Kan ik een eiwitshake beter met water of melk nemen?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op oktober 18, 2023

eiwitshake schudden melk en water
eiwitshake schudden melk en water

Als je net begint met het drinken van eiwitshakes vraag je je waarschijnlijk af hoe je de eiwitshake moet innemen. Doe je dit met water of melk? Of een combinatie van beide? Je ontdekt het in dit artikel.

Een eiwitshake met water of melk nemen? Dit moet je weten

Een eiwitshake kun je zowel met water als met melk innemen. Beide manieren zijn juist en kennen hun eigen voor- en nadelen. 

  • De eenvoudigste en goedkoopste manier om een eiwitshake in te nemen is met water. Je hebt het vrijwel altijd bij de hand.
  • Het is niet nodig om mineraalwater te kopen. Je kunt een eiwitshake gewoon met kraanwater maken.
  • Door water te gebruiken voeg je geen extra voedingswaarden toe aan de shake. Water bevat geen calorieën en geen koolhydraten, vetten of eiwitten.
  • Wanneer je een eiwitshake met melk in plaats van water maakt verandert de smaak van de eiwitshake. Deze zal wat ‘romiger’ smaken.
  • Melk voegt echter ook voedingswaarden en calorieën toe aan je eiwitshake. Zo bevat een beker halfvolle melk ca. 113 kcal en 9,5 gram eiwit. Het is per persoon verschillend of het wenselijk is dat je eiwitshake meer calorieën en voedingswaarden bevat.
  • Er bestaat ook ‘clear’ eiwitpoeder. Dit eiwitpoeder heeft geen melkachtige smaak, maar smaakt meer als ijsthee of een sapje. Qua smaakbeleving kun je dit eiwitpoeder het beste innemen met water. 

Voor wie is het nemen van een eiwitshake met water geschikt?

Neem je een eiwitshake als hulpmiddel bij het afvallen? Of wil je je spiermassa vergroten en tegelijkertijd streng op je calorie-inname letten? Dan is het verstandig om je eiwitshake met water in te nemen. Op deze manier weet je precies hoeveel calorieën en welke voedingswaarden je binnenkrijgt. Deze vind je op de verpakking van de eiwitshake. 

Voor wie is het nemen van een eiwitshake met melk geschikt?

Neem je een eiwitshake om in gewicht aan te komen? Of wil je je eiwitinname flink verhogen? Dan is het aan te raden om je eiwit shake met melk te nemen. Hiermee bevat de eiwitshake namelijk een hoger aantal calorieën en meer eiwitten, koolhydraten en vetten. 

De extra calorieën en voedingswaarden van melk

Om je een idee te geven wat het toevoegen van melk aan je eiwitshake doet hebben we hieronder de energie- en voedingswaarde van een beker halfvolle melk op een rijtje gezet.

Voor een eiwitshake met melk wordt meestal 250 ml melk gebruikt. Een beker (250 ml) halfvolle melk bevat de onderstaande waarden. Wil je deze verhogen? Kies van voor volle melk. Wil je deze juist verlagen? Kies dan voor magere melk.

EnergieKcal113
VetGram3,5
Verzadigd vetGram2,3
KoolhydratenGram11,8
SuikersGram11,8
VezelsGram0
EiwitGram8,5
ZoutGram0,3

Conclusie

Je kunt een eiwitshake zowel met water als met melk maken. Gebruik je echter ‘clear’ eiwitpoeder dan kun je, vanwege de smaakbeleving en het lage aantal calorieën, het beste water gebruiken.

Voor standaard eiwitpoeder kun je melk gebruiken wanneer je het aantal calorieën, eiwitten, vetten en/of koolhydraten in je eiwitshake wilt ophogen.

Zo voeg je door 250 ml halfvolle melk te gebruiken 113 kcal en 8,5 gram eiwitten toe aan je shake. Ook zorgt melk voor een romige shake. Het kan dus ook zo zijn dat je kiest voor melk in plaats van water vanwege de smaak.

Beide manieren zijn echter juist. 

Categorieën: Supplementen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *