Wiebelkussen kopen? Dit zijn de 5 beste balanskussens

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op januari 12, 2024

zitten_op_balanskussen
zitten_op_balanskussen

De hele dag gebogen over je laptop zitten en urenlang niet bewegen, pleegt een aanval op je lichaam. Rug- en nekpijn zijn dan vaak het gevolg.

Of je nu aan je kernkracht wilt werken, je zithouding wilt verbeteren of je kind van zijn overtollige energie wilt ontdoen, een wiebelkussen (ook wel balanskussen) kan helpen.

Een snelle zoekopdracht op internet zal je echter naar honderden opties leiden. Daarom is het belangrijk om het doel te overwegen voordat je een balanskussen koopt. Zoek je bijvoorbeeld een wiebelkussen voor een kind of eerder een kussen voor volwassenen?

Wat je ook nodig hebt, met deze gids helpen we je in de juiste richting om het beste balkussen te vinden dat bij je past.

De beste wiebelkussens vergeleken

De beste wiebelkussens zijn groot genoeg om op te zitten en te staan, gemakkelijk op te pompen en hebben voldoende draagvermogen om het lichaam te ondersteunen.

Balanskussens zijn er in verschillende texturen en kleuren en zijn meestal redelijk betaalbaar, waardoor ze een budgetvriendelijke toevoeging aan de dagelijkse routine zijn.

Bij het kopen van een wiebelkussen moet je ook overwegen of het gemaakt is van veilige materialen en of het duurzaam en comfortabel is om op te zitten en te staan.

Alhoewel goede balkussens worden aangeboden in de Action, Lidl en Kruidvat, hebben we de topkeuzes van vertrouwde merken onderzocht met bovenstaande functies en de meningen van gebruikers in gedachten.

Dit zijn de beste wiebelkussens op de markt:

1. Beste budgetvriendelijke balanskussen voor kinderen en volwassenen

decathlon balanskussen

Als je op zoek bent naar een klassiek wiebelkussen, zit je goed met het Domyos balanskussen van Decathlon. Het is gemaakt van duurzaam, anti-burst PVC dat latexvrij is en is bekleed met twee verschillende texturen.

Aan de ene kant ronde punten en kleine spikes aan de andere. Beide texturen zijn ontworpen om je veel grip te geven terwijl je je favoriete oefeningen uitvoert.

Met dit kussen zijn de hersenen en de spieren van je kind continu actief als het op het kussen zit. Hierdoor raakt je kind zijn overtollige energie kwijt en is het rustiger.

Het kussen heeft een stabiel draagvermogen en wordt aangeboden in de kleur zwart. Bovendien is het oppervlak heel gemakkelijk schoon te maken.
2. Beste ergonomische wiebelkussen voor volwassenen

dynaseat_balanskussen_volwassenen_en_kind

Het pluche Dynaseat wiebelkussen is geweldig om op te zitten op kantoor. Omdat het wordt geleverd met een afneembare stoffen hoes, voelt en ziet het eruit als een klassiek stoelkussen.

Het oppervlak is bedekt met lijnen in plaats van hobbels en spikes, wat het comfortabeler maakt. Toch blijft het net zo effectief werken als alle andere kussens.

De stoffen bekleding kan worden verwijderd voor extra grip en het materiaal is wasbaar in de machine.
3. Beste balanskussen voor kinderen met ADHD

medipreventie_wiebelkussen

Het materiaal van het MediPreventie wiebelkussen voor Adhd voelt premiumer aan dan de prijs doet vermoeden. Verander elke stoel in een speciaal wiebelbord waar kinderen dol op zijn.

Het is het sensorische kussen bij uitstek voor kinderen die dat extra friemeltje nodig hebben om zich te concentreren.

De meeste gebruikers die het balanskussen kochten, melden dat het geweldig werk levert om kinderen aandachtig te laten blijven.

Hierdoor voelen ze zich prettiger en rustiger. Bovendien kun je er een overtrek bij bestellen voor een zachter en comfortabeler gevoel.
4. Beste wiebelkussen voor studerende kinderen

sissel_sitfit_plus

Vergeleken met andere kussens in deze categorie heeft de Sissel Sitfit een handig ontwerp. Het is zeer geschikt voor als je lang moet zitten, omdat het ervoor zorgt dat je er een betere zitpositie op nahoudt. Bovendien is het betaalbaar en van goede kwaliteit.

Dit opblaasbare, ronde zitkussen met laag profiel activeert onbewust de spieren in de buik, rug en het bekkenbodem tijdens gebruik.

Daarnaast versterkt het niet alleen de juiste uitlijning van de wervelkolom wanneer je zit, maar je voelt ook verlichting van het bovenlichaam bij gespannen schouderspieren.

Bovendien is deze dynamische zithulp draagbaar en kun je het overal meenemen. Ook is het instelbaar met behulp van het ingebouwde ventiel dat manipulatie van de luchtdruk mogelijk maakt.

De Sissel Sitfit wordt aangeraden voor studerende kinderen, maar kan ook gebruikt worden als therapie om te herstellen van rugpijnproblemen of andere aandoeningen. Bij het kussen wordt een oefenposter meegeleverd.
5. Beste balkussen voor op kantoor

togu_balkussen

Het Togu balanskussen is een multifunctionele tool dat kan helpen bij het trainen van balans, coördinatie en kracht. Ontworpen met een instelbare luchtdruk die verschillende trainingsniveaus creëert, is het Togu-kussens perfect voor mensen die nieuw zijn in balanstraining.

Dit balkussen is gemaakt van duurzaam, milieuvriendelijk Ryton-materiaal. Het heeft zowel een gladde als een noppenzijde, die zowel de rug kunnen masseren als de luchtcirculatie tijdens het zitten verhogen. Het aanpassen van de hoeveelheid lucht in het balkussen doe je eenvoudig met behulp van het ventiel.

En als je het wilt gebruiken voor revalidatie of fitnesstraining, doe dan minder lucht in het balkussen. Dit zorgt ervoor dat het kussen onstabieler wordt.

Hierdoor neemt het vermogen van de stabiliserende spieren van de wervelkolom, het bekkenbodem en de kernspieren, toe.
Wat is het nut van een balanskussen?

Zitten op een wiebelkussen is vergelijkbaar met fysiotherapie. Alleen is het kleiner, draagbaarder en handiger. Het werkt net als een postuur corrector.

Door de instabiliteit worden de kernspieren betrokken, waardoor de houding en de kernstabiliteit worden verbeterd.

Het wiebeleffect zorgt ervoor dat zintuiglijk zoekende kinderen zich concentreren op hoe ze zitten, waardoor ze minder friemelen en zich beter op een taak kunnen concentreren.

Maar het wiebelkussen heeft nog meer voordelen. Zoals het verstevigen van slappe buikspieren, het verminderen van stress en het voorkomen van een afgeknelde zenuw.

Verminderen van stress

Doordat kinderen vaak het grootste deel van de dag al zittend doorbrengen, wordt stress veroorzaakt in de onderrug.

Het gebruik van een balkussen kan de bloedstroom en zuurstofvoorziening door tussenwervelschijven helpen verbeteren, waardoor stress en spanning worden verlicht.

Afgeknelde zenuw

Als je eerder een afgeknelde zenuw hebt gehad en dit in de toekomst wil voorkomen, overweeg dan deze tool. Hoe meer flexibiliteit in de wervelkolom, hoe kleiner de kans dat een afgeknelde zenuw optreedt.

Een wiebelkussen helpt bij rugklachten, omdat het de lumbale schijven te dehydrateert en het ruggenmergvocht laat circuleren.

Schijven hebben geen directe bloedtoevoer, dus beweging is vereist om er gezonde vloeistoffen in te pompen.

Hoe effectief is een balanskussen?

balanskussen_kind

Wat maakt het wiebelkussen, ten opzichte van bijvoorbeeld de zitbal en wiebelkruk, zo speciaal?

Nou, ze zijn geen stabiel oppervlak zoals een normale stoel. Maar ze zijn niet zo onstabiel dat een kind eraf kan vallen of zijn evenwicht kan verliezen.

Vestibulaire en proprioceptieve input

Wiebelkussens wiebelen om kinderen in beweging te houden zonder storend te zijn voor anderen om hen heen. Die beweging geeft eigenlijk vestibulaire input, evenals proprioceptieve input.

Beide kunnen zeer rustgevend zijn en voldoen aan de behoeften van zintuiglijke zoekers.

Tactiele input

Bovendien geven balanskussens ook tactiele input. Sommige kinderen die gevoelig zijn voor aanraking, geven mogelijk de voorkeur aan een soepel wiebelkussen om op te zitten.

Kernkracht

Als een kernactiviteit, grijpt het constante wiebelen dat het wiebelkussen vereist, bijna constant de spieren van de buik en rug aan. Daarom zijn ze geweldig voor de kernkracht en rompstabiliteit.

Op een vergelijkbare manier kunnen kinderen met een slecht evenwicht hun evenwichtsgevoel zelfs verbeteren door te oefenen.

Hoewel het lopen over een evenwichtsbalk misschien te moeilijk voor ze is, kunnen ze hun evenwicht in kleinere, meer succesvolle stappen aanpakken door regelmatig op een balanskussen te gaan zitten.

Voor wie is een wiebelkussen geschikt?

Wiebelkussens hebben veel voordelen en doelen voor zowel kinderen als volwassenen. Alle leeftijden kunnen profiteren van het gebruik van een wiebelkussen, zowel thuis als op school of op het werk.

Balanskussens worden al lang gebruikt bij kinderen met sensorische problemen of moeilijkheden, waaronder vaak kinderen met autisme, ADHD en kinderen met problemen in de verwerking.

Omdat ze allemaal moeite hebben met stilzitten, aandachtsproblemen, een lage kernkracht en moeite met het vinden van balans.

Dit zijn overigens veelvoorkomende problemen voor veel kinderen, niet alleen voor kinderen met een diagnose. En het wiebelkussen is erg onopvallend, klein en aan het eind van de dag erg leuk voor alle kinderen!

Voor volwassenen zijn ze uiterst geschikt om de rompstabiliteit te verbeteren.

Oefeningen met het balanskussen

Met het balkussen kun je heel wat oefeningen doen voor het hele lichaam. Het enige wat vereist is, is creativiteit.

Hieronder een oefening om meer functionele kracht te ontwikkelen en je quads en bilspieren te versterken:

  1. Stap voorzichtig op het wiebelkussen, met een voet tegelijk.
  2. Sta op het wiebelkussen met de voeten op heupbreedte en je armen voor je uitgestrekt.
  3. Duw je heupen naar achteren en buig je knieën in een hoek van 45 graden.
  4. Kijk recht voor je uit, open je borst en ontspan je schouders als je neerhurkt.
  5. Ga opnieuw rechtop staan, naar de beginpositie.
  6. Doe om te beginnen 2 tot 3 sets van 10 herhalingen, werk vervolgens 3 tot 5 sets van 10 herhalingen af.
  7. Je kunt jezelf ook in een squat houden gedurende 30 tot 60 seconden en deze oefening 5 tot 10 keer herhalen.


Misschien ook interessant:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *