Wanneer kun je het beste een fatburner innemen?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op september 16, 2023

wanneer fatburner innemen
wanneer fatburner innemen

Tijdens het sporten je vetverbranding stimuleren? Dan kun je naast je dieet fatburners als voedingssupplement slikken.

Maar wanneer of op welk tijdstip van de dag kun je nu eigenlijk het beste een fatburner innemen? Om je antwoord te geven op deze vraag hebben we uitgebreid onderzoek gedaan.

In dit artikel kom je dan ook achter de beste tijdstippen voor het innemen van fatburners.

Wanneer moet je een fatburner innemen?

Voor de meest effectieve werking is het belangrijk fatburners op het juiste tijdstip in te nemen. Hiermee bedoelen we niet alleen het tijdstip van de dag, maar ook op het juiste moment tijdens jouw dieet.

Juiste tijdstip van de dag

Om het beste resultaat te bereiken kun je fatburners het beste innemen voordat je gaat ontbijten of net voor het sporten. Hierbij moeten we wel mededelen dat dit niet voor iedere fatburner geldt.

Het beste tijdstip van inname is per fatburner verschillend en dus afhankelijk van het merk. Ons advies is dan ook de richtlijnen van het merk goed op te volgen.

 • Voor het ontbijten: één van de twee aanbevolen tijdstippen voor het innemen van fatburners is net voor je ontbijt. Je kunt hierbij 30 tot 40 minuten voordat je gaat ontbijten als richtlijn aanhouden.
 • Voor het sporten: het tweede aanbevolen tijdstip voor het innemen van fatburners is net voor je workout. Dit geeft je meer energie waardoor je tijdens het sporten meer calorieën verbrandt.  

Juiste moment tijdens dieet

Voorop staat dat fatburners als supplement dienen ter ondersteuning van jouw dieet en trainingsschema. Slik fatburners dus niet ter vervanging van eten.

Ook is het belangrijk dat jouw lichaam al gewend is aan het dieet dat je volgt en het bijbehorende eetpatroon.

Neem je fatburners te vroeg in je dieet in, dan kan dit de effectieve werking benadelen. Je lichaam is zich dan nog aan het aanpassen aan je nieuwe eetpatroon. Start dus pas met het innemen van fatburners als je lichaam gewend is aan je nieuwe dieet.

Juiste tijdstip voor het innemen van fatburners

Zoals je net hebt kunnen lezen zijn er gedurende de dag twee aanbevolen tijdstippen voor het innemen van fatburners. We lichten graag toe waarom dit de beste momenten van inname zijn.

Voor het ontbijten

Net wakker? Dan is je stofwisseling, ook wel metabolisme genoemd, op zijn traagst. Dit komt omdat het stofwisselingsproces tijdens je slaap vertraagd wordt.

In de ochtend heeft je lichaam even de tijd om op gang te komen, zo ook je stofwisseling. Door een fatburner 30 à 40 minuten vóór het ontbijten in te nemen laat je je stofwisseling sneller op gang komen.

Fatburners zorgen namelijk voor een verhoging en versnelde werking van de stofwisseling. Hierdoor kun je in de ochtend niet alleen het afvalproces al versnellen. Het helpt je gedurende de dag ook om je eetlust beter onder controle te houden.

Voor het sporten

Eén van de belangrijkste en meest gebruikte ingrediënten van fatburners is cafeïne. Het is dan ook niet gek dat het tweede beste tijdstip van inname net voor je workout is.

Aanbevolen wordt om de fatburner zo’n 30 minuten vóór je workout in te nemen.

Door een fatburner voor het sporten in te nemen boost je je energie-level. Dit heeft een aantal voordelen:

 • De extra energie zorgt ervoor dat je extra kracht hebt om zwaardere trainingen aan te kunnen;
 • Je zult merken dat je je workout langer vol zult houden;
 • Door de extra energie zul je meer bewegen waardoor je uiteindelijk meer calorieën verbrandt.

Aandachtspunten bij het innemen van fatburners op het juiste tijdstip

Laten we voorop stellen dat fatburners geen wonderpilletjes zijn. Het op het juiste tijdstip innemen van een fatburner garandeert niet dat je direct lichaamsvet verbrandt.

Er zijn dan ook een aantal belangrijke punten waar je op moet letten bij het gebruik van fatburners.

Fatburners als voedingssupplement naast je dieet

 • Om af te vallen is het belangrijk dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft of verbruikt. Zelfs de beste fatburners helpen je hier niet bij. Fatburners op het juiste tijdstip tijdens je dieet innemen zorgt ervoor dat je stofwisseling sneller werkt. Dit stimuleert snellere vetverbranding en het verbranden van calorieën, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies.
 • Fatburners kunnen zorgen voor een verminderd hongergevoel. Door ze in de ochtend in te nemen krijg je gedurende de dag minder trek in eten. Logischerwijs krijg je dan minder calorieën binnen, wat het afvalproces positief beïnvloedt. Als je het persoonlijk lastig vindt om te diëten kan het innemen van fatburners op de juiste momenten het afvallen vergemakkelijken. Het fungeert dan als een eetlustremmer.
 • Naast het op de juiste tijdstippen innemen is het belangrijk dat je fatburners niet te vroeg in je dieet introduceert. Laat je lichaam eerst wennen aan je nieuwe eetpatroon. Dit zal de effectieve werking van de fatburner ten goede komen.
 • Algemene tip: neem fatburners altijd enkel als aanvulling naast je dieet. Als je ze neemt zonder dat je een passend dieet volgt, zul je geen tot weinig resultaat zien.

Het beste tijdstip van inname verschilt per merk

 • Niet alle fatburners zijn gemaakt van dezelfde ingrediënten of hebben dezelfde werkzame stoffen.
 • Het meest gebruikte ingrediënt is cafeïne, wat je meer energie geeft. Hierdoor ga je meer bewegen en verband je uiteindelijk meer calorieën.
 • Van belang is dat je fatburners met cafeïne niet te laat op de dag inneemt. Dit kan de kwaliteit van je slaap verminderen, wat een zeer belangrijke factor is bij vetverlies. Tijdens het slapen worden namelijk diverse hormonen in je lichaam beïnvloed. Door een slechte nachtrust kunnen deze hormonen zorgen voor meer hongergevoel en juist meer behoefte aan eten.
 • Er bestaan ook fatburners zonder cafeïne die je wel na het avondeten kunt innemen. Andere ingrediënten, zoals groene thee bijvoorbeeld, zorgen dan voor een snellere vetverbranding.

Ervaringen van andere gebruikers

 • Over het algemeen ervaren gebruikers het meeste effect bij inname voor het ontbijt of het sporten.
 • Niet iedereen heeft baat bij het innemen van fatburners op deze aanbevolen tijdstippen. Als we kijken naar ervaringen met fatburners werken sommige supplementen juist effectiever bij inname tijdens het ontbijt en tijdens de lunch bijvoorbeeld.


Misschien ook interessant:

Fatburner voor vrouwen

Categorieën: Supplementen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *