10 kg afvallen in 1 week? Dit zijn de beste tips!

Je hebt al verschillende diëten geprobeerd, maar iedere keer lukt het niet. Terwijl het lijkt alsof anderen in 2 weken 10 kilo zijn afgevallen, zie je bij jezelf geen verschil en kom je ook vaak weer aan.

Als het even kon, zou je in 1 week die 10 kilo willen afvallen. Nou is dat helaas niet haalbaar, maar we verzamelden wel de ervaringen van vrouwen die blijvend een flink aantal kilo’s verloren. We bundelen ze voor je in deze 10 praktische tips.

1. Plan wat je gaat eten

Als je iedere dag opnieuw moet gaan bedenken wat je die dag gaat eten, is de kans groot dat je aan het einde van de dag niet meer de wilskracht hebt om een gezonde maaltijd op tafel te zetten.

Dan houd je al je gezonde voornemens nog geen 2 weken vol. Vrouwen die zoveel mogelijk vooruit plannen, voorkomen dat ze een ongezonde keuze maken door toch een omweg langs de snackbar te maken.

2. Doe wekelijkse boodschappen

Vrouwen die hun hele weekmenu al plannen en één keer per week boodschappen doen, worden minder vaak verleid om toch nog allemaal extra (ongezonde) dingen te kopen in de supermarkt.

Beter voor je gezondheid en voor je portemonnee dus. Nog een tip: zorg dat je nooit boodschappen doet met honger. Op een lege maag koop je namelijk meer (1).

3. Haal geen ongezonde dingen in huis

Door al die ongezonde zakken chips en repen chocolade niet in huis te halen, kun je het ook niet opeten. Houd je aan je wekelijkse boodschappenlijst en sla het pad in de supermarkt met snoep, chocola en chips gewoon over.

4. Bespreek je afvalplan met je omgeving

Toch heb je soms ook een partner, kind of huisgenoot voor wie je deze producten wel in huis haalt. Vertel dat je dit soort dingen niet meer wilt eten en vraag om hun support. Bedenk voor jezelf een lekkere vervanger van deze dingen. Je vindt al een paar voorbeelden onderaan dit artikel.

Vrouwen die hun omgeving betrokken tijdens het afvallen, voelden zich meer gesteund en vonden het ook makkelijker om het vol te houden (2).

Ook kan het helpen om je ervaringen te delen met anderen in je omgeving die ook aan het afvallen zijn. Doordat zoveel mogelijk mensen om je heen weten waar je mee bezig bent, kan je omgeving je niet verleiden en kun je ook je eigen gezonde snacks uit je tas toveren op een feestje zonder raar aangekeken te worden 😉.

5. Bereid alvast wat maaltijden voor

droog-trainen-schema

Door alvast te ‘mealpreppen’ hoef je niet meer na te denken over snacks, lunch of diner. Des te meer je voorbereidt, des te makkelijker het voor jezelf wordt.

Denk aan het maken van pastasauzen (deze kun je in één keer voor verschillende dagen maken) of aan het voorsnijden van een ui voor de gehele week.

Door bepaalde stappen in één keer te doen, bespaar je tijd en wordt de drempel om te koken een stuk lager wanneer je al een aantal dingen hebt gedaan. 

6. Vervang ongezonde producten

Jezelf bepaalde dingen ontzeggen en daar niets voor terug krijgen, maakt het vaak lastig om dit vol te houden. Beter is het om ongezonde producten te vervangen door gezondere producten.

Vervang frisdrank door water en thee

muntthee-met-citroen

Frisdrank en sappen bevatten enorm veel calorieën en bevatten vaak ook zout. Hierdoor krijg je extra calorieën binnen en houd je ook nog eens extra vocht vast.

Als je iedere dag 200 calorieën aan frisdrank en sappen vervangt door water en thee, krijg je per maand al 5600 minder binnen! Vind je water niet lekker? Probeer dan wat fruit of groenten toe te voegen om het wat smaak te geven.

Koop zoveel mogelijk onbewerkte producten

In voorverpakte producten zitten veel suiker, zout en andere toevoegingen. Door zoveel mogelijk onbewerkte producten te kopen, vermijd je al dit soort ongezonde dingen.

Het zal in het begin misschien even oefenen zijn om je eigen pastasaus te maken, maar ervaring leert en je maakt zoals eerder benoemd in één keer verschillende porties.

Vervang sappen door fruit

kcal-bijhouden

In fruitsappen zoals appelsap en sinaasappelsap zitten enorm veel suikers en calorieën, maar weinig vezels. Oftewel, je krijgt een heleboel ‘lege calorieën’ binnen waar je lichaam niets mee kan qua voeding en het vult ook niet.

Sterker nog, door het hoge aantal suikers zul je snel weer zin krijgen om iets te eten. In fruit zitten wel vezels en minder calorieën.

Drink zwarte koffie

afvallen-koffie

Door iedere dag een paar koppen koffie zonder melk en/of suiker te drinken, zul je op de lange termijn een aantal calorieën besparen. In het begin misschien niet zo lekker, maar door langzaam af te bouwen, wen je vanzelf aan de smaak.

Vervang chips door popcorn

Niets lekkerder dan met een zak chips op de bank zitten, maar chips bevatten enorm veel calorieën. Heb je toch zin in wat zouts, kies dan voor popcorn.

7. Eet veel groenten 

groenten

Groenten bevatten weinig calorieën, veel vezels en veel voedingsstoffen. Dit betekent dat je er veel van kunt eten, er vol van raakt en je zelf ook nog eens voedt.

Ook hier werkt het mealpreppen weer. Snijd je groenten alvast voor de volgende dag, zodat de drempel weer laag is. Je zult na 1 á 2 weken al verschil merken in je je je voelt.

8. Doe aan krachttraining

We hebben er al vaker over geschreven, maar krachttraining is superbelangrijk als je blijvend gewicht wilt verliezen. Spieren verbruiken de nodige energie wat betekent dat je dus meer energie zult verbruiken als je meer spieren hebt.

Maak hierbij een plan met bijvoorbeeld een trainer om te voorkomen dat je doelloos aan wat apparaten gaat hangen. Of kies een sport uit die je leuk vindt, zodat je je niet eens bewust bent dat je sport.

9. Drink water 

eetschema-cut

Water drinken zal je zeker de eerste een á twee weken helpen om gemotiveerd door te zetten. Veel vrouwen ervaren in de eerste twee weken meer gewichtsverlies, omdat ze ook veel vocht verliezen.

Normaal houd je dit vast vanwege het vele zout in dranken, bewerkte producten en light-producten. Daarnaast stilt het een hongergevoel, helpt het bij de afvoer van afvalstoffen en stimuleert het je stofwisseling. Goed voor alles dus.

10. Wees niet zo streng voor jezelf

Soms voelt het alsof we gelijk hebben gefaald wanneer we één koekje hebben gegeten, dus kunnen we maar gelijk het hele pak opeten. We noemen dit ook wel het ‘What the Hell-effect’ (3).

Deze onlogische gedachte komt bij heel veel mensen voor en is gericht op de korte termijn.

Accepteer dat het soms niet gaat zoals je in gedachte had. Zie het als een eenmalig iets en focus je op de lange termijn. Soms heb je gewoon even zin in dat patatje. Of wil je dat stukje taart bij de koffie.

Geniet ervan en ga daarna weer terug naar je normale eetpatroon. Je kunt het!

11. Download de vetverlies Kickstart

Ten slotte willen we je graag goed op weg helpen met effectief, snel én blijvend 10 kilo afvallen. Daarom kun je nu Gratis de Vetverlies Kickstart downloaden.

Hierin ontdek je de basisprincipes voor effectief vetverlies en de meest gemaakte fouten die jij kunt voorkomen:

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant
💡 Misschien vind je dit ook interessant: