Gezicht cupping: werkt het of is het gevaarlijk?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op januari 5, 2024

facial cupping
facial cupping

Gezicht cupping of facial cupping is heel kort gezegd een facelift zonder operaties en spuitjes. Het is een intensieve massage voor je gezicht die kan zorgen voor een gladder en steviger huidoppervlak.

Een facelift zonder operaties klinkt misschien te mooi om waar te zijn. In dit artikel ontdek je hoe een facial cupping werkt, welke resultaten je kunt behalen en of het toch niet gevaarlijk is.

In het kort:

  • Tijdens facial cupping worden siliconen cups op de huid van het gezicht geplaatst. De cups worden door vacuüm zuiging over de huid bewogen; dit is vergelijkbaar met een gezichtsmassage.
  • Facial cupping stimuleert de aanmaak van collageen en elastine, reinigt diep de poriën, verwijdert dode huidcellen en talg, maakt littekens minder zichtbaar én heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel.
  • Aanbevolen wordt om 2 tot 3 keer per week een behandeling van gemiddeld drie kwartier tot een uur uit te voeren.
  • Indien correct uitgevoerd, is facial cupping over het algemeen niet gevaarlijk. Maar onjuiste uitvoering kan leiden tot bloeduitstortingen.
  • Gebruik van de juiste olie en techniek is belangrijk om het risico op blauwe plekken te minimaliseren.
  • Bijwerkingen zoals zweten, duizeligheid en misselijkheid kunnen optreden, maar verdwijnen doorgaans snel.

Wat is facial cupping?

Cupping therapie is een oude vorm van alternatieve geneeskunde, waarbij een therapeut een paar minuten speciale cups op je huid legt.

Deze creëren zuigkracht, waardoor de huid wordt strakgetrokken. Cupping kan helpen bij pijn, ontsteking, doorbloeding, ontspanning en welzijn. Ook helpt cupping tegen cellulite.

Facial cupping is een vereenvoudigde variant van de bindweefselmassage uit de traditionele geneeswijze. In tegenstelling tot lichaamscupping wordt facial cupping vooral gebruikt om fijne lijntjes en rimpels te verminderen.

Gezicht cupping kan ook je wallen verminderen. En het leuke is: je kunt de behandeling prima zelf doen.

Facial cupping, hoe werkt het?

Tijdens de behandeling worden siliconen cups op je huid geplaatst. Voordat je de cup op de huid hebt geplaatst, knijp je deze in. Daardoor zuigt de facial cup vacuüm. Vervolgens beweeg je de cup over de huid.

Het lijkt alsof je gezicht wordt gestofzuigd. Hoe groot het effect is, hangt af van hoe hard de cup wordt samengedrukt.

Dit doet een facial cupping met je huid

Een gezicht cupping stimuleert de aanmaak van collageen en elastine. Elastine houdt je huid soepel en collageen maakt je huid elastisch en stevig. Tijdens een facial cupping worden de poriën diep gereinigd en dode huidcellen en talg worden verwijderd.

Facial cupping maakt ook littekens zachter. Bovendien heeft een behandeling een kalmerend effect op het zenuwstelsel.

Twee afmetingen facial cups

De cups die je gebruikt tijdens de gezichtsbehandeling hebben twee afmetingen. De kleine cups meten ongeveer anderhalve bij vijf centimeter.

Je kan ze gebruiken voor de behandeling van oogcontouren en voor rimpels op de bovenlip. De grote cups zijn vier bij acht centimeter groot, en gebruik je voor de rest van het gezicht, hals en decolleté.

Hoe vaak moet ik behandelen?

Het advies is om twee tot drie keer per week een behandeling uit te voeren. Een behandeling duurt gemiddeld tussen drie kwartier en een uur.

Vaak zie je na een stuk of vijf behandelingen al resultaat. Voor het maximale resultaat zijn doorgaans 10 tot 15 behandelingen nodig, maar dit verschilt per huid.

Facial cupping voor en na, dit zijn de resultaten

gezicht cupping resultaat

Het resultaat voor en na een facial cupping is vaak al na enkele behandelingen te zien. Zeker in combinatie met de juiste massageolie of een goed reinigingsmiddel, ziet je huid er direct stralender uit.

Als je een aantal weken lang zo’n drie keer per week je huid behandelt, heeft dit een positief effect op je rimpels.

Je rimpels en lijntjes zullen niet verdwijnen, maar worden wel minder zichtbaar. Ook voor je wallen is het goed om regelmatig te ‘cuppen’. Het vocht onder je ogen wordt afgedreven, waardoor je wallen kleiner worden.

Is facial cupping gevaarlijk?

Als je het goed doet, is facial cupping niet gevaarlijk. Daar zit ook meteen het gevaar, want als je de cupping verkeerd uitvoert, kun je een bloeduitstorting op je huid krijgen. Dat kan al snel gebeuren. Verkleuring van de huid kan in slechts vijf seconden ontstaan.

Gelukkig kan je op een vrij simpele manier een facial cupping zelf doen. Met de juiste olie en techniek voorkom je het risico op blauwe plekken.

Bovendien geven je hersenen een signaal af als het niet goed gaat. Doet de behandeling pijn, pas dan je techniek een beetje aan. Als het goed is, voel je de massage niet of nauwelijks.

Je kan ook voordat je zelf aan de slag gaat, eerst een professional bezoeken. Deze kan je uitleggen hoe je de behandeling uit moet voeren.

Wel zijn er tijdens of meteen na de behandeling wat bijwerkingen mogelijk. Je kunt gaan zweten, duizelig worden en je misselijk voelen. Doorgaans verdwijnen deze klachten snel.

Wat zijn de ervaringen van gebruikers?

Het blijkt ook uit de ervaringen van gebruikers dat een facial cupping mits goed uitgevoerd geen pijn doet en geen bloeduitstorting achterlaat.

De meeste gebruikers geven wel aan dat het in het begin wennen kan zijn. Je moet de techniek van de massage onder de knie krijgen, maar daarna werkt het super en zijn de resultaten goed. Minder rimpels en minder lijntjes.

Ook is de huid na een aantal behandelingen egaler van kleur.

Gebruik een massageolie

Zowat alle gebruikers en specialisten raden aan om een massageolie te gebruiken. Met een olie wordt de massage een stuk prettiger en (nog) meer ontspannen.

Welke olie je gebruikt, is smaak. Zowat iedere gebruiker adviseert een andere. Je kan denken aan olie die geschikt is voor het gezicht, zoals amandelolie of jojoba olie.

Cupping voor andere lichaamsdelen

Zoals gezegd is cupping een behandeling die al heel lang gedaan wordt. Facial cupping is lang niet de enige variant.

Er bestaan cupping behandelingen voor het hele lichaam. Dit wordt uitgevoerd met grotere cups en wordt bijvoorbeeld ingezet om cellulite op benen te verminderen.

💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Gezondheid

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *