Fitness klok kopen – Beste gym timers

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op februari 6, 2023

fitness-klok-kopen
fitness-klok-kopen

Met een fitness klok kun jij je workouts precies bijhouden. Je kunt je rusttijden en trainingstijden bijhouden en eventueel een geluidssignaal gebruiken voor interval trainingen. Een fitness klok wordt daarom ook wel eens een fitness interval timer genoemd.

De fitness klokken zijn er in verschillende soorten. Je hebt hangklokken, neerzet klokken, grote en kleine, digitaal en analoog.

Bekijk op deze pagina wat de beste opties zijn en waar je op kunt letten als je een fitness timer gaat kopen.

Waar moet je op letten bij een fitness klok?

Een fitness klok kopen zal in eerste instantie niet zo moeilijk lijken. In de praktijk is het dat ook niet. Maar toch zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden om de allerbeste koop te vinden.

Een fitness klok is namelijk een vrij groot begrip en er zijn hier meerdere varianten van. Je wilt niet voor onverwachtse verrassingen komen te staan. Daarom is het verstandig om rekening te houden met de onderstaande punten:

Formaat

sport-timer

Het formaat van de fitness klok kan erg verschillen. Je hebt kleine fitness klokjes die je beet kunt houden in één hand of in je zak kunt stoppen, maar ook zijn er grote ophangbare klokken.

Wanneer er groepslessen worden gegeven in de fitness wordt er vaak gebruik gemaakt van een klok je die kunt neerzetten op de grond.

Belangrijk is dat het voor iedereen goed en duidelijk is af te lezen. Ook de grootte van de cijfers is daarom een punt van aandacht. De kleur van de af te lezen cijfers is vrijwel altijd rood, omdat dit over het algemeen ‘t duidelijkste is af te lezen.

Ophangbaar of niet

Zoals eerder aangegeven kun je kiezen om een ophangbare klok te kopen of eentje die je neer kunt zetten.

Als je kiest voor een ophangbare klok dan zijn de afmetingen des te meer van belang, omdat het meestal verder weg hangt. Ook kies je het beste voor een fitness klok die makkelijk op te hangen is, mocht je dit willen doen.

Bediening van de fitness klok

ab-fitnessklok

Wanneer je de klok hebt opgehangen en je wilt deze nog steeds kunnen bedienen dan kun je het beste kiezen om een fitness klok te kopen welke te bedienen is met een afstandsbediening.

Maar ook voor een interval timer die op de grond staat is het handig als je deze van afstand kunt bedienen.

Functies

Elke fitness klok heeft weer andere functies erop zitten. Welke functies je nodig hebt dat zal ervan afhangen waarvoor je de fitness klok gaat gebruiken.

In de meeste gevallen kies je voor een fitness klok waar minimaal de volgende functies opzitten:

  • Stopwatch
  • Countdown
  • Rondetijden
  • Pieptonen

Geluiden

Geluiden zijn meestal in de vorm van pieptonen. Deze zijn handig en als je deze geluiden gebruikt dan zal je niet constant de fitness klok in de gaten hoeven houden.

Zo’n geluid kun je bijvoorbeeld gebruiken om aan te geven wanneer je aan de volgende set of oefening kunt beginnen. Rust tussen je oefeningen door is erg belangrijk en de beste manier om dit bij te houden is met een fitnessklok die een pieptoon produceert.

Wanneer je een fitnessklok gaat gebruiken voor groepslessen, dan is het volume van zo’n toon van groot belang. Je wilt zeker weten dat iedereen het hoort. Wanneer iemand vermoeid is zal diegene namelijk over het algemeen minder snel zo’n geluid horen.

Wat zijn de beste fitness klokken?

Je weet nu waar je op moet letten bij het kopen van een fitness klok. Omdat het lastig kan zijn om een goede koop uit te kiezen vind je hieronder een selectie van de beste fitness klokken die te verkrijgen zijn.

Crossmaxx LMX timers

lmx-klok-timer

De Crossmaxx LMX fitness timers zijn er met 6 cijfers en met 4 cijfers. Het kan in allerlei soorten gyms gebruikt worden. Of het nou gaat om een crossfit box of om een boksschool.

Omdat het met een afstandsbediening bedient kan worden kun je het ophangen op een goed zichtbare plek, waar het voor iedereen goed en duidelijk af te lezen is.

Het heeft alle functies die je nodig hebt voor een fitness klok en de piepjes die zijn luid genoeg.




CKB Timer

fitness-timer-ckb

De CKB fitness timer is verkrijgbaar in 3 verschillende formaten: klein, medium en groot. Het kan aan de muur gehangen worden of je kunt het vrijstaand gebruiken. Je krijgt er een afstandsbediening bij, welke ook nog eens makkelijk te gebruiken is.

Alle formaten hebben een erg helder display. Na het uitschakelen van de klok wordt de tijd onthouden, zodat je eventueel verder kunt gaan waar je gebleven was bij de laatste training.

In de pieptonen wordt er onderscheid gemaakt tussen een enkele en een dubbele pieptoon, waarbij een dubbele pieptoon de rust aangeeft: hét verlossende signaal. De CKB timer kan naast een fitness klok ook gebruikt worden voor andere sporten.




Interval timer 4 & 6 digit

De interval timer 4 digit en 6 digit hebben als verschil dat de 4 digit vier cijfers weergeeft en de andere zes cijfers. Het is een erg grote fitness klok en kan naast de stopwatch en tijd ook het aantal rondes en pauzetijd bijhouden.

Deze kun jij zelf per ronde aanpassen zodat je het kunt afstemmen op jouw trainingen. Naast fitness is het ook erg geschikt voor crossfit en bokszak trainingen, of sprinttrainingen.

Op het digitale display kun je het aantal rondes aflezen in blauwe cijfers. De tijd wordt zoals je gewend bent weergeven met rode cijfers. De weergeven cijfers die zijn 10 cm hoog en zijn duidelijk af te lezen van grote afstanden. De timer heeft geen batterijen nodig, wat een hoop gedoe scheelt als deze aan de muur gehangen is.




Een timer voor fitness

tijd-bekijken-tijdens-sport

Een timer voor fitness wordt gebruikt bij cardiofitness en bij krachttraining. Bij de meeste fitnessapparaten zul je de trainingstijd wel bij kunnen houden op de trainingscomputer.

Als je bijvoorbeeld een hometrainer fiets met een scherm hebt dan kun je het scherm vaak gebruiken als een klok. Maar met apparaten waar je de tijd niet op bij kunt houden kan een fitness klok goed van pas komen.

Met krachttraining wordt het zoals eerder vermeldt voornamelijk gebruikt om je rusttijden bij te houden. Ook je trainingsduur kan hierop natuurlijk worden bijgehouden, met één oogopslag op de klok.

Zowel in een homegym als in een sportschool komt een klok er goed tot zijn recht. Het mag dan ook eigenlijk niet ontbreken in een trainingsruimte.

Naast fitness worden er ook voor andere sporten klokwerken gebruikt. Zo wordt er bijvoorbeeld in boksscholen veelal gebruik gemaakt van een boksklok.

Klokjes op zakformaat

interval-timer-fitness

Als je geen klok aan de muur wilt hangen of je hebt alleen een simpele timer nodig voor je persoonlijke training dan kun je een kleinere interval timer gebruiken om je tijden bij te houden.

Ook kun je een activity tracker om je pols heen doen. In dat geval hoef je geen klokje mee te slepen. Zo’n horloge kun je gebruiken voor hardlopen, fitness en andere sporten.

Crossfit klok / timer

Omdat een fitness klok meerdere benamingen kan hebben levert dit nog wel eens verwarring op. Een digitale klok voor in de sportschool kan namelijk ook aangeduid worden als een fitness timer of een interval timer.

Omdat er bij crossfit regelmatig gebruik wordt gemaakt van klokken en timers kan het ook een crossfit klok genoemd worden.

Deze laatst genoemde heeft altijd een uitgebreid scala aan functies, welke van belang zijn tijdens een crossfit workout, zoals bijvoorbeeld een AMRAP training.

Hierbij moet je denken aan extra luide pieptonen en pauze en wisseltijden, voor tussen de oefeningen door.

Voor de rest zijn er doorgaans geen verschillen tussen timers voor crossfit en fitness. Beiden worden ook wel gym timers genoemd en zijn vaak universeel voor gebruik.

Mocht jij een klok zoeken voor in de crossfit box, let dan wel even goed op de bovenstaande aandachtspunten, zodat je de beste timer in huis haalt.






Misschien ook interessant:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *