Heeft een eiwitshake ook voordelen als je niet sport?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op oktober 22, 2023

eiwitshake zonder sporten
eiwitshake zonder sporten

Eiwitshakes zijn voornamelijk onder sporters populair. Maar, ook als je niet sport kunnen eiwitshakes je voordelen bieden. Hieronder leggen we uit hoe ze jou kunnen helpen, ook als je niet traint.

De voordelen van proteïne shakes als je niet sport

voordelen eiwitshake zonder sporten

Hoewel proteïne shakes vaak worden geassocieerd met sport en fitness, kunnen ze ook voordelen bieden voor mensen die niet actief trainen.

Hieronder staan de voornaamste mogelijke voordelen van het nemen van proteïne shakes zonder te sporten.

Gewichtsverlies

Proteïne shakes kunnen gebruikt worden als een afslank shake, zelfs zonder dat je regelmatig sport. Proteïne heeft namelijk een hogere verzadigingswaarde dan koolhydraten en vetten, wat betekent dat het je langer vol laat voelen na een maaltijd.

Dit kan helpen om overmatig eten en snacken te verminderen, wat weer kan leiden tot gewichtsverlies of het behoud van een gezond gewicht.

Bovendien kan het vervangen van een maaltijd door een proteïne shake ook effectief zijn voor gewichtsverlies. Eiwitshakes bevatten vaak minder calorieën dan een typische maaltijd, terwijl ze nog steeds voldoende voedingsstoffen bevatten om je energieniveau op peil te houden.

Spierherstel

Hoewel eiwitshakes vaak worden geassocieerd met spierherstel na het sporten, kunnen ze ook helpen bij het herstel van spieren na andere vormen van fysieke inspanning. Denk bijvoorbeeld aan zwaar lichamelijk werk of intensieve huishoudelijke taken.

Eiwitten zijn essentieel voor het herstel en de opbouw van spieren, ongeacht de bron van spierschade. Dus zelfs als je niet actief traint, kan het nemen van een shake helpen om je spieren te herstellen na fysieke inspanning.

Maaltijdvervanging

Eiwitshakes kunnen ook dienen als handige maaltijd vervangende shakes voor mensen die geen tijd of zin hebben om een volledige maaltijd te bereiden.

Ze zijn snel en gemakkelijk te maken, en kunnen alle essentiële voedingsstoffen bevatten die je nodig hebt voor een evenwichtige maaltijd.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat shakes geen volledige vervanging zijn voor een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon. Ze moeten worden aangevuld met andere voedingsmiddelen en voldoende calorieën om ervoor te zorgen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft.

Het kiezen van de juiste eiwitshake voor niet-sporters

eiwitshake nemen zonder sporten

Hieronder bespreken we de belangrijkste punten waarmee je rekening moet houden bij het selecteren van de beste proteïne shake als je niet sport.

Type proteïne

Eiwitshakes kunnen worden gemaakt van verschillende soorten proteïne, zoals wei, caseïne, soja, hennep, erwten of een combinatie daarvan.

Elk type proteïne heeft zijn eigen voordelen en eigenschappen, dus het is belangrijk om te weten welk type proteïne het beste bij jou past. 

Caseïne-eiwit wordt langzaam verteerd en geabsorbeerd, waardoor het een goede optie is wanneer je niet sport. Het werkt bijvoorbeeld als maaltijdvervanging of voor het behoud van een constante proteïne toevoer gedurende langere tijd.

Voedingswaarde

Het is belangrijk om te kijken naar de voedingswaarde van de eiwitshake, ook als je niet sport. Kijk bijvoorbeeld naar het proteïnegehalte, het koolhydraatgehalte, het vetgehalte en de toegevoegde vitamines en mineralen.

Als je bijvoorbeeld een shake wilt gebruiken als maaltijdvervanging, moet deze voldoende calorieën en voedingsstoffen bevatten om je energie op peil te houden.

Als je daarentegen een eiwitshake wilt gebruiken als snack of tussendoortje, kan een shake met minder calorieën en koolhydraten geschikter zijn.

Conclusie

Hoewel proteïne shakes vaak worden geassocieerd met sport en fitness, kunnen ze ook voordelen bieden voor mensen die niet actief trainen.

Eiwitshakes kunnen helpen bij gewichtsverlies, dienen als handige maaltijdvervangers en kunnen bijdragen aan spierherstel, zelfs zonder regelmatige lichaamsbeweging.

💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Supplementen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *