerschap.
  • Gebruik eiwitshakes echter enkel als aanvulling op je dieet als je zwanger bent en niet als maaltijdvervanger. Zeker tijdens je zwangerschap is het zeer belangrijk dat je gezond eet en alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.
  • Bewust afvallen tijdens de zwangerschap wordt over het algemeen niet aangeraden. Gebruik eiwitshakes dus even niet als afvalmethode als je zwanger bent. 
  • Eiwitshakes drinken als aanvulling op je dieet is veilig als je zwanger bent. Het is een makkelijke manier om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Erg handig als je tijdens de zwangerschap wilt blijven sporten en wilt werken aan een fit lichaam en sterke spieren.
  • Let wel op als je eiwitshakes op basis van soja neemt. In sojaproducten zitten zogenaamde isoflavonen en hiervan dien je de inname te beperken tijdens de zwangerschap. 

Heb je extra eiwitten nodig tijdens de zwangerschap?

De meeste vrouwen hebben tijdens de zwangerschap geen extra eiwitten nodig. Wel is het belangrijk om voldoende eiwitten te eten. Deze eiwitten kun je halen uit zuivel en vlees bijvoorbeeld, maar ook lekker makkelijk uit een eiwitshake. 

Ook is het belangrijk om voldoende foliumzuur, vitamine D, jodium, calcium en ijzer binnen te krijgen. Je kunt naast het drinken van eiwitshakes je dieet tevens aanvullen met een supplement speciaal voor de zwangerschap. Deze bevat vaak meerdere van de zojuist benoemde ingrediënten.

Conclusie

Een eiwitshake is veilig als aanvulling op je dieet tijdens de zwangerschap. Vrouwen die (blijven) sporten en werken aan een fit lichaam hebben hier baat bij. Ook voor vrouwen die moeite hebben met het binnenkrijgen van voldoende eiwitten kan het een goede aanvulling zijn.

Wel is het belangrijk om te letten op de ingrediënten van de eiwitshake. Vermijd tijdens de zwangerschap eiwitshakes met toevoegingen zoals kunstmatige zoetstoffen en beperk de inname van eiwitshakes op basis van soja. Kies bovendien altijd voor een eiwitshake van goede kwaliteit.


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Supplementen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *