Eiwitshake nemen als tiener van 13-17 jaar: Doen of niet?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op oktober 26, 2023

Eiwitshakes voor tieners van 13 tot 17 jaar
Eiwitshakes voor tieners van 13 tot 17 jaar

Ben je onder de achttien jaar en overweeg je eiwitshakes te nemen? Of heb je een kind tussen de 13 en 17 jaar die graag zijn of haar dieet wil aanvullen met eiwitshakes? Dan wil je uiteraard weten of dit verstandig en veilig is. Wij beantwoorden deze belangrijke vraag in dit artikel. 

Eiwitshakes voor tieners: dit moet je weten

Met behulp van eiwitshakes kun je op een makkelijke, snelle manier voldoen aan je dagelijkse behoefte aan eiwitten. Geldt dit ook voor tieners van 13,14,15,16 of 17 jaar?

  • Er bestaat geen wettelijke minimumleeftijd voor het gebruik van eiwitpoeders. Het is dus toegestaan om als tiener een eiwitshake te drinken.
  • Net zoals volwassenen, kunnen tieners hun dieet veilig aanvullen met een eiwitshake. Een eiwitshake bevat weliswaar een hoge dosis eiwitten, maar bij normaal gebruik levert dit geen gezondheidsrisico’s op bij jongeren.
  • Tieners in de leeftijd van 13 tot 17 jaar die actief sporten kunnen eiwitshakes drinken om hun spiergroei te ondersteunen en om het herstel na een training te bevorderen.
  • Het is echter wel verstandig om een pure vorm van eiwit te gebruiken. Blijf weg van eiwitpoeders met kleurstoffen en zoetstoffen. Ook andere supplementen zoals cafeïne poeder, pre-workout en andere oppeppende middelen zijn afgeraden om te gebruiken.
  • Naast eiwitshakes dient een tiener ook zijn eiwitten te halen uit voeding, zoals uit vlees, vis en zuivel.
  • Beperk het aantal eiwitshakes dat je neemt tot 2 per dag. Wanneer je te veel eiwitten binnenkrijgt kan dit schadelijk zijn voor je lever, nieren en darmen. 

Welk eiwitpoeder is het meest geschikt voor tieners?

We benoemden het hierboven al even. Het is verstandig om te letten op de ingrediënten van een eiwitshake. Ga voor een shake zonder onnodige toevoegingen zoals suiker, zoetstoffen en cafeïne.

Als je in de leeftijd van 13 tot 17 jaar bent wil je uiteraard goed op je voeding letten en ‘ongezonde’ eiwitshakes horen niet bij een gezond dieet.

De ingrediënten van een eiwitpoeder vind je op de verpakking. Koop je de eiwitshake online? Dan vind je de ingrediënten in de productomschrijving op de website. Bekijk ze zorgvuldig en maak daarna je keuze.

Mocht je een shake van goede kwaliteit zoeken, dan kun je hiervoor onze eiwitshake testresultaten bekijken.

Conclusie

Eiwitshakes zijn voor tieners in de leeftijd van 13 tot 17 jaar – bij normaal gebruik – veilig te gebruiken. Wel is het verstandig om goed op de ingrediënten te letten.

Ga voor een eiwitpoeder zonder onnodige toevoegen zoals onder andere suiker, zoetstoffen en kleurstoffen.

Houd je tevens aan de dosering op de verpakking en beperk de inname van eiwitshakes. Overdaad schaadt in dit geval. Een te hoge inname kan leiden tot problemen met je nieren, lever en darmen. Dit kun je simpelweg voorkomen door de eiwitshakes op een normale, veilige manier te gebruiken.


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Supplementen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *