Welke soorten maaltijdvervangers zijn er?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op mei 27, 2023

beste maaltijdvervanger
beste maaltijdvervanger

Een maaltijdvervanger bevat weinig calorieën, maar geeft je wel een gevuld gevoel. Ze komen voor in verschillende soorten. Zo is er dus voor elk wat wils.

De meeste maaltijdvervangers vallen in de categorie supplementen en dienen dan ook puur als aanvulling op je voedingspatroon.

Door enkele maaltijden per dag te vervangen door een supplement kun je vetverlies bevorderen. Dat is dan ook waar ze geschikt voor zijn.

Twijfel je nog wat voor maaltijdvervanger bij jou past? Bekijk dan hieronder de verschillende soorten.

Gezonde maaltijdvervangers voor afvallen

Het aanbod maaltijd vervangende supplementen is tegenwoordig zó groot dat het kiezen nog wel eens lastig kan zijn.

Kies je voor shakes, repen, of misschien een soepje? Het kan allemaal. Bekijk hieronder welke soorten er zijn en kies welke het beste bij jou past.

Shakes

shakes-afvallen-voedings

We trappen af met de populairste maaltijdvervanger die er is. Dat zijn uiteraard de shakes. Wanneer men het heeft over een maaltijdvervanger, worden hier vaak shakes of smoothies mee bedoeld.

De shakes hebben als voordeel dat je ze gemakkelijk en snel klaarmaakt en wegdrinkt. Dit maakt het laagdrempelig. Ook bevatten ze meestal erg weinig calorieën, wat je dieet ten goede komt.

Hoewel veel mensen mooie successen behalen door dagelijks een aantal maaltijden door shakes te vervangen, kleven er ook nadelen aan.

Een shake vult over het algemeen bijvoorbeeld wat minder goed. Ook zijn ze vaak wat minder voedzaam dan ”vast voedsel”.

Hoewel de shakes steeds gezonder worden, kiezen sommigen daarom liever voor een van de onderstaande supplementen om hun maaltijden mee te vervangen.

Toch zijn shakes volgens ons nog altijd het beste maaltijd vervangende supplement voor de meeste mensen die af willen vallen.Eiwitrepen

eiwitrepen

Je hebt ze vast wel eens zien liggen bij de drogisterij of zelfs in de supermarkt. Eiwitrepen zijn een immens populaire eiwitrijke snack.

Ze zijn populair onder sporters die spiermassa aan willen komen, maar ook tijdens het diëten om af te vallen.

Het mooie van zo’n reep is dat de smaak vaak goed is. Het is dan ook een lekkere en verantwoorde snack. Een reep kan goed vullen, waardoor je geen honger meer ervaart tot de volgende maaltijd.

Toch moet je er rekening mee houden dat repen alles behalve een suikervrije maaltijdvervanger zijn. Ze bevatten vaak meer suiker dan bijvoorbeeld een shake.

Ook zitten er meestal redelijk veel andere kunstmatige of natuurlijke zoetstoffen in. Daarbovenop kosten repen een stukje meer dan shakes. Het is dus een afweging die je moet maken.

Je kunt overigens ook prima shakes en repen met elkaar afwisselen als maaltijdvervangers. Naast repen zijn er ook eiwitrijke wafels en diverse soorten koekjes.

Toch zijn de repen onder deze eiwitsnacks het populairst en het meest geschikt voor de vervanging van je maaltijd.Eiwit pannenkoeken

protein pancake

Ja, je leest het goed. Zelfs pannenkoeken kunnen dienen als maaltijdvervangers. Echter hebben we het dan niet over de klassieke pannenkoeken.

Nee, dit zijn eiwitrijke pannenkoeken. Deze zijn te koop als poeder, waarvan je het beslag kunt maken. De smaak is verrassend goed en verschilt niet eens zoveel van de klassieke pannenkoeken.

Het voordeel van de pannenkoeken is de lekkere smaak. Het nadeel is dat ze wat meer calorieën bevatten dan veel andere vervangers van maaltijden. Ook moet je ze zelf nog bereiden, wat best wat tijd kost.

Natuurlijk is het niet handig om stroop op je maaltijdvervangende pannenkoeken te doen als je wilt afvallen. Je kunt ze dan ook het beste zonder iets erop eten, of met een calorieloze smaakstof. Ook zou je ze kunnen eten met fruit erop.Kant en klare maaltijden voor diner

maaltijdvervanger_avondeten

De meeste mensen zitten er niet op te wachten om hun diner te vervangen door een eiwitreep of dieet shake. En begrijpelijk. Het liefst heb je natuurlijk een warme maaltijd.

Ook dat is tegenwoordig goed mogelijk. Er zijn diverse merken, zoals bijvoorbeeld Modifast, die verschillende soorten complete maaltijden aanbieden.

Je moet daarbij denken aan dieetsoep of zelfs caloriearme pasta of noodles. Dit zijn vaak volwaardige maaltijden, waardoor je vrijwel iedere maaltijd ermee kunt vervangen.

Dit soorten kant en klare maaltijden worden dan ook niet per se als supplement gezien, maar puur als vervangende voeding.

Het voornaamste verschil met een ”normale” maaltijd is echter dat het caloriearm en vaak ook koolhydraatarm is. Daardoor past het dus beter in je dieet.Overige soorten maaltijdvervangers

Als je denkt dat de bovenstaande mogelijkheden de enige zijn, dan heb je het mis. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor maaltijdvervangende muesli of pudding. Ideaal als ontbijt of als toetje.

Er zijn zelfs suikervrije snoepjes, zoals bijvoorbeeld winegums die als maaltijdvervanger gezien worden.

Omdat er steeds weer nieuwe soorten diëten en supplementen bedacht worden, verschijnen er ook regelmatig weer nieuwe soorten maaltijdvervangers.

Keuze genoeg dus. De kans is dan ook groot dat er een supplement bij zit die goed in jouw dieet past.Wat is de beste maaltijdvervanger voor mij?

Twijfel je nog welke het beste bij jou past? Dan is het handig om jezelf de vraag te stellen welke soort maaltijdvervangers jij het lekkerste vindt. Ook gemak en prijs speelt mogelijk een rol.

Zo zijn shakes bijvoorbeeld makkelijker te bereiden dan pannenkoeken. En ook een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld eiwitrepen.

Daarentegen vinden de meesten eiwitrepen weer een stuk lekkerder dan shakes. Dit zijn dus afwegingen die je moet maken.

Natuurlijk kun je ook verschillende soorten maaltijdvervangers met elkaar afwisselen. Mocht je niet kunnen kiezen, dan kun je het beste verschillende soorten proberen en aankijken welke jou het beste bevallen én het meeste resultaat opleveren.

Waar voldoet een maaltijd vervanger aan?

Op het moment dat je besloten hebt welke soort maaltijdvervanger je wilt gebruiken, moet je nog een product kiezen.

Dan is het uiteraard goed om te weten waar je de producten zoal op kunt selecteren.

Kijk om te beginnen goed naar de voedingswaarden. Het liefst heb je een eiwitrijk product met weinig calorieën. Als je een koolhydraatarm of ketogeen dieet volgt, is ook het aantal koolhydraten van belang om te weten.

Naast de voedingswaarden wil je dat het een gezonde en waardige vervanger is van je normale maaltijden. Dat wilt zeggen dat het genoeg vitaminen en mineralen moet bevatten. Ook wil je niet teveel onnodige kunstmatige toevoegingen erin hebben zitten.

Ten slotte moet de vervanger goed vullen, zodat je geen honger hoeft te hebben tot je volgende maaltijd.

Maaltijdvervangers zonder suiker

Veel merken promoten hun maaltijdvervangers als ”de gezondste” omdat het geen suiker bevat. Als het gaat om een suikervrij supplement wil je altijd weten waardoor de suiker is vervangen.

Vaak zijn dat polyolen. Dit is een verzamelnaam voor zoetstoffen die als vervanger van suiker dienen. Het is dan interessant om de hoeveelheid daarvan te weten.

Denk erom dat een paar gram suiker per maaltijdvervanger niet direct een ramp hoeft te zijn. Dat is vaak namelijk nog gezonder dan een suikervrij product met een flinke portie polyolen.

Waarom werkt afvallen met maaltijdvervangers?

Afvallen met maaltijdvervangers draagt om verschillende manieren bij aan het afvallen:

  1. het zorgt voor minder hongergevoel
  2. het bevat minder kcal dan een normale maaltijd
  3. het bevat de juiste samenstelling van voedingswaarden

In dit geval gaan we er uiteraard van uit dat je een goede maaltijdvervanger gebruikt. Alleen dan kun je namelijk profiteren van de bovenstaande voordelen.

Een maaltijdvervanger zorgt dus niet per se voor een hogere vetverbranding, zoals bijvoorbeeld een afslankpil doet. Ook is het geen wondermiddel. Het is gewoon precies wat het zegt; een vervanger van je maaltijd.

Zorg dat je ze op de juiste manier gebruikt en niet te veel maaltijden per dag vervangt. Anders krijg je mogelijk te weinig vitaminen en andere belangrijke stoffen binnen.

Let er tevens op dat je niet te veel betaald voor je vervangende maaltijden. Veel merken bieden namelijk diëten aan waarbij je dure afslankpakketten dient te gebruiken
💡 Misschien vind je dit ook interessant:


Categorieën: Supplementen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek. Voor Fit Voor Alles helpt Casper zijn lezers bij het verlenen van passend advies op het gebied van fitnessapparatuur, fitness, afvallen en supplementen.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *