Boksring kopen
Wil je een boksring kopen voor je boksschool? Of is de huidige boksring aan vervanging toe? In dit artikel lees je waar je een boksring aan moet voldoen en waar je er een kunt kopen.
Waar koop je een boksring?
Een boksring kopen is een flinke investering. Je kunt deze tweedehands of nieuw kopen. Vaak wordt er voor gekozen om deze nieuw aan te schaffen. Dit is ook aangeraden in verband met de duurzaamheid en de kwaliteit.
Je kunt de ring kopen op aanvraag of je kunt deze gewoon kant en klaar bestellen. Vaak is de laatst genoemde optie de beste keus, omdat deze al geoptimaliseerd is voor operationeel gebruik. Daarnaast ben je vaak wat goedkoper uit.
Hieronder vind je de meest gangbare boksring aanbieders op de Nederlandse markt:
Wat zijn de officiële afmetingen van een boksring?
Er bestaan over de hele wereld veel verschillende professionele boks-organisaties. Deze hanteren allen verschillende regels, ook op gebied van de grootte van de bokring.
Er worden in deze box-bonden gevochten in ringen waar de kantlengtes variëren tussen de 4,9 en 6,1 meter.
De officiële boks-organisatie voor amateurs is de AIBA (International Boxing Association). Deze organisatie heeft bepaald dat de boksring bestaat uit vier zijdes van 6,1 meter lang. De vloer moet aan alle zijdes nog eens 85 cm uitsteken. Het canvas is dus 7,8 x 7,8 meter lang.
De vier touwen aan iedere zijde hangen op vaste hoogte van het canvas, respectievelijk: 40 cm, 70 cm, 1 meter en 130 cm.
Waar is een boksring van gemaakt?
Een boksring is gemaakt van meerdere materialen. Allereerst is de vloer van een boksring van groot belang.
Deze worden meestal gemaakt van canvas, een extra zwaar katoen wat vaak wel 530 gram weegt per m².
De reden dat de vloer van een natuurlijk materiaal is gemaakt is dat dit vocht opneemt, ademt en niet glad wordt.
Boksers zweten namelijk flink tijdens een gevecht.
De vloer zit bevestigd aan een stalen frame. Op de hoeken van de vloer staan 4 hoekkussens, deze zijn gevuld met stevig schuim en voorzien van PU dekzeil.
Tussen deze hoekkussens zitten 4 touwen welke ook bekleed zijn met afwasbare pvc hoezen.
Deze touwen worden gespannen door middel van 16 touwspanners. In sommige gevallen is er rond de ring een zeil aangebracht van PVC.
Via twee trapjes in de hoeken kunnen de boksers, de scheidsrechter en de begeleiders de ring betreden.
Opvouwbare en opblaasbare ringen
Naast de reguliere bokringen zijn er ook opvouwbare en opblaasbare boksringen te verkrijgen.
Een opvouwbare boksring is met name handig als de ring niet pernament op dezelfde plek blijft staan en je deze snel wilt kunnen opzetten.
Vaak zitten er wieltjes onder waardoor deze mobiel is en het opzetten van de ring binnen de kortste keren is gebeurd.
Het is ook erg geschikt om te gebruiken in een sportschool waarbij er maar berperkt ruimte is voor een boksring.
Een opblaasbare boksring is met name geschikt om om te gebruiken bij (open)sportdagen voor kinderen waarbij er kennis gemaakt kan worden met de vechtsport.
Geschiedenis van de boksring
Vraag jij je ook wel eens af waarom een de plek waar boksers vechten een ‘boksring’ heet? De kleine arena tussen de touwen waarin ze elkaar bevechten is overduidelijk vierkant.
Om hierop antwoord te kunnen geven moeten we een stap terug in de geschiedenis. Boksen wordt als sport namelijk al beoefend sinds 3000 voor Christus.
De eerste keer dat er in een echte ring werd gevochten was in het begin van de 18de eeuw in Engeland. Deze ring werd ingevoerd zodat de boksers niet meer weg konden lopen van elkaar.
Dit vergrootte het spektakel. Boksen werd in deze tijd één van de grootste sporten in Engeland. Een van de kampioenen was Jack Broughton.
Dezelfde Jack Broughton was ook degene die de eerste formele regels voor de bokssport opstelde. Hij deed dat in 1743, met als doel het boksen een beschaafdere sport te maken.
De aanleiding voor deze regels was gedeeltelijk het gevolg van de overwinning van Broughton op George Stevenson.
Deze liep in het gevecht ernstige verwondingen op en zou een paar dagen later sterven. De Broughton Rules werden bij de meeste bokswedstrijden gedurende bijna een eeuw losjes toegepast.
Hierna werden ze vervangen door de Queensberry rules in 1838. Hierin wordt voor het eerste gesproken over de formaten van de boksring en het feit dat de ring vierkant van vorm moet zijn.
Vanwaar de term ‘ring’?
Hoewel de boksring volgens deze regels dus niet langer cirkelvormig was, was de term ‘ring’ zo ingebakken in de lokale taal dat het bleef bestaan nadat de ring vierkant was geworden.
Een boksring is dus de plek waar een bokswedstrijd tussen twee boksers gehouden wordt.
De boksring heeft nu door zijn vorm vier hoeken. De twee boksers hebben beide een ‘neutrale hoek’ waar de boksers tijdens de rustperiodes tussen de rondes door verzorgd kunnen worden.
Ook als de scheidsrechter het gevecht tijdelijk onderbreekt dan kan de bokser naar de neutrale hoek gestuurd worden.
0 reacties