Medicijnbal oefeningen – De beste oefeningen

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 9, 2024

medicijnbal oefeningen
medicijnbal oefeningen

De medicine ball, ook wel medicijn bal, genoemd is een erg populair trainingsmiddel. De bal wordt zowel gebruikt bij fitness als bij crossfit trainingen.

De medicijnbal heeft zijn populariteit voornamelijk te danken aan het feit dat je keuze hebt uit erg veel verschillende oefeningen. Bovendien kun je jouw hele lichaam ermee trainen.

Ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten gewichten. Het beste is om over een complete set te beschikken, zodat je kunt afwisselen in gewicht.

Je hoort wel vaker dat je zóveel kunt doen met de medicine ballen. Maar wat zijn nou echt effectieve oefeningen?

In dit artikel laten we jou onder andere de beste medicijnbal buik- en krachtoefeningen zien. Zo kun jij direct goed aan de slag!

Medicijnbal buikspier oefeningen

medicijnbal-buikspier

Wil jij jouw buikspieren trainen met behulp van een medicijnbal? Dan is het handig om over een bal met handvaten te beschikken.

1. AB crunch

Dit is een vrij bekende oefening. Hou de medicijnbal met twee handen vast. En breng deze vervolgens omhoog. Je maakt nu gewoon sit ups zoals je gewend bent.

Bovenin kun je de buikspieren nog eens extra aanspannen. Ga vervolgens gecontroleerd weer naar beneden. Als het wat zwaarder wordt kun je er voor kiezen om je armen minder te strekken.



2. Moutain climber

Moutain climbers is een erg goede oefening voor met name de schuine buikspieren. Maar je kunt deze oefening ook uitvoeren met een medicijnbal. Eigenlijk gaat het zoals je gewend bent, maar dan hou je beide handen op de medicijnbal. Je armen en je core zullen zo extra aan het werk gezet worden om je balans te bewaren.



3. Russian twist

De russian twist is een goede oefening voor zowel de schuine als de onderste buikspieren.

Haal je voeten en je bovenlichaam allebei iets van de grond af. je kunt je benen kruizen of naast elkaar houden. Vervolgens draai je met de medicijnbal in je handen naar één kant toe.

Kijk de bal goed na en wissel gecontroleerd af van kant. Als de oefening te zwaar wordt kun je er voor kiezen om je voeten op de grond te zetten.



Medicijnbal kracht oefeningen

Ook voor kracht/uithoudings vermogen kun je kiezen uit een groot aantal oefeningen. Probeer de oefeningen te beginnen met een wat zwaarder gewicht.

Op het moment dat de oefening zo zwaar wordt dat je ‘m niet meer kunt uitvoeren met de juiste techniek kun je kiezen voor een lichtere bal. Het is dus handig om altijd meerdere gewichten klaar te hebben liggen. Hieronder vind je 3 Goede oefeningen:

1. Squat and Press

Met deze oefening train je zowel je benen als je schouders en triceps. Hou de bal met beide handen vast. Vervolgens zak je door je knieën terwijl je je bovenlichaam recht houdt.

Op het moment dat je weer omhoog komt, duw je de bal naar boven tot boven je hoofd. Zorg er voor dat je hoofd goed tussen je schouders blijft bij het uitduwen.



2. Overhead lunge

Met de overhead lunge train je je benen, bovenlichaam en buik. Pak de bal met twee handen beet en hou de medicijnbal boven je hoofd.

Doe een stap naar voren en zak gecontroleerd door je voorste been heen terwijl je daar de spanning op houdt. Zorg er voor dat je knie niet voorbij je tenen komt. Voer de oefening rustig uit, je zult namelijk even je balans moeten vinden.

Hierdoor worden je buikspieren extra aan ‘t werk gezet. Je zou er nog voor kunnen kiezen om er een ‘twist’ bij te doen. je draait dan na het zakken door je voorste been naar één kant toe met je romp. Dit kun je doen als je de overhead lunge volledig beheerst.

Je kunt er voor kiezen om vanaf één punt te blijven uitstappen, of om naar voren te blijven lopen zoals in ‘t filmpje hieronder:



3. Medicine ball burpee

Als je de burpee al kent, is de kans groot dat jij een hekel hebt aan deze oefening.

Burpees kunnen je namelijk in korte tijd volledig slopen. Toch is het een erg goede oefening voor zowel je kracht als uithoudingsvermogen.

Je gaat liggen in push up postitie met je handen op de medicijnbal. Vervolgens maak je met je benen een kort sprongetje naar voren, probeer direct daarna op te staan met de bal in je handen.

Je kunt er voor kiezen om na het opstaan ook nog een press te maken, door de bal boven je hoofd te duwen.



Meer leuke oefeningen met medicijnballen

Dit vind ik persoonlijk een erg leuke oefening. En deze is ook nog eens erg goed voor zowel je romp stabilieit als voor je gehele bovenlichaam. Ook is het goed voor je motoriek en hand-oog coördinatie.

Je hebt hier een medicijnbal bouncer voor nodig. Dit is een soort trampoline waar je de bal tegenaan kunt gooien. Je ziet deze in steeds meer gyms verschijnen.


Soorten medicijnballen

medicijnbal-handvaten
loumet-ball

Je hebt de ballen in verschillende soorten gewichten en maten. Zoals gezegd heb je dus ook ballen met handvaten eraan.

Deze kunnen erg van pas komen bij bepaalde oefeningen. Belangrijk is iniedergeval dat je voldoende grip hebt.

Er is ook een loumet rope ball. Dit is een wat kleinere bal met twee stukken touw eraan. Deze komt onder andere goed van pas bij het trainen van de buikspieren.

Medicijnbal kopen?

Zoals je hebt kunnen zien bieden medicijnballen genoeg trainingsmogelijkheden. Je kunt er erg leuke en effectieve oefeningen mee doen.

medicijnbal-rek

Als je goed wilt kunnen trainen is het belangrijk om goede kwaliteit medicijnballen tot je beschikking te hebben. Zoals gezegd kun je ‘t best kiezen voor een compleet set met verschillende gewichten.

Wil je het beste aanbod medicijnballen bekijken? Dat kan via de links hieronder:



Meer trainingsmateriaal

Wil je meer lezen over effectieve fitnessmaterialen? Bekijk dan onze andere artikelen via de links hieronder:


Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *