Stages SB20 Smart Bike: Review

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op december 11, 2023

stages sb20
stages sb20

Smart bikes worden steeds populairder. Dit zijn alles-in-één fietstrainers, waarbij je dus geen eigen fiets meer nodig hebt.

Binnen korte tijd is de populariteit van deze toestellen heel hard gestegen. Met als gevolg dat de bekendste merken een smart bike op de markt brachten.

Ook stages bleef daarbij niet achter en bracht de Stages SB20 op de markt.

Stages is in Nederland weliswaar wat minder bekend dan bijvoorbeeld Tacx, maar is internationaal zeker een grote speler.

Wat mogen we verwachten van het paradepaardje van Stages? En is het wat voor jou, of kies je toch beter voor een van de andere smart bikes? In deze review kom je erachter!

De Stages SB20: onze eerste indruk

Wat me direct opvalt is dat het een hele zware bike is. Hij is bijvoorbeeld maar liefst 12,5 kg zwaarder dan de Tacx Neo Bike.

Dit hoeft niet direct een probleem te vormen, maar dit is wel even iets om rekening mee te houden. Belangrijker is het fietsen op de bike. Hoe voelt het aan?

Van een bike die tegen de 3000 euro kost mag je uiteraard wel wat verwachten..

Gelukkig maakt de Stages SB20 de hooggespannen verwachtingen over het algemeen meer dan waar. Het doet wat je mag verwachten. Hij is stabiel, realistisch en nauwkeurig.

Ook is het een primeur dat je jouw eigen groepset kunt kiezen voordat je begint met trainen. Kies dus voor de schakelverhoudingen die jij gewend bent, of probeer eens wat anders.

In de rest van deze review bespreek ik de belangrijkste zaken. Hieronder alvast de grootste voor- en nadelen:

Redenen om te kopen ✅

  1. Geen cassette nodig
  2. Je hoeft je eigen fiets niet naar binnen te halen
  3. Eigen groepset kiezen en elektronisch schakelen
  4. Professionele (bouw)kwaliteit

Redenen om niet te kopen ❌

  1. Je moet je eigen racefiets links laten liggen
  2. Hij is behoorlijk zwaar
  3. Duurder dan de Tacx Neo Bike

Belangrijke eigenschappen van de Stages SB20 Smart Bike

Je bent nu op de hoogte van de mogelijke plus- en minpunten. Laten we daarom nu eens een kijkje nemen naar de eigenschappen van de Stages SB20.

Wat mag je daarvan verwachten..?

Het vermogen

Dat dit toestel met name ontworpen is voor de echte professional blijkt wel uit het maximale vermogen van dit slimme fietsapparaat.

Je kunt maar liefst een vermogen leveren van 2200 watt bij 130 rotaties per minuut (RPM). Zeker indrukwekkend als je het mij vraagt.

Of het écht onderscheidend is? Dat niet zozeer.. Als we kijken naar de beste direct drive trainers op de markt, zien we dat de Neo 2T van Tacx bijvoorbeeld ook een vermogen van 2200 watt mogelijk maakt.

Virtueel en interactief

Uiteraard kun je virtueel én interactief trainen op dit toestel. Denk bijvoorbeeld aan trainen met je favoriete software.

Het mooie is dat je letterlijk iedere trainingsapp kunt gebruiken. Ik persoonlijk vindt het vooral belangrijk dat hij geschikt is voor Zwift, Kinomap en TrainerRoad. Maar ook iedere andere app kun je dus gebruiken.

Daarnaast maakt de Stages een groot stijgingspercentage mogelijk. Tot maar liefst 25%. Dat is even veel als de Tacx Neo Bike.

Connectiviteit

Alle apps kun je verbinden met Bluetooth en ANT+. Geen gedoe met snoeren dus.

Je kan virtueel fietsen op de Stages SB20 met een televisie, tablet of telefoon. Ook je laptop kan je uiteraard gebruiken.

Hij is uitgerust met een tablethouder én een telefoonhouder, zodat je device goed bevestigd zit.

Het correct afstellen van de bike

stages sb20 stuur

Op een fietstrainer train je normaal gesproken op je eigen racefiets. Die is natuurlijk helemaal naar jouw wens afgesteld.

Veel fietsers zijn dan ook bang om last te krijgen van pijntjes zodra ze op een andere fiets trainen.

Uiteraard wil je daarom voldoende mogelijkheden om in een comfortabele houding te komen.

Het is goed om te zien dat Stages hier veel rekening mee heeft gehouden.

Het zadel kan je uiteraard in hoogte verstellen, met de zadelpen. Daarnaast kun je ‘m voor- en achteruit verstellen én ook nog eens kantelen.

Het stuur is verstelbaar in hoogte én voor- en achteruit.

Meer dan genoeg mogelijkheden om in een goede houding te komen dus!

Het geluidsniveau van de trainer

Direct drive trainers zijn tegenwoordig lekker stil ontworpen, zodat je fietst zonder overlast te veroorzaken.

Als je echter zo’n groot en ”lomp” apparaat als de Stages SB20 ziet, zou je niet direct verwachten dat hij stil is.

Maar schijn bedriegt.

Je moet echt heel goed luisteren om ‘m te horen tijdens het trainen. Uiteraard heeft hij een elektrorem, wat natuurlijk voordelig is voor het geluidsniveau.

Hoe realistisch voelt het fietsen aan?

Zoals ik in de inleiding al aangaf, kan je dus jouw eigen groepset bepalen voor je trainingen. Dit is één van de grootste redenen waarom deze fietstrainer zo realistisch aanvoelt.

Maar ook de trapbeweging, het klimmen en het virtuele trainen voelen allemaal naar behoren aan.

Het vliegwiel

vliegwiel stages trainer

Bij een ”normale” fietstrainer is het vliegwiel een minder belangrijk aandachtspunt. Maar hoe anders is dat met een smart bike..

Bij zo’n apparaat bepaald het vliegwiel eigenlijk volledig hoe jouw training aanvoelt.

Vooral het netto gewicht is hier van belang om te weten. Het is goed om te zien dat Stages de SB20 uitgerust heeft met een extra groot vliegwiel.

Bovendien is het ook lekker zwaar. Met 22 kilo mag je dan ook een fijne en natuurlijke fietsbeleving verwachten.

Ook met de riemaandrijving van het vliegwiel lijkt me niet veel mis. Dit is een zogenoemde Gates riem, welke bekend staan om hun duurzaamheid.

Het frame

Zoals gezegd is deze jongen dus wat zwaarder dan dat je waarschijnlijk gewend bent.

Even optillen en verplaatsen gaat waarschijnlijk wat minder makkelijk.. Tenzij je naast fietsen ook nog eens uren per week in de sportschool te vinden bent..

Dit is toch wel jammer, aangezien je de Stages SB20 dus niet even snel voor de TV neerzet. Je hebt echt 2 man nodig om ‘m veilig te verzetten.

Hij is zo zwaar omdat het frame volledig bestaat uit staal. Dit heeft gelukkig ook weer voordelen. Stages heeft hiervoor gekozen omdat ze stevigheid en duurzaamheid van het materiaal erg belangrijk vinden.

De montage van deze smart bike

Zodra je de Stages SB20 besteld wordt de trainer geleverd in een redelijk compacte doos.

Wanneer je deze openmaakt, zitten alle onderdelen netjes verpakt. Je kan bijna niet geloven dat de hele trainer hier in zit..

De grootste onderdelen heb je na een kleine 10 minuten in elkaar gezet. En daarna volgen de overige losse onderdelen. Het is even goed naar de gebruiksaanwijzing kijken, maar het zou voor zich moeten spreken.

Je kunt de montage gewoon in je eentje doen. Let er alleen wel even op dat je ‘m monteert op de plek waar je ‘m daadwerkelijk gaat gebruiken. Dat scheelt je weer een hoop gesleep achteraf.

Stages SB20 vs Tacx Neo Bike

tacx-neo-bike-smart-t8000

Zoals ik al aangaf is de Tacx Neo Bike dus een stuk lichter, wat in het voordeel spreekt van deze trainer.

Qua trainingsmogelijkheden en nauwkeurigheid gaan beide krachtpatsers aardig gelijk op. Wel is de Tacx bike een tikje nauwkeuriger, met een afwijking van max. 1% tegenover 1,5% van de SB20.

Het stijgingspercentage is gelijk en qua interactieve mogelijkheden zijn er niet enorm veel verschillen.

Qua comfort en trainingsbeleving schat ik ze ook gelijk in.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat toch uit naar de Tacx Neo Bike, omdat deze dus een stuk lichter is en ook iets nauwkeuriger.

Bovendien kost hij een stuk minder, terwijl hij wat mij betreft op vrijwel geen enkel vlak onder doet voor de SB20 van Stages.

Is de Stages SB20 een aanrader voor fanatieke fietsers?

De Stages SB20 is dus een hele fijne, professionele en realistische fietstrainer. Echter mag je dat ook wel verwachten voor deze prijs.

Qua eigenschappen verschilt hij niet erg veel met de Tacx Neo Bike, de Watt Atom Bike en de Wahoo Kickr Bike.

Voor welke smart bike je uiteindelijk kiest is dus echt vooral een persoonlijke voorkeur. Qua eigenschappen zijn er in elk geval geen enorme verschillen.

Mocht je een soortgelijk goedkoper apparaat willen om thuis op te trainen, dan is een goede spinningfiets natuurlijk ook nog altijd een uitstekend alternatief.


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *