Ergonomische kruk kopen? Dit zijn de beste zadelkrukken

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op januari 15, 2024

beste ergonomische kruk
beste ergonomische kruk

Een ergonomische kruk is een prima vervanger van een bureaustoel. Je ziet ze vaak bij de kapper of de tandarts staan. Maar ook voor jou kan een bureaukruk een uitstekend alternatief zijn.

Dankzij dit artikel weet je wat de beste ergonomische kruk is én waarom het goed voor je lichaam is om regelmatig plaats te nemen op zo’n kruk.

De best geteste ergonomische bureaukrukken

Een ergonomische bureaukruk is goed voor je lichaam, omdat je er dynamisch op zit. De laatste jaren heeft het aantal zadelkrukken een flinke vlucht genomen.

Het is logisch als je door de bomen het bos niet meer ziet. Je kunt jezelf een eind op weg helpen door naar testresultaten en ervaringen van gebruikers te kijken. En uiteraard onderstaand lijstje doornemen.

De allerbeste ergonomische kruk – Alora zadelkruk

alora_zadelkruk

De Alora zadelkruk heeft een verstelbare hoogte van 50 tot ongeveer 70 centimeter. Deze kruk is zeer geschikt voor mensen met een lengte tot 1.80 meter. Ook een kind kan prima op deze kruk zitten.

De hoogte pas je aan met een hendel onder de zitting, net als bij een bureaustoel. De zitting is van kunstleer en makkelijk schoon te maken.

Ook niet onbelangrijk; de ergonomische kruk van Alora is niet duur. Mede dankzij de prijs/kwaliteitverhouding is dit de op één na beste bureaukruk van dit moment.



Beste ergonomische zadelkruk – Balergo

balergo_bureaukruk

De Balergo zadelkruk is een van de beste in zijn soort. De kruk is ideaal voor thuis of op het werk. Deze ergonomische kruk heeft een speciaal ontwikkeld bewegingsmechanisme.

Het zitvlak beweegt automatisch mee met je lichaam, behalve als je naar achteren beweegt. Wel zo prettig omdat je niet achterover wilt vallen.

Kwaliteit kost echter geld, en dat zie je ook wel aan de prijs van deze zadelkruk.



Beste zadelkruk met rugleuning – Ergolution

ergonomische_zadelkruk_met_rugleuning

Ergolution heeft een ergonomische zadelkruk op de markt gebracht die uitermate geschikt is om een optimale werkhouding te krijgen.

De rugleuning is ideaal als je nog niet echt gewend bent aan het zitten op een werkkruk. Bovendien is de extra steun voor je rug gewoon lekker.

De hoogte van deze ergonomische kruk is verstelbaar van 50 centimeter tot 62 centimeter.



Beste ergonomische kruk op wielen – Cheveuxx

zadelkruk_grijs_ergonomisch

Deze zadelkruk van Cheveuxx is speciaal ontworpen voor beroepen die veelal staand moeten worden uitgevoerd. Denk aan schoonheidsspecialisten, kappers en fysiotherapeuten.

Dat wil niet zeggen dat jij er thuis of op kantoor geen gebruik van kunt maken.

Dankzij de wielen onder de kruk is dit model geschikt voor vrijwel elk type vloer. De zitting is 360 graden draaibaar. Kortom, je kunt een heel ontspannen houding aannemen op deze ergonomische kruk.



Beste XXL zadelkruk – Beta XXL

beta_xxl_zadelkruk

Zadelkrukken zijn er gelukkig in vele maten. Mocht je een grote maat nodig hebben, dan is de Beta XXL een goede keuze. Deze werkkruk is gemaakt voor mensen die een gewicht hebben tussen 110 en 170 kilo.

Met deze zadelkruk heb je een gezonde en natuurlijke houding. Er zitten twee zwenkwielen bij, waardoor je gemakkelijk kunt ronddraaien.



Beste goedkope zadelkruk – Zadelkruk Leo

goedkope_zadelkruk

Wat precies onder goedkoop verstaan mag worden en wat niet, is voor iedereen verschillend. In ieder geval betaal je met Zadelkruk Leo (ja, zo heet deze echt) nooit te veel. Voor iets meer dan 50 euro heb je een uitstekende bureaukruk.

Ook kappers gebruiken dit model graag. Er zitten wieltjes onder. Sommige gebruikers geven wel aan dat je niet te ver voorover moet leunen als je je verplaatst.



De populairste ergonomische kruk – Zola zadelkruk

zola_wiebelkruk

De ergonomische kruk van Zola ziet eruit als een barkruk. De kruk kan in hoogte versteld worden en is daardoor voor vrijwel iedereen geschikt.

Zola heeft veel aandacht besteed aan de details. Door de beklede voet heb je geen problemen op een gladde vloer. De zitting is gevuld met traagschuim.

De producten van Zola zijn populair in de medische wereld in Nederland. Dat zegt ook wel iets.



Waarom zitten op een ergonomische kruk?

Actieve houding

Minder last van beknelling

Veel bewegingsvrijheid

Hogere werkefficiëntie

Een ergonomische bureaukruk is goed voor je lichaam, omdat je er dynamisch op zit. Door op een ergonomische kruk te zitten, wissel je regelmatig van houding.

Dit voorkomt onder meer rugklachten, slappe buikspieren en stramme spieren in je benen. Dat is een van de redenen waarom het goed is om op een ergonomische zadelkruk te zitten. Maar er zijn er meer.

Actieve houding

actieve zithouding kruk

Onderuit gezakt zitten lukt niet op een ergonomische bureaukruk. Waar je op een bureaustoel nogal eens in ‘de luie stand’ kunt zitten, word je op een ergonomische kruk gedwongen een actieve houding aan te nemen.

Dit komt door de kruk, waarop je je balans moet houden.

Veel bewegingsvrijheid

bewegingsvrijheid ergonomische kruk

Neem weer even de kapper of de tandarts in gedachten. Zij moeten zich regelmatig verplaatsen tijdens het werk en zijn constant bezig.

Op een ergonomische zadelkruk heb je geen armleuning, en vaak ook geen rugleuning. Daardoor ben je helemaal vrij om je te bewegen. Dit zorgt trouwens ook voor de nodige ontspanning in je houding.

Geen beknelde zenuwen

beknelde zenuwen werkkruk

Op de ergonomische kruk word je gedwongen om een natuurlijke zithouding aan te nemen. Dat doe je vooral met je bekken.

Het voordeel van die zithouding is dat je minder snel last krijgt van beknelling van zenuwen en aderen in je bovenbenen.

Op een bureaustoel heb je dit sneller. Al hoef je niet meteen bang te zijn dat je last van een beknelde zenuw krijgt als je vijf dagen per week in je bureaustoel hangt.

Wellicht dat je werkgever er minder blij mee is.

Hogere werkefficiëntie

Niet om kantoorlieden die op een bureaustoel zitten te veroordelen, maar met een actieve houding doe je nu eenmaal meer.

Het is niet voor niets dat steeds meer bedrijven kiezen voor staande vergaderingen. Zo is het ook met een ergonomische kruk. Door je actieve werkhouding word je in alles actiever. En daarmee automatisch productiever.

De belangrijkste aandachtspunten bij de aanschaf

ergonomische-balanskruk

De kans is aanwezig dat je nog niet echt thuis bent in de wereld van de ergonomische krukken. Als je er een wilt gaan kopen is het slim om je goed voor te bereiden op je aankoop.

Er zijn namelijk nogal wat punten waar je rekening mee moet houden bij je zoektocht naar een ergonomische werkkruk. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje.

Het type

Natuurlijk is er niet slechts één soort zadelkruk. Zo is er een zadelkruk met rugleuning en een ergonomische kruk op wielen.

De verschillende types hebben ieder hun specifieke kenmerken. Bij een zadelkruk met rugleuning combineer je de actieve werkhouding met een comfortabele rugleuning.

Hiermee weet je zeker dat je er alles aan doet om rugklachten te voorkomen.

Een ergonomische kruk op wielen is uit praktisch oogpunt ideaal voor bijvoorbeeld een kapper. Ook als je je op kantoor regelmatig moet verplaatsen, is dit een prima optie.

En thuis is het eveneens handig om een actieve houding te combineren met je makkelijk kunnen verplaatsen.

De maat (en pasvorm)

Ieder lichaam is anders. Of, niet bot bedoeld, ieder achterwerk verschilt qua grootte. Daarom is het logisch dat er verschillende maten zadelkrukken te koop zijn.

Dit verschilt trouwens ook per aanbieder. Over het algemeen is de kruk van mannen iets breder, terwijl vrouwen liever een smaller zadel hebben.

De voorzijde van de zadelzitting van mannen staat het liefst niet te veel omhoog. Mannen weten waarom dat zo is. De zithoek van de zitting is overigens bij sommige modellen te verstellen.

De zitting

Het is belangrijk waar je op zit, en dit is grotendeels persoonlijke voorkeur. Je kunt voor een harde zitting gaan, of juist een zachte.

Opties zijn een zadelkruk met purschuim of een in kunstleer. Kijk vooral goed naar wat bij jouw lichaam past en wat je lekker vindt zitten.

Een ergonomische kruk van purschuim is iets makkelijker schoon te maken.

De hoogte van de ergonomische werkkruk

Een bureaustoel is in hoogte verstelbaar, dat is bij een ergonomische kruk ook het geval. Daardoor zou je misschien denken dat het niet belangrijk is om na te denken over de hoogte van de kruk.

Het is toch slim om hier op voorhand goed over na te denken. Meet ook even je bureau op, om te voorkomen dat je zadelkruk er niet onder past.

Met de hoogte kan je flink variëren, tot wel een meter hoog.

Waar je de zadelkruk koopt

Een gespecialiseerde winkel of een supermarkt zoals de Lidl of Aldi. Er zijn veel plekken waar je een ergonomische bureaukruk kunt kopen.

Hoe je hiermee omgaat, heb je zelf in de hand. Jij weet wat je belangrijk vindt en hoeveel geld je eraan uit wilt geven.

Het voordeel van het grote aanbod is dat er altijd wel een geschikte verkoper voor je is te vinden.

Conclusie: is een ergonomische zadelkruk jouw toekomst?

Hoewel een ergonomische kruk goed is voor je lichaam, is de kans klein dat deze op termijn de bureaukruk volledig gaat vervangen.

Wel is het zeer te verwachten, en bovendien verstandig, dat de zadelkruk naast de standaard bureaustoel wordt aangeboden.

Ook werkgevers zijn steeds meer bezig met de gezondheid van zichzelf en hun werknemers. Zoals gezegd is het beter voor je lichaam om niet de hele tijd in dezelfde houding te zitten. Een bureaukruk is daar een mooi hulpmiddel voor.

Voor thuis is een ergonomische kruk eveneens een mooie aanvulling. Zo kan je iedere dag variëren met je zithouding, waar je alleen maar profijt van gaat hebben.

Bovendien is een ergonomische kruk ook weer geen enorm grote investering, wat het een bereikbaar meubelstuk maakt.





💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *