Kan ik een eiwitshake over datum nog drinken?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op oktober 22, 2023

Mag je eiwitpoeder over datum
Mag je eiwitpoeder over datum

Het gebeurt de beste wel eens: je (prijzige) eiwitshake is over de datum. Kun je ze nog drinken of gebruiken na houdbaarheidsdatum? En hoe zit het met de houdbaarheid van eiwitshakes? Je ontdekt het in dit artikel.

Kan ik mijn eiwitshake die over de datum is nog drinken?

Ja, je kunt een eiwitshake die over de datum is nog drinken. 

  • De datum op je eiwitshake is een ‘kwaliteitsdatum’. Tot deze datum garandeert de fabrikant dat de eiwitshake houdbaar is en van goede kwaliteit. Het is dus niet zo dat je eiwitshake na deze datum per definitie direct bedorven is. 
  • Omdat het eiwitpoeder waarmee je je eiwitshakes maakt een droog product is, is je eiwitshake nog dagen of soms wel maanden na de houdbaarheidsdatum te gebruiken. Na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum kun je dus met een gerust hart je eiwitshake blijven drinken. 
  • Niet alle ingrediënten van je eiwitshake blijven echter even lang goed na het verlopen van de houdbaarheidsdatum. Met name de vetten in je shake kunnen problemen geven. Dit merk je wanneer de shake gaat stinken. Merk je een naar geurtje op? Dan is het helaas niet meer verstandig om je eiwitshake nog te drinken. 
  • Er zijn een aantal manieren waarop je je eiwitshake zo lang mogelijk goed kunt houden. Hoe je dat precies doet leggen we hieronder uit.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn eiwitshake zo lang mogelijk goed blijft?

Eiwitpoeder is geen goedkoop product en wordt vaak in grote hoeveelheden verkocht. Het is dus wel zo handig om te weten hoe je je eiwitshake lang goed kunt houden.

Wij delen daarom graag 3 tips met je. Met behulp van deze tips kun je jouw eiwitshake nog weken, of soms wel maanden, na de houdbaarheidsdatum nog veilig gebruiken. 

Bewaar de eiwitshake in de originele verpakking

Je eiwitshake kun je het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is zo ontworpen dat er geen licht en lucht binnenkomt. Het is dus ook erg belangrijk om de verpakking goed te sluiten nadat je deze hebt gebruikt. 

Denk na over waar je het eiwitpoeder bewaard

Eiwitpoeder kun je het beste bewaren op een droge, koele plaats. In je keukenkastje of voorraadkast bijvoorbeeld.

Eiwitpoeder in de koelkast bewaren is geen goed idee. De vochtigheid in de koelkast zorgt er namelijk voor dat je eiwitpoeder minder lang houdbaar is. 

Gebruik een schone, droge lepel of scoop

Voor elke eiwitshake die je gaat maken dien je een schone, droge lepel of scoop te gebruiken. Als je de meegeleverde scoop gebruikt kun je die het beste regelmatig even in de vaatwasser reinigen. Als je een lepel gebruikt dan dien je er voor te zorgen dat deze schoon en droog is.

Want, zodra er water in de verpakking komt heb je kans op schimmelgroei. En zodra je eenmaal schimmel in je eiwitpoeder hebt dien je deze weg te gooien. 

Hoe zit het met een eiwitshake die al langere tijd over de datum is?

Heb je een eiwitshake die al enkele maanden of misschien wel jaren over de datum is in de kast staan? Dan is de kwaliteit van het product helaas niet meer te garanderen.

Het is echter wel zo dat de eiwitten in het product nog steeds eiwitten zijn. Die zijn niet vergaan. Ze kunnen je dus nog steeds helpen bij het opbouwen van spieren.

Andere ingrediënten in de eiwitshake kunnen echter minder stabiel zijn. Het is dan ook het beste om je neus te gebruiken.

Wil je een eiwitshake die 3 jaar over datum is nog gebruiken? Ruik er dan eens goed aan. Merk je geen vies luchtje op? En zie je geen schimmels of klonten? Dan kun je waarschijnlijk het eiwitpoeder nog gebruiken.

Geef het nog wel even een smaaktest voordat je een volledige eiwitshake opdrinkt. 

Conclusie

De datum op de verpakking van een eiwitshake is een kwaliteitsdatum. Dit betekent dat het eiwitpoeder waarmee je je eiwitshake maakt ook nog na deze datum kunt gebruiken.

Door je eiwitshake in de originele verpakking, op een koele en droge plaats te bewaren en schoon materiaal te gebruiken kun je het langst van je eiwitshake genieten. 

Wil je een eiwitshake die erg ver voorbij de houdbaarheidsdatum is – bijvoorbeeld 3 jaar –  gebruiken? Dan kun je door eraan te ruiken en door te kijken of er schimmel of klonten in zitten ontdekken of deze nog houdbaar is.

Ziet het eiwitpoeder er nog goed uit en ruikt het niet raar, maar bemerk je een gek smaakje op? Dan is je eiwitpoeder helaas toch bedorven.

Ben je op zoek naar een kwalitatief betrouwbare eiwitshake? Bekijk dan hier de beste eiwitpoeders uit onze labtest.


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Supplementen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *