Maagballon: Ontdek de ervaringen, kosten & voordelen

Laatst bijgewerkt door Boris Westerveld op september 20, 2022

Afvallen met inslikbare maagballon
Afvallen met inslikbare maagballon

Heb je last van overgewicht en wil je daar graag iets aan doen? Op eigen initiatief afvallen kan erg ingewikkeld en demotiverend zijn.

Daarom kiezen veel mensen voor begeleiding, een speciaal coaching traject en/of een maagballon.

Het grote voordeel van een maagballon, is dat je gemiddeld 6 maanden lang minder honger hebt doordat dit ballonnetje ruimte inneemt in je maag.

In die tijd leer je een nieuwe leefstijl aan. Daardoor ga je blijvend minder eten. En ook gezonder!

Een maagballon kan zonder een operatie geactiveerd worden. Hoe dat precies zit en wat de voor- en nadelen zijn? Dat gaan we je vertellen. Ook bespreken we de kosten en ervaringen. 

Laten we beginnen!

Wat is een maagballon?

Wat is een maagballon precies? Eigenlijk is het een zachte bal die van siliconen gemaakt is.

Deze wordt in je maag geplaatst door middel van een dunne slang of door een capsule door te slikken. Als de maagballon geplaatst is, wordt hij gevuld met een zoutoplossing. 

Het is een gemakkelijke ingreep en de herstelperiode is korter dan bij de ingreep voor een maagverkleining of maagband. Dat komt doordat er geen operatie hoeft plaats te vinden, als je dat niet wilt.

Het opgeblazen ballonnetje neemt ruimte in je maag in. Daardoor heb je minder honger en eet je ook minder.

Zo wen je er langzaam aan om standaard minder te eten en houd je dat je na 6 maanden ook vol zonder die ballon.

Welke soorten maagballonnen zijn er?

Er zijn dus twee soorten maagballonnen. Allereerst heb je de doorslikbare maagballon. Dit is een pil die je doorslikt. Er is dan geen ingreep nodig. 

De tweede soort maagballon wordt wel via een ingreep geplaatst. Er wordt dan een dunne slang door je slokdarm naar binnen gebracht. 

Doorslikbare maagballon (pil zonder operatie)

Afvallen met maagballon

Een doorslikbare maagballon is een ballon ter grootte van een pil. Deze ziet eruit als een lege, opgevouwen capsule.

Nadat je hem doorslikt, wordt er een slangetje door de slokdarm ingebracht om de ballon te vullen. Er wordt dan 550ml aan vloeistof ingespoten. 

Op dat moment veranderen maagballon pillen in ballonnetjes die voorkomen dat je veel honger hebt. Je eet daardoor niet alleen minder vaak, maar ook kleinere porties.

Zo’n maagballon pil is populair, omdat er geen operatie, verdoving of endoscopie voor nodig is. Bovendien loopt hij na 6 maanden leeg en zal je hem dan via de ontlasting uit je lichaam halen.

Maagballon met plaatsing via de slokdarm

Maagballon via slokdarm

Er is ook een ander type maagballon. Eén die via de slokdarm wordt geplaatst. Dat gebeurt door middel van een dunne slang, een duodenoscoop.

Een arts voert deze behandeling uit. Na de plaatsing wordt de maagballon met een zoutoplossing gevuld. 

De plaatsing duurt ongeveer een klein halfuur. Na ongeveer 2 uur geobserveerd te worden, mag je het ziekenhuis of de kliniek verlaten.

Dit type maagballon verlaat het lichaam niet op een natuurlijke manier. Hij moet endoscopisch verwijderd worden na 6 maanden.

Wat gebeurt er na de plaatsing?

Hardlopen afvallen leefstijl

Wanneer een maagballon eenmaal geplaatst is (middels het doorslikken van een capsule of door een duodenoscoop), ben je nog niet klaar.

Het is belangrijk dat je bij je maagballon een leefstijlprogramma volgt. Zo kun je er namelijk alles uithalen. 

Als je begeleid wordt door een arts, psycholoog of voedingsdeskundige, leer je veel meer over een gezonde levensstijl.

Je maakt met meer gemak gezonde keuzes en je blijft gemotiveerder. Ook om te sporten.

Dankzij een begeleidend programma zal je na de maagballon niet ineens terugvallen. Door alles wat je leert en de stappen die je zet, kun je na afloop je nieuwe gewicht behouden.

Je hebt immers veel meer kennis dan voorheen.

Voor wie is het geschikt?

Zie jij het wel zitten om af te vallen door een maagballon? Niet iedereen komt ervoor in aanmerking.

Deze effectieve behandeling voor gewichtsverlies is een alternatief voor een maagverkleining of maagband. 

Vind je die ingrepen te heftig of kom je er niet voor in aanmerking? Dan is een maagballon vaak de oplossing.

Om in aanmerking te komen voor een maagballon, dien je een BMI van 27+ te hebben, minimaal 18 jaar te zijn en je mag niet zwanger zijn.

Het is belangrijk dat je fysiek gezond bent, wat betekent dat je in staat bent om te sporten. 

Ook moet je zodanig fysiek gezond zijn dat het voor je lichaam haalbaar is om een maagballon te accepteren. Heb je darm- of maagklachten? Dan kan je helaas niet meedoen.

Een maagballon is verder bedoeld voor mensen die al allerlei diëten en pogingen hebben gedaan, maar waarbij niets lijkt te werken. Mensen die last hebben van het jojo-effect of na een dieet zelfs aankomen. 

Ook mensen met extreem overgewicht komen ervoor in aanmerking. Dat betekent dat je 15 tot 20 kilo aan overgewicht in vet hebt.

Wil je geen operatie ondergaan om dat overgewicht aan te pakken? Kies dan voor een maagballon.

Wist je dat een maagballonprocedure ook wordt toegepast op mensen die kritieke chirurgie moeten ondergaan? Vaak is het dan nodig om eerst af te vallen. Dit verkleint risico’s tijdens en na de operatie.

Hoeveel kun je ermee afvallen?

weegschaal afvallen

De bedoeling van een maagballon, is dat je erdoor afvalt. Afhankelijk van hoe goed jij je aan je dieet houdt en hoe vaak je sport, zal dit veel gewicht of minder gewicht zijn.

Houd je je goed aan de regels van het begeleidende afvalprogramma? Dan val je gemiddeld 10 tot 15 kilo af in een half jaar tijd. Verder geeft een maagballon geen bijwerkingen, of slechts tijdelijke. 

Na afloop ben je zo gewend aan je nieuwe eetpatroon en bewegingspatroon, dat het veel gemakkelijker is om op je nieuwe gewicht te blijven.

Het jojo-effect zal dan ook vrijwel niet voorkomen. Tenzij je weer meer en ongezond gaat eten, natuurlijk.

Maagballon ervaringen & resultaten

De ervaringen met een maagballon zijn over het algemeen heel positief. Dat komt onder andere doordat er geen heftige ingreep voor nodig is. Hij is in principe zo geplaatst.

Wel vertellen mensen in hun maagballon ervaring dat zij de eerste week na de plaatsing vervelend vinden. Daarna wordt het beter en dan is het echt de moeite waard, vertellen zij ook.

Zo verliezen mensen gemiddeld 10 tot 15 kilo, waarbij sommige mensen zelfs 25 kilo. Het maakt daarbij minder uit of iemand maagballon pillen kiest of de maagballon laat plaatsen via de slokdarm.

Mensen die minder in gewicht zijn afgevallen, geven aan wel 2 tot 3 kledingmaten te zijn geslonken. 

Wat wel een grote rol speelt in het slagingspercentage, is of er wel of geen begeleiding is.

Een traject waarbij je begeleid wordt door een psycholoog of diëtist, is effectiever. Daarom is dit absoluut aan te raden.

Maagballon kosten & vergoeding

Maagballon ingreep afvallen

De maagballon kosten verschillen per land. Zo betaal je in Nederland gemiddeld €4.000 voor een inslikbare maagballon.

De exacte kosten hangen van de locatie en de praktijk. Ook telt een ziekenhuisverblijf mee.

Een maagballon in België laten plaatsen is een stuk voordeliger. Daar kost het slechts €900. Hier komen wel nog de kosten bij voor hospitalisatie.

De kosten in Duitsland voor een maagballon zijn gemiddeld $4.000 (in dollars, dus). Omgerekend naar Euro’s is dat meer dan wat je in Nederland betaalt.

Ondanks dat dit hoge bedragen zijn, vallen de kosten best wel mee. Voor een maagband of maagverkleining betaal je nog veel meer.

Sommige mensen combineren een vakantie met een maagballonplaatsing. In Turkije, bijvoorbeeld. Dit land is een leider in bariatrische chirurgie en voert maagballonprocedures succesvol uit. 

De prijs in Turkije ligt wat lager dan in Nederland. Dat komt doordat er meer chirurgen zijn per hoofd van de bevolking. Wel komen er kosten bij voor je verblijf, je vliegticket, enzovoort.

Het slagingspercentage voor het plaatsen van een maagballon is over de hele wereld ongeveer gelijk.

Wordt een maagballon vergoed?

Wil je een maagballon, dan is dat best wel kostbaar. Daarom is het logisch dat je je afvraagt of er wellicht een maagballon vergoeding mogelijk is. Door de meeste verzekeraars wordt hij helaas niet vergoed. 

Of dat in jouw situatie ook het geval is, moet je natuurlijk wel even checken door contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

Vanuit een basisverzekering is dit slechts bij hoge uitzondering mogelijk. Je hebt daarbij dan een doorverwijzing van je arts nodig. In andere gevallen wordt een maagballon dus niet vergoed. 

Vaak is het wel mogelijk om in termijnen te betalen, zodat je de kosten kunt spreiden over een langere periode. Dat noemen we een maagballon op afbetaling.

Goed om te weten: de maagballon wordt vaak niet vergoed, maar het begeleidende traject daarbij (deels) wel.

Hoeveel je vergoed krijgt voor dit traject, hangt o.a. af van je zorgverzekeraar, het soort verzekering/pakket dat je hebt gekozen en wat er in een bepaald jaar aan mogelijkheden en vergoedingen beschikbaar zijn. 

Dit kan in principe jaarlijks veranderen. Neem contact op met je zorgverzekeraar om te vragen hoe dit momenteel zit.

Maagballon op afbetaling

De optie om een maagballon op afbetaling te nemen, is er meestal wel. Houd er rekening mee dat je verplicht bent om het terugbetalen van zo’n groot bedrag binnen een bepaalde termijn te voldoen.

Weet je van tevoren dat dit niet lukt of dat het moeilijk wordt? Dan raden we dit af.

Het is in zo’n geval beter om niet te zoeken naar een maagballon op terugbetaling, maar naar een mooie aanbieding. Laat je echter nooit verleiden door een prijs.

Onderga alleen een behandeling op een locatie en bij een arts die je een goed en vertrouwd gevoel geven.

Is een maagballon gevaarlijk?

Doorslikbare maagballon

Nee, een maagballon is niet gevaarlijk. Sterker nog: vergeleken met andere oplossingen, is de maagballon heel veilig. Het is een unieke methode die je maaginhoud verkleint. 

Het werkt snel kan een drastische verkleining teweegbrengen. Hiervoor hoeft geen operatie plaats te vinden.

Hoelang blijft een maagballon zitten?

Een maagballon is een tijdelijke oplossing. In de eerste drie maanden na de plaatsing van de maagballon, verlies je het meeste gewicht.

Het is de bedoeling dat je op een andere, gezondere manier gaat eten.

Na 6 tot 12 maanden is de maagballon meestal uit de maag verdwenen. Dan heb je vaak genoeg tijd gehad om een nieuwe leefstijl aan te nemen en eraan te wennen.

Het is dan gemakkelijker om je nieuwe gewicht te behouden.

Een maagballon kan op natuurlijke wijze het lichaam verlaten. Als hij endoscopisch geplaatst is, wordt hij op diezelfde manier weer verwijderd.

Wat mag je eten met een maagballon?

Afvallen dieet fruit

Als je een maagballon hebt, mag je niet zomaar alles eten. Het is daarom belangrijk dat je je nieuwe leefstijl serieus neemt.

Eet en drink alleen water, thee en koffie zonder suiker. Je mag ook bouillon en soep zonder grove ingrediënten of halvolle/magere melk drinken.

Karnemelk, magere yoghurt, pap zonder suiker en magere kwark zonder (toegevoegde) suikers zijn ook toegestaan. 

Verder mag je fruit pureren en dat opeten of een potje babyfruit voor baby’s tot 6 maanden nuttigen. Eet je graag een warme maaltijd? Dan mag dat wanneer deze gepureerd/gemalen is.

Eet je toch vette producten, snoep of drink je te veel alcohol? Dan kun je erg misselijk worden. Alcohol is slechts met mate toegestaan.

Voor een blijvend resultaat moet je het advies van een diëtiste of afvalcoach opvolgen. Ook een psycholoog kan hierbij heel goed helpen.

De maagballon is onderdeel van een groter behandelplan.

Wat zijn de grootste voordelen van een maagballon?

We sommen graag nog even op wat de grootste maagballon voordelen zijn.

  • Je kunt er gemiddeld 10 tot 15 kilo mee afvallen
  • Je hoeft geen operatie te ondergaan
  • Er zitten geen vervelende bijwerkingen aan (of slechts tijdelijk)
  • Je nieuwe leefstijl is na afloop veel beter vol te houden
  • Je hoeft niet te herstellen van de plaatsing, waardoor je niet uit the running bent

De nadelen van een maagballon plaatsen

Zijn er dan helemaal geen nadelen verbonden aan het plaatsen van een maagballon?

Helaas wel een aantal. We hebben ze voor je opgesomd.

  • De kosten worden vaak niet vergoed door een verzekeraar
  • Het is een tijdelijke oplossing
  • Het is geen wondermiddel waarbij je zelf niets hoeft te doen of te veranderen
  • Er wordt daadwerkelijk iets in je lichaam geplaatst, wat bij een virtuele maagband bijvoorbeeld niet hoeft
  • Je moet maagzuurremmers slikken zolang je de maagballon hebt
  • Je kunt je ongeveer een week niet zo lekker voelen na de plaatsing

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant









💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Afvallen

Boris Westerveld

Boris is onze wandelende gezondheidsencyclopedie en gespecialiseerd in supplementen en voeding. Mede dankzij zijn studie Health Sciences en jarenlange praktijkervaring heeft hij een grote schat aan kennis vergaard. Naast schrijver is Boris personal trainer van beroep.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *