Wat is een Fitbit en wat kun je ermee?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op mei 28, 2024

wat is een fitbit
wat is een fitbit

Fitbits worden steeds populairder, en dat is niet voor niets. Weet jij nog niet wat een fitbit is? Na het lezen van dit artikel ben je weer up to date.

Wat is een Fitbit?

charge-4-special

Een Fitbit is een activiteit meter, oftewel een activity tracker. Dit is eigenlijk gewoon een digitaal horloge met een uitgebreid aanbod aan functionaliteiten.

Niet alleen meet de Fitbit je fysieke prestaties, maar ook zijn sommige van deze uitgerust met een GPS, hartslagmeter, stressmeter en nog veel meer.

Hoewel Fitbit een merknaam is, wordt het in de volksmond vaak gebruikt voor activity trackers in het algemeen. Het is dan ook het meest toonaangevende merk op de markt.

Gezondere leefstijl dankzij een Fitbit

fitbit-vrouw

De Fitbits worden voornamelijk gebruikt om bij te houden of je wel voldoende beweging krijgt. De richtlijnen voor voldoende lichamelijke beweging zijn: 2,5u per week intensieve beweging, en minimaal 10.000 stappen per dag.

Het is lastig om dit allemaal zelf bij te houden. Je kunt dit natuurlijk wel op gevoel doen, maar je zit er toch wel sneller naast dan dat je denkt. Vandaar dan de activity trackers van fitbit in het leven zijn geroepen.

De Fitbit helpt jou om je gezonde leefstijl te bevorderen. Het horloge zal bijvoorbeeld een melding geven als jij dreigt je bewegings doelen voor de dag of de week niet te halen. Ook geeft het een melding wanneer je deze wel gehaald hebt, wat erg motiverend kan werken.

De Fitbit meet niet alleen je bewegingsactiviteiten maar nog veel meer. Hieronder zie je nog enkele meet instrumenten van de Fitbit:

  • Slaap tracker: Veel Fitbits zijn uitgerust met een slaaptracker. Het is de bedoeling dat je gaat slapen met ‘t horloge om je pols en deze zal op basis van je hartslag een slaap rapport voor je maken. Zo kun je de kwaliteit van je slaap bijhouden. Je kunt bijvoorbeeld zien op welke tijdstippen jij je in diepe slaap bevondt. Je slaap bijhouden kan handig zijn voor als jij je (sport) prestaties wilt verbeteren. Maar ook als jij je slaap kwaliteit wilt verbeteren.
  • Hartslag meter: De hartslagmeter is ook een erg handige functie die de Fitbit biedt. Dit kan zowel gebruikt worden op sport gebied als daarbuiten. Zo kun je op de Fitbit Charge 4 zelfs zien in welke ‘hartslagfase’ jij je bevindt.
  • Stressmeter: Heb jij veel stress? We zijn ons er vaak niet bewust van hoeveel stress we ervaren op een dag. De stressmeter meet voor jou de hoeveelheid stress die je hebt op basis van je hartslag. Sommige Fitbits hebben zelfs voorgeprogrammeerde ademhalings oefeningen erin staan. Zo kun je je hartslag naar beneden brengen. Dit is bijvoorbeeld handig om te doen voor ‘t slapen.

Voor wie is een Fitbit bedoeld?

De Fitbits waren oorsprongelijk bedoeld voor sporters. Zodat deze hun sportieve activiteiten goed en overzichtelijk kunnen meten. Nog altijd wordt het horloge door veel (top) sporters gebruikt.

Hardlopers & fietsers

Denk bijvoorbeeld aan hardlopers, of wielrenners. Het is niet alleen leuk om je prestaties bij te kunnen houden, en op te slaan. Maar daarnaast zijn de cijfers ook nog eens essentieel op het moment dat jij aan ‘t trainen bent voor iets, bijvoorbeeld voor een marathon of wielertocht. Het is belangrijk dat je dan precies weet hoeveel en hoe lang je loopt (of fietst).

Fitness

polar-multifit

Ook in de fitness en crossfit wereld zie je de Fitbit steeds meer verschijnen. Zowel bij cardio als bij krachtsport kan dit horloge erg van pas komen. Bij krachtsport kan het bijvoorbeeld handig zijn om te tracken hoeveel calorieën je verbruikt, of hoe hoog je hartslag is na een oefening.

Ook bij cardio zijn de hartslagfunctie en de calorie meter handig. Daarnaast zijn ook de stappen teller en km teller van belang. Zo kun je je trainingen en voeding perfect aanpassen op jouw doelen.

Dagelijks leven

fitbit-man

Maar niet alleen onder fanatieke sporters is de Fitbit populair. Ook wordt deze veel gedragen door mensen in het dagelijks leven. Waarom zou je echter een horloge dragen waar je alleen de tijd op kunt zien, als je ook de Fitbit kunt dragen?

Niet alleen helpt de Fitbit je om jouw gezonde levensstijl te ondersteunen, maar het ziet er ook nog eens erg mooi uit. Dankzij het mooie design kun je dit sporthorloge prima dragen bij je dagelijkse outfit.

Welke soorten Fitbits zijn er?

Als het goed is heb jij nu een goed beeld van wat een Fitbit is. Maar welke soorten Fitbits zijn er dan allemaal? Hieronder vind je een aantal populaire Fitbits.

  • Charge 5
  • Charge 4
  • Charge 3
  • Versa (2)
  • Inspire
  • Lite

Elk model is anders met een eigen design en functionaliteiten. Er komen in rap tempo nieuwe horloges bij, en ze worden steeds geliefder.

Voor vrouwen of mannen?

Is de Fitbit dan geschikt voor mannen of vrouwen? Het antwoord is: voor beide. De meeste Fitbits zijn gemaakt voor zowel mannen als vrouwen.

charge-bandje

De uitvoeringen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Zo zijn er bijvoorbeeld roze en paarse horloges, maar ook blauwe en zwarte. Voor elk wat wils dus.

Daarnaast kun je deze horloge bandjes met elkaar verwisselen. Deze bandjes kun je los kopen en zijn bovendien niet duur.

Meer activity trackers

Naast de Fitbit heb je nog veel meer merken die activity trackers aanbieden. Andere grote merken zijn bijvoorbeeld Polar en Garmin. Toch heeft Fitbit een erg grote fanbase.

De meningen zijn verdeeld over welk merk de beste sporthorloges heeft. Garmin en Fitbit zijn iniedergeval de 2 populairste merken. Wil je weten welk merk beter is? Lees dan mijn review: Garmin vs Fitbit >>.

Wil je een Fitbit kopen?

charge-4-zwart

Misschien ben je na het lezen van dit artikel wel geïnteresseerd om ook zo’n Fitbit te kopen. Maar welke moet je kopen, en waar kun je deze kopen?

Allereerst moet je jezelf afvragen welke functies je allemaal op je Fitbit wilt hebben. De één heeft namelijk meer mogelijkheden dan de ander. Ook is het afhankelijk van je budget, hoewel er geen enorme prijsverschillen in zitten.

Op de meeste webshops kun je rechts aanvinken welke functies jij allemaal wilt dat je Fitbit heeft. Daarnaast kun je ze bijvoorbeeld sorteren op prijs of kleur. Zo kom je erachter welke Fitbit het beste bij jou past.

Waar zijn ze te koop?

Op welke webshop je deze het beste kunt bestellen, hangt af van het aanbod dat er op dat moment is. Doorgaans hebben bol.com en Decathlon een groot aanbod aan Fitbits.

Categorieën: GezondheidMateriaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *