Vochtafdrijvers kopen? De 4 beste vochtafdrijvende supplementen

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op september 15, 2023

vochtafdrijvers-kopen
vochtafdrijvers-kopen

Het vasthouden van vocht is een veelvoorkomend en vervelend probleem. Vooral tijdens de warmere zomermaanden.

Vochtafdrijvers kunnen je gelukkig helpen het overtollig vocht uit je lichaam te verwijderen, of om af te vallen.

Maar, welke vochtafdrijvende supplementen bestaan er eigenlijk? En welke zijn dan de beste?

In dit artikel vertellen we je onder andere welke soorten de beste vochtafdrijvers zijn. We leggen je de werking van deze supplementen uit en beantwoorden de meest gestelde vragen.

Dit zijn de meest effectieve vochtafdrijvers

Om je te helpen een goede keuze te maken hebben we verschillende soorten vochtdrijvers onder de loep genomen.

Hieronder vind je (in willekeurige volgorde) de 4 beste vochtafdrijvende supplementen uit onze test.

SupplementSoort
1. FatburnersThermogenen  
2. Natuurlijke vochtafdrijversPlantenextracten Kruidenextracten Stimulantia
3. MineralenElektrolyten
4. VitaminesVitamine B1 (thiamine)
Vitamine B5 (pantotheenzuur)
Vitamine B6 (pyridoxine)
Vitamine D3 (cholecalciferol)

1. Fatburners

Je zou het in eerste instantie niet denken, een fatburner als vochtafdrijver. En toch worden fatburner supplementen ook geslikt om vocht af te drijven. We leggen je hieronder uit hoe dit precies in zijn werk gaat.

Een fatburner verhoogt de warmteproductie in je lichaam. Dit activeert je metabolisme wat vervolgens vet verbrandt. Hierdoor wordt een fatburner als thermogeen beschouwd.

De meest gebruikte ingrediënten in thermogenen supplementen zijn groene thee, cafeïne en B-vitamines. En laten dit nu net ingrediënten zijn die van nature vocht afdrijven.

Dit is dan ook de reden waarom vetverbranders ook gebruikt kunnen worden als vochtafdrijvend supplement.


2. Natuurlijke vochtafdrijvers

Voor het effectief afdrijven van vocht kun je ook gebruik maken van natuurlijke vochtafdrijvers. Sommige voedingsstoffen of voedingsmiddelen hebben namelijk van nature vochtafdrijvende effecten.

Denk hierbij aan verschillende soorten groenten, zoals sla of bleekselderij.

Als we het hebben over natuurlijke vochtafdrijvers doelen we echter op supplementen die gemaakt zijn met natuurlijke voedingsmiddelen.

Deze worden gewonnen uit verschillende soorten planten- en kruidenextracten. Ook stimulantia, zoals cafeïne is hiervan een voorbeeld.

Voedingsmiddelen die van nature een vochtafdrijvende werking hebben zijn onder andere paardenbloem, hibiscus en brandnetel.

Dit zijn dan vaak de meest voorkomende ingrediënten in (natuurlijke) vochtafdrijvende supplementen.


3. Mineralen

Bepaalde mineralen, ook wel elektrolyten genoemd, verzorgen de vochtbalans in je lichaam. Een tekort aan deze elektrolyten kan leiden tot de verstoring van je vochtbalans.

Voornamelijk sporters hebben last van een tekort omdat ze tijdens het sporten veel zweten. Nu hoor ik je denken: vocht verliezen door te transpireren is dan toch juist goed? Niets is minder waar: een tekort resulteert er juist in dat je lichaam vocht vasthoudt.

Mineralen-supplementen met kalium, natrium en chloride kunnen helpen een verstoorde vochtbalans te herstellen. Ook mineralen als mangaan of magnesium bij vocht vasthouden kunnen helpen met het afdrijven ervan.


4. Vitamines

Vitamines zijn essentiële voedingsstoffen en hierdoor een belangrijk onderdeel van je gezondheid. De meeste vitamines die je lichaam nodig heeft komen voor in eten en drinken. Voorbeelden hiervan zijn vlees, eieren, vis, brood of graanproducten.

Als je veel vocht vasthoudt zijn er een aantal soorten vitaminen die je kunnen helpen met het afdrijven ervan.

Vitamine B1, B5, B6 en D3 worden door hun specifieke werking dan ook veel gebruikt in vochtafdrijvende supplementen. Hieronder lees je hun werking:

 • Vitamine B6 helpt je lichaam bij het afdrijven van vocht
 • Vitamine B1, B5 en D3 zorgen ervoor dat je lichaam minder vocht vasthoudt


Wat doen vochtafdrijvers precies?

De werking van vochtafdrijvende supplementen is in de meeste gevallen hetzelfde. Vochtafdrijvende middelen, ook wel diuretica genoemd, bieden eigenlijk extra ondersteuning aan je nieren.

Ze ‘prikkelen’ je nieren, waardoor ze meer urine produceren en kunnen uitdrijven. Hierdoor moet je vaker plassen, waardoor je meer vocht verliest dan dat je inneemt.

Waarom vochtafdrijvers gebruiken?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen vochtafdrijvende middelen gebruiken. Laten we vooropstellen dat het afdrijven van overtollig vocht uit je lichaam de hoofdreden is.

Hiernaast worden vochtafdrijvers gebruikt ter ondersteuning bij het afvallen. Als je veel vocht vasthoudt kan dit namelijk leiden tot overgewicht. Door het afdrijven van het overtollig vocht, kun je op een efficiënte manier afvallen.

Over het afvallen met vochtafdrijvende supplementen moeten we wel een misvatting uit de wereld helpen. We krijgen namelijk wel vaker de vraag hoe je een platte buik in 1 nacht krijgt en of vochtafdrijvers hierbij kunnen helpen:

 • Ja, door het slikken van vochtafdrijvende middelen kun je op een snelle manier ‘enig resultaat’ zien.
 • Nee, het zijn géén afslankmiddelen. Je verliest door het slikken van vochtafdrijvende supplementen namelijk geen vet maar vocht. Als je wilt afvallen met behulp van supplementen kun je dus beter kiezen voor fatburners of de beste afslankpillen met bewezen werking.
  • Afslankpillen hebben als bijkomend voordeel dat ze vaak ook als eetlustremmer werken;
  • Zoals je in onze top 4 hebt kunnen zien zijn veel fatburners vanuit zichzelf al gemaakt met ingrediënten die ook een vochtafdrijvende werking hebben.

Ook mensen die last hebben van een opgeblazen buik kunnen baat hebben bij het slikken van vochtafdrijvende middelen.

Ditzelfde geldt als je last hebt van zwelling door vocht in je handen, voeten of benen. In het geval van aandoeningen zoals oedeem kan het slikken van vochtafdrijvende middelen ook helpen.

Heb ik vochtafdrijvers nodig?

Of je vochtafdrijvende supplementen nodig hebt ligt een beetje aan hoe gezond je eet en leeft. Net als met andere supplementen zijn vochtafdrijvers een aanvulling op je dagelijkse voeding.

Vaak kun je het vasthouden van vocht zelf verhelpen door bepaalde voedingsstoffen te eten. Denk hierbij aan diverse soorten groenten of fruit die veel water bevatten en vochtafdrijvende effecten hebben. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Fruit: citroen, ananas, kiwi, perzik, peer, meloen, aardbeien, druiven, vijgen, papaja en cranberries
 • Groenten: komkommer, asperge, sla, broccoli, wortel, spinazie, bleekselderij, venkel, bieten, spruiten, kool, tomaat, radijs, ui en artisjok
 • Overige voedingsstoffen: appelazijn, noten, mierikswortel, verse vis, peulvruchten, knoflook, eieren en zeewier

Hiernaast is het van belang dat je voldoende water drinkt en koffie probeert te vermijden als je last hebt van vocht vasthouden.

Je kunt koffie bijvoorbeeld vervangen door verschillende soorten thee met een vochtafdrijvende werking, zoals:

 • Gemberthee
 • Groene thee
 • Verse muntthee
 • Brandnetelthee

Ook het vermijden van bepaalde voedingsstoffen kan de vochtbalans in je lichaam op peil houden. Probeer bijvoorbeeld zo min mogelijk zout te eten of alcohol te nuttigen.

Tot slot is het belangrijk dat je naast gezond eten ook voldoende beweegt. Lichaamsbeweging stimuleert je doorbloeding, waardoor vocht minder snel vastgehouden wordt.

Houdt je lichaam ondanks bovenstaande nog steeds te veel vocht vast? Dan kun je de hulp van vochtafdrijvers inschakelen.

Grootste oorzaken van vocht vasthouden

Er zijn tal van redenen waarom jouw lichaam vocht vasthoudt. Vaak heeft het te maken met een verstoring in je vochtbalans.

We sommen de meest voorkomende oorzaken van deze verstoring hieronder voor je op:

 • Specifiek bij vrouwen: menstruatie, zwangerschap, overgang of het slikken van anticonceptie;
 • Het slikken van bepaalde medicijnen;
 • Warme weersomstandigheden;
 • Lang zitten of staan;
 • Een ongezond dieet: te veel zout eten, een tekort aan belangrijke voedingsstoffen, gebruik van matig tot veel alcohol, te veel koffie drinken;
 • Ziektes of aandoeningen: waaronder trombose, een schildklierafwijking, nieraandoeningen of leverziekten

Is te veel vocht vasthouden gevaarlijk?

Het vasthouden van vocht hoeft niet per definitie gevaarlijk te zijn. De meeste mensen die vocht vasthouden ervaren er voornamelijk ongemak van.

Toch kan langdurig vochtophoping in je lichaam wel degelijk schadelijk voor je gezondheid kan zijn. Het kan bepaalde aandoeningen veroorzaken, waaronder:

 • Overgewicht
 • Een hoge bloeddruk
 • Reumatische aandoeningen
 • Vermoeid gevoel in de benen
 • Spataders
 • Oedeem

Hiernaast kan de zwelling door vocht wijzen op hartziektes zoals hartfalen. Heb je al langere tijd last van te veel vocht in je lichaam? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts          

Vochtafdrijvers gebruiken? Hier moet je op letten!

Eigenlijk net als bij alle supplementen zijn er bepaalde punten waar je op moet letten bij het gebruik van vochtafdrijvers. We nemen de belangrijkste aandachtspunten hieronder met je door.

Dosering en gebruik

Zorg ervoor dat je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet overschrijdt. Houd je aan de aanbevolen dosering voor gebruik.

Ingrediënten en gebruikte hoeveelheden

Controleer de ingrediënten en gebruikte hoeveelheden in het vochtafdrijvende supplement. Zo weet je als consument precies wat je inneemt, waardoor je het risico op te veel innemen vermindert.

Het onbewust gebruiken van de sterkste vochtafdrijvers kan namelijk vervelende bijwerkingen geven.

Allergieën

Hiernaast is het controleren van de gebruikte ingrediënten ook belangrijk indien je allergieën hebt. Als je allergisch bent voor één van de gebruikte ingrediënten kun je het kopen van de vochtafdrijvende pillen beter vermijden.

Prijs-kwaliteitverhouding

Ga niet altijd meteen voor vochtafdrijvende middelen die het goedkoopst geprijsd zijn. Vaak worden vulstoffen gebruikt bij goedkope vochtafdrijvende middelen om de prijs laag te houden.

Deze onnodige stoffen kunnen ervoor zorgen dat de ingrediënten juist niet goed worden opgenomen. Hiernaast moet je lichaam extra hard werken om deze vulstoffen weer af te breken.

Vorm

Kies voor de juiste toedieningsvorm. Sommige mensen vinden het wat lastig om vochtafdrijvende capsules te slikken.

Dan kun je misschien beter kiezen voor een vochtafdrijvend supplement in poedervorm of kleinere vochtafdrijvende tabletten bijvoorbeeld.

Vochtafdrijvers zonder recept

Probeer het gebruik van bepaalde vochtafdrijvers zonder voorschrift te vermijden. Denk hierbij aan plaspillen, die normaalgesproken door de arts worden voorgeschreven.

Het gebruik van dit soort pillen zonder recept kan namelijk leiden tot vervelende bijwerkingen.

Even als voorbeeld: plaspillen zijn niet zonder reden door de Dopingautoriteit op de verboden stoffenlijst gezet. Diuretica zijn zowel binnen als buiten wedstrijdverband verboden omdat ze het gebruik van doping kunnen verbergen.

Voor- en nadelen van vochtafdrijvende supplementen

Buiten onze toplijst van beste vochtafdrijvers heb je inmiddels ook meer informatie verkregen over deze supplementen.

Om je een goed overzicht te geven zetten we de grootste voor- en nadelen van vochtafdrijvende supplementen op een rij:

Voordelen:

 1. Vochtafdrijvende supplementen ondersteunen je nieren door meer urine te produceren
 2. Ze helpen overtollig vocht uit je lichaam te verwijderen
 3. Er zijn heel veel verschillende soorten vochtafdrijvende supplementen verkrijgbaar
 4. Veel vochtafdrijvers zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten en hierdoor geschikt voor veganisten en vegetariërs
 5. Het gebruik van vochtafdrijvende middelen kan helpen bij het afvallen
 6. Veel fatburners bevatten ingrediënten met vochtafdrijvende werking

Nadelen:

 1. Met vochtafdrijvers verlies je geen vet
 2. Gebruik van vochtafdrijvende middelen zonder recept kan gezondheidsrisico’s geven
 3. Onjuist gebruik kan leiden tot vervelende bijwerkingen

Hier koop je de beste vochtafdrijvers

Voor het kopen van de beste vochtafdrijvers kun je bij talloze winkels terecht. Denk hierbij aan supplementen winkels of een vitamine winkel. Vochtafdrijvers kun je ook kopen drogisterijen zoals de Kruidvat bijvoorbeeld.

Shop je liever online? Dan kun je voor het aanschaffen van de beste vochtafdrijvende supplementen het hele jaar door bij onderstaande aanbieders terecht.


Categorieën: Supplementen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *