Werken fatburners écht of is het onzin?
Sneller calorieën verbranden, minder honger hebben en meer energie om te sporten – dit klinkt natuurlijk fantastisch.
Fatburner supplementen claimen het perfecte middel te zijn om vet te verliezen en af te vallen. Maar, werken fatburners écht of is het slikken ervan eigenlijk onzin?
In dit artikel kom je erachter! We duiken dieper in de wereld van fatburners, de meestgebruikte ingrediënten en de geclaimde werking ervan.
In onze conclusie lees je of fatburners écht werken of dat je ze beter kunt skippen.
Fatburners en hun werking in het kort
- Fatburners zijn supplementen die je kunnen helpen bij het afvallen
- Ze dienen niet ter vervanging van je maaltijd, zoals sommige afvalshakes bijvoorbeeld
- De meest gebruikte ingrediënten zijn cafeïne of groene thee (vaak in fatburners zonder cafeïne)
- Deze stimulerende stoffen geven je meer energie, waardoor je meer beweegt en dus meer calorieën verbrandt
- Fatburners zeggen je stofwisseling sneller op gang te brengen
- De actieve ingrediënten zorgen er zogenaamd voor dat vet als belangrijkste brandstof gezien wordt.
Werken fatburners écht?
Een veelgestelde vraag: verlies je écht meer vet als je fatburners slikt? Als je de meeste verpakkingen moet geloven verlies jij binnen de kortste keren namelijk kilo’s vet. Maar is dit ook echt wel zo?
Om deze vraag te kunnen beantwoorden duiken we dieper in de meest gebruikte ingrediënten, hun werking en de resultaten die je kunt verwachten.
Ingrediënten
Laten we eerst kijken naar de ingrediënten die het meest gebruikt worden in fatburners: cafeïne en groene thee extract. Deze actieve stoffen claimen dat je stofwisseling sneller werkt en dat je lichaam vet gaat zien als brandstof.
Hiernaast hebben ze een stimulerende werking, waardoor je meer uithoudingsvermogen hebt. Hierdoor zou je het langer vol kunnen houden in de sportschool, waardoor je uiteindelijk meer calorieën verbrandt.
Werking
Om te bepalen of deze actieve ingrediënten écht kunnen ondersteunen bij vetverlies, kijken we naar de werking ervan. We zetten een aantal belangrijke aandachtspunten op een rij:
- Cafeïne heeft weinig tot kleine effecten op je dagelijkse stofwisseling. Drink je veel koffie of heb je overgewicht? Dan zijn de effecten op je metabolisme nóg kleiner.
- In groene thee zit ook cafeïne, wat kan bijdragen aan een betere energieverbranding. Er is echter onvoldoende bewijs dat cafeïne je vetverbranding écht stimuleert en je hierdoor kunt afvallen.
- Beide stoffen geven je geen extra energie, ze stimuleren je zenuwstelstel waardoor je denkt dat je meer energie hebt. Dit kan tijdens het sporten prestatieverhogend werken: je uithoudingsvermogen wordt vergroot waardoor je het gevoel hebt langer te kunnen sporten.
- Deze actieve ingrediënten kunnen je hongergevoel onderdrukken, waardoor je minder eet en dus minder calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt. Dit maakt het makkelijker om een calorietekort te creëren waardoor je wél afvalt.
- Fatburner ervaringen van andere gebruikers zijn wisselend. Veel mensen hebben meer last van bijwerkingen van de stimulerende stoffen dan dat ze baat hebben bij gebruik ervan.
- Veel bijwerkingen, zoals nervositeit of slapeloosheid, worden veroorzaakt door een overschot aan cafeïne. Ook het onbewust (of bewust) slikken van illegale stoffen kunnen vervelende bijwerkingen geven. De ingrediënten in illegale fatburners kunnen leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s.
Welke resultaten kun je verwachten?
Kijkend naar de resultaten van andere gebruikers zijn deze nogal uiteenlopend. De één claimt dat de laatste kilo’s vet als sneeuw voor de zon verdwenen. De ander zegt weer geen enkel resultaat te merken bij het slikken van vetverbranders.
Vaak is dit allemaal terug te verhalen naar je levensstijl:
- Het hebben van een gezonde levensstijl met gezond eetpatroon en voldoende lichaamsbeweging is essentieel voor het verliezen van gewicht.
- Fatburners als afval supplement dienen niet ter compensatie van een ongezonde leefstijl of te weinig lichaamsbeweging.
Oftewel: als jij dus ongezond leeft en te weinig beweegt, heeft het slikken van fatburners weinig tot geen zin. Bij een gezonde levensstijl met veel lichaamsbeweging kan een fatburner op bepaalde punten wat ondersteuning bieden:
- Fatburners kunnen wél je hongergevoel verminderen, waardoor ze je kunnen ondersteunen minder te eten.
- De stimulerende ingrediënten in fatburners kunnen je extra energie geven, waardoor je meer beweegt en meer calorieën verbrandt.
Zoals je leest zijn vetverbranders dus geen wondermiddel: zelfs de beste fatburners op de markt zijn dit niet. De effecten en eventuele resultaten hangen allemaal samen met een gezond dieet en of jij wel of niet voldoende beweegt.
Dit zegt de wetenschap over de werking van fatburners
Er is helaas weinig wetenschappelijk bewijs over de werking van fatburners. Hiermee doelen we op de wetenschappelijke werking van de meestgebruikte ingrediënten.
Wel zijn er verschillende kleinere onderzoeken naar de effecten van cafeïne op je lichaam geweest. Hieruit is naar voren gekomen dat cafeïne kan helpen om vet om te zetten in energie:
- Dit effect leek echter groter te zijn bij mensen zonder overgewicht;
- Hoe meer cafeïne je gebruikt, hoe toleranter je lichaam wordt en hoe minder effect je merkt.
We kunnen dus niet echt duidelijke conclusies trekken uit gedane onderzoeken en resultaten.
Conclusie: Werken fatburners echt, of toch niet?
Dat fatburners actief je vet laten verdwijnen is onzin. De letterlijke betekenis van het woord is dus ietwat misleidend. Fatburners hebben geen bewezen wetenschappelijke werking en vaak is de impact op gewichtsverlies beperkt.
Wel kunnen fatburners je helpen minder te eten door je hongergevoel te onderdrukken. Ook kunnen de stimulerende ingrediënten voor een energieboost zorgen, waardoor je meer beweegt en meer calorieën verbrandt.
Meer over fatburners:
0 reacties