Helpt het eten van een banaan voor het slapen met afvallen?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op oktober 24, 2023

banaan-voor-het-slapen-afvallen
banaan-voor-het-slapen-afvallen

Is het verstandig om vlak voor het slapengaan een banaan te eten? Een banaan is immers berucht als zijnde een dikmaker. De vraag is, of dat werkelijk zo is.

Zo niet, waarom zou je alsnog een banaan eten voor het slapengaan als je wilt afvallen?

Wat je hier zult lezen is dat de banaan een aantal kwaliteiten heeft, waarmee het helemaal zo gek nog niet is – ook als je wilt afvallen – om af en toe een banaan te eten. Ook voor het slapengaan.

Val je sneller af door het eten van een banaan voor het slapengaan?

Het eten van een banaan voor het slapengaan kan de nachtrust bevorderen. Een goede nachtrust is essentieel als je wilt afvallen. Een banaan levert dus een positieve bijdrage aan gewichtsverlies.

Dat was het korte antwoord op de vraag. In de rest van dit artikel lichten we dit graag nader toe.

Verhoogde eetlust voorkomen

Een slaaptekort kan de veroorzaker zijn van een verhoogde eetlust. Tijdens een gezonde nachtrust herstelt je lichaam zich en maakt het de hormonen leptine en ghelin aan.

Leptine wordt door je vet geproduceerd en onderdrukt je hongergevoel. Ghreline zorgt er juist voor dat je een hongergevoel krijgt.

Wanneer je te weinig slaapt, produceert je lichaam minder leptine en meer ghreline. Dit zorgt voor een disbalans waardoor je geneigd bent om meer te gaan eten.

Toename stresshormoon

Cortisol, wat ook wel het stresshormoon wordt genoemd, kan ervoor zorgen dat je veel vet opslaat.

Slapen is een goede manier om tot rust te komen, waarmee de hoeveelheid cortisol in het lichaam afneemt. Dit maakt het voor het lichaam weer makkelijker om het vet te verbranden.

Direct goed beginnen met afvallen? Download dan gratis de Vetverlies Kickstart

Is een banaan een dikmaker?

Het eetbare deel van een rijpe banaan (zonder schil) is zacht van textuur en heeft een zoete smaak. Een banaan weegt gemiddeld 135 gram en bestaat voor 75% uit water.

Een banaan bevat weinig vet, maar bevat daarentegen wel 22,8 gram koolhydraten per 100 gram.

Per 100 gram bevat een banaan 0,3 gram vetten, waarvan:

 • 0,11 gram verzadigd
 • 0,03 gram enkelvoudig onverzadigd
 • 0,07 gram meervoudig onverzadigd
 • 0,03 gram omega 3
 • 0,05 gram omega 6

Daarnaast bevat een banaan veel vitamine:

 • A
 • C
 • B2
 • B5
 • B6

En de mineralen:

 • kalium
 • magnesium
 • koper
 • mangaan

Bananen bevatten ook veel vezels. Vezels zorgen voor een verzadigd (vol) gevoel, stimuleren een regelmatige stoelgang en spelen een vitale rol in de spijsvertering.

Het is daarom onterecht om een banaan een dikmaker te noemen. Sterker nog, een banaan levert verschillende gezondheidsvoordelen.

Gezondheidsvoordelen van bananen

Goed voor de spijsvertering

De voedingsvezels in een banaan dragen bij tot een gezonde spijsvertering en darmflora, niet onbelangrijk als je wilt afvallen.

Verlaagt te hoge bloeddruk

Bananen bevatten veel kalium en natrium, mineralen die een belangrijke rol spelen in het regelen van een te hoge bloeddruk.

Bovendien zorgen bepaalde antioxidanten in de banaan voor een aanzienlijke vermindering van het risico op hart en vaatziekten.

Een banaan stilt je hongergevoel

Het eten van een banaan zorgt voor een vol gevoel. Het zorgt ervoor dat je niet zo snel trek meer hebt in ‘nog meer’ eten.

De vullende voedingstoffen en vezels zorgen daarvoor. Eet je een banaan voor het slapengaan, dan is de kans groot dat je lekker zult slapen.

Het gevoel dat je nog trek hebt, houdt je hersenen alert, wat er weer voor zorgt dat je minder snel in slaap valt. Daarnaast bevat de banaan nog meer eigenschappen die zorgen voor een betere slaap.

Het eten van een banaan voor het slapengaan verbetert de slaap

Bananen bevatten de stof tryptofaan. De koolhydraten in een banaan helpen volgens de National Sleep Foundation het tryptofaan naar de hersenen te brengen.

Daar stimuleert het stofje de aanmaak van serotonine, wat ook wel het gelukshormoon wordt genoemd.

Als het donker wordt, zet het lichaam serotonine om in melatonine, wat ook wel het slaaphormoon wordt genoemd.

Magnesium en vitamine B6 zorgen ervoor dat je beter kunt slapen. Magnesium is goed voor de ontspanning en het herstel van je spieren.

Goed om te weten als sporten onderdeel van je afslankplan is. Heb je een drukke dag gehad en heb je iets nodig om ontspannen je nachtrust te pakken, neem dan eens een banaan voor het slapengaan.

De ware aard van de banaan

5-kilo-afvallen-7-dagen-dieet

Wat is een banaan nu eigenlijk? Niet zo’n moeilijke vraag zou je denken.

Maar, toch! Een banaan wordt over het algemeen gezien als fruit, maar in werkelijkheid is het een kruid.

Dit is het gevolg van het feit dat een bananenplant of bananenboom botanisch benaderd wordt als een kruid. Maar het is dan ook wel het grootste kruid wat er bestaat. Om het nog een beetje gekker te maken is de banaan tuinbouwkundig gezien een groente.

En wist je dat er wel 70 verschillende bananensoorten zijn? Hoe of wat dan ook, je kunt de meeste bananen eten en ze bevatten veel gezonde voedingswaarden.

Conclusie: bananen zijn gezond en zorgen voor een goede nachtrust

Bananen leveren goede gezondheidsvoordelen. Maar helpen deze ook om af te vallen?

De vezels in een banaan zorgen voor een goede stoelgang en een vol gevoel.

De vitamine B6 in een banaan helpt niet alleen bij de stofwisseling, maar werkt ook preventief tegen stress.

Dit zijn belangrijke voordelen die je goed kunt gebruiken ter ondersteuning van een dieet.

Banaan: een afslank wondermiddel?

Het eten van een banaan levert veel gezondheidsvoordelen. Ook voor het slapengaan kun je gerust een banaan eten.

Bedenk wel dat het door de vele koolhydraten niet past in een koolhydraatarm dieet.

Je kunt een banaan vanwege de koolhydraten juist weer wel goed gebruiken voor een workout door de energie die er ervan krijgt.

Denk niet dat je enkel door het eten van een banaan voor het slapengaan sneller zult afvallen. Wel is het verstandig om te zorgen voor een goede nachtrust als je wilt afvallen.

Eet gezonde voeding, zorg voor zowel voldoende beweging als voldoende ontspanning en slaap bij voorkeur op vaste tijden. Dan heb je een goede basis voor het laten slagen van een dieet. Een banaan mag daar zeker onderdeel van zijn.

Maar houd rekening met de suikers (fructose) in bananen. Deze kunnen in grote hoeveelheden je bloedsuiker doen schommelen. Dat gaat weer ten koste van je vetverbranding, waardoor je niet, of minder goed zult afvallen.

Geniet van je banaan maar eet liever niet meer dan 1 banaan per dag en wissel deze regelmatig af met andere fruitsoorten.

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant

💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Afvallen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *