Rijstwafels koolhydraatarm; een aanrader of niet?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op mei 26, 2023

koolhydraatarm-rijstwafel
koolhydraatarm-rijstwafel

Zijn rijstwafels koolhydraatarm? En is het verstandig om rijstwafels bijvoorbeeld bij een koolhydraatarm ontbijt te nuttigen? In dit artikel geven we jou zo goed mogelijk anwoord op deze vragen.

Daarnaast vertellen we je alle voor- en nadelen van rijstwafels eten en geven we je extra tips om je rijstwafels nóg lekkerder en voedzamer te maken!

Ben jij met een koolhydraatarm dieet bezig? Dan is het pure noodzaak om héél goed naar jouw voedingspatroon te kijken.

Bij een dergelijk dieet is het namelijk van belang dat je zo min mogelijk koolhydraten binnen krijgt. Daar moet je jouw volledige eetpatroon dan ook op afstemmen.

Daarbij is het dus wenselijk dat je voor koolhydraatarme voedingsproducten kiest.

Maar, wat zijn nou voorbeelden van koolhydraatarme voedingsproducten? En welke producten kan je het beste links laten liggen?

En welke tussendoortjes kan je wél eten? Één van de tussendoortjes die je zeker kunt eten, zijn koolhydraatarme rijstwafels.

In dit artikel kom je erachter waarom het aan te raden is om deze rijstwafels als tussendoortje of ontbijt te nuttigen, waar je deze rijstwafels kunt kopen en hoe je deze rijstwafels nóg lekkerder kunt maken.

Wat zijn rijstwafels precies?

koolhydraatarm-ontbijt-rijstwafels

Rijstwafels zijn een tussendoortje/broodvervanger met een ronde vorm. De rijstwafel wordt gemaakt van gepofte rijst en een kleine hoeveelheid zeezout.

Deze combinatie van voedingsproducten is niet alleen gezond, maar brengt ook een lekkere smaak met zich mee.

Een absoluut voordeel van een rijstwafel is bovendien dat je de wafel op verschillende manieren kunt beleggen.

Je kunt bijvoorbeeld lekkere aardbeien op de rijstwafels doen, maar je kunt ook voor bijvoorbeeld koolhydraatarme pindakaas kiezen.

De smaak en textuur van een rijstwafel leent zich in ieder geval voor vele soorten beleg.

Welke voedingsstoffen bevat een rijstwafel?

In de afgelopen jaren zijn de rijstwafels vrij populair geworden. De rijstwafels worden door veel mensen als tussendoortje gegeten, terwijl ook veel mensen de rijstwafels als broodvervanger zien of bij het ontbijt nuttigen.

Een ‘nadeel’ van brood is immers dat er veel koolhydraten inzitten; dat is bij een rijstwafel absoluut niet het geval.

Rijstwafels zijn namelijk koolhydraatarm en passen daardoor perfect binnen een koolhydraatarm dieet.

Je moet er echter wel rekening mee houden dat een rijstwafel nagenoeg géén vezels bevat.

Nadat je één of twee rijstwafels gegeten hebt, krijg je dus al snel weer flinke honger. Normaal gesproken heb je na het eten – van bijvoorbeeld brood – een verzadigd gevoel. Daar is bij de rijstwafels een stuk minder sprake van.

Het feit dat de rijstwafels koolhydraatarm zijn, is zonder twijfel één van de belangrijkste voordelen.

Veel mensen eten de rijstwafels maar al te graag, maar krijgen daarbij dus wel te weinig vezels binnen. Daarbij is het ook spijtig dat het bestanddeel arsenicum in rijstwafels is te vinden.

Onderzoek heeft aangewezen dat dit bestanddeel het risico vergroot op huidaandoeningen, hartziekten en verschillende vormen van kanker.

Een te hoge inname van dit bestanddeel kan dus verstrekkende gevolgen hebben. Deze verstrekkende gevolgen zijn overigens voornamelijk bij kinderen vrij gevaarlijk. Je moet jouw kind daarom nooit te veel rijstwafels laten eten!

Tot slot willen we nog benoemen dat in rijstwafels weinig tot geen gluten zitten. Mocht je last van een glutenintolerantie hebben, kan je wellicht de rijstwafels zonder problemen eten.

Hoe dat komt? Dat heeft puur te maken met de soort aminozuren die in een rijstwafel te vinden zijn.

Waarom is het eten van rijstwafels aan te raden?

Als je een koolhydraatarm dieet aan het volgen bent, is het zaak om zo min mogelijk koolhydraten binnen te krijgen.

Binnen een dergelijk dieet past een rijstwafel perfect, aangezien een rijstwafel zo’n 30 kilocalorieën waarvan 5-6 gram koolhydraten bevat.

Je kunt dus probleemloos een rijstwafel eten als je met een koolhydraatarm dieet bezig bent.

Daarbij dient een rijstwafel dus prima als een vervanger van brood. Normaal gesproken eet een gemiddelde Nederlander behoorlijk veel brood, maar met het oog op de koolhydraten is dat niet de meest verstandige keuze.

koolhydraatarme-rijstwafels

Binnen een koolhydraatarm dieet dien je daarom altijd een rijstwafel boven een sneetje brood te verkiezen.

Verder is het prettig dat je een rijstwafel met allerlei soorten beleg kunt beleggen. Dit komt enerzijds doordat een rijstwafel van nature niet al te veel smaak heeft.

Dit gebrek aan de smaak kan echter perfect gecompenseerd worden door heerlijk beleg op de rijstwafel te smeren.

Let wel op: als je een koolhydraatarm dieet volgt, is het niet aan te raden om koolhydraatrijk beleg op jouw rijstwafel te smeren, maar dat mag voor zich spreken.

In de basis zijn rijstwafels absoluut koolhydraatarm. Juist dat voordeel is één van de belangrijkste redenen waarom de rijstwafels in de afgelopen jaren vrij populair zijn geworden.

Dit is overigens ook terug te zien in het huidige aanbod van rijstwafels. Je kunt nu namelijk ook voor rijstwafels met andere smaakjes kiezen, maar daar moet je wel goed mee oppassen. Waarom? Dat vertellen we je graag hieronder!

Koolhydraatarme rijstwafels kopen? Bekijk hier het gezondste aanbod >>

Waarom is het eten rijstwafels niet aan te raden?

Lange tijd werd aangenomen dat rijstwafels onwijs gezond zijn. Met name het gebrek aan koolhydraten leverde veel blije gezichten op.

Gaandeweg hebben echter meerdere onderzoeken aangetoond dat een rijstwafel ook enkele nadelen met zich mee brengt:

  • Een rijstwafel bevat een bepaalde hoeveelheid van arsenicum: dit bestanddeel kan gevaarlijk zijn voor (jonge) kinderen.
  • Rijstwafels bevatten weinig vezels: je hebt hierdoor géén verzadigd gevoel.
  • Een rijstwafel draagt bij aan een snelle verhoging van de bloedsuikerspiegel.

Dankzij deze nadelen is het verstandig om op te passen met het eten van rijstwafels.

Als je één of twee rijstwafels per dag eet, heb je echter niet al te veel last van bovengenoemde nadelen. Ondertussen geniet je dus wel van het feit dat rijstwafels koolhydraatarm zijn.

Zoals hierboven al kort aangehaald, vind je rijstwafels tegenwoordig met allerlei smaakjes terug in de supermarkt.

Deze smaakjes zijn tot stand gekomen doordat er allerlei smaak- en kleurstoffen toegevoegd zijn.

Juist die toegevoegde stoffen maken deze rijstwafels al snel een stuk minder gezond. Daarbovenop komt nog eens dat dergelijke rijstwafels vaak veel suiker en zout bevatten.

Ons advies is daarom om altijd voor de natuurlijke rijstwafels te kiezen. Deze rijstwafels zijn puur een combinatie van gepofte rijst en een klein beetje zeezout.

Deze bestanddelen zorgen ervoor dat je van een neutrale smaak geniet, waarbij je dus een minieme hoeveelheid koolhydraten binnenkrijgt.

Wat is het lekkerste beleg voor op de rijstwafels?

Al met al kunnen we met zekerheid vaststellen dat rijstwafels koolhydraatarm zijn.

Om dit zo te houden, is het wel zaak om het juiste beleg op de rijstwafel te doen. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om koolhydraatrijke chocopasta op jouw rijstwafel te smeren.

Koolhydraatarm beleg

Maar, welk beleg kan je dan wel zonder problemen op de koolhydraatarme rijstwafels smeren?

Onder meer hüttenkäse, zoet fruit (aardbeien), magere vleeswaren, rauwkost, koolhydraatarme pindakaas, avocado, ei en hummus zijn aan te raden.

Dit beleg bevat stuk voor stuk niet al te veel koolhydraten. Daarentegen bevat dit beleg wel veel vetten, mineralen, vitamines en eiwitten.

Ook deze voedingsstoffen heeft jouw lichaam hard nodig tijdens het volgen van een koolhydraatarm dieet.

Wat uiteindelijk het lekkerste beleg is voor op een koolhydraatarme rijstwafel?

Dat is toch wel volledig afhankelijk van jouw eigen smaakvoorkeuren. Wij kunnen je eigenlijk maar één tip meegeven: probeer nieuwe dingen te ontdekken en vervolgens te variëren.

Daardoor krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen, met uitzondering van de koolhydraten. Juist dát is waar een koolhydraatarm dieet om draait.

Koolhydraatarm ontbijt met rijstwafels

Wij Nederlanders eten over het algemeen een vrij koolhydraatrijk ontbijt. Zo zijn diverse soorten brood, crackers, cornflakes en cruesli aan de orde van de dag in een gemiddeld Nederlands ontbijt.

Maar de meeste van dit soort voedingsmiddelen passen natuurlijk niet thuis in een koolhydraatarm dieet.

Het kan voor veel mensen dan ook een grote opgave zijn om een passend ontbijt te verzinnen tijdens een koolhydraatarm dieet.

Hoewel havermout(pap) en quinoa regelmatig als superfood worden gezien en dan ook worden beschouwd als hét ideale gezonde ontbijt, zijn deze voedingsmiddelen verre van koolhydraatarm.

Sterker nog: havermout en quinoa zitten beide boordevol met koolhydraten, niet echt geschikt als ontbijt dus.

Wat dat betreft zijn rijstwafels toch wel een van de betere en opties om te ontbijten en je dag te starten, zonder direct een grote portie koolhydraten binnen te krijgen!

Gelukkig vind je tegenwoordig steeds meer koolhydraatarme producten in supermarkten. Denk bijvoorbeeld aan koolhydraatarm brood of koolhydraatarme chips.

Koolhydraatarme rijstwafels: onze conclusie

Is het aan te raden om regelmatig koolhydraatarme rijstwafels te nuttigen? Ja, dat is zéker het geval als je een koolhydraatarm dieet aan het volgen bent.

Je moet echter wel oppassen met de rijstwafels; als je teveel rijstwafels eet, kan dit bijvoorbeeld op jouw bloedsuikerspiegel van invloed zijn.

Wij willen je dan ook graag adviseren om per dag één á twee rijstwafels te nuttigen.

Je krijgt daarmee weinig koolhydraten binnen, maar wel voldoende eiwitten, vetten, vitamines en mineralen.

Daarbij speelt óók het beleg een cruciale rol. Smeer dus niet klakkeloos zomaar beleg op jouw rijstwafels, maar voer echt onderzoek uit naar het beste beleg voor op jouw koolhydraatarme rijstwafels.

Eet smakelijk in ieder geval!

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant









Misschien ook interessant:

Categorieën: Voeding

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.