Welke weegschaal met vetpercentage kopen?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op december 17, 2023

Weegschaal met vetpercentage
Weegschaal met vetpercentage

Het meten en weten van je vetpercentage is belangrijk om een goed inzicht in je huidige gezondheid te krijgen.

Ook als je aan het afvallen bent is het belangrijk om je niet blind te staren op je lichaamsgewicht. Je vetpercentage verteld je namelijk veel meer.

Dat is waar een weegschaal met vetpercentage meter komt kijken. Zo’n weegschaal geeft jou een accurate indicatie van je huidige percentage lichaamsvet.

Tenminste, als je een goede weegschaal met vetmeter hebt. De grote vraag bij velen is dan ook; welke kan ik het beste kopen?

In deze koopgids kom je erachter. Ook behandelen we de aandachtspunten en meest gestelde vragen over deze weegschalen.

De 7 beste weegschalen met vetpercentage

Er zit een hoop verschil tussen de verschillende weegschalen met vetmeting. Wij hebben er een aantal uitgetest en zagen al (grote) verschillen in de gemeten waarden bij dezelfde personen.

En dat terwijl de weegschalen precies op dezelfde plek stonden. Ook werd er op hetzelfde moment van de dag gemeten.

Niet iedere vetpercentage weegschaal is dus even goed. Dat mag wel duidelijk zijn. Na een kritische test kwamen we uit bij de onderstaande lijst als de beste weegschalen met vetmeter.

1. Medisana BS 444 Connect

medisana_bs_444 -vetpercentage weegschaal

Als je een degelijke weegschaal met betrouwbare metingen voor een mooi prijsje zoekt, overweeg dan de BS 444 Connect.

Hij heeft een groot geheugen, dat geschikt is voor maar liefst 8 personen. Ook voor grotere gezinnen is het dus een goede weegschaal.

Naast je vetpercentage en gewicht meet hij nog veel meer, zoals bijvoorbeeld je botmassa, BMI en vochtgehalte.

Hij werkt met een app, waardoor je alles goed inzichtelijk maakt. De reviews over deze weegschaal zijn lovend. Een aanrader dus.2. Tanita RD-953

Tanita RD-953 vetmeting

Ga je echt voor de meest betrouwbare metingen? En heb je daar ook wel een wat groter bedrag voor over? Voor een kleine 200 euro koop je de Tanita RD-953.

Hoewel het de duurste is uit dit rijtje, kwam deze weegschaal als beste uit de test. Als we puur naar nauwkeurigheid kijken tenminste.

De vetpercentage meting kwam aardig in de buurt van de huidplooimeting en is dus zeer betrouwbaar. Ook de viscerale vetmeting doet het verbluffend goed.

Bovendien helpt deze weegschaal jou met het helpen van je doelen. Je kunt bijvoorbeeld een streefgewicht invoeren, zodat je daar doelgericht naartoe werkt.3. Silvergear Bluetooth personenweegschaal

silvergear_bluetooth_personenweegschaal

Nog een goede betaalbare weegschaal is deze variant van Silvergear. Deze weegschaal is vooral geschikt voor iedereen die compatibiliteit met apps hoog in het vaandel heeft staan.

Deze weegschaal is namelijk niet met slechts één app te gebruiken, zoals de meeste dat wel zijn. Nee, deze Bluetooth weegschaal is met maar liefst 4 bekende apps compatibel.

Naast dat de vetmetingen nauwkeurig zijn, is ook het lichaamsgewicht nauwkeurig. De afwijkingen zijn hierbij niet groter dan 0,1 kilogram.4. Withings Body

withings_body

Hij is een lust voor het oog, maar daar blijft het niet bij. Ook de inhoud van deze weegschaal is indrukwekkend goed. Het komt qua precisie zelfs in de buurt van professionele weegschalen. En dat terwijl dit apparaat veel scherper geprijsd is.

Het heeft een geheugenfunctie voor 5 personen en kan veel verschillende waarden meten. Zelfs waarden zoals je hydratatie, lichaamsleeftijd en dagelijkse eiwitbehoefte meet hij voor je op.

Zoek je dus een uitgebreidere vetmeter weegschaal met veel verschillende waarden? Dan is die Withings Body een goede keus.5. Silvergear Smart Scale

silvergear_smart_scale

Wederom een weegschaal van het befaamde merk Silvergear. De Smart Scale is wederom een slimme weegschaal die compatibel is met de beste apps voor het bijhouden van je gezondheid. Apps die je kunt gebruiken zijn onder andere Google Fit en Samsung Health.

Hij meet naast je vetpercentage ook onder andere je visceraal vet, caloriebehoefte en BMI. Het heldere LCD scherm heeft goede verlichting, waardoor het in elk soort licht duidelijk afleesbaar is.6. Fitage weegschaal

personenweegschaal_met_vetmeter

Fitage is een wat minder bekend merk, maar biedt met deze vetmeter weegschaal een meer dan uitstekend model aan. De weegschaal is slim en heeft Bluetooth.

Ook dit model kan je dus verbinden met een app. De app is gratis te downloaden en is handig in gebruik.

In totaal weegt hij 13 verschillende waarden die belangrijk zijn voor je gezondheid, waaronder je botdichtheid en energiebehoefte.7. Xiaomi Mi Body Composition

xiaomi_mi_body_composition

We sluiten deze lijst in stijl af met deze populaire weegschaal met vetpercentage van Xiaomi. Van dit grote tech merk zou je niet direct een weegschaal verwachten. Maar met de Mi Body Composition heeft het merk toch een hele aardige weegschaal op de markt gebracht.

De nauwkeurige metingen in combinatie met het grote gebruiksgemak maakt dit model beter dan veel andere weegschalen van bijvoorbeeld Medisana. Daarnaast is dit ook nog eens één van de goedkoopste uit deze lijst, wat natuurlijk ook een pluspunt is.Waar let je op?

Weet je nog niet welke vetpercentage weegschaal je moet kopen? Dan is het mogelijk interessant om allereerst een blik te werpen op de belangrijkste aandachtspunten.

Op die manier ontdek je wat er écht belangrijk is en kun je dus een betere vergelijking maken. Hieronder staan de aandachtspunten:

Precisie van de vetmeting

Zoals we eerder in deze koopgids al aangaven, merkten we veel verschillen in de precisie van de metingen tussen de verschillende weegschalen.

Een weegschaal die vetpercentage meet is dus niet per definitie betrouwbaar. Dat mag tot zover wel duidelijk zijn.

Maar hoe kom je er dan achter of de weegschaal accuraat is? Vaak bestel je ze online en kan je ze dus niet even snel vergelijken.

Daarom is het verstandig om naar reviews en gebruikerservaringen te kijken. Ook testen zoals deze geven een goed beeld van hoe betrouwbaar de weegschaal is.

Extra functies naast het meten van je vetpercentage

Dacht je dat slimme weegschalen alleen je gewicht en vetpercentage konden meten? Dan heb je het goed mis.

De weegschalen worden steeds uitgebreider en bieden dan ook steeds meer functies aan. Een complete slimme weegschaal noemen we ook wel een lichaamsanalyse weegschaal of een BMI weegschaal.

Vaak kunnen ze je spiermassa, vochtpercentage en zelfs visceraal vet meten.

Stuk voor stuk belangrijke zaken om in de gaten te houden als je zo gezond mogelijk wilt zijn.

Het is namelijk belangrijk om voldoende spiermassa te hebben in verhouding met vet. Ook de hoeveelheid visceraal vet is belangrijk om te weten. Dit is het vet op de organen. Aan de buitenkant zie je dat niet zitten.

Veel weegschalen meten tegenwoordig je vochtpercentage. Dit heeft een grote invloed op je gewicht. Dat is een van de redenen waarom je lichaamsgewicht niet altijd alles zegt tijdens het afvallen.

De beste slimme personenweegschaal meet naast het vetpercentage daarom ook al deze eerder genoemde waarden.

Het merk

Bij veel producten is het merk niet allesbepalend. Natuurlijk zijn er betere en minder goede merken, maar daar blijft het dan ook bij.

Op het gebied van personenweegschalen ligt dat echter wat anders. Tenminste, als je het ons vraagt. Uit onze test is namelijk gebleken dat er gigantische verschillen zitten tussen de verschillende merken.

Wat hierbij opviel is dat veel goedkopere en minder bekende merken aanzienlijk minder goed presteerde. Er zijn een aantal merken die er met kop en schouders bovenuit steken.

Dat zijn Medisana, Silvergear, Tanita en Omron. Deze merken zijn marktleiders op het gebied van slimme weegschalen.

Professioneel of alledaags gebruik

Een gewichtsconsulente of sportschool heeft een ander soort vetpercentage weegschaal nodig dan een gezin. De eerstgenoemde heeft veel meer baat bij een weegschaal voor professioneel gebruik.

Deze zijn vaak nog wat nauwkeuriger. Daarentegen hebben ze ook een groter formaat en kosten ze een stuk meer.

Als het jouw doel is om beter inzicht te krijgen in je gezondheid, voldoet een slimme weegschaal voor alledaags gebruik prima.

Compatibiliteit met app

Het is je misschien al opgevallen. De meeste weegschalen met vetpercentage meter zijn compatibel met een applicatie.

De meeste merken hebben tegenwoordig een eigen app. Zo ook Medisana en Omron. In deze app kun je jouw gemeten waarden opslaan, bijhouden en inkijken.

Op die manier maak je jouw fysieke samenstelling over een lange termijn goed inzichtelijk. Heel waardevol als je het ons vraagt.

Je hoeft dan namelijk niet alles te onthouden of op te schrijven. En je kunt jouw waarden altijd en overal inzien vanaf je smartphone.

Is het meten van je vetpercentage op de weegschaal betrouwbaar?

Als er één vraag is die we vaak gesteld krijgen over slimme weegschalen is het wel of de vetmeter hiervan betrouwbaar is.

Het is een logische vraag. Dit soort metingen zijn namelijk nog relatief nieuw. Het lijkt voor velen gewoon onwaarschijnlijk dat een meting middels een elektronisch signaal super nauwkeurig kan zijn.

En deels is die argwaan terecht. Een digitale personenweegschaal meet je vetpercentage namelijk nog niet zo nauwkeurig als je met de hand (met een huidplooimeter) doet.

Toch worden de vetmeters van weegschalen steeds accurater. Zeker de beste weegschalen van de kwalitatieve merken durven we ondertussen wel betrouwbaar te noemen.

Natuurlijk moet je geen meting tot op de procent nauwkeurig verwachten, maar een gerichte indicatie kan al heel waardevol zijn en je de inzichten geven die je nodig hebt.

Als je het gevoel hebt dat de meting niet klopt is het verstandig om het te vergelijken met een ander soort vetmeting, of een andere weegschaal.

Hoe meet de weegschaal je vetpercentage?

vetpercentage_meten_weegschaal

We gaan er geen heel technisch verhaal van maken. Waar het simpelweg op neerkomt is dat de weegschaal een elektronisch signaal door je lichaam zendt.

Dit signaal meet een bepaalde weerstand. Zo heeft spiermassa en vocht een ander soort weerstand dan vet. Omdat het signaal de weerstand van je vetmassa goed herkend, kan het een gerichte schatting maken van je hoeveelheid vet.

Omdat de weegschaal ook je lichaamsgewicht weet, kan het dus ook automatisch je vetpercentage berekenen. Het is een indrukwekkend staaltje techniek, dat goed lijkt te werken.

Om de meest accurate waarden te krijgen is het aanbevolen om goed gehydrateerd te meten. Dat wilt zeggen dat als je ‘s ochtends meet, je bij voorkeur éérst een glas water drinkt. Wacht vervolgens ten minste enkele minuten alvorens het meten.

Uiteraard is het ook belangrijk dat de weegschaal op een stabiele en vlakke ondergrond ligt. Bij voorkeur is dit een harde ondergrond. Een tapijt is bijvoorbeeld verre van ideaal en kan de vetmeting (en metingen van andere waarden) beïnvloeden.

Progressie tijdens het afvallen

Bij gewichtsverlies is het doel meestal om zoveel mogelijk overtollig vet kwijt te raken. De meeste mensen hebben niet het doel om spiermassa af te breken en een lager vochtgehalte te bereiken.

Daarom is je lichaamsgewicht niet de beste parameter om je progressie te meten. Je spiermassa en vochtgehalte beïnvloeden dit namelijk ook.

Het is zelfs zo dat spiermassa zwaarder is dan vetmassa. Niet echt betrouwbaar om van je lichaamsgewicht uit te gaan dus.

Daarom is het beter om je vetpercentage goed in de gaten te houden. Dit zegt veel meer over het daadwerkelijke vetverlies. Hoewel een vetpercentage weegschaal dus niet 100% accuraat is, kan je wel degelijk je progressie bijhouden.

Belangrijk is wel dat je jouw metingen iedere keer op hetzelfde moment van de dag doet. Ook grote verschillen in vochtinname zijn afgeraden.

Het aanbod vergelijken

Waar koop je eigenlijk een weegschaal met vetpercentage? Tegenwoordig kan dit in enorm veel winkels. Zo zijn er elektronica winkels waar je terecht kunt.

Maar ook winkels zoals de Lidl, Kruidvat en Action verkopen regelmatig dit soort weegschalen. Meestal gaat het dan om wat goedkopere en minder betrouwbare varianten.

Bij de onderstaande winkels vind je de beste aanbiedingen tussen het veelzijdigste en betrouwbaarste aanbod:
Veelgestelde vragen

Kan ik een vetpercentage weegschaal gebruiken tijdens zwangerschap?

De meeste slimme weegschalen zijn niet geschikt voor zwangere vrouwen vanwege de elektronische signalen. Wanneer een weegschaal wel veilig te gebruiken is tijdens de zwangerschap, staat dit aangegeven in de productomschrijving.

Kan ik een vetpercentage weegschaal veilig gebruiken met een pacemaker?

Nee, wanneer je een pacemaker hebt kan het elektronische signaal een gevaar vormen.

Wat is de beste koop volgens de consumentenbond test?

De consumentenbond heeft momenteel geen vetmeter weegschaal test. Het beste alternatief voor deze test vind je hier.

Welk dagdeel kan ik het beste mijn vetpercentage opmeten?

Het beste meet je je vetpercentage op een nuchtere maag. Meestal is dat dus ‘s ochtends. Als je kiest voor een ander moment van de dag, doe dit dan geruime tijd (ca. 3 uur) na je laatste grote maaltijd.


Categorieën: Gezondheid

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *